Σάββατο 17 Ιουλίου 2021

Πώς καρφώθηκε ο Ερντογάν για το σικέ πραξικόπημα; Αυτή η εξέγερση και αυτό το κίνημα είναι για εμάς ένα δώρο από τον Θεό…


Ο Ταγίπ Ερντογάν εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία που του δόθηκε την νύχτα της απόπειρας πραξικοπήματος: “Αυτή η εξέγερση και αυτό το κίνημα είναι για εμάς ένα δώρο από τον Θεό”, είπε κατά τη διάρκεια της νύχτας της 15 Ιουλίου 2016. Γιατί;

Επειδή έδινε την ευκαιρία για εκκαθαρίσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Από τότε έχουν κλείσει 180 μέσα μαζικής ενημέρωσης, περίπου 150 δημοσιογράφοι συνελήφθησαν, περισσότεροι από 100.000 δημόσιοι υπάλληλοι 20.000 στρατιωτικοί απολύθηκαν.

Η παράλληλη επιδίωξη επιρροής και εξουσίας μετέτρεψε του δύο μέχρι πρότινος εταίρους, Erdogan και Gulen σε εχθρούς. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους το απόπειρα πραξικοπήματος θεωρήθηκε «δώρο Θεού» για τον Πρόεδρο Erdogan, καθώς ένας σημαντικός ανταγωνιστής στο δρόμο για απόλυτη εξουσία εξαλείφθηκε.

Ακόμη και πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος, ο τότε Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ (Binali Yildirim) παραδέχτηκε ειλικρινά αμέσως μετά τη νύχτα του πραξικοπήματος, ότι υπήρχαν ήδη κατάλογοι με τα ονόματα προσώπων που θα έπρεπε να διωχθούν.

Η νύχτα του πραξικοπήματος – το “δώρο Θεού” – επιτάχυνε μαζικά την πολιτική αναδιάρθρωση της Τουρκίας. Έκτοτε, έχουν γίνει συστηματικές ενέργειες κατά των πολιτικών αντιπάλων, κριτικών και μελών της αντιπολίτευσης.

“Πιστεύουμε ότι το κοινοβουλευτικό σύστημα σε αυτήν τη χώρα έχει επιβιώσει», δήλωσε ο Ερντογάν μετά το βράδυ του πραξικοπήματος και ανακοίνωσε ότι χτίζεται η Νέα Τουρκία και ότι θα υπάρξει ένα νέο Σύνταγμα και μετατροπή σε προεδρικό σύστημα.

Σχεδόν το 51% των ψηφοφόρων ενέκρινε αυτό το νέο Σύνταγμα τον Απρίλιο του 2017 – και έδωσε στον Πρόεδρο Erdogan άνευ προηγουμένου εξουσία.

Πέντε χρόνια μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος και παρά τις συστηματικές εκκαθαρίσεις του, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν εξακολουθεί να φοβάται την απώλεια της εξουσίας του, σχολιάζει η Banu Guven.

Σε δύο χρόνια βάσει του νόμου περί έκτακτης ανάγκης, έχει χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα για να εξαλείψει τυχόν πιθανά εμπόδια στον απόλυτο κανόνα του.

Ωστόσο, ποτέ δεν φοβόταν τη δύναμή του, όσο σήμερα. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μπορεί να μην κέρδιζε σήμερα τις εκλογές. Και υπάρχουν λόγοι για τους οποίους χάνει την υποστήριξη. Η απώλεια στήριξης στηρίζεται σε λάθη που θυμίζουν λάθη τυράνων.

Ο Erdogan συγκέντρωσε μόνο συγγενείς γύρω του, φίλους ή ανθρώπους που του λένε μόνο τι θέλει να ακούσει. Έτσι κανείς δεν του μίλησε για τα λάθη του. Όποιος τόλμησε να το κάνει, το πλήρωσε. Και οι άνθρωποι γύρω του, με τη σειρά τους, δημιούργησαν τα δικά τους δίκτυα νεποτισμού.


ΠΗΓΗ: https://hellasjournal.com/2021/07/pos-karfothike-o-erntogan-gia-to-sike-praxikopima-afti-i-exegersi-ke-afto-to-kinima-ine-gia-emas-ena-doro-apo-ton-theo/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου