Η Τουρκία εξώθησε το Αζερμπαϊτζάν να ξεκινήσει τον πόλεμο εναντίον των Αρμενίων
Συνέντευξη του Éric Denécé, Διευθυντή του Κέντρου Ερευνών CF2R στο αρμενικό περιοδικό Nouvelles d’Arménie.
Στις 27 Σεπτεμβρίου, το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε μια μαζική επίθεση εναντίον της Δημοκρατίας του Artsakh. Ποιοι πιστεύετε ότι είναι οι παράγοντες πίσω από τη σύγκρουση;
Éric Denécé: Αυτό, φυσικά, είναι η αναβίωση μιας παλιάς σύγκρουσης. Για 15 χρόνια, οι εντάσεις συνεχίζονται μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και του Ναγκόρνο-Καραμπάχ που υποστηρίζεται από την Αρμενία. Το Μπακού ενθαρρύνθηκε να προβεί σε εχθροπραξίες από τον Τούρκο σύμμαχό του, ο οποίος παρέχει σημαντική στρατιωτική υποστήριξη στις επιθετικές επιχειρήσεις του.
Η κρίση λοιπόν αναζωπυρώθηκε από την επιθυμία του Προέδρου Ερντογάν να πραγματοποιήσει το παντουρκικό του σχέδιο με το Αζερμπαϊτζάν. Πράγματι, από τότε που ανέλαβε την προεδρία, η Τουρκία προσπάθησε να επανασυνδεθεί με το «χαμένο μεγαλείο» της και με το οθωμανικό της παρελθόν. Ο εκ νέου εξισλαμισμός, ο εθνικισμός και ο παντουρκισμός ενθαρρύνθηκαν ευρέως από τον Ερντογάν, ο οποίος ξεκίνησε μια επιθετική διεθνή πολιτική.
Αυτό παρατηρείται ειδικά από το 2011 στη Συρία, τη Λιβύη και την Αίγυπτο (υποστήριξη Αδελφών Μουσουλμάνων) και από το καλοκαίρι του 2020 στην Ανατολική Μεσόγειο, κατά της Ελλάδας και της Κύπρου. Πάνω απ ‘όλα, εκφράζεται μέσω της πολιτικής και στρατιωτικής υποστήριξης της Άγκυρας στο Μπακού. Σε αυτήν τη σύγκρουση, η Τουρκία είναι το μόνο κράτος που δεν ζητά εκεχειρία.
Το αντίθετο: η Άγκυρα λέει ότι θα είναι πάντα δίπλα στο Αζερμπαϊτζάν, το οποίο ενθαρρύνει να πάρει πίσω τα «κατεχόμενα εδάφη» του. Το χειρότερο, συνεχίζει να ρίχνει λάδι στη φωτιά. Ο Yunus Kilic, μέλος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) είπε πριν από λίγες μέρες: «Οι πρόσφατες επιθέσεις των Αρμενίων δεν στοχεύουν μόνο το Αζερμπαϊτζάν αλλά και τον τουρκικό κόσμο στο σύνολό του “.
Ενθαρρύνοντας και υποστηρίζοντας το Αζερμπαϊτζάν σε αυτήν τη σύγκρουση, ο Τούρκος πρόεδρος πιστεύει ότι μπορεί να επιτύχει μια εύκολη και δημοφιλή νίκη εναντίον των Αρμενίων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Πράγματι, ο Ερντογάν γνωρίζει μια σημαντική πτώση της δημοτικότητας στη χώρα του. Επιπλέον, οι πρόσφατες διεθνείς δράσεις της Τουρκίας δεν έχουν στεφθεί με επιτυχία. Γι ‘αυτό μια τουρκο-αζερική νίκη εναντίον των Αρμενίων θα αποκαταστήσει την εικόνα της.
NAM: Έτσι προγραμματίστηκε από καιρό η επίθεση Τουρκίας-Αζερών εναντίον του Ναγκόρνο-Καραμπάχ;
Προφανώς. Αυτή είναι μια προσεκτικά προετοιμασμένη επίθεση. Η επίθεση στο Αζερμπαϊτζάν ήταν προμελετημένη. Λίγες μέρες πριν από την έναρξη των συγκρούσεων, εντοπίστηκε ασυνήθιστη δραστηριότητα μεγάλων τουρκικών αεροσκαφών τύπου A400M. Έκαναν πολλές πτήσεις στο Μπακού.
Το Αζερμπαϊτζάν αγόρασε στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας 123 εκατομμυρίων δολαρίων (drone, εκτοξευτές πυραύλων, πυρομαχικά κ.λπ.) από την Τουρκία τους πρώτους εννέα μήνες του 2020. Σύμφωνα με στοιχεία, οι πωλήσεις αυξήθηκαν από 279.000 δολάρια τον Ιούλιο σε 36 εκατομμύρια δολάρια τον Αύγουστο και σε 77 εκατομμύρια δολάρια τον Σεπτέμβριο του 2020. Οι στρατιωτικές εξαγωγές της Τουρκίας στο σύμμαχό της στο Αζερμπαϊτζάν αυξήθηκαν επομένως έξι φορές σε σύγκριση με το 2019.
Ομοίως, αρκετά μεταγωγικά αεροσκάφη IL 76 του Αζερμπαϊτζάν έκαναν πτήσεις μεταξύ μιας βάσης στο νότιο Ισραήλ και το Μπακού. Γνωρίζουμε ότι το εβραϊκό κράτος δεν είναι μόνο σύμμαχος του Αζερμπαϊτζάν, αλλά επίσης του παρέχει εξελιγμένα όπλα, όπως τα περίφημα αεροσκάφη Harop “kamikaze”.
NAM: Ωστόσο, το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία ισχυρίζονται urbi et orbi ότι αυτή είναι μια αρμενική επίθεση …
Προφανώς, οι επιτιθέμενοι προσπαθούν να παρουσιαστούν ως θύματα προκειμένου να επηρεάσουν άλλα κράτη και τη διεθνή γνώμη. Συνεπώς, εμπλέκονται σε έναν έντονο «πόλεμο πληροφοριών».
Από την αρχή της σύγκρουσης, ο Πρόεδρος Ilham Aliev ισχυρίζεται συνεχώς ότι ο στρατός του ανταποκρίνεται μόνο στην αρμενική επίθεση. Επιπλέον, ο ηγέτης του Αζερμπαϊτζάν ισχυρίζεται ότι η Τουρκία δεν συμμετέχει στη σύγκρουση. Αυτό είναι προφανώς καθαρή παραπληροφόρηση. Από τις πρώτες ώρες της σύγκρουσης, ο Πρόεδρος Ερντογάν χαρακτήρισε την Αρμενία «τη μεγαλύτερη απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή». Είναι ραμμένο με λευκό νήμα. Η Τουρκο-αζερική προπαγάνδα δεν διστάζει να ισχυριστεί ότι «πριν ξεκινήσει τις επιθέσεις του σε αστικές κατοικημένες περιοχές στο Αζερμπαϊτζάν, η Αρμενία συνήψε συμφωνία με την αυτονομιστική τρομοκρατική οργάνωση PKK / YPG, η οποία έστειλε σχεδόν 300 τρομοκράτες στην Αρμενία και το Καραμπάχ » (πηγή: Η Φωνή της Τουρκίας, 30 Σεπτεμβρίου 2020).
NAM: Λίγες πληροφορίες μας έρχονται για τη μάχη. Πώς εξελίσσεται η κατάσταση στο έδαφος;
Εκ των πραγμάτων, η ισορροπία δύναμης είναι δυσμενής για τους Αρμένιους του Artsakh. Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ έχει 150.000 κατοίκους σήμερα και η γειτονική Αρμενία έχει πληθυσμό 3 εκατομμυρίων, με ΑΕΠ 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Απέναντι από αυτά, το Αζερμπαϊτζάν έχει 10 εκατομμύρια κατοίκους και ένα ΑΕΠ 47 δισεκατομμυρίων. Ο δημογραφικός λόγος είναι επομένως από 1 προς 3 και αυτός του ΑΕΠ από 1 προς 4. Επιπλέον, το Μπακού υποστηρίζεται πολύ ανοιχτά από την Τουρκία – 82 εκατομμύρια κάτοικοι – και τον στρατό της, με αποστολή μαχητικών αεροσκαφών F-16 και drones, στρατιωτικούς σύμβουλους και μέλη της ιδιωτικής παραστρατιωτικής εταιρίας (SADAT).
Η Αρμενία, από την πλευρά της, λαμβάνει μόνο τη – μέτρια – βοήθεια από τη Ρωσία, με την οποία οι σχέσεις παραμένουν περίπλοκες. Ωστόσο, η επίθεση των Αζέρων, παρά τα μέσα που εφαρμόστηκαν και την καταστροφή που παρατηρήθηκε, φαίνεται να καθυστερεί. Αυτό οφείλεται εν μέρει στον χαρακτήρα του θεάτρου των επιχειρήσεων. Το Nagorno-Karabakh (11.000 km2) είναι μια ορεινή περιοχή που δεν συμβάλλει πολύ στις επιθέσεις τεθωρακισμένων. Επιπλέον, το μαχητικό πνεύμα των Αρμενίων φαίνεται να είναι σαφώς ανώτερο από αυτό των αντιπάλων τους, όπως το 1994.
NAM: Ποιες είναι οι κύριες ιδιαιτερότητες της φυσιογνωμίας της μάχης;
Δεδομένου ότι η επίθεση στο έδαφος περιπλέκεται από δύσκολα εδάφη, οι Αζέροι καταφεύγουν σε άλλες μεθόδους. Καταρχάς, έντονα πυρά πυροβολικού. Δεύτερον, το Αζερμπαϊτζάν καταφεύγει στη μαζική χρήση αεροσκαφών αναγνώρισης, οπλισμένων με πυραύλους ή “βομβιστές αυτοκτονίας”.
Σε πρόσφατες συγκρούσεις, η χρήση αυτών των μη επανδρωμένων οχημάτων έχει γίνει όλο και πιο σημαντική. Το έχουμε δει φυσικά με τους Αμερικανούς (Ιράκ, Αφγανιστάν, καταπολέμηση της τρομοκρατίας). Στη Συρία, ανακαλύφθηκε πώς οι Ισραηλινοί χρησιμοποιούν τα drones kamikazi για να καταστρέψουν τα συριακά συστήματα εδάφους-αέρος μέσω επιθέσεων κορεσμού. Και στη Λιβύη και τη Συρία, ανακαλύφθηκε πώς οι Τούρκοι χρησιμοποιούσαν τον συνδυασμό jammer και drone Bayraktar TB2 για να καταστρέψουν τις εχθρικές άμυνες εδάφους-αέρα.
Στην τρέχουσα σύγκρουση, μια νέα τακτική καταστροφής των αρμενικών συστημάτων άμυνας εφαρμόζεται από τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν, η οποία τους επέτρεψε να καταστρέψουν περίπου τριάντα συστήματα εδάφους / αέρα, συμπεριλαμβανομένου ενός συστήματος S-300. Αρκετά βίντεο του Αρμενικού στρατού δείχνουν ότι τα αεροσκάφη του Αζερμπαϊτζάν Αντόνοφ AN-2 πέφτουν από αεροπορική άμυνα.
Λαμβάνοντας υπόψη τα μέσα που διαθέτει η πολεμική αεροπορία του Αζερμπαϊτζάν, μπορεί κανείς να αναρωτηθεί ποιο είναι το νόημα της χρήσης ενός τόσο παλαιού αεροσκάφους όταν διαθέτει πιο σύγχρονα αεροσκάφη. Ωστόσο, αποδεικνύεται ότι περίπου εξήντα Αντόνοφ AN2 μετατράπηκαν σε drones με τη βοήθεια της τουρκικής εταιρείας Baykar Defense. Αυτά τα αεροπλάνα χρησιμοποιούνται στην πραγματικότητα ως δόλωμα για την αρμενική αεράμυνα για να εντοπίσουν τα συστήματα άμυνας της Αρμενίας και στη συνέχεια να τα καταστρέψουν, χρησιμοποιώντας drones kamikazi. Αυτή η τακτική είναι πολύ έξυπνη και πραγματοποιείται με φθηνά μέσα. Αναμφίβολα υπαγορεύτηκε από τους Τούρκους που πρέπει να το έχουν δοκιμάσει στη Συρία και τη Λιβύη. Αυτό αποτελεί περαιτέρω απόδειξη ότι η επίθεση του Αζερμπαϊτζάν εναντίον του Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι προμελετημένη και έχει προετοιμαστεί, με την υποστήριξη της Άγκυρας.
NAM: Γιατί λοιπόν ο στρατός των Αζερίων καλεί τους ισλαμιστές μαχητές στην επίθεσή του;
Παρά την έντονη προπαγάνδα και τις εθνικιστικές κορώνες των Αζερίων προς τον λαό τους, αυτός ο πόλεμος δεν είναι δημοφιλής. Θυμηθείτε ότι το Αζερμπαϊτζάν είναι μια αδιαφανής δικτατορία και μια έντονα διχασμένη χώρα.
Ο πληθυσμός των Αζέρων πιστεύει εν μέρει ότι έχουν εμπλακεί σε αυτή τη σύγκρουση από την τρέλα του Aliev και του Erdogan. Γι ‘αυτό, προκειμένου να περιοριστούν οι απώλειες του Αζερμπαϊτζάν, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν συμφώνησε να εμπλέξει τους τζιχαντιστές που πρότεινε η Άγκυρα.
Αυτοί έφτασαν από τη Λιβύη, μεταφερόμενοι σε τουρκικά αεροσκάφη. Η μεταφορά τους ξεκίνησε πριν από τα μέσα Σεπτεμβρίου, επιβεβαιώνοντας ότι το Αζερμπαϊτζάν προετοίμαζε στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Ναγκόρνο-Καραμπάχ για αρκετές εβδομάδες. Προς το παρόν, ο αριθμός τους εκτιμάται μεταξύ αρκετών εκατοντάδων και χιλίων ατόμων. (σ. Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Λαβρωφ μίλησε για περίπου 2.000 ισλαμιστές μαχητές)
NAM: Αυτή η σύγκρουση δεν φαίνεται να προκαλεί αξιοσημείωτες διεθνείς στάσεις εκ μέρους των Δυτικών, και ιδίως της Γαλλίας. Πώς το εξηγείτε;
Πράγματι, η Δύση είναι αρκετά διακριτική – ακόμη και απουσιάζει – σε αυτό το ζήτημα, εκτός από τη Γαλλία, η οποία αντιτίθεται άμεσα στην Τουρκία από το περασμένο καλοκαίρι. Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσέχουν να μην ασκούν κριτική στην Τουρκία, ώστε να μην φύγει από το ΝΑΤΟ. Οι Γερμανοί, των οποίων οι οικονομικοί δεσμοί είναι πολύ ισχυροί με την Άγκυρα, είναι επίσης πολύ σιωπηλοί.
Όλα αυτά δεν είναι πολύ λαμπρά, διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πραγματοποιήθηκε γενοκτονία το 1915 και ότι αντι-Αρμενικά πογκρόμ πραγματοποιήθηκαν ξανά στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Ωστόσο, η θέση της Γαλλίας είναι παράδοξη .
Ενώ αναγνώρισε τη γενοκτονία του 1915, ενώ έρχεται αντιμέτωπη με τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Λιβύη και ενώ κατήγγειλε την άφιξη τζιχαντιστών στο Αζερμπαϊτζάν, δήλωσε, μέσω του Υπουργού Εξωτερικών ότι ήθελε να παραμείνει «αμερόληπτη» σε αυτήν τη σύγκρουση, υποστηρίζοντας ότι ήταν μέλος της Ομάδας του Μινσκ.
Στην πραγματικότητα, οι διμερείς γαλλο-αρμενικές σχέσεις παραμένουν λίγο ανεπτυγμένες, ενώ οι εμπορικές σχέσεις με το Αζερμπαϊτζάν είναι πολύ περισσότερες. Συγκεκριμένα, η Γαλλία πούλησε στρατιωτικούς δορυφόρους στο Αζερμπαϊτζάν υπό την εντολή του François Hollande … Ωστόσο, το Παρίσι δεν μπορεί να παραμείνει ουδέτερο ή αδιάφορο με αυτό που συμβαίνει στο Haut-Karabakh επειδή ο κίνδυνος εθνοκάθαρσης – ακόμη και περιφερειακής ανάφλεξης – υπάρχει.
https://www.armenews.com/spip.php?page=article&id_article=70720
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου