Σάββατο 22 Απριλίου 2023

Λαλιμπέλα




Σε μια ορεινή περιοχή, 645 χιλιόμετρα από την Αντίς Αμπέμπα, την πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, η Λαλιμπελα αφήνει την αίσθηση ότι επιστρέφουμε σε έναν πολιτισμό που ο χρόνος πραγματικά έχει ξεχάσει.

Χωρίς μαγαζιά με είδη δώρων και αναμνηστικά είναι πραγματικά βγαλμένη από το παρελθόν. Ξηρή, σκονισμένη, γεμάτη γαϊδούρια αλλά με απίστευτη θέα είναι μια ζωντανή αφρικανική πόλη.



H πόλη έχει περίπου 15.000 κατοίκους αλλά και περισσότερους από 1.000 ιερείς όπου συμμετέχουν σε θρησκευτικές τελετές στις εκκλησίες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.


Μύθοι και Ιστορία

Ιστορικά ήταν γνωστή ως Roha. Αποτελούσε πρωτεύουσα της δυναστείας της Zagwe για περίπου 300 χρόνια.

Έπειτα μετονομάστηκε Λαλιμπέλα από τον μονάρχη Gebre Mesqel Lalibela (τέλη 12ου- αρχές 13ου αιώνα), ο οποίος σύμφωνα με την παράδοση έχτισε τις 11 μονολιθικές εκκλησίες για τις οποίες φημίζεται το μέρος.

Ο θρύλος λέει ότι τον έλεγαν «Lalibela» επειδή κατά τη γέννησή του ήταν περιτριγυρισμένος από ένα σμήνος μελισσών. Η μητέρα του πίστευε ότι οι μέλισσες ήταν σημάδι ότι θα γινόταν αυτοκράτορας της Αιθιοπίας.

Η Λαλιμπέλα ήταν μια σημαντική τοποθεσία κατά την αρχαιότητα, αλλά και για πολιτισμό της Αιθιοπίας. Για τους Χριστιανούς είναι μια από τις πιο ιερές πόλεις της Αιθιοπίας και κέντρο προσκυνήματος.

Στο πρώτο μισό του 4ου αιώνα, η Αιθιοπία αποτελούσε ένα από τα πρώτα έθνη που υιοθέτησαν τον Χριστιανισμό.

Σύμφωνα με άλλον μύθο τα ονόματα πολλών τοποθεσιών στη σύγχρονη πόλη και η διάταξη των λαξευμένων στο βράχο εκκλησιών είναι ίδια με ονόματα και μοτίβα που παρατήρησε ο Lalibela κατά τη διάρκεια του χρόνου που πέρασε ως νέος στους Αγίους Τόπους.


Οι εκκλησίες

Οι εκκλησίες χαρακτηρίστηκαν ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 1978. Είναι λαξευμένες από συμπαγή βράχο, εντελώς κάτω από το επίπεδο του εδάφους.



Σύμφωνα με έναν Αιθιοπικό μύθο, ο Θεός έδωσε εντολή στον Lalibela να χτίσει τις εκκλησίες στην Αιθιοπία. Οι κατασκευές χτίστηκαν με τη βοήθεια αγγέλων. 

Ο Lalibela, ο οποίος δηλητηριάστηκε από τον αδελφό του και έπεσε σε κώμα τριών ημερών, μεταφέρθηκε στον Παράδεισο και του δόθηκε ένα όραμα μιας πόλης λαξευμένης σε βράχο. 

Αφού ξύπνησε από το κόμμα και στέφθηκε βασιλιάς, συγκέντρωσε ντόπιους τεχνίτες και άρχισε να χτίζει τις εκκλησίες, τις οποίες ο κόσμος δεν είχε ξαναδεί.



Ένας άλλος μύθος λέει ότι ο βασιλιάς πήγε στην εξορία στην Ιερουσαλήμ και ορκίστηκε ότι όταν επέστρεφε θα δημιουργούσε τη Νέα Ιερουσαλήμ. 

Αρκετοί υποστηρίζουν ότι θα χρειαζόταν περίπου 40.000 εργάτες για να χτιστούν οι εκκλησίες. Οι τοπικοί θρύλοι υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι εργαζόταν τις ώρες του φωτός της ημέρας με τα ουράνια όντα να αναλαμβάνουν τη νυχτερινή εργασία.

Μάλιστα έκαναν διπλάσια εργασία από τους ανθρώπους, επιτρέποντας στις εκκλησίες να χτίζονται με απίστευτη ταχύτητα.

Μέχρι τη δεκαετία του 1520 δεν ήταν τίποτα γνωστό για τις εκκλησίες. Όταν όμως επισκέφτηκαν το μέρος ο Πορτογάλος εξερευνητής Pero da Covilha και ο ιερέας Francisco Alvares ενθουσιάστηκαν.

Ο τελευταίος σημείωσε στα ημερολόγιό του ότι τα αξιοθέατα ήταν τόσο φανταστικά, που περίμενε ότι οι αναγνώστες του όταν διάβαζαν τις περιγραφές του θα τον κατηγορούσαν για ψέματα.

Οι εκκλησίες είναι σε συνεχή χρήση από τότε που χτίστηκαν τον 12ο αιώνα. Οι εργασίες αποκατάστασης του 20ου αιώνα έδειξαν ότι μερικές από τις εκκλησίες μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν αρχικά ως οχυρώσεις και βασιλικές κατοικίες.


Τόπος προσκυνήματος

Οι λαξευμένες στο βράχο εκκλησίες είναι όμορφα σκαλισμένες με χαρακτηριστικά όπως εύθραυστα παράθυρα, καλούπια διαφόρων σχημάτων και μεγεθών, διαφορετικές μορφές σταυρών και τοιχογραφίες.

Οι εκκλησίες της Λαλιμπέλα φιλοξενούν ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ Timkat στη χώρα και προσκυνητές από όλη την επαρχία συγκεντρώνονται στην πόλη για το γεγονός.

Κατά τη διάρκεια του του φεστιβάλ προσκυνητές συμμετέχουν σε τριήμερο τραγούδι, χορό και πανηγύρια γύρω από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.


Bete Giyorgis


Αν θέλετε να επισκεφτείτε τις εκκλησίες, ετοιμαστείτε να πληρώσετε. Οι επισκέπτες της περιοχής θα πρέπει να πληρώσουν 50 αμερικάνικα δολάρια, για να δουν τις εκκλησίες.

Η εκπληκτική δομή αυτών των αρχαίων εκκλησιών έχει διατηρηθεί καλά, με χιλιάδες επισκέπτες να φτάνουν κάθε χρόνο ως τουρίστες και προσκυνητές. Θεωρούνται «ζωντανή κληρονομιά» και όχι μουσείο.

Μάλιστα εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται στις μέρες μας για λατρεία και για άλλες εκδηλώσεις όπως η βάπτιση αγοριών -40 ημέρες μετά τη γέννηση τους – και κοριτσιών -80 ημέρες μετά τη γέννηση τους-.


Οι 11 εκκλησίες και τα χαρακτηριστικά τους

Οι εκκλησίες συγκεντρώνονται σε τρεις ομάδες: Βόρεια, Ανατολική και μία εκκλησία στη δυτική περιοχή. Οι εκκλησίες βρίσκονται σε κοντινή απόσταση με τα πόδια η μία από την άλλη.

Βόρειος Τομέας

Η Biete Medhanie Alem είναι η μεγαλύτερη από τις εκκλησίες. Θεωρείται η μεγαλύτερη εκκλησία στον κόσμο που είναι λαξευμένη σε βράχο. Οι τοίχοι είναι λαξευμένοι από ένα μεγάλο πέτρινο τετράγωνο, έχουν βαθύ ροζ χρώμα, που κάνουν την εκκλησία να ξεχωρίζει από το τραχύ τοπίο.

Μέσα στην εκκλησία υπάρχουν 72 κίονες, που η καθεμία συμβολίζει 72 μαθητές. Λέγεται ότι ο Χριστός άγγιξε έναν από τους στύλους της εκκλησίας όταν εμφανίστηκε στον βασιλιά Λαλιμπέλα σε ένα από τα όνειρά του.

H Biete Golgotha Mikael είναι γνωστή γιατί πολλοί πιστεύουν ότι ο τάφος του βασιλιά Lalibela βρίσκεται εδώ.

Η Biete Maryam έχει δυο ορόφους και σύμφωνα με τις πηγές είναι μια από τις παλαιότερες εκκλησίες των έντεκα. Υπάρχει στην εκκλησία αντίγραφο των Τάφων του Χριστού και του Αδάμ.


Bete Maryam


Πάνω στην πέτρινη κολόνα της, ο βασιλιάς Lalibela έγραψε τα μυστικά της κατασκευής των κτιρίων. Είναι καλυμμένη με παλιά υφάσματα και μόνο οι ιερείς μπορούν να τα δουν.

H Biete Denagil, η Εκκλησία των Παρθένων , είναι ένα μικρό παρεκκλήσι με λιγότερο λεπτομερή χαρακτικά και εικόνες στους τοίχους του από τις άλλες εκκλησίες. Πιστεύεται ότι η εκκλησία χτίστηκε για να τιμήσει τις 36 παρθένες που μαρτύρησαν υπό τον Ιουλιανό. Το ημερολόγιο της Αιθιοπίας αναγνωρίζει αυτή την ημέρα στις 10 Νοεμβρίου.

Η Biete Meskel, το Σπίτι του Σταυρού, είναι σκαμμένη στη γη, έχει τέσσερις πυλώνες που χωρίζουν τον χώρο σε δύο μεγαλοπρεπή κλίτη. Έχει δύο παράθυρα, το ένα με το μοτίβο ενός σταυρού και το άλλο με σχέδιο αγκυλωτών σταυρών.


Ανατολικός Τομέας

Η Biete Amanual, o Οίκος του Εμμανουήλ, κάποτε μπορεί να αποτελούσε το βασιλικό παρεκκλήσι. Από ψηλά μοιάζει με επίπεδη στέγη και στο εσωτερικό του ναού υπάρχει μια αίθουσα με τέσσερις καλά διατηρημένους πυλώνες.



Στον δεύτερο όροφο της εκκλησίας, όπου φτάνει κανείς από μια σκάλα υπάρχουν μικροί θάλαμοι σε όλη την αίθουσα. Πολλοί από τους θαλάμους είναι οι τάφοι προσκυνητών και μοναχών των οποίων η τελευταία επιθυμία ήταν να ταφούν στη Λαλιμπέλα.

Η Biete Qeddus Mercoreus, ο Οίκος Αγίου Μερκούριου και Οίκος Μάρκου του Ευαγγελιστή. Ο θρύλος λέει ότι η εκκλησία ήταν κάποτε η πρώην φυλακή. Υπάρχει μια υπέροχη τοιχογραφία στο κάτω μέρος ενός στύλου. Η τοιχογραφία δείχνει έξι αγίους στολισμένους με βασιλικά ρούχα, ο καθένας κρατώντας έναν σταυρό.

Για την Biete Abba Libanos, ο θρύλος λέει ότι χτίστηκε σε μία μόνο νύχτα από αγγέλους και τη Maskal Kebra, τη σύζυγο του βασιλιά Lalibela. 

H Biete Gabriel-Rufael, ο οίκος του Γαβριήλ και του Ραφαήλ. Μια δίδυμη εκκλησία καθενός από τους αγγέλους με ένα ασυνήθιστο σχέδιο. Δεν υπάρχει ιερό δωμάτιο για τον Ραφαήλ, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να μην προοριζόταν ως εκκλησία, αλλά μάλλον ως σπίτι του βασιλικού παλατιού. 

Η αυλή έχει ένα πηγάδι και οι σκάλες κατεβαίνουν σε μια χαμηλότερη αίθουσα με πυλώνες. Υπάρχουν στο εσωτερικό της εκκλησίας τρεις λατινικοί σταυροί λαξευμένοι στον τοίχο.

Η Biete Lehem,το παρεκκλήσι της Βηθλεέμ. Ο ναός της εκκλησίας είναι λαξευμένος σε σχήμα κώνου, με μια μοναδική σήραγγα όπου ανεβαίνει στο λόφο και καταλήγει σε ένα μικρό και χαμηλό δωμάτιο. Εκεί ένας κορμός δέντρου λειτουργεί ως ο κύριος πυλώνας.

Τέλος η Biete Giyorgis, η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, βρίσκεται στη νοτιοδυτική περιοχή του χωριού, μακριά από τις άλλες εκκλησίες.


Bete Giyorgis


Οι λαξευμένες στο βράχο εκκλησίες στη Lalibela είναι σίγουρα ένα αρχαίο θαύμα, αλλά δεν είναι οι μόνες στη χώρα. Η περιοχή Tigray, στη βόρεια Αιθιοπία φιλοξενεί περισσότερες εκκλησίες από τη Λαλιμπέλα. Οι εκκλησίες απλώνονται σε όλη τη διαδρομή μεταξύ Axum και Mekele και είναι περίπου 150.

Υπάρχουν πολλά συναρπαστικά και ενδιαφέροντα μοναστήρια και εκκλησίες που βρίσκονται στην περιοχή γύρω από τη Λαλιμπέλα, όλα σε μικρή απόσταση από την πόλη. 

Το μοναστήρι Ashetam Maryam βρίσκεται στην κορυφή του βουνού Abune Yosef στα 3150 μέτρα. Οι ντόπιοι ιερείς πιστεύουν ότι όταν βρίσκονται στο μοναστήρι, είναι πιο κοντά στον Θεό και τον παράδεισο από οπουδήποτε αλλού. 

To μοναστήρι Na’akueto La’ab είναι χτισμένο στην όψη μιας σπηλιάς και σύμφωνα με τις πηγές ήταν το σπίτι του βασιλιά Na’akueto La’ab αφότου παραιτήθηκε από τον θρόνο του το 1270 μ.Χ..


Na'akueto La'ab


Στα βορειοανατολικά της Λαλιμπέλα υπάρχει η εκκλησία Yermana Krestos, η οποία είναι παλαιότερη και από τις 11 εκκλησίες στην περιοχή της πόλης Lalibela. 

Η εκκλησία είναι χτισμένη από πέτρα και ξύλο και το εσωτερικό είναι εκείνο που ελκύει τους ανθρώπους να τη δουν. Η οροφή είναι διακοσμημένη με γεωμετρικά σχέδια και η οροφή του ιερού είναι στολισμένη με πίνακες και σκαλίσματα. 

Η εκκλησία είναι γνωστή για τους πολλούς σκελετούς στο πίσω μέρος της σπηλιάς. Υπάρχουν πάνω από 5000 σκελετοί με τον πιο πρόσφατο να είναι πριν από περίπου 900 χρόνια. Αυτοί οι σκελετοί υποτίθεται ότι ανήκουν στους προσκυνητές που ήρθαν στην εκκλησία πριν από 1000 χρόνια και θάφτηκαν εδώ.

Πολλοί προσκυνητές στέκονται κάτω από ένα ρεύμα νερού που ρέει από το βουνό στην εξωτερική είσοδο της εκκλησίας. Αυτό το τελετουργικό είναι μια μορφή βάπτισης, με τους ανθρώπους να «βρέχονται» με αγιασμό από ψηλά.


ΠΗΓΗ: https://www.geografikoi.gr/lalibela/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου