H Αμερική σκοτώνει τα παιδιά της
Μέσα στο 2020, 5.143 παιδιά κάτω των 18 ετών πυροβολήθηκαν. Τα 1.300 από αυτά δεν επέζησαν. Την ίδια στιγμή στις ΗΠΑ πωλούνται επισήμως 40εκατ. όπλα τον χρόνο.
Ο Μεσαίωνας είναι μια εποχή μακράς διάρκειας, πάνω κάτω χιλίων ετών, και ως εκ τούτου καταλαμβάνει ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα της ανθρώπινης ιστορίας. Στην καθημερινότητά μας, συνεχώς ακούμε φράσεις όπως λόγου χάρη «μεσαιωνικές συνθήκες», «μεσαιωνικά βασανιστήρια», «μεσαιωνικές πόλεις», «μεσαιωνικά κάστρα» και πολλές άλλες. Γενικότερα, στο άκουσμα της λέξης Μεσαίωνας, μας έρχονται στον νου έννοιες όπως ο σκοταδισμός, η οπισθοδρόμηση, η βαρβαρότητα και η στασιμότητα. Με λίγα λόγια, ο εξοβελισμός ανθρώπινων αξιών και η παύση κάθε πολιτιστικής εξέλιξης. Τι ακριβώς λοιπόν ήταν ο Μεσαίωνας; Ας προσπαθήσουμε να τον οριοθετήσουμε και να αναδείξουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.
Βορειανατολικά της Ιορδανίας κοντά στις εκβολές του Ιορδάνη ποταμού βρίσκεται η περιοχή Tall el-Hammam που αποτελεί σημαντικό αρχαιολογικό χώρο. Εκεί υπήρχε μια αρχαία πόλη η οποία καταστράφηκε από άγνωστη αιτία. Τα μέχρι τώρα ευρήματα δεν έχουν αναδείξει ίχνη ηφαιστειακής ή σεισμικής δραστηριότητας που να συνδέεται με την καταστροφή. Επίσης δεν υπάρχουν ευρήματα που να συνδέουν την καταστροφή της πόλης με κάποια πολεμική αναμέτρηση.
Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες των Πανεπιστημίων Washington και Michigan, και άλλων Ιδρυμάτων, εστίασε στην πρώιμη ιστορία του πλανήτη μας, της Γης. Υποστηρίζεται, όμως, ότι μπορεί να έχει εφαρμογή επίσης τόσο στην εξωγήινη ζωή, όσο και στην κλιματική αλλαγή. Δημοσιεύθηκε τον περασμένο Αύγουστο στο Proceedings of the National Academy of Sciences. Το επιστημονικό ερώτημα που τέθηκε, αναδύθηκε από αυτό που άρχισε να γίνεται προφανές τις προηγούμενες δεκαετίες, δηλαδή ότι υπάρχει αριθμός συνδέσεων μεταξύ της στερεάς, ανόργανης Γης και της εξέλιξης της ζωής: Ποιες ήταν οι ιδιαίτερες συνδέσεις οι οποίες διευκόλυναν την εξέλιξη της ζωής στη Γη όπως τη γνωρίζουμε;
«…Τρέξατε, τρέξατε, απόψε στο θέατρο το ρόλο της γυναίκας θα παίξει αληθινή γυναίκα…»
Αυτή η άκρως «σοκαριστική» είδηση ακουγόταν από τον ντελάλη στους δρόμους της Αθήνας του 1840. Οι Νοικοκυραίοι σταυροκοπιόνταν και οι καθώς πρέπει κυρίες και δεσποινίδες έκλειναν τα αυτιά τους για να μην το ακούσουν. Την ίδια εποχή, περίπου, η Ιταλιδούλα ηθοποιός του μελοδράματος, Ρίτα Μπάσο, ξεσήκωνε το ανδρικό κοινό της Αθήνας.
Ο Αντόνιο Αλμέιντα ήταν ένας από τους πολλούς φιλέλληνες που γοητεύτηκε από τον αγώνα των Ελλήνων για ελευθερία και πολέμησε στο πλευρό των οπλαρχηγών εναντίον των Τούρκων. Γεννήθηκε στις 4 Ιουλίου 1784 στην πόλη Έλβας της Πορτογαλίας και μεγάλωσε σε μια οικογένεια στρατιωτικών. Ακολουθώντας την οικογενειακή παράδοση, έγινε αξιωματικός του πορτογαλικού στρατού και το 1808 πολέμησε εναντίον των δυνάμεων του Ναπολέοντα στον πόλεμο της Ιβηρικής Χερσονήσου. Πολέμησε τους γάλλους στρατιώτες που πήγαν στην Ισπανία για να υποστηρίξουν τη δυναστεία των Βουρβόνων και μέχρι τα 40 του χρόνια είχε αποκτήσει πολύτιμη σταρτιωτική εμπειρία.
Η έναρξη της επανάστασης της ηρωικής χερσονήσου στις 17 Μαΐου του 1821, με τα γεγονότα του Πολυγύρου και τα όσα συνταρακτικά ακολούθησαν με τα χιλιάδες θύματα και τις κοσμογονικές καταστροφές, θα πρέπει να καθιερωθεί ως ημέρα μνήμης. Έχουν γραφτεί πολλά για όλα αυτά που υπέστη τη χρονιά της επανάστασης.
Οι Ταλιμπάν φαίνεται ότι κατάργησαν σήμερα το υπουργείο Γυναικείων Υποθέσεων και το αντικατέστησαν με την «αστυνομία ηθών», γνωστή για τις φονταμενταλιστικές θέσεις της από την πρώτη διακυβέρνηση των ισλαμιστών, πριν από 20 χρόνια. Εργάτες αντικατέστησαν τις πινακίδες στο κτίριο του υπουργείο Γυναικείων Υποθέσεων με άλλες που έγραφαν «Υπουργεία Προσευχής και Καθοδήγησης και Προώθησης της Αρετής και Πρόληψης της Διαφθοράς».
Οι μαύρες τρύπες ήταν κάποτε μια θεωρία του Αϊνστάιν. Πλέον όχι μόνο έχει επιβεβαιωθεί η ύπαρξη τους αλλά επιστήμονες έχουν καταφέρει να απαθανατίσουν το φαινόμενο φωτογραφικά και σιγά σιγά ξετυλίγουν το κουβάρι του πώς ακριβώς λειτουργούν. Μια από αυτές τις απόλυτα σκοτεινές δίνες που ρουφούν και εξαφανίζουν τα πάντα θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για τον πλανήτη μας και ποιες είναι οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο;
Η βιαστική και ταραχώδης απομάκρυνση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν και η μετέπειτα στρατιωτική νίκη των Ταλιμπάν προκάλεσαν κάτι περισσότερο από λίγη χαιρεκακία από την Κίνα. Σύμφωνα με κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, η αποχώρηση των ΗΠΑ σηματοδότησε «το τελευταίο δειλινό της αυτοκρατορίας». Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε ότι η εμπειρία του πολέμου στο Αφγανιστάν θα πρέπει να δώσει ένα μάθημα στην Ουάσινγκτον για τις «απερίσκεπτες στρατιωτικές περιπέτειες». Κάποιοι στο Πεκίνο μάλιστα ισχυρίστηκαν ότι η Κίνα θα πετύχει εκεί που οι ΗΠΑ έχουν αποτύχει.
Μετά τη ναυμαχία της Σαλαμίνας, της 28.9.480 π.Χ., κατ’ εντολήν του Ξέρξη, ο αρχιστράτηγος των περσικών δυνάμεων εισβολής στην κατεχόμενη Ελλάδα, Μαρδόνιος, έστειλε διαδοχικά δύο ειδικούς απεσταλμένους, τον γιο του Αμύντα τον Αλέξανδρο και τον Ελλησπόντιο Μουρυχίδη, με δελεαστικές προτάσεις για συνθηκολόγηση, στους Αθηναίους.
Η ιδέα ότι θα μπορούσε να υπάρχει ένας άπειρος αριθμός παράλληλων κόσμων μαζί με το δικό μας είναι δύσκολο να την αντιληφθεί κανείς, ωστόσο μια εκδοχή της λεγόμενης θεωρίας των «Πολλών Κόσμων» θα μπορούσε να παρέχει απαντήσεις σε αμφιλεγόμενες ιδέες της κβαντικής μηχανικής και των πολλών ερμηνειών τους.
Έναν μήνα πριν τα τραγικά γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής τον Αύγουστο του 1922, δημοσιεύθηκε στο υπ’ αριθ. 119 Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως ο Νόμος 2870 «Περί της παρανόμου μεταφοράς προσώπων ομαδόν ερχομένων εις Ελληνικούς λιμένας εκ της αλλοδαπής». Σύμφωνα με το Άρθρο 1 του νόμου:
«Απαγορεύεται η εν Ελλάδι αποβίβασις προσώπων ομαδόν αφικνουμένων εξ αλλοδαπής, εφ’ όσον ούτοι δεν είναι εφωδιασμένοι διά τακτικών διαβατηρίων νομίμως τεθεωρημένων ή διά των εγγράφων των εκάστοτε οριζομένων διά Β. διαταγμάτων, εκδιδομένων προτάσει των επί των Εσωτερικών, Εθνικής Οικονομίας και Περιθάλψεως Υπουργών».
Σπουδαία βοτανολόγος, η πρώτη γυναίκα που πραγματοποίησε τον περίπλου της Γης και εκείνη που ανακάλυψε τη βουκαμβίλια. Ο λόγος για τη Γαλλίδα εξερευνήτρια, Ζαν Μπαρέ. Γεννήθηκε στις 27 Ιουλίου του 1740, στο χωριό Λα Κομέλ της Βουργουνδίας, σε μια φτωχή οικογένεια αγροτών. Από μικρή έδειξε το ενδιαφέρον της για τα βότανα. Άρχισε να μαθαίνει για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες και σταδιακά έγινε ειδική στον εντοπισμό και την αναγνώριση διαφόρων φυτών. Το 1760, σε ηλικία 20 ετών, γνώρισε, μάλλον τυχαία, τον σπουδαίο βοτανολόγο, Φιλίπ ντε Κομερσόν. Εκείνος, γρήγορα αναγνώρισε το πάθος και την κατάρτισή της και την προσέλαβε ως οικιακή βοηθό στο σπίτι του. Εκτός, όμως, από χρέη οικονόμου, η Μπαρέ θα αναλάμβανε και τον ρόλο του βοηθού, οπότε δέχτηκε με χαρά.
Η κυβέρνηση του Ισμέτ Ινονού, τον Μάρτιο του 1964, έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο της διάλυσης της ελληνικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης. Τα προηγούμενα σχέδια αφανισμού είχαν αποτύχει να εκριζώσουν στην ολότητα τον ελληνισμό της Πόλης, κορυφαία των οποίων ήταν η απαγόρευση πλήθους επαγγελμάτων (νόμος 2007/1932), η επιστράτευση το 1941 στα τάγματα εργασίας όλων των ανδρών 18-45 ετών της ελληνικής, της αρμενικής και της εβραϊκής μειονότητας, ο Φόρος Ευμάρειας (Βαρλίκι, 1942-44) με σκοπό την οικονομική καταστροφή των μειονοτήτων και ακόμα η Νύκτα Τρόμου της 6ης-7ης Σεπτεμβρίου 1955 κατά την οποία εφαρμόστηκε ένα κεραυνοβόλο σχέδιο καταστροφής του ελληνισμού της Πόλης, που προετοιμάστηκε από τη Διοίκηση Ανορθόδοξου Πολέμου της Τουρκίας με τη συνεργασία της τότε κυβέρνησης, όπως έχει αποδειχθεί πρόσφατα.
Το πρωτοποριακό και ταυτόχρονα μεγαλύτερο στον κόσμο εργοστάσιο που δεσμεύει διοξείδιο του άνθρακα απευθείας από τον αέρα και το εναποθέτει κάτω από το έδαφος αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του την Τετάρτη, δήλωσε η εταιρία που βρίσκεται πίσω από την αναδυόμενη πράσινη τεχνολογία.
Η Μαρία Κιουρί είναι γνωστή για την σπουδαία της συμβολή στην επιστήμη με τις έρευνες της για την ραδιενέργεια. Εξάλλου, είναι η πρώτη γυναίκα στην ιστορία που κέρδισε βραβείο Νόμπελ (Φυσικής) το 1903, ο πρώτος άνθρωπος που κέρδισε δύο βραβεία Νόμπελ (Φυσικής και Χημείας) και ο μοναδικός άνθρωπος μέχρι σήμερα που έχει βραβεία Νόμπελ σε διαφορετικές επιστήμες.
Πολλές φορές συναντάς κομμάτια της ιστορίας σου εκεί που δεν το περιμένεις. Και τέτοιες ανταμώσεις με το παρελθόν έχουν αξία συγκινησιακή, καθότι αναπάντεχες, και ιστορική, όταν δεν προκύπτουν στο πλαίσιο μιας προσπάθειας ένταξής τους σε συγκεκριμένη επιχειρηματολογία υπέρ η κατά μιας άποψης, που θα μπορούσε να τις βαρύνει με καχυποψία για την ειλικρίνεια τους. Το παρακάτω περιστατικό ήρθε στο φως στο πλαίσιο μιας δίκης ναυτικής ασφάλισης στο Λονδίνο, λίγο μετά την καταστροφή. Αφορά πάντως γεγονότα του 1920.
Οι αφγανές φοιτήτριες θα πρέπει να φορούν μαύρη αμπάγια σε συνδυασμό με ένα νικάμπ που καλύπτει το πρόσωπο και θα παρακολουθούν τις παραδόσεις μέσα σε τάξεις οι οποίες δεν θα είναι μικτές, σύμφωνα με διάταγμα που δημοσιοποιήθηκε από το νέο καθεστώς των Ταλιμπάν την παραμονή της επαναλειτουργίας των ιδιωτικών πανεπιστημίων της χώρας. Οι γυναίκες που είναι εγγεγραμμένες σ' αυτά τα ιδρύματα θα πρέπει επίσης να βγαίνουν από το μάθημα πέντε λεπτά πρίν από τους φοιτητές και να παραμένουν σε αίθουσες αναμονής όσο οι τελευταίοι θα αποχωρούν από το κτίριο, διευκρίνιζεται στο διάταγμα αυτό που φέρει προχθεσινή ημερομηνία (του Σαββάτου) και δημοσιεύεται από το υπουργείο Ανώτερης Εκπαίδευσης.
Είχαμε διαβάσει και είχαμε γράψει τα προηγούμενα χρόνια για την παράνομη είσοδο Αλβανών στη χώρα μας , στα ακριτικά χωριά της Ηπείρου (κυρίως Κόνιτσας και Πωγωνίου) και της Καστοριάς, οι οποίοι μάζευαν μεγάλες ποσότητες από σπάνια φυτά (τσάι, ρίγανη και κυρίως το «Λουλούδι του Δαρβίνου», η επιστημονική ονομασία του οποίου είναι Primula veris), τα οποία φόρτωναν σε μουλάρια ή άλογα και τα μετέφεραν στην Αλβανία όπου και τα πουλούσαν ή τα εξήγαγαν σε άλλες χώρες, καθώς τα ελληνικά βότανα είναι από τα καλύτερα στον κόσμο.
Το 996 μ.Χ. οι Βούλγαροι, υπό τον τσάρο Σαμουήλ, εκμεταλλευόμενοι την εμπλοκή του αυτοκράτορα Βασιλείου Βουλγαροκτόνου με τους Άραβες, πολιόρκησαν την Θεσσαλονίκη. Αδυνατώντας όμως να καταλάβουν την καλά οχυρωμένη πόλη κινήθηκαν νότια και έφτασαν, λεηλατώντας, ως τη Λάρισα, την οποία ισοπέδωσαν, κυριολεκτικά και μέχρι την Κόρινθο.
Με ειδική εντολή του Πάπα ό επίσκοπος Ίεραπόλεως Sebastiani πραγματοποιεί τό 1666 περιοδεία σ' όλες τις παραμεσογειακές χώρες για επιθεώρηση τών τοπικών καθολικών εκκλησιών. Μ' ολο πού τό ταξίδι ήταν δύσκολο και επικίνδυνο έξ αιτίας του τουρκοβενετικού πολέμου και τής πειρατείας, ό Sebastiani ολοκλήρωσε μέ ευσυνειδησία την αποστολή του. Για την Σαντορίνη γράφει: Είναι γνωστή ώς «νησί τών δαιμόνων» και «νησί τής κόλασης». Λένε πώς τά δαιμόνια κόβουν τις γούμενες τών καραβιών και δέν μπορούν ν' αράξουν στο λιμάνι...
Η ποικιλία των απειλούμενων δέντρων είναι μεγάλη, από βελανιδιές και μανόλιες μέχρι μεγάλα τροπικά δέντρα ξυλείας. Τουλάχιστον το 30% των ειδών δέντρων του πλανήτη, δηλαδή σχεδόν το ένα στα τρία, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο εξαφάνισής τους, σύμφωνα με εκτιμήσεις των επιστημόνων που παρουσίασαν τη νέα έκθεση "Η Κατάσταση των Δέντρων του Κόσμου". Η ποικιλία των απειλούμενων δέντρων είναι μεγάλη, από βελανιδιές και μανόλιες μέχρι μεγάλα τροπικά δέντρα ξυλείας.
Τρεις μαρμάρινες πινακίδες βρίσκονται στο χωριό της Κανδάνου, το οποίο βρίσκεται στα νοτιοδυτικά των Χανίων, στον δρόμο προς την Παλαιοχώρα. Και οι τρεις έχουν μηνύματα γραμμένα στα ελληνικά και τα γερμανικά. Είναι η νοσηρή υπενθύμιση των Ναζί πως για αυτούς η ζωή των αμάχων δεν είχε καμία αξία. Οι γερμανικές δυνάμεις όχι μόνο σκότωσαν τους κατοίκους της Κανδάνου αλλά... διαφήμισαν το έγκλημα τους θεωρώντας πως θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για όσους σκόπευαν να αντισταθούν.