Ο νερόμυλος του Κολοκοτρώνη που ήταν προίκα της γυναίκας του
Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο θρυλικός “Γέρος του Μοριά” υπήρξε η ηγετικότερη μορφή της Επανάστασης του 1821. Η πρώτη γυναίκα της ζωής του, Αικατερίνη Καρούσου ήταν ο μεγάλος του έρωτας. Ο θάνατός της, μετά από 30 χρόνια γάμου, τον επηρέασε βαθύτατα. Έκλαψε για εκείνη και δεν την ξεπέρασε ποτέ.
“Εἰς τὸ μνημόσυνόν της ἐπῆρε εἰς τὸ κεφάλι του τὸν δίσκον μὲ τὰ κόλυβα ἀπὸ τὸ σπίτι του ἕως εἰς τὴν ἐκκλησίαν”
Ο Κολοκοτρώνης παντρεύτηκε την Καρούσου το 1790, σε ηλικία 20 ετών. Εκείνη ήταν κόρη του προεστού του Ακόβου, Δηµήτρη Καρούσου. Μαζί της απέκτησε τέσσερα παιδιά: τον Πάνο, τον Γενναίο, τον Κολίνο και την Ελένη.
“Είχε πάρει πλέον προίκα, αμπέλια, ελιές, έχτισε σπίτι, όπως διηγείται ο ίδιος, έγινε νοικοκύρης, είχε δηλαδή μια ζωή εξασφαλισμένη”, είπε στη “ΜτΧ” ο Γιώργος Πραχαλιάς, στρατιωτικός και τακτικό μέλος της Εταιρείας Πελοποννησιακών Σπουδών.
O Κολοκοτρώνης και η Καρούσου πέρασαν μαζί 30 χρόνια. Εκείνη ήταν αφοσιωμένη στον άνδρα της, τον οποίο ακολούθησε δύο φορές στην εξορία στην Ζάκυνθο. Εκεί άφησε και την τελευταία της πνοή, τον Αύγουστο του 1820, από ασθένεια.
Ο θάνατός της συγκλόνισε τον Κολοκοτρώνη. Η αγάπη της ήταν το μοναδικό του στήριγμα όλα αυτά τα χρόνια του κατατρεγμού και της προσφυγιάς.
“Ήταν κάτι το οποίο του στοίχισε πανάκριβα, τον τσάκισε ψυχικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι, την ημέρα της κηδείας, σήκωσε ο ίδιος τη γυναίκα του στα χέρια του από το φέρετρο και την τοποθέτησε εντός του τάφου. Ήταν σημάδι του βαθύτατου πένθους που τον διακατείχε”, συμπλήρωσε ο κ. Πραχαλιάς.
Ακόμη, “εἰς τὸ μνημόσυνόν της ἐπῆρε εἰς τὸ κεφάλι του τὸν δίσκον μὲ τὰ κόλυβα ἀπὸ τὸ σπίτι του ἕως εἰς τὴν ἐκκλησίαν”, σύμφωνα με τον Γεώργιο Τερτσέτη, ο οποίος έγραψε τα απομνημονεύματα του Γέρου του Μοριά καθ’ υπαγόρευσιν του ίδιου.
Τον Ιανουάριο του 1821, ο Κολοκοτρώνης επισκέφτηκε το τάφο της γυναίκας του για να την αποχαιρετήσει και να αντλήσει δύναμη ενόψει της Επανάστασης. Βουρκωμένος ψιθύρισε:
“Άγια ψυχή της μακαρίτισσας, κάνε τη δέησή σου για το σκοπό μου. Βάλε με κάτω από το σκέπος του Κυρίου. Μεσίτεψε για εμένα και το δυστυχισμένο γένος μου“.
Στα Γιαννέικα, χωριό του νομού Αρκαδίας, βρίσκεται ένας νερόμυλος. Υπήρξε προίκα του “Γέρου του Μοριά” από την πολυαγαπημένη του, Αικατερίνη.
Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης διατήρησε το μύλο μέχρι το 1806. Εκείνη τη χρονιά, ο Σουλτάνος εξέδωσε φιρμάνι για την εξόντωση των κλεφτών. Ο “Γέρος του Μοριά” εκδιώχθηκε από τους Οθωμανούς και εγκαταστάθηκε στη Ζάκυνθο.
Η διαχείριση του μύλου πέρασε κατ’ εντολή του Κολοκοτρώνη στον κουμπάρο του Μεταξά. Στη συνέχεια, πουλήθηκε σε διάφορους ιδιοκτήτες και για χρόνια ήταν ερειπωμένος στην ιδιοκτησία της οικογένειας Θεοφιλοπούλου.
Τον Οκτώβριο του 2021, υπογράφτηκε συμβόλαιο σαραντάχρονης παραχώρησης του νερόμυλου του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη μεταξύ των αδελφών Θεοφιλοπούλου, που ήταν οι ιδιοκτήτες του και της Ένωσης Πατριωτικών Σωματείων Φαλαισιωτών Αρκαδίας (ΕΠΣΦΑ), με σκοπό την αναστήλωση και ανάδειξή του.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΠΣΦΑ, Παναγιώτης Μπένος, το Μάρτιο του 2022, έγινε αυτοψία από κλιμάκιο αρχαιολόγων και πολιτικών μηχανικών, η οποία έδειξε ότι ο μύλος κατασκευάστηκε γύρω στο 1750.
Στόχος της διοίκησης της Ένωσης των Φαλαισιωτών είναι να κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο, να αναστηλωθεί και να λειτουργήσει ως τοπόσημο ιστορικού και προβιομηχανικού εργαλείου άλεσης.
“Αυτή θα είναι από την πλευρά μας η ύψιστη προσφορά μας στον ελευθερωτή του γένους μας και η συμβολή μας στην Επανάσταση του 1821”, σημείωσε στην ανακοίνωσή της η ΕΠΣΦΑ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου