Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021

Κέρος: Το μυστήριο των σπασμένων ειδωλίων


Πριν από 60 χρόνια, ένα αρχαιολογικό ταξίδι αναζήτησης της γέννησης του πολιτισμού ξεκίνησε στην καρδία του Αιγαίου. Με τη βοήθεια υψηλής τεχνολογίας και μίας ομάδας επιστημόνων, το εν λόγω ντοκιμαντέρ, βασισμένο στην αρχαιολογική έρευνα και τα ευρήματα του Cambridge Keros Project, μας μεταφέρει στην Κέρο, όπου η ανακάλυψη εκατοντάδων σπασμένων, μαρμάρινων ειδωλίων αποτελεί αντικείμενο πολυετούς επιστημονικής μελέτης, αλλά και την αρχή ενός μεγάλου μυστηρίου.



Ταξιδεύοντας πίσω στον χρόνο, θα διαπιστώσουμε γιατί η νησίδα Δασκαλιό, που στο παρελθόν συνδεόταν χερσαία με την Κέρο (όπως φαίνεται και στη 3D πρόταση απεικόνισης της φωτογραφίας), εκτιμάται ότι αποτελεί έναν από τους πιο εξελιγμένους οικισμούς της πρώιμης Εποχής του Χαλκού, αλλά και θα μυηθούμε στα μυστήρια της γειτονικής Κέρου με την οποία συνδέεται. Το ακατοίκητο νησί που βρίσκεται νοτιοανατολικά της Νάξου, νότια του Κουφονησίου και βορειοδυτικά της Αμοργού, παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον καθώς θεωρείται ο αρχαιότερος θαλάσσιος τόπος λατρείας και συγχρόνως ένα ακμάζον κέντρο παραγωγής μετάλλων, με μνημειακή αρχιτεκτονική. Όλα αυτά ήδη από το 2750 προ Χριστού!


Ο Καθηγητής Colin Renfrew με το Δρ. Κώστα Πασχαλίδη στην αρχαιολογική τοποθεσία Κάβος, στην Κέρο, με φόντο τη νησίδα Δασκαλιό. Η νήσος Κέρος και η νησίδα Δασκαλιό είναι κηρυγμένοι αρχαιολογικοί χώροι και υπάγονται στην αρμοδιότητα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.












ΠΗΓΕΣ: https://zeitgeist.gr/2021/04/15/to-ainigma-tis-kerou-lynetai/

https://www.lecturesbureau.gr/1/keros-2639/

https://www.kathimerini.gr/k/k-magazine/561108814/ta-mystiria-ton-spasmenon-eidolion/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου