Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023

Ολλανδία: Κόκκινη κάρτα σε κινέζους φοιτητές τεχνολογίας – Η κυβέρνηση προβληματίζεται για την εθνική ασφάλεια



Στο επίκεντρο του προβληματισμού των πανεπιστημίων τίθενται φοιτητές που χρηματοδοτούνται από το Συμβούλιο Υποτροφιών της χώρας τους.

Στο μικροσκόπιο των ολλανδικών πανεπιστημίων μπαίνουν κινέζοι φοιτητές, καθώς ήδη ορισμένα από αυτά έδειξαν κόκκινη κάρτα για μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών σε ειδικότητες κορυφαίας τεχνολογίας λόγω φόβων ότι μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια της χώρας, σύμφωνα με τυην ολλανδική εφημερίδα Trouw.

Μάλιστα, ο ολλανδός υπουργός Παιδείας, Robbert Dijkgraaf, ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να περιορίσει τη συμμετοχή ξένων φοιτητών σε ορισμένα προγράμματα, καθώς πολλά πανεπιστήμια είπαν ότι έβαλαν βέτο σ κινέζους φοιτητές λόγω των δεσμών τους με το καθεστώς της Κίνας.

Οι FT εντάσσουν όλη αυτή την κινητοποίηση στη γενικευμένη αυστηροποίηση της στάσης χωρών της ΕΕ σε σχέση με τις πολυεπίπεδες απειλές που εξαπολύει το Πεκίνο μετά από δεκαετίες. Είναι το πιο πρόσφατο σημάδι μιας αυστηρότερης στάσης που έχουν υιοθετήσει οι χώρες της ΕΕ σχετικά με τις αντιληπτές απειλές για την ασφάλεια και τις οικονομικές απειλές που θέτει το Πεκίνο μετά από δεκαετίες, γράφουν.


Η ανησυχία

Στο επίκεντρο του προβληματισμού των πανεπιστημίων τίθενται φοιτητές που χρηματοδοτούνται από το Συμβούλιο Υποτροφιών της χώρας τους. Και αυτό, καθώς οι αποδέκτες των υποτροφιών πρέπει να ορκιστούν πίστη στο κομμουνιστικό κόμμα, να δεσμευτούν ότι θα επιστρέψουν στην Κίνα εντός δύο ετών από την ολοκλήρωση των σπουδών τους και να αναφέρονται στην κινεζική πρεσβεία στη χώρα όπου σπουδάζουν.

Ο Dijkgraaf δήλωσε στους FT ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες των πανεπιστημίων.

«Γενικά, η στοχευμένη χρήση επιχορηγούμενων προγραμμάτων για την απόκτηση υψηλής ποιότητας γνώσης και τεχνολογίας για το κράτος είναι ανεπιθύμητη», δήλωσε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι έχει δρομολογήσει μια μελέτη προκειμένου να αποκτήσει ακριβή εικόνα πόσοι ερευνητές CSC υπάρχουν στην Ολλανδία και σε ποιους τομείς δραστηριοποιούνται.

Επιπλέον, προετοιμάζει ήδη σχετικό νόμο που θα θέτει κανόνες ελέγχου της ασφάλειας της μόρφωσης τον οποίο προτίθεται να καταθέσει μέσα στο έτος. «Επί τους παρόντος χαρτογραφούνται οι τομείς κινδύνου -ευαίσθητες τεχνολογίες-. Ο έλεγχος θα είναι προσανατολισμένος στον κίνδυνο», είπε, προσθέτοντας ότι οι αξιολογήσεις θα ισχύουν για χώρες εκτός ΕΕ.

Έσπευσε, πάντως, να διαβεβαιώσει ότι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της κυβέρνησης σε καμία περίπτωση δεν είναι ο αποκλεισμός κινέζων φοιτητών ή η αποθάρρυνση της συνεργασίας με κινεζικά ιδρύματα ή ερευνητές σε ευαίσθητους τομείς.


Μεταφορά τεχνογνωσίας «δια της πλαγίας»

Ο ολλανδός υπουργός Εμπορίου, Liesje Schreinemacher, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι η Κίνα μπορεί να προσπαθήσει να παρακάμψει τους ελέγχους. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «αν θέλεις μια συγκεκριμένη τεχνολογία, προσπαθείς πρώτα να την αγοράσεις. Εάν αυτό δεν πετύχει, προσπαθείς να επενδύσεις.  Εάν αυτό δεν λειτουργήσει, στέλνεις ανθρώπους στα πανεπιστήμια για να πάρουν την τεχνολογία ή να λάβουν τη γνώση σε σχέση με αυτήν».

Πρόσθεσε, δε, ότι «χρειαζόμαστε την Κίνα για την Ε&Α μας και επίσης για την πράσινη μετάβασή μας. Αλλά πρέπει επίσης να δούμε σε ποιους σπουδαστές από ποιες χώρες επιτρέπουμε την πρόσβαση σε όλη την έρευνα», είπε.

Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Ντελφτ, το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Αϊντχόβεν (TU/e) είναι μεταξύ των ιδρυμάτων που μειώνουν τον αριθμό των φοιτητών CSC που κάνουν δεκτούς.

«Αυτό που βλέπω να συμβαίνει είναι ότι σταδιακά όλα τα ολλανδικά πανεπιστήμια θα μειώσουν τον αριθμό των φοιτητών από την Κίνα και επίσης θα μειώσουν την ερευνητική συνεργασία με τους Κινέζους ομολόγους τους», δήλωσε ο Robert-Jan Smits, πρόεδρος του TU/e.

«Η ολλανδική κυβέρνηση ζητά από τα πανεπιστήμια να υιοθετήσουν μια πιο περιοριστική προσέγγιση και να φροντίσουν καλύτερα τα πολύτιμά τους», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανέφερε ότι ελπίζει πως η κατάσταση δεν θα «πολιτικοποιηθεί και δεν θα στιγματιστεί», σχολιάζοντας ότι «η συνεργασία Κίνας-Ολλανδίας στις εκπαιδευτικές ανταλλαγές εξελίσσεται καλά τα τελευταία χρόνια».


ΠΗΓΗ: https://www.ot.gr/2023/06/12/diethni/ollandia-kokkini-karta-se-kinezous-foitites-texnologias-i-kyvernisi-provlimatizetai-gia-tin-ethniki-asfaleia/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου