Κυριακή 31 Ιουλίου 2022

Οι υψηλότεροι καταρράκτες στην Ελλάδα βρίσκονται στην Πίνδο 



Η Ελλάδα  δεν διαθέτει καταρράκτες μεγάλου ύψους αλλά έχει τεράστια ποικιλία σε σχηματισμούς στα δυσπρόσιτα βουνά, κυρίως στην οροσειρά της Πίνδου.

Ειδικά στην Ήπειρο, αφθονούν και προκαλούν δέος σε κάθε επισκέπτη.

Οι πιο δυσπρόσιτοι θεωρούνται οι καταρράκτες του Καταραχιά, σε μία από τις υψηλότερες κορυφές της Πίνδου. Βρίσκονται σε υψόμετρο 2100 με 2150 μέτρων, κυριολεκτικά στο μεταίχμιο των νομών Ιωαννίνων και Τρικάλων.

Οι καταρράκτες δεν είναι ευρέως γνωστοί, και αυτό τους καθιστά σημαντικούς για κάθε περιηγητή. Οι πηγές τους βρίσκονται στις κορυφές της Πίνδου, και για αυτό κατατάσσονται στους υψηλότερους στην Ελλάδα.


Ποια μέρη φαίνονται από το σημείο

Η θέα από τους καταρράκτες του Καταραχιά είναι αναμφισβήτητα μαγευτική και η εμπειρία μοναδική. Ο ορειβάτης έχει την ευκαιρία να ατενίσει και να αντικρίσει πολλά μέρη από εκεί:

-το Ματσούκι, το ορεινό χωριό των Ιωαννίνων με τον πανέμορφο καταρράκτη Καμήλι, τις ιστορικές εκκλησίες και την πλούσια ιστορία,

-τον ποταμό Αχελώο, τον δεύτερο μεγαλύτερο της Ελλάδας

-τις κορυφές του Λάκμου, όπου βρίσκεται η Δρακόλιμνη Βερλίγκα με τα φιδωτά ρυάκια.

Στα βόρεια του Καταραχιά βρίσκεται το περίφημο πέρασμα του Μπάρου και στα νότια η Κακαρδίτσα, που αποτελεί την υψηλότερη κορυφή των Τζουμέρκων.

Τέλος, στα ανατολικά δεσπόζει το βλαχοχώρι Τζούρτζια, σήμα κατατεθέν του οποίου αποτελεί το “Μαντάνι του δαίμονα”, ένας καταρράκτης με ύψος που ξεπερνά τα 15 μέτρα. 




ΠΗΓΗ: https://www.mixanitouxronou.gr/oi-quot-ypsiloteroi-quot-katarraktes-stin-ellada-vriskontai-stin-pindo-deite-apo-poy-pigazoyn-se-ypsometro-2100-metron-drone/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου