Η Κύπρος θα αγοράσει γαλλικό στρατιωτικό εξοπλισμό: Πλοία της Γαλλίας στα κυπριακά ύδατα
Η κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ του άξονα Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και Άγκυρας θα μπορούσε να αποφέρει οφέλη στην αμυντική βιομηχανία του Παρισιού, η οποία εκτιμήθηκε στη Λευκωσία, την Αθήνα και το Κάϊρο για το γεγονός ότι έθεσε εαυτόν σε έντονο ανταγωνισμό με τον τουρκικό επεκτατικό από το περασμένο έτος, επικρίνοντας τις σκληρές ενεργειακές εξερευνήσεις στα κυπριακά ύδατα και επιθετικότητα εναντίον Κούρδων στη βόρεια Συρία. Τα παραπάνω αναφέρει η ιταλική ιστοσελίδα analisidifesa.it
Όπως ανέφερε ο Κυπριακός Τύπος -και έγραψε το Agenzia Nova– ο υπουργός μίλησε για διαπραγματεύσεις αγοράς «διαφορετικών εξοπλισμών και άλλων συστημάτων» στη Γαλλία ως μέρος της ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας, που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Παρίσι.
Από το φθινόπωρο του 2019, η Γαλλία έστειλε στρατιωτικά πλοία σε κυπριακά ύδατα πολλές φορές για κοινές ασκήσεις με τον κυπριακό και ελληνικό στόλο και τον περασμένο Ιανουάριο ο ναυτικός όμιλος που επικεντρώθηκε στο αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle δραστηριοποιήθηκε επίσης σε αυτήν την περιοχή.
Η Κύπρος έχει περιορισμένες δυνατότητες μάχης και αποτροπής στη θάλασσα: τα μόνα μαχητικά της αεροσκάφη είναι δώδεκα ρωσικά ελικόπτερα Mi-35, ενώ οι ναυτικές δυνάμεις έχουν δεκάδες περιπολικά σκάφη 25/62 μέτρων.
Ο Αναστασιάδης είπε ότι οι πρωτοβουλίες του Γάλλου ομολόγου του, Εμανουέλ Μακρόν, στη Μεσόγειο είναι «μια ακτίνα ελπίδας» για το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή. Σύμφωνα με τον Αναστασιάδη, η Γαλλία έχει αναλάβει ενεργό ρόλο στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ η ΕΕ “απουσιάζει”.
“Η παρουσία του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού στην ευρεία γεωγραφική μας περιοχή αποδεικνύει στην πράξη τον ηγετικό ρόλο και την αποφασιστικότητα της Γαλλίας να ενεργήσει ως πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας”, παρατήρησε ο Κύπριος πρόεδρος. Ο Αναστασιάδης επαίνεσε τις θέσεις του Μακρόν ενάντια στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στη Μεσόγειο και επανέλαβε ότι η ΕΕ δεν θα πρέπει να περιοριστεί στη δήλωση αλλά να στηρίξει τα κράτη μέλη στην πράξη.
“Θα ήταν σοβαρό λάθος να αφήσουμε την ασφάλειά μας στη Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων”, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Macron, παρατηρώντας ότι “τα ζητήματα ενέργειας και ασφάλειας” είναι απαραίτητα σήμερα: “Είναι η πρόκληση των αγώνων εξουσίας, ιδίως Η Τουρκία και η Ρωσία που γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς και εναντίον των οποίων η ΕΕ πράττει πολύ λίγα “, δήλωσε ο Macron.
“Είναι απαράδεκτο να παραβιάζεται ή να απειλείται ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους μέλους της Ένωσής μας”, πρόσθεσε ο Γάλλος αρχηγός κράτους σε σχέση με τις δραστηριότητες εξερεύνησης τουρκικού αερίου στα ύδατα της Κύπρου.
Με την ευκαιρία αυτή ο Πετρίδης συνόδευσε τον Αναστασιάδη για να συναντήσει τη Γαλλίδα ομόλογό του, υπουργό Florence Parly, για να συζητήσει τη συνεργασία στον τομέα της στρατιωτικής και αμυντικής βιομηχανίας.
Στις 29 Ιουλίου ο Πετρίδης ανακοίνωσε ότι “η Κύπρος θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα νομικά μέσα βάσει του διεθνούς δικαίου για να αποτρέψει την Τουρκία από το να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και θα καταφύγει σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς για να τερματίσει τις τουρκικές προκλήσεις».
ΠΗΓΗ: https://hellasjournal.com/2020/08/i-kipros-tha-agorasi-galliko-stratiotiko-exoplismo-plia-tis-gallias-sta-kipriaka-idata/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου