Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2020

 Έξι γαλαξίες «παγιδευμένοι στο δίχτυ» μιας γιγαντιαίας μαύρης τρύπας

 

Έξι γαλαξίες γύρω από μια γιγαντιαία μαύρη τρύπα με μάζα που αντιστοιχεί σε ένα δισεκατομμύριο ήλιους, εντόπισαν αστρονόμοι με τη βοήθεια του VLT (Very Large Telescope) του ESO (European Southern Observatory). Αρχικά, οι αστρονόμοι εξέτασαν την υπερμεγέθη μαύρη τρύπα J1030 για να σπάσουν το μυστήριο σχετικά με το τεράστια μέγεθος του. Ένα μυστηριώδες νήμα αερίων οδήγησε τους επιστήμονες στην ανακάλυψη της δομής που μοιάζει με ιστό αράχνης. 

Τα ευρήματα αποκαλύπτουν επίσης τα συστατικά των «φωτοστεφάνων (ή άλως) της σκοτεινής ύλης», όπως και το μυστήριο σχετικά με το τι τροφοδοτεί τις μαύρες τρύπες που θα μπορούσε να είναι η κοσμική γαλαξιακή ύλη, όπως τα αέρια, τα οποία ρέουν στις αόρατες σφαίρες της σκοτεινής ύλης και τελικά προς τη μαύρη τρύπα.  

 

Το τηλεσκόπιο VLT στη Χιλή είναι το πιο προηγμένο αστρονομικό παρατηρητήριο ορατού φωτός στον κόσμο αποτελούμενο από τέσσερα τηλεσκόπια με κύρια κάτοπτρα διαμέτρου 8,2m

Είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται ένας τόσο «κλειστός» σχηματισμός, ο οποίος φαίνεται να έλαβε χώρα λίγο μετά το Big Bang (όταν το σύμπαν μας είχε ηλικία λίγο μικρότερη του ενός δισεκατομμυρίου ετών «μόλις» 0,9 δισ. ετών), και το εύρημα αυτό βοηθά στο να γίνει κατανοητό πώς σχηματίστηκαν και έφτασαν στο μέγεθός τους οι γιγαντιαίες μαύρες τρύπες, όπως αυτή που υπάρχει στο κέντρο του Γαλαξία μας. Η ανακάλυψη αυτή υποστηρίζει τη θεωρία πως μαύρες τρύπες μπορούν να αναπτύσσονται ταχύτατα εντός μεγάλων δομών σε σχήμα «διχτυού/ ιστού», που περιλαμβάνουν μεγάλες ποσότητες αερίων.

Οι νέες παρατηρήσεις μέσω του VLT (Very Large Telescope) του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητηρίου  ESO  αποκάλυψαν έξι γαλαξίες γύρω από μια τεράστια μαύρη τρύπα, όλοι ευρισκόμενοι σε ένα κοσμικό «ιστό αράχνης» μεγέθους 300 φορές μεγαλύτερου από αυτό του γαλαξία μας. Τα νήματα του κοσμικού ιστού είναι σαν τους ιστούς μιας αράχνης, ενώ οι γαλαξίες βρίσκονται και αναπτύσσονται εκεί που συναντώνται τα νήματα, και ροές αερίων – διαθέσιμων για να τροφοδοτούν τόσο τους γαλαξίες όσο και την κεντρική γιγαντιαία μαύρη τρύπα- μπορούν να ρέουν κατά μήκος των νημάτων.

Οι πρώτες μαύρες τρύπες, που θεωρείται πως σχηματίστηκαν από την κατάρρευση των πρώτων άστρων, πρέπει να αναπτύχθηκαν πολύ γρήγορα για να φτάσουν σε τέτοιες μάζες. Ωστόσο οι αστρονόμοι δυσκολεύονται να εξηγήσουν πώς επαρκώς μεγάλες ποσότητες «καυσίμου» θα ήταν διαθέσιμες για να επιτρέψουν σε αυτά τα αντικείμενα να αυξηθούν σε τόσο μεγάλα μεγέθη σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Η νεοανακαλυφθείσα δομή παρέχει μια πιθανή εξήγηση: Ο «ιστός αράχνης» και οι γαλαξίες εντός του περιέχουν αρκετά αέρια για να παρέχουν το καύσιμο που χρειάζεται η κεντρική μαύρη τρύπα για να εξελιχθεί γρήγορα σε ένα κολοσσιαίο γίγαντα.

Ωστόσο πώς μπορεί να σχηματίστηκαν εξαρχής τόσο μεγάλες αραχνοειδείς δομές; Οι αστρονόμοι θεωρούν πως «κλειδί» για αυτό είναι τεράστια «στεφάνια» μυστηριώδους σκοτεινής ύλης. Οι γιγαντιαίες αυτές περιοχές αόρατης ύλης θεωρείται πως προσελκύουν μεγάλες ποσότητες αερίου στο πρώιμο σύμπαν- μαζί, τα αέρια και η αόρατη σκοτεινή ύλη συνθέτουν τις αραχνοειδείς δομές όπου μπορούν να εξελίσσονται γαλαξίες και μαύρες τρύπες.



ΠΗΓΗ: physics4u
https://news.sky.com/story/astronomers-find-six-galaxies-trapped-in-spiders-web-of-supermassive-black-hole-12086618

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου