Η οδός Ερμού, ο Κριεζώτης και η ... καπελαδούρα
Ο αρχικός σχεδιασμός των Σταμ. Κλεάνθη και Εδ. Σάουμπερτ, [Έλληνας και Βαυαρός αρχιτέκτονες και πολεοδόμοι], στο πρώτο ρυμοτομικό σχέδιο των Αθηνών που εκπόνησαν και υπέβαλαν προς έγκριση στην Αντιβασιλεία του Όθωνα το 1832, το οποίο επικυρώθηκε με διάταγμα του 1833 γενόμενο νόμος του Κράτους, προέβλεπαν μια εκπληκτική Αθήνα, με φαρδείς δρόμους και ανάδειξη όλων των αρχαίων μνημείων της. Η οδός Ερμού προεβλέπετο με ομοιόμορφο πλάτος, καθ’ όλο το μήκος της. Με εκείνο που αρχίζει από την Πλατεία Συντάγματος και διατηρεί μέχρι την οδό Βουλής.
Εντυπωσιάζει το επιχείρημα με το οποίον πέτυχαν το στένεμα της Ερμού:
« Με τόσο μεγάλο πλάτος οδού, οι κυκλοφορούντες εις τα πεζοδρόμια αξιότιμοι κύριοι συμπολίτες, δια τον καθημερινό τους περίπατον, δεν θα αναγνωρίζουν τους απέναντι αξιοσέβαστους φίλους και γνωστούς των και δεν θα τους χαιρετούν δια κλασικού χαιρετισμού μετά αποκαλύψεως της κεφαλής, [με «καπελαδούρα», δηλαδή], οπότε θα δημιουργηθούν μύρια όσα επεισόδια, ένεκα παρεξηγήσεων, και θα προκληθεί, τελικά, μείζον κοινωνικό πρόβλημα!»
Διάφοροι κουτοπόνηροι κοτζαμπάσηδες, παρόδιοι ιδιοκτήτες των οικοπέδων που θα «ψαλιδίζονταν», χάριν του φάρδους της οδού, χάλασαν τον κόσμο και πέτυχαν τη μείωσή του. Οπότε, η οδός Ερμού… στένεψε, αφού στη γωνία Ερμού και Βουλής ήταν το κτήμα του Νικ. Κριεζώτου, επιφανούς Ευβοιώτη οπλαρχηγού, ο οποίος διακρίθηκε στον Απελευθερωτικό αγώνα με επιτυχημένη δράση στην ιδιαίτερη πατρίδα του, (γενέτειρά του τα Κριεζά). Για τη δράση του μάλιστα είχε διοριστεί από τον Όθωνα, νομοτηρητής Ευβοίας.
Ο Κριεζώτης, μόλις πληροφορήθηκε τα σχέδια των Κλεάνθη - Σάουμπερτ απειλούσε να πλακώσει με τα παλικάρια του από την Εύβοια για να... καθαρίσει!
Τελικά, η Ερμού κατέληξε…. όπως την ξέρουμε. Κάποιοι μάλιστα ισχυρίζονται πως από αυτό το επεισόδιο ο Κριεζώτης μετεστράφη, από φίλος σε σφοδρό πολέμιο του Όθωνος και ένθερμο υποστηρικτή της έξωσής του.
[ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΡΙΕΖΙΩΤΗΣ (1785-1853): Οπλαρχηγός κατά τη διάρκεια της ελληνικής επανάστασης του 1821. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες κατά την επανάσταση. Υπό τις διαταγές του πολέμησαν και Κύπριοι εθελοντές. Μετά την απελευθέρωση ο Κριεζώτης έγινε νομοεπιθεωρητής Ευβοίας, αλλά αργότερα αναμείχθηκε ενεργά στην κίνηση υπέρ του Συντάγματος και φυλακίστηκε από το καθεστώς του Όθωνος. Οι φίλοι του κατόρθωσαν να τον απελευθερώσουν και οχυρώθηκε στη θέση Ελεούσα το 1847. Εκεί μια σφαίρα του τσάκισε το χέρι που το έκοψε μόνος του με το σπαθί του και το βούτηξε σε καυτή άσφαλτο για να σταματήσει την αιμορραγία. Στη συνέχεια αυτοεξορίστηκε και λίγα χρόνια αργότερα πέθανε στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Νικόλαος Κριεζώτης πήρε μέρος, μαζί με τους Βάσσο Μαυροβουνιώτη και Χατζημιχάλη Νταλιάνη, επικεφαλής 2.000 ανδρών, στην εκστρατεία του 1826 στον Λίβανο και στην Κύπρο. Η εκστρατεία αυτή, που είχε σχεδιαστεί για να απελευθερώσει την Κύπρο και να υποκινήσει επανάσταση στον Λίβανο σαν ενέργεια αντιπερισπασμού, κατέληξε σε πλήρη αποτυχία. Η διέλευση του εκστρατευτικού σώματος όμως από την Κύπρο άφησε κακές εντυπώσεις γιατί η όλη επιχείρηση κατέληξε σε ληστρική επιδρομή.]
ΠΗΓΗ: http://www.tapantareinews.gr/2021/07/blog-post_846.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου