Πέμπτη 20 Ιουλίου 2023

30 Ιουλίου 1864: Μάχη του κρατήρα, μια θλιβερή μέρα του Αμερικανικού Εμφυλίου



Κατά τη διάρκεια του Αμερικανικού Εμφυλίου, προσπαθώντας να διασπάσουν τις άμυνες των Νοτίων στην πολιορκία του Πίτερσμπεργκ, οι Βόρειοι πυροδότησαν το πρωΐ της 30ής Ιουλίου 1864 μια από τις μεγαλύτερες “νάρκες” του πολέμου και όλων των πολέμων στην ιστορία ως τότε.

Οι συγκεκριμένες “νάρκες” ήταν στην ουσία υπονομεύσεις για διάρρηξη ισχυρών οχυρώσεων ή τειχών του εχθρού. Όταν μια κλασική επίθεση κατά μέτωπο ήταν αδύνατη ή θα προξενούσε οδυνηρές απώλειες, τότε τα στρατεύματα πολιορκίας έσκαβαν ένα τούνελ από τις γραμμές τους που έφτανε ως τις γραμμές ή τα τείχη του εχθρού και τοποθετούσαν μεγάλες ποσότητες πυρίτιδας με βραδύκαυστο φυτίλι για την πυροδότησή τους. Την κρίσιμη στιγμή, άναβαν το φυτίλι και έκλειναν με ποσότητες χώματος και λίθων το άνοιγμα για να μην εκτονωθεί προς τις γραμμές τους η έκρηξη. Στόχος ήταν αυτή να καταστρέψει τις εχθρικές οχυρώσεις, σκοτώνοντας ή αφήνοντας αποσβολωμένους τους υπερασπιστές τους.


Όλμος πολιορκίας κατά τον αμερικανικό εμφύλιο


Στο Πίτερσμπεργκ στις 30 Ιουλίου πάνω από τρεισήμισι τόνοι δυναμίτιδος πυροδοτήθηκαν κάτω από τις οχυρώσεις των Συνομοσπονδιακών ανοίγοντας έναν γιγάντιο κρατήρα διαστάσεων 52×30 μέτρων και 9-10 μέτρων σε βάθος. Ο στρατηγός Burnside είχε επιλέξει μια μεραρχία μαύρων στρατιωτών τους οποίους εκπαίδευσε εντατικά για να ξεκινήσουν την έφοδο, μπαίνοντας μέσα στον κρατήρα λίγο μετά την έκρηξη και εξασφαλίζοντάς τον, αφήνοντας σε μεραρχίες λευκών την εκμετάλλευση του ρήγματος για να καταλάβουν την ίδια την πόλη του Πίτερσμπεργκ. Την παραμονή της επίθεσης, όμως, με την επιμονή των στρατηγών Μηντ και Γκράντ, ο Burnside άλλαξε τη μεραρχία με μια λευκών ώστε σε περίπτωση αποτυχίας και μεγάλων απωλειών να μην προκληθούν αντιδράσεις στην Ουάσινγκτον πως οι μαύροι χρησιμοποιούντο ως “τροφή για τα κανόνια των Νοτίων”.

Στις 04:44 τα εκρηκτικά πυροδοτήθηκαν. Η έκρηξη ήταν τρομερή και κατάστρεψε μέρος των θέσεων του εχθρού, αφήνοντας ένα σημαντικό ρήγμα. Οι Ομοσπονδιακοί επιτέθηκαν με ορμή. Τότε όλα πήγαν στραβά. Κινούμενοι σαν ανθρώπινο ποτάμι χωρίς έλεγχο από τους αξιωματικούς, οι Βόρειοι μπήκαν μέσα στον κρατήρα και παγιδεύτηκαν ανάμεσα στα χείλη του και στη μάζα των συμπολεμιστών τους που συνέχισαν να έρχονται.



Οι Νότιοι συνήλθαν από το σοκ και άρχισαν να πυροβολούν στα τυφλά ενώ εξαπέλυσαν και τοπικές αντεπιθέσεις. Αυτό που ακολούθησε αποκλήθηκε από τον στρατηγό Γκράντ ως «η πιο θλιβερή υπόθεση που έγινα μάρτυρας σε όλο τον πόλεμο». Οι Νότιοι το ονόμασαν “turkey shoot” (το κυνήγι της γαλοπούλας). Περίπου 3.800 Βόρειοι σκοτώθηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν σε αυτή την πολλά υποσχόμενη αλλά αποτυχημένη επιχείρηση, έναντι 1.500 Νοτίων. Ο κρατήρας του Πίτερσμπεργκ είναι ορατός μέχρι και σήμερα.


ΠΗΓΗ: https://military-history.gr/1864-07-30-battle-of-the-crater/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου