Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021

Το νεκροταφείο τρένων στη Θεσσαλονίκη 



Εκατοντάδες σκουριασμένα κουφάρια τρένων συνθέτουν ένα κινηματογραφικό σκηνικό, μόλις δέκα χιλιόμετρα μακρυά από την πόλη της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για το “νεκροταφείο τρένων” στη Νέα Ιωνία Θεσσαλονίκης, το οποίο μάλιστα ανήκει στα μεγαλύτερα του κόσμου.

Χιλιάδες είναι τα βαγόνια και οι ντιζελομηχανές που βρίσκονται, εδώ και τριάντα χρόνια, ακινητοποιημένα σε μία έκταση 1.500 στρεμμάτων στη Νέα Ιωνία.

Υπολογίζεται ότι υπάρχουν πάνω από χίλια εγκαταλελειμμένα βαγόνια και τουλάχιστον δέκα σιδηροδρομικές γραμμές.

Κάποιοι τα αποκαλούν “φαντάσματα” της Θεσσαλονίκης, καθώς πλέον μέσα σε αυτά βρίσκουν καταφύγιο εκατοντάδες άστεγοι.

Το “νεκροταφείο τρένων”, μόλις δέκα χιλιόμετρα από την πλατεία Αριστοτέλους, προσφέρεται για κινηματογραφικές λήψεις και μια “βόλτα” στο παρελθόν.

Δείτε το βίντεο του συνεργάτη μας Up Stories από το ιδιαίτερο νεκροταφείο:




Νεκροταφεία τρένων υπάρχουν σε όλο τον κόσμο, τα οποία μάλιστα αξιοποιούνται ως τουριστικά αξιοθέατα ή ως ευκαιρία μελέτης της ιστορίας των σιδηροδρόμων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το “Cementerio de Trenes” κοντά στο Ουγιούνι της Βολιβίας, που χρησιμεύει ως τουριστικό αξιοθέατο και διαθέτει τρένα, που χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα και αφήνονται να σκουριάσουν στα εκτεταμένα διαμερίσματα αλατιού του Σαλάρ ντε Ουγιούνι.



Μάλιστα, ο χώρος περιέχει ένα τρένο, που ορισμένοι υποστηρίζουν ότι εκλάπη και έχει χαρακτηριστεί “ένα από τα πιο εντυπωσιακά και στοιχειωμένα αξιοθέατα στις ερήμους της νοτιοδυτικής Βολιβίας”.


ΠΗΓΗ: https://www.mixanitouxronou.gr/to-nekrotafeio-trenon-sti-thessaloniki-einai-ena-apo-ta-megalytera-toy-kosmoy/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου