Τρίτη 19 Ιουλίου 2022

Οι τρεις αδερφοί Μαστέλλι από την Πελοπόννησο που αγάλματά τους κοσμούν δρόμο της Βενετίας


Ο σιόρ Αntonio Rioba βρίσκεται στη γωνία του Palazzo Mastelli del Cammello και είναι το μεγαλύτερο από τα τέσσερα αγάλματα που κοσμούν το παλάτι στο Campo dei Mori, που ονομάζεται έτσι επειδή ανήκε σε πλούσιους εμπόρους από τον Μορέα, δηλαδή από την Πελοπόννησο.

Οι αδερφοί Μαστέλλι, Rioba, Sandi και Afani (παρεφθαρμένα ονόματα που είναι χαραγμένα στα αγάλματα, αβέβαιης ετυμολογίας) μετοίκησαν από τον Μοριά το 1124 και δραστηριοποιήθηκαν στο εμπόριο υφασμάτων και μπαχαρικών στη Βενετία.

Σύμφωνα με τον λαϊκό μύθο, εξαπάτησαν ένα κορίτσι που ήταν στην πραγματικότητα η Μαρία Μαγδαληνή και η αγία τους μετέτρεψε σε πέτρινα αγάλματα γιατί ισχυρίστηκαν ότι τα υφάσματά τους ήταν τα καλύτερα στην αγορά.

Η ελληνική τους καταγωγή επιβεβαιώνεται από το σκιάδιον (τύπος βυζαντινού καπέλου που φορούσαν οι έμποροι και οι λαϊκοί) που φέρει ο Rioba, ενώ οι άλλοι δύω αδελφοί φέρουν ένα φακιόλι (τουρμπάνι), που ενώ σήμερα συνδέεται με τους Άραβες, στην πραγματικότητα ήταν διαδεδομένο σε όλη την ανατολική Μεσόγειο και ιδιαίτερα στους βυζαντινούς σοφούς. Ρωμιοί, Πέρσες, Αρμένιοι και Γεωργιανοί το χρησιμοποιούσαν πριν τους Άραβες.



Ιδιαίτερα διάσημος και αγαπητός μεταξύ των Βενετών, ο sior Rioba υπέστη πολλές κακουχίες με την πάροδο του χρόνου: τον ακρωτηριασμό της μύτης τον 19ο αιώνα (αντικαταστάθηκε με τη σημερινή μύτη σε σίδηρο, που φέρνει τύχη σε όποιον την αγγίζει) και τον αποκεφαλισμό το 2010 (το κεφάλι βρέθηκε λίγο πιο μακριά, στην Calle Racchetta δύο μέρες αργότερα).


ΠΗΓΗ: cognoscoteam

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου