Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021

Οι Ρωμαίοι ισοπεδώνουν την αρχαία Ήπειρο


Η λεηλασια και ολοκληρωτικη εν πολλοις καταστροφη της Ηπειρου (τελη Σεπτεμβριου του 167 πΧ), ειναι απο τα πιο μελανα σημεια της Ρωμαικης κατακτησης της Ελλαδας. Πραγματι, μετα την συντριβη των Μακεδονων στην Πυδνα (168) και την υποταγη της Μακεδονιας, ηρθε η υποταγη της Ηπειρου.

Αν και δεν ειχαν συμπραξει ολοι οι Ηπειρωτες με τον Περσεα εναντι της Ρωμης, οι Ρωμαιοι ειχαν πολλες ασχημες σκεψεις για την Ηπειρο για δυο βασικα λογους: Α) Η Ηπειρος ειχε μπει στο ματι της Ρωμης γιατι ηταν το ΜΟΝΑΔΙΚΟ Ελληνικο κρατος που νικησε οχι μια, αλλα δυο φορες τις Λεγεωνες, και μαλιστα σε Ιταλικο εδαφος, κατω απο την ανεπαναληπτη ηγεσια του Πυρρου το 280-275, και Β) Ηδη απο τα τελη του 3ου αιωνα πΧ αρχισε να παρατηρηται μεγαλη ελλειψη εργατικων χεριων στα μεγαλα Ρωμαικα αγροκτηματα, που απορροφουσαν τα μικρα, αφου οι κατα βασιν αγροτες-στρατιωτες Λεγεωναριοι, ελειπαν συνεχως απο την Ιταλια.

Εκτελωντας μυστικες εντολες της Συγκλητου λοιπον, αλλα και αποφασισμενος να εκδικηθει για τον μισητο Bellum Epirotum “Τον πολεμο του Πυρρου” που τοσα δεινα ειχε προκαλεσει στην πολη της Λυκαινας, ο Υπατος Leucius Aemelius Paulus εξεδωσε διαταγμα συμφωνα με το οποιο: ” Ολοι οι κατοικοι της Μολοσσιδος, Θεσπρωτιας και Αθαμανιας ( Η Χαονια φαινεται οτι εξαιρεθηκε, λογω του αθλιου δοσιλογου, συνεργατη των Ρωμαιων, Χαροπα) να προσελθουν με οτιδηποτε τιμαλφη και θησαυρους κατεχουν, και να τους αποθηκευσουν σε κεντρικα σημεια των 70 ( περιπου) πολεων και οικισμων της Ηπειρου”.

Πραγματι, το μεσημερι μιας απο τις τελευταιες μερες του Σεπτεμβριου του 167, σε προκαθορισμενο χρονο, 25.000 Ρωμαιοι και Ιταλοι συμμαχοι επεπεσαν πανω στα ανυπερασπιστα πληθη, αρπαζοντας τα παντα, σκοτωνοντας τους ζορικους, βιαζοντας γυναικες, και αρπαζοντας χιλιαδες αιχμαλωτους. Μετα απο 2 μερες βιαιοπραγιων, το δραμα ειχε τελειωσει: 150.000 Ηπειρωτες ειχαν αιχμαλωτισθει, ( Μολοσσοι οι περισσοτεροι), περιουσιες διαρπαγει, και 70 πολεις, οικισμοι και χωρια ειχαν γινει σταχτη. Αν και μερος των αιχμαλωτων πουληθηκαν σαν δουλοι επιτοπου, φαινεται οτι πανω απο 100.000 Ηπειρωτες ολων των ηλικιων ( μαζι με 11.000 Μακεδονες της Πυδνας) οδηγηθηκαν σαν δουλοι στην Ιταλια. Η μεταφορα τους εγινε σχεδον αμεσως απο το λιμανι του Ωρικου σε ειδικα διασκευασμενες πεντηρεις και εμπορικα του Ρωμαικου στολου: Με ενα μονο χτυπημα, η Ηπειρος εχασε τον μισο της περιπου πληθυσμο, και θα εκανε να συνελθει περιπου 14 αιωνες(!!) μεχρι τον ” Χρυσουν αιωνα” του Δεσποτατου της Ηπειρου, τον 13ο αιωνα.

Η καταστροφη ηταν τοσο γενικη, που ο Στραβωνας, 120 ετη μετα, να ταξιδευει στην Ηπειρο και να μην βλεπει παρα “μονο ερημια, και παρηκμασμενα και πυρπολημενα χωρια”. Οι δε απανωτοι Ρωμαικοι εμφυλιοι πολεμοι (48-31) και η παρουσια δεκαδων Λεγεωνων στην περιοχη, εδωσαν την χαριστικη βολη στην οικονομια και δημογραφια της Ηπειρου. Ο προπαππους δε, του Πλουταρχου, ειχε παθει κρυοπαγηματα, οταν ειχε χρησιμοποιηθει σαν ημιονηγος στον στρατο του Ιουλιου Καισαρος, οταν περασε μεσα σε πολικες θερμοκρασιες το περασμα της Καταρας τον Ιανουαριο του 48… 


ΠΗΓΗ: cognoscoteam

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου