Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023

20 Φεβρουαρίου/5 Μαρτίου 1913: Μάχη Πλατανουδίων-Τερπνής, το προανάκρουσμα του Β΄ Βαλκανικού



Κατέχοντας την πόλη της Νιγρίτας και θεωρώντας την προώθηση των Ελλήνων στην περιοχή της Μακεδονίας κατά τον Α’ Βαλκανικό υπερβολική και ενάντια στα βουλγαρικά συμφέροντα, τμήμα του βουλγαρικού στρατού (τάγμα πεζικού, ίλη ιππέων και στοιχείο πυροβολικού) περνά τη γέφυρα του Όρλιακου (σημ. Στρυμωνικό). Και αφού κατέβαλε τη φρουρά του και εξουδετέρωσε τα ελληνικά φυλάκια Δημητριτσίου και Λυγαριάς, στάθμευσε στην Αγία Παρασκευή αναμένοντας ενισχύσεις από τη Νιγρίτα.

Δυστυχώς για αυτούς, ο αγγελιαφόρος, που είχε σταλεί με το αίτημα για ενισχύσεις, αιχμαλωτίστηκε από ελληνική περίπολο και τα σχέδια αποκαλύφθηκαν. Η ελληνική φρουρά της Τερπνής, ένας λόχος 130 ανδρών, κινήθηκε και έπιασε τα υψώματα γύρω από την πόλη με κεντρικό σημείο τα Πλατανούδια. Ανταρτικά σώματα αλλά και πολίτες της περιοχής οπλίστηκαν και συνέδραμαν τον ελληνικό στρατό χτυπώντας το βουλγαρικό τμήμα, που μην έχοντας λάβει νέα από τον αγγελιαφόρο τους από την προηγουμένη, υποχώρησε προς τη Νιγρίτα.

H σύγκρουση κράτησε τρείς μέρες με διαρκείς προσπάθειες των Βουλγάρων να διέλθουν μέσω των ελληνικών θέσεων και να ενωθούν με τις δυνάμεις τους στη Νιγρίτα. Κι εκεί όμως τμήμα στρατού με τη συνδρομή πολιτών επιτέθηκε και απέκλεισε τη βουλγαρική φρουρά στους χώρους καταυλισμού τους (χάνια και Α΄ Δημοτικό Σχολείο).



Στις 8 Μαρτίου (με το παλιό ημερολόγιο 23 Φεβρουαρίου) οι Βούλγαροι θα υποχωρήσουν τελικά προς τις Σέρρες. Η μάχη έλαβε χώρα ενώ οι επιχειρήσεις στην Μακεδονία-Θράκη είχαν πάψει από καιρό, ο ελληνικός στρατός είχε επικεντρωθεί στο μέτωπο της Ηπείρου και οι Βούλγαροι, που ήδη κατείχαν τις τοποθεσίες Λαχανά-υψώματα Κιλκίς, ήταν επισήμως σύμμαχοι των Ελλήνων. Η μεταστροφή που θα οδηγήσει στη σύγκρουση στους επόμενους μήνες θα εκδηλωθεί και σε άλλες μάχες και επεισόδια μεταξύ τμημάτων Βουλγαρικών αφενός και Ελληνικών και Σερβικών αφετέρου. Ο Β΄ Βαλκανικός Πόλεμος έχει ουσιαστικά αρχίσει.


ΠΗΓΗ: https://military-history.gr/1913-03-05-platanoudi-terpni-battle/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου