Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021

Γιατί εμβολιασμένοι άνθρωποι πεθαίνουν από κοροναϊό;



Μια καθηγήτρια δίνει απαντήσεις για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και εξηγεί γιατί κάποιοι τελικά χάνουν τη μάχη.

O θάνατος του πρώην υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ από επιπλοκές του κοροναϊού επανέφερε στο προσκήνιο το θέμα των ανθρώπων που είναι πλήρως εμβολιασμένοι αλλά τελικά χάνουν τη μάχη με την Covid-19. Ο Πάουελ ήταν 84 ετών, έπασχε από πολλαπλό μυέλωμα (μια μορφή καρκίνου του αίματος) και είχε κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου.


Η δρ Λιάν Γουεν, καθηγήτρια στο George Washington University Milken Institute School of Public Health μίλησε στο CNN για τους εμβολιασμούς και γιατί κάποιοι άνθρωποι πεθαίνουν από κοροναϊό παρότι έχουν λάβει και τις δύο δόσεις.


Αναλυτικά όσα είπε:

-Γιατί βλέπουμε εμβολιασμένους ανθρώπους να πεθαίνουν από Covid-19. Πώς το εξηγείτε και γιατί αξίζει να κάνουμε τα εμβόλια;


«Πρέπει να ξεκινήσουμε με όσα μας λέει η επιστήμη και τα στοιχεία που δείχνουν οι έρευνα. Τα εμβόλια για την Covid-19 είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στο να αποτρέπουν την ασθένεια και ειδικά την σοβαρή νόσηση. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι μειώνουν έξι φορές τις πιθανότητες να βρεθείς θετικός στον κοροναϊό και έντεκα φορές την πιθανότητα να πεθάνεις από αυτό. 

Αυτό σημαίνει ότι αν είσαι εμβολιασμένος έχει έξι φορές λιγότερες πιθανότητες να κολλήσεις και έντεκα λιγότερες να πεθάνεις εν συγκρίσει με ένα ανεμβολίαστο άτομο. Αυτό είναι πραγματικά εξαιρετικό.

Όμως τα εμβόλια κατά του κοροναϊού δεν προστατεύουν 100%. Κανένα εμβόλιο δεν το κάνει αυτό όπως και καμία φαρμακευτική θεραπεία δεν είναι 100% αποτελεσματική. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το εμβόλιο δεν λειτουργεί, ούτε ότι δεν πρέπει να το κάνουμε.


-Κάποια άτομα έχουν περισσότερες πιθανότητες σοβαρής νόσησης παρά τον εμβολιασμό;

»Ναι και ο στρατηγός Πάουελ ανήκε σε αυτή την κατηγορία. Γνωρίζουμε ότι τα γηραιότερα άτομα με υποβόσκουσα ασθένεια είναι πιο πιθανό να νοσήσουν σοβαρότερα από τον κοροναϊό και να πεθάνουν τελικά από κάποια μόλυνση. Ειδικά οι άνθρωποι που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Έχοντας πολλαπλό μυέλωμα ο στρατηγός Πάουελ ανήκε σε αυτή την κατηγορία και ο κίνδυνος ήταν ακόμα μεγαλύτερος λόγω της ηλικίας του.

Να σημειώσουμε ότι αυτός είναι και ένας από τους λόγους που υπήρξε σύσταση για επιπρόσθετη τρίτη δόση. Από τον Αύγουστο δόθηκε οδηγία για τρίτη δόση εμβολίου στα άτομα με ήπια ή σοβαρή ανοσοκαταστολή. Μάλιστα τονίστηκε ότι ακόμα και με την τρίτη δόση τα συγκεκριμένα άτομα πρέπει να παίρνουν και άλλα μέτρα καθώς είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε σοβαρή νόσηση.


-Έχετε πει ότι τα εμβόλια λειτουργούν καλύτερα όταν τα έχουν λάβει όλοι.

«Ακριβώς. Σκεφτείτε τα εμβόλια σαν ένα πολύ καλό αδιάβροχο. Θα σε προστατέψει πάρα πολύ καλά από μια ψιλή βροχή. Αν όμως είσαι σε μια καταιγίδα ή έναν τυφώνα τότε υπάρχει πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να βραχείς. Αυτό δεν σημαίνει ότι το αδιάβροχο σου είναι ελαττωματικό. Σημαίνει ότι είσαι σε τόσο κακό καιρό που μόνο το αδιάβροχο ίσως να μην φτάνει για να σε προστατεύσει.

Αν γύρω σου κυκλοφορεί παντού ο ιός τότε αυξάνονται οι πιθανότητες να μολυνθείς. Το πρόβλημα δεν είναι το εμβόλιο, το πρόβλημα είναι υπάρχει μεγάλο φορτίο του ιού γύρω σου. Γι' αυτό το κλειδί είναι να εμβολιαστούν όσο γίνεται περισσότεροι άνθρωποι. Μειώνει το ποσοστό μολύνσεων και τελικά μας προστατεύει όλους. Και αν βρίσκεσαι σε έναν εσωτερικό χώρο με πολλά άτομα το να φοράς μάσκα αυξάνει το επίπεδο προστασίας.

Να μην ξεχνάμε επίσης ότι κάνουμε τα εμβόλια και για να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους που έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να νοσήσουν σοβαρά.

Μια έρευνα που έχει γίνει τους τελευταίους έξι μήνες σε 13 πολιτείες των ΗΠΑ έχει δείξει ότι μόλις το 4% των ατόμων που έχουν νοσηλευτεί με Covid-19 ήταν πλήρως εμβολιασμένοι.

Τα άτομα που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο είναι 17 φορές πιο πιθανό να καταλήξουν στο νοσοκομείο λόγω κοροναϊού σε σχέση με τους εμβολιασμένους. Και όπως είπαμε τα εμβολιασμένα άτομα που καταλήγουν στο νοσοκομείο είναι γηραιότερα και με πολλές υποβόσκουσες ασθένειες.


-Τι πρέπει να πούμε σε αυτούς που δεν πιστεύουν ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό;

«Θα τους ζητούσε να σκεφτούν και άλλες πλευρές της φαρμακολογίας. Ας πούμε ότι κάποιος έχει κάποια καρδιακή πάθηση. Υπάρχουν φάρμακα για να την αντιμετωπίσει αλλά δεν είναι 100% αποτελεσματικά, τίποτα δεν είναι απολύτως αποτελεσματικό. Επειδή κάποιος μπορεί να βρεθεί στο νοσοκομείο από επιδείνωση της ασθένειας του δεν σημαίνει ότι δεν αξίζει να παίρνει την φαρμακευτική του αγωγή. Ή ας χρησιμοποιήσουμε ένα παράδειγμα πρόληψης. Ας πούμε ότι κάποιος που τρώει υγιεινά και ασκείται στο τέλος αντιμετωπίζει πρόβλημα υψηλής πίεσης και διαβήτη. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι καλή η σωστή διατροφή και η άσκηση. Δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τα κάνουμε. Απλά μπορεί να κάνεις όλα τα σωστά βήματα για να αποφύγεις μια ασθένεια αλλά κάποιες φορές να μην την αποφύγεις. Η πρόληψη είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της δημόσιας υγείας. Παρότι βλέπουμε τα αποτελέσματα της δεν μπορούμε να σώσουμε όλες τις ζωές με την πρόληψη.

Μια πρόσφατη έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας έδειξε ότι ο εμβολιασμός κατά του κοροναϊού απέτρεψε, μόνο τους πέντε πρώτους μήνες, 139.000 θανάτους.

Το συμπέρασμα είναι ότι τα εμβόλια δουλεύουν. Μειώνουν την πιθανότητα μόλυνσης και την πιθανότητα σοβαρής νόσησης και θανάτου. Δεν είναι 100% αποτελεσματικά γιατί τίποτα δεν είναι.


-Μπορούν τα εμβόλια να αποτρέψουν μια αναζωπύρωση του ιού μέσα στον χειμώνα;

«Ναι. Είναι ενθαρρυντικό ότι τα νούμερα των μολύνσεων στις ΗΠΑ πέφτουν σε σχέση με το καλοκαίρι. Όμως ένα ακόμα κύμα μολύνσεων είναι πιθανό από τη στιγμή που μόλις το 57% του πληθυσμού της χώρας έχει εμβολιαστεί. Συμφωνώ με αυτό που είπε ο δρ. Φαούτσι πως "είναι στο χέρι μας να αποτρέψουμε ένα νέο κύμα να εμφανιστεί" και πως όλα θα κριθούν από το πόσο καταφέρνουμε να εμβολιάσουμε περισσότερους ανθρώπους.

Το κλειδί να μειώσουμε τους κινδύνους από τον κοροναϊό και να βάλουμε τέλος στην πανδημία είναι να εμβολιαστούμε όλοι μας. Αυτό μας προστατεύει αλλά προστατεύει και τους γύρω μας».


ΠΗΓΗ: https://www.janus.gr/2021/10/blog-post_19.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου