Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2020

Η Νέα Ζηλανδία έγινε η πρώτη χώρα που έθεσε το ερώτημα της ευθανασίας σε δημοψήφισμα


Η Νέα Ζηλανδία τάσσεται υπέρ της ευθανασίας για τους ανθρώπους που πάσχουν από ανίατες ασθένειες και βρίσκονται σε τελικό στάδιο. Αυτός είναι ένας νέος νόμος που έχει προταθεί στον λαό της χώρας που καλείται να αποφασίσει μέσω δημοψηφίσματος. Οι προβλέψεις δείχνουν ότι το 65% των ερωτηθέντων θα απαντήσουν «ναι».

Το Νομοσχέδιο Επιλογής Τερματισμού Ζωής -το οποίο δίνει την επιλογή σε ασθενείς που βρίσκονται σε τελικό στάδιο, να προχωρήσουν σε ελεγχόμενο θάνατο κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών της ζωής τους, αν πληρούν κάποια συγκεκριμένα κριτήρια- θα τεθεί σε εφαρμογή έναν χρόνο μετά τα τελικά αποτελέσματα, δηλαδή στις 6 Νοεμβρίου του 2021, εφόσον υπερψηφιστεί.  

Η Νέα Ζηλανδία είναι η πρώτη χώρα που έθεσε το συγκεκριμένο ερώτημα σε δημοψήφισμα και πιθανότατα θα γίνει η έβδομη που θα νομιμοποιήσει την ευθανασία.

Το νομοσχέδιο είχε περάσει τον Νοέμβριο του 2019, αλλά είχε συμφωνηθεί ότι οι νόμοι θα τεθούν σε ισχύ μόνο αν συμφωνήσει το 50% των ψηφοφόρων του δημοψηφίσματος. Ένα δεύτερο ερώτημα είχε να κάνει σχετικά με τη νομιμοποίηση της κάνναβης, που δεν πέρασε.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να είναι μόνιμοι κάτοικοι Νέας Ζηλανδίας, άνω των 18, και να πάσχουν από κάποια χρόνια ασθένεια από την οποία πιθανότατα θα πεθάνουν μέσα στους επόμενους έξι μήνες. Θα πρέπει να είναι σε ένα προχωρημένο και χωρίς επιστροφή στάδιο πτώσης των φυσικών ικανοτήτων τους και να περάσουν από ένα συγκεκριμένο ψυχολογικό τεστ. Ευθανασία δεν θα μπορούν να κάνουν άνθρωποι για λόγους όπως είναι η μεγάλη ηλικία, τα κινητικά προβλήματα ή ψυχικές ασθένειες.

Ωστόσο, υπάρχει και μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων που αποτελείται από πολιτικούς, επαγγελματίες της υγείας και ιερείς, οι οποίοι διαφωνούν κάθετα με το νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας ότι υποβαθμίζει τη σημαντικότητα της ανθρώπινης ζωής. Μάλιστα, τον Ιούνιο του 2019, 1.061 από τους 17.000 εγγεγραμμένους γιατρούς της χώρας (περίπου 6%) υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή, μέσω της οποίας κάνουν σαφές ότι δεν θέλουν να έχουν σχέση με την ευθανασία.

Βέβαια, η πλειοψηφία του λαού της χώρας δείχνει να διαφωνεί μαζί τους. Ανάμεσα σε αυτούς που υποστηρίζουν το νομοσχέδιο είναι και ο 60χρονος Stuart Armstrong, ο οποίος το 2015 διαγνώστηκε με καρκίνο τελικού σταδίου στον προστάτη. Ο Armstrong πρωτοστάτησε ως μέλος του κόμματος ACT μιλώντας δημόσια για μήνες πριν το δημοψήφισμα, σχετικά με το δικαίωμα των ανθρώπων να επιλέγουν τον θάνατο.

«Δεν είναι ένα απλό πολιτικό debate σχετικά με ένα “ενδιαφέρον” θέμα. Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για μένα», δήλωσε σε συνέντευξή του στο VICE News.

«Δεν υπάρχει κάτι αρνητικό σε όλο αυτό», συμπλήρωσε. «Δεν θα έχουμε επιπλέον θανάτους εξαιτίας αυτής της νομοθεσίας, απλώς κάποιοι άνθρωποι θα σταματήσουν να υποφέρουν».



ΠΗΓΗ: https://www.vice.com/el/article/3annbj/h-nea-zhlandia-leei-nai-sth-nomimh-ey8anasia-an8rwpwn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου