Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022

Μάχη των Πλαταιών: Οι Αθηναίοι συντρίβουν το περσικό ιππικό και σκοτώνουν τον Μασίστιο



Πριν από την έναρξη της κύριας μάχης των Πλαταιών, ο Μαρδόνιος έδωσε εντολή στο πανίσχυρο περσικό ιππικό να αναλάβει πρωτοβουλίες και να επιτεθεί στους Έλληνες που είχαν στρατοπεδεύσει σε οχυρωμένες θέσεις στις υπώρειες του όρους Κιθαιρώνα, προκαλώντας με αυτόν τον τρόπο διάσπαση του αρραγούς ελληνικού μετώπου. Επικεφαλής του περσικού ιππικού ήταν ο Μασίστιος, ο οποίος ήταν μία εμβληματική μορφή στις τάξεις του περσικού στρατού.

Ο Μασίστιος αποφάσισε να επιτεθεί στους Μεγαρείς που βρίσκονταν σε θέση ευπρόσβλητη, πράγμα που εξυπηρετούσε την δράση του ιππικού παρέχοντας συγκριτικό πλεονέκτημα στην επικείμενη σύγκρουση. Η επίθεση του περίφημου περσικού ιππικού ήταν σφοδρότητα. Παρά την πίεση που τους ασκήθηκε οι Μεγαρείς συμπτυγμένοι σε φάλαγγα άντεξαν τις πρώτες επιθέσεις ωστόσο χρειάζονταν ενίσχυση. Οι Μεγαρείς ζήτησαν εσπευσμένα την βοήθεια των Ελλήνων στρατηγών, με τον επικεφαλής Παυσανία να δίνει εντολή στους πρόθυμους Αθηναίους να σπεύσουν στην μάχη ενισχύοντας τους βαριά πληττόμενους συμπολεμιστές τους. Οι Αθηναίοι με μία ισχυρή δύναμη οπλιτών και τοξοτών υπό τον λοχαγό Ολυμπιόδωρο καταλαμβάνοντας προκεχωρημένες θέσεις έσπευσαν στην μάχη εναντίον του περσικού ιππικού το οποίοι επιτίθετο κατά των ελληνικών θέσεων οργανωμένο κατά τμήματα. Στην αμείλικτη σύγκρουση, ένα βέλος τρυπάει το άλογο του επιβλητικού Μασίστιου ο οποίος σωριάζεται στο έδαφος.

Οι Αθηναίοι οπλίτες καταφέρνουν να σκοτώσουν τον Μασίστιο παρά τις δυσκολίες που συνάντησαν αρχικά να επιφέρουν θανατηφόρο πλήγμα εξαιτίας της θωρακισμένης πανοπλίας του. Ο θάνατος του Μασίστιου, παρά το γεγονός ότι δεν έγινε αμέσως αντιληπτός από τους Πέρσες ιππείς, άλλαξε τα δεδομένα της μάχης. Οι Πέρσες ιππείς που μέχρι εκείνη τη στιγμή επιτίθεντο κατά τμήματα και οργανωμένα, από τον θάνατο του αρχηγού τους και εντεύθεν εξαπέλυσαν μαζική και ασύνταχτη επίθεση προκειμένου να ανακτήσουν το νεκρό σώμα του Μασίστιου. Οι Αθηναίοι βλέποντας τους ιππείς να επιτίθεντο μαζικά, κάλεσαν και τους υπόλοιπους Έλληνες να τους ενισχύσουν. Στην μάχη που θα ακολουθήσει οι μανιασμένοι Πέρσες ιππείς επηρεασμένοι από τον θάνατο του αρχηγού τους θα νικηθούν από τους Έλληνες οπλίτες.

Έτσι τελείωσε η πρώτη μεγάλη σύγκρουση της μάχης των Πλαταιών με τους Έλληνες να κερδίζουν μία μεγάλη νίκη απέναντι στο περσικό ιππικό καταφέρνοντας μάλιστα να σκοτώσουν και τον ίδιο τον Μασίστιο. Η νίκη αυτή ήταν πολύ σημαντική για το ηθικό των εμπόλεμων ενόψει της επικείμενης κυρίας μάχης.


ΠΗΓΗ: cognoscoteam

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου