Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023

29-30 Μαΐου/11 Ιουνίου 1824: Το Ολοκαύτωμα της Κάσου



Ο αιγυπτιακός στόλος φτάνει έξω από τη νησί της Κάσου και αποβιβάζει ισχυρό στρατό, αφού ισοπεδώνει τις άμυνες των υπερασπιστών με κανονιοβολισμούς. Θα ακολουθήσει μια από τις μελανότερες σελίδες της Ελληνικής Επανάστασης, καθώς Αιγύπτιοι και Αλβανοί θα ξεχυθούν στο μικρό νησί καίγοντας και καταστρέφοντας τα πάντα.

Ένα από τα ισχυρότερα και πιο δραστήρια νησιά καραβοκύρηδων, η Κάσος, ανέπτυξε έντονη πολεμική δραστηριότητα κατά την επανάσταση στηρίζοντας τον αγώνα των Κρητών και ελέγχοντας το ανατολικό Αιγαίο. Ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις τα πλοία της έκαναν επιδρομές και στα παράλια της Μικράς Ασίας, απέναντι από τη Ρόδο.

Από τη δράση των κασιώτικων πλοίων δεν γλύτωσαν ούτε τα τουρκικά αλλά ούτε και τα αιγυπτιακά πολεμικά που από το 1824 έκαναν την εμφάνισή τους στο Αιγαίο. Το γεγονός ότι η Κρήτη είχε ταχθεί ως αμοιβή στον Χεδίβη της Αιγύπτου, αν έπνιγε την επανάσταση των Ελλήνων, έκανε τους Αιγυπτίους να ενδιαφέρονται διπλά για την οριστική καταστροφή αυτής της απειλής.

Έτσι, στα τέλη Μαΐου 1824 (με το Παλιό Ημερολόγιο), ένα χρόνο μετά την καταστολή της επανάστασης στην Κρήτη και ύστερα από μερικές αποτυχημένες απόπειρες, ισχυρή δύναμη 4.000 Αιγυπτίων και Αλβανών υπό τον Χουσεΐν μπέη αποβιβάζεται σε ακτή του νησιού στα νώτα των υπερασπιστών ενώ ο αιγυπτιακός στόλος βομβάρδιζε τη χώρα.

Οι Κάσιοι θα αντισταθούν σθεναρά αλλά ο αγώνας θα είναι άνισος. Μέχρι το βράδυ θα έχουν καταβληθεί. Πολλοί σφαγιάστηκαν και οι περισσότερες γυναίκες και τα παιδιά εξανδραποδίστηκαν. Το νησί παρέμεινε ερημωμένο μέχρι το τέλος της επανάστασης.


ΠΗΓΗ: https://military-history.gr/1824-06-11-kasos-massacre/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου