Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020

Το «καλλιεργημένο» κρέας του εργαστηρίου όλο και πιο κοντά στα ράφια των σούπερ μάρκετ

    

Η αγορά «καλλιεργημένου» κρέατος εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 140 δισ. δολάρια την επόμενη δεκαετία - Πρόκληση για τον κλάδο η μείωση του κόστους παραγωγής του που σήμερα ανέρχεται στα έως 2.000 δολάρια το κιλό.

Το «ψεύτικο» κρέας, που προκύπτει χωρίς να έχει προηγηθεί σφαγή ζώου πλέον ξεκινά τη διαδρομή του από το εργαστήριο στη γραμμή παραγωγής των εργοστασίων.

Η Σιγκαπούρη είναι η πρώτη χώρα που θα επιτρέψει την πώληση «καλλιεργημένου» κρέατος και αρκετές νεοσύστατες επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο ετοιμάζονται για τις πρώτες δοκιμές παραγωγής του σε εργοστάσια. Παρότι υπάρχει αρκετός δρόμος που πρέπει να διανηθεί πρόκειται για ένα κρίσιμο βήμα για την πορεία του προϊόντος μέχρι τα ράφια των σούπερ μάρκετ.


Η Mosa Meat BV, που δημιουργήθηκε από τον πρωτοπόρο του χώρου στην «καλλιέργεια» κρέατος Mark Post, συγκαταλέγεται στις τουλάχιστον οκτώ εταιρείες που κατασκευάζουν ή λειτουργούν ήδη πιλοτικά εργοστάσια για την παραγωγή του. Η εταιρεία που εδρεύει στην Ολλανδία και παρήγαγε το πρώτο «καλλιεργημένο» μπιφτέκι στον κόσμο, συγκεντρώνει κεφάλαια για την επέκτασή της και την αναβάθμιση έως το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους της περιορισμένης της παραγωγής, ενώ έχει ήδη ανακοινώσει την μετακόμισή της σε μια οργανωμένη βιομηχανική μονάδα στο τέλος του 2022 .

«Αποδείξαμε ήδη από το 2013 ότι μπορούμε να κάνουμε χάμπουργκερ», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Mosa Μάρτεν Μπος σε συνέντευξή του. «Τώρα ο στόχος είναι να επεκταθούμε με τη διατήρηση του κόστους στο επιθυμητό επίπεδο. Σε αυτό ακριβώς το σημείο βρισκόμαστε».

Σύμφωνα με την συμβουλευτική εταιρεία Lux Research οι νεοσύστατες εταιρείες για το «καλλιεργημένο» κρέας έχουν αυξηθεί από περίπου 5 το 2016 σε τουλάχιστον 60 σήμερα. Ο κλάδος στοχεύει σε μια περιβαλλοντικά βιώσιμη παραγωγή και έχει προσελκύσει επενδυτικές χρηματοδοτήσεις σε ύψος ρεκόρ φέτος. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η Σιγκαπούρη ενέκρινε την πώληση «καλλιεργημένου» κοτόπουλου από την Eat Just ενώ το ενδιαφέρον για τις εναλλακτικές πρωτεΐνες αυξάνεται.

Υπάρχουν ακόμη πολλές προκλήσεις -από τη μείωση του υψηλού κόστους και τη δυνατότητα παραγωγής μεγάλης κλίμακας έως τη λήψη εγκρίσεων από τις ρυθμιστικές αρχές. Σύμφωνα με την έρευνα της εταιρεία Lux Research όσο το κόστος παραγωγής του «καλλιεργημένου» κρέατος κυμαίνεται από 400 έως 2.000 δολάρια το κιλό, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μέχρι η τιμή του να καταστεί ανταγωνιστική σε αυτή του συμβατικού κρέατος.

«Οι οικονομίες κλίμακας πιθανότατα θα συντελέσουν στη μείωση του κόστους τα επόμενα χρόνια», αναφέρει η έκθεση, προσθέτοντας ότι «αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο αυτά τα πρώτα πιλοτικά εργοστάσια θα αποτελέσουν ορόσημο για τη συνέχεια».

Η αγορά «καλλιεργημένου» κρέατος εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 140 δισ. δολάρια την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Blue Horizon Corp. η οποία επενδύει σε εναλλακτικές πρωτεΐνες.

Στις νεοσύστατες εταιρείες που ανακοινώνουν εργοστάσια πιλοτικής παραγωγής περιλαμβάνεται η Memphis Meats, η οποία έχει λάβει χρηματοδότηση από τους Richard Branson και την Tyson Foods. Εταιρείες όπως η BioTech Foods, η SuperMeat και η Eat Just έχουν ήδη ξεκινήσει την δοκιμαστική παραγωγή τους.

«Το ερώτημα δεν είναι εάν αυτό είναι εφικτό», δήλωσε ο Ido Savir, Διευθύνων Σύμβουλος της SuperMeat, η οποία έχει ξεκινήσει ήδη δοκιμές συνταγών με καλλιεργημένο κότοπουλο στο Ισραήλ. «Το ερώτημα για πόσο καιρό θα χρειαστεί να περάσουμε από τις πιλοτικές δοκιμές, όπου βρισκόμαστε τώρα, σε μια ευρεία εμπορική κλίμακα. Τα πράγματα γίνονται πλέον πολύ συναρπαστικά».


ΠΗΓΗ: https://www.newmoney.gr/roh/bloomberg/to-kalliergimeno-kreas-tou-ergastiriou-olo-ke-pio-konta-sta-rafia-ton-souper-market/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου