Κυριακή 14 Μαΐου 2023

Ερντογάν: Οικονομικά σκάνδαλα, μίζες και σχέσεις με την τουρκική μαφία


Η πρώτη περίπτωση που σχετίζεται με τον Ερντογάν ήταν όταν έλαβε ένα πετρελαιοφόρο αξίας 25 εκατομμυρίων δολαρίων ως δώρο από τον Μουμπαρίζ Μανσίμοβ, έναν Αζέρο δισεκατομμυριούχο, το 2008. Μετά από αίτημα του Ερντογάν, ο Μανσίμοβ έγινε αργότερα Τούρκος πολίτης και άλλαξε το επίθετό του σε Γκουρμπάνογλου.

Το δεύτερο κρούσμα σημειώθηκε όταν ο Ερντογάν και τέσσερις από τους υπουργούς του ενεπλάκησαν σε έρευνα για διαφθορά πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Όντες αντιμέτωποι με αντιδικίες, παραιτήθηκαν και οι τέσσερις υπουργοί. Ο Ερντογάν παρενέβη στη δίκη, απέρριψε τη μήνυση και απέλυσε τους εισαγγελείς και τους αστυνομικούς που είχαν αποκαλύψει τις διαφθορές των υπουργών του.

Οι ιδιωτικές τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ του Ερντογάν και του γιου του Μπιλάλ είχαν καταγραφεί, αποκαλύπτοντας τις συζητήσεις τους για το πώς να κρύψουν τα εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά που είχαν λάβει μυστηριωδώς.


Ο γαμπρός του Ερντογάν και το λαθρεμπόριο

Η τρίτη περίπτωση διαφθοράς αποτελεί την πιο ηχηρή από όλες τις υποθέσεις. Πρόκειται για ένα σκάνδαλο δισεκατομμυρίων δολαρίων με λαθρεμπόριο χρυσού και παράνομη διακίνηση πετρελαίου από την Τουρκία προς το Ιράν κατά παράβαση των κυρώσεων που είχαν επιβάλει οι ΗΠΑ στο Ιράν, στο οποίο έχει εμπλακεί τόσο ο ίδιος ο Ερντογάν όσο και ο γαμπρός του, Μπεράτ Αλμπαϊράκ. Τους ενέπλεξε στην ομολογία του ο Τουρκοϊρανός λαθρέμπορος χρυσού, Ρεζά Ζαράμπ, που μεσολάβησε για τις σχετικές συναλλαγές.

Στην υπόθεση ενεπλάκη η τουρκική τράπεζα Halkbank και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλός της, Μεχμέτ Χακάν Ατίλα, αλλά και ο τότε υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Ζαφέρ Τσαγκλαγιάν, που κατηγορήθηκε ότι δωροδοκήθηκε με εκατομμύρια δολάρια για να διευκολύνει τη διαδικασία. Αργότερα ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κατηγόρησε μέλη της οικογένειας Ερντογάν ότι μετέφεραν 15 εκατ. δολάρια σε υπεράκτια εταιρεία σε φορολογικό παράδεισο.

Ανάμεσά τους ανέφερε τον αδελφό του Ερντογάν Μουσταφά, τον κουνιάδο του, Ζίγια Ιλγκέν, τον πεθερό του Οσμάν Κετεντσί, τον γιο του Αχμέτ Μπουράκ αλλά και τον Μουσταφά Γκουντογκάν, πρώην στενό του συνεργάτη. Όσον αφορά στον τέως υπουργό Οικονομικών και γαμπρό του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, έχει κατηγορηθεί για εμπλοκή σε σκάνδαλο μεγατόνων από τη θητεία του στον χώρο των επιχειρήσεων.

Ο Ζαράμπ ομολόγησε την ενοχή του και στις επτά κατηγορίες, αποκαλύπτοντας τη συμμετοχή του Τούρκου τραπεζίτη Μεχμέτ Χακάν Ατίλα και επτά άλλων υπερασπιστών του Ερντογάν, συμπεριλαμβανομένου του Τούρκου υπουργού Οικονομίας Ζάφερ Τσαγλαγιάν, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι έλαβε εκατομμύρια δολάρια σε δωροδοκίες από τον Ζαράμπ με αντάλλαγμα την οργάνωση του παράνομου σχεδίου. Ο Ζαράμπ ενέπλεξε επίσης τον πρόεδρο Ερντογάν για την εξουσιοδότηση του παράνομου χρυσού για το εμπόριο πετρελαίου.


Το νησί του Μαν

Το τέταρτο και τελευταίο σχέδιο διαφθοράς περιλαμβάνει μέλη της οικογένειας του Ερντογάν που έχουν κατηγορηθεί ότι μετέφεραν 15 εκατομμύρια δολάρια σε μια υπεράκτια εταιρεία που ονομάζεται Bellway Limited, στον φορολογικό παράδεισο της νήσου Μαν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτή η κατηγορία διατυπώθηκε από τον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Το νησί του Μαν είναι μια αυτοδιοικούμενη εξάρτηση του Βρετανικού Στέμματος στη Θάλασσα της Ιρλανδίας μεταξύ Αγγλίας και Ιρλανδίας.


Ο κουνιάδος του Ερντογάν μετέφερε 2,5 εκατομμύρια δολάρια και 1,25 εκατομμύρια δολάρια.

Ο αδελφός του Ερντογάν Μουσταφά μετέφερε 2,5 εκατομμύρια δολάρια και 1,25 εκατομμύρια δολάρια.

Ο πεθερός του Ερντογάν μετέφερε 1,25 εκατομμύρια δολάρια και 1 εκατομμύριο δολάρια.

Ο πρώην εκτελεστικός βοηθός του Ερντογάν μετέφερε 1,25 εκατομμύρια δολάρια και 250.000 δολάρια.

Ο γιος του Ερντογάν, Αχμέτ Μπουράκ Ερντογάν, μετέφερε 1,45 εκατομμύρια δολάρια και 2,3 εκατομμύρια δολάρια.


Ο Κιλιτσντάρογλου κατέθεσε κοινοβουλευτική πρόταση ζητώντας τη διερεύνηση των καταθέσεων. Ωστόσο, η πλειοψηφία στην οποία κυριαρχεί το Κόμμα AKP του Ερντογάν καταψήφισε την πρόταση. Όταν ο Κιλιτσντάρογλου μιλούσε στη Βουλή για τις καταγγελίες σε βάρος του Ερντογάν, η τουρκική κρατική τηλεόραση διέκοψε τη ζωντανή μετάδοση!

Κατόπιν, οι Τούρκοι εισαγγελείς ανακοίνωσαν ότι ερευνούν τις κατηγορίες εναντίον του Ερντογάν. Ωστόσο, όπως είναι ευρέως γνωστό, κανένας δικαστής δεν θα τολμούσε να αποφανθεί ότι ο Ερντογάν είναι ένοχος για οποιαδήποτε εγκλήματα, δεδομένου του γεγονότος ότι πολλοί δικαστές απολύονται ή φυλακίζονται επειδή δεν συμμορφώθηκαν με τις επιθυμίες του Τούρκου προέδρου.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Ερντογάν ήταν έξαλλος με τις κατηγορίες εναντίον της οικογένειάς του. Δήλωσε ότι θα παραιτηθεί από τη θέση του εάν αποδειχθεί ότι έχει τραπεζικό λογαριασμό σε ξένη χώρα. Ο Αχμέτ Οζέλ, δικηγόρος του προέδρου Ερντογάν, δήλωσε ότι τα τραπεζικά έγγραφα που δημοσίευσε ο Κιλιτσντάρογλου ήταν «πλαστά» και χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς ως «ψέματα».


Μαφία

Τον Μάιο του 2021, στην Τουρκία προκλήθηκε σάλος από μία σειρά με βίντεο καταδικασμένου Τούρκου αρχιμαφιόζου, όπου ισχυριζόταν ότι η τουρκική κυβέρνηση συχνά πυκνά συνεργάζεται με τη μαφία. Συγκεκριμένα ο Σεντάτ Πεκιέρ, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Instagram, ισχυριζόταν ότι, μετά από εντολή που του δόθηκε από μέλη της κυβέρνησης, έβαλε τους άδτρες του να ξυλοκοπήσουν ένα πολιτικό που κατέκρινε τον Ερντογάν.

Ακόμη, ο Πεκιέρ έκανε λόγο για φορτία κοκαΐνης που έρχονταν στην Τουρκία εν γνώσει της κυβέρνησης, η οποία έκανε τα στραβά μάτια. Σε ένα άλλο βίντεο, ο Πεκιέρ ισχυριζόταν ότι βοήθησε στην συγκάλυψη της δολοφονίας μιας κοπέλας 21 ετών από τον Τόλγκα Αγκάρ, που είναι βουλευτής με το κόμμα του Ερντογάν και γιος του πρώην υπουργού Εσωτερικών Μεχμέτ Αγκάρ.

Σύμφωνα με τον Πεκιέρ, όταν η άτυχη γυναίκα κατήγγειλε στην αστυνομία τον Τόλγκα για βιασμό την επιβίβασαν σε ένα ελικόπτερο και στην συνέχεια βρέθηκε νεκρή. Η αντιπολίτευση ισχυρίστηκε ότι «έσπασε ο υπόνομος κράτους, πολιτικής και ασφάλειας». Σημειώνεται ότι ο Πεκιέρ είχε στο παρελθόν υποστηρίξει τον Ερντογάν και είχε φωτογραφηθεί μαζί του.


Τρομοκρατία

Στις 4 Μαΐου 2022, η ιστοσελίδα Nordic Monitor έφερε στο φως της δημοσιότητας Στενές επαφές κορυφαίων Τούρκων αξιωματούχων με τρομοκρατικά δίκτυα. Πρόκειται για ένα ακόμη σκάνδαλο στην Τουρκία επί προεδρίας Ερντογάν. Σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα, ανώτεροι Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν επαφές με τρομοκράτες, χρησιμοποιώντας «ασφαλή» κυβερνητικά τηλέφωνα με ισχυρά κλειδιά κρυπτογράφησης.

Τα τηλέφωνα αυτά είχαν δημιουργηθεί από μηχανικούς στο Επιστημονικό και Τεχνικό Συμβούλιο Έρευνας της Τουρκίας (Tübitak), κορυφαίο κρατικό οργανισμό επιστήμης και τεχνολογίας στην Τουρκία. Τον συγκεκριμένο εξοπλισμό χρησιμοποίησε και ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως και ο επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών Χακάν Φιντάν, και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Σύμφωνα με την απόρρητη έκθεση που εκδόθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 2014 από ομάδα εμπειρογνωμόνων και υποβλήθηκε στην εισαγγελία, 76 ασφαλή τηλέφωνα δεύτερης γενιάς από τα 161 επισημάνθηκαν σε βάση δεδομένων που διατηρεί η Διεύθυνση Τηλεπικοινωνιών (Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı, TİB), την υπηρεσία που επεξεργάζεται τα εγκεκριμένα -από δικαστήριο- αιτήματα υποκλοπών από τις Αρχές και τις Υπηρεσίες Πληροφοριών. Η έκθεση ενσωματώθηκε αργότερα στη δικογραφία.

Τα ασφαλή τηλέφωνα δεύτερης γενιάς χρησιμοποιούσαν ισχυρά κλειδιά κρυπτογράφησης και παραδόθηκαν σε κορυφαίους κυβερνητικούς αξιωματούχους από την υπηρεσία πληροφοριών MIT. Η έκθεση αναφέρει μεταξύ άλλων ότι τα ασφαλή τηλέφωνα δεύτερης γενιάς χρησιμοποιήθηκαν τόσο από τον Ερντογάν όσο και από μέλη του στενού του κύκλου, συμπεριλαμβανομένου του βασικού συμβούλου του, Σεφέρ Τουράν. Ο τελευταίος είναι ύποπτος σε έρευνα για τρομοκρατία της ιρανικής Quds Force.

Υπεκλάπησαν, επίσης, οι τηλεφωνικές κλήσεις του επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών, Χακάν Φιντάν, και ορισμένων από τους πράκτορές του, οι οποίοι είναι επίσης ύποπτοι για συμμετοχή σε εγκληματικές πράξεις από τους Τούρκους εισαγγελείς. Οι έρευνες για διαφθορά και τρομοκρατία στην Τουρκία έδειξαν ότι ο Ερντογάν είχε επαφές με μέλη εγκληματικών οργανώσεων και υπόπτους για τρομοκρατία.

Το Nordic Monitor δημοσίευσε επίσης μια υποκλοπή που έδειχνε ότι ο Ερντογάν παρέδωσε παράνομα ένα «ασφαλές τηλέφωνο» που είχε εκδοθεί από την κυβέρνηση, σε εκπρόσωπο ενός πρώην χρηματοδότη της Αλ Κάιντα, ώστε να μην μπορούν να υποκλαπούν οι συνομιλίες του.

Σύμφωνα με τηλεφωνική συνομιλία ανάμεσα στον αρχηγό του προσωπικού του Ερντογάν, Χασάν Ντογάν, και του Οσάμα Κοτμπ, ο οποίος εκπροσωπούσε τον Σαουδάραβα επιχειρηματία Γιασίν αλ-Κάντι (αναφέρεται ως χρηματοδότης της Αλ Κάιντα στις λίστες του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ), οι δυο τους συζήτησαν πώς να πραγματοποιήσουν τηλεφωνική κλήση με «ασφαλές» τηλέφωνο.


ΠΗΓΗ: https://www.aftodioikisi.gr/politiki/erntogan-oikonomika-skandala-mizes-kai-scheseis-me-tin-toyrkiki-mafia/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου