Τρίτη 18 Ιουλίου 2023

Οι επενδυτές ψάχνουν για «χρυσάφι» στην τεχνητή νοημοσύνη



Τραβούν κεφάλαια από επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα και τα στέλνουν στο ΑΙ.

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι πλέον το νέο Ελντοράντο των επενδυτικών εταιρειών, οι οποίες βλέπουν μεγάλες προοπτικές για κέρδη στον κλάδο. Εταιρίες venture capitalκαι όχι μόνο, οι οποίες μέχρι πρόσφατα τροφοδοτούσαν με μεγάλα κεφάλαια τον κλάδο των κρυπτονομισμάτων, πλέον έχουν αλλάξει ρότα και ρίχνουν το πολύ χρήμα στην εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ).

Τα στοιχεία από το Bloomberg αλλά και από τα αμερικανικά χρηματιστήρια είναι αποκαλυπτικά. Ενώ μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2022 οι εταιρείες αυτές επένδυαν κεφάλαια 12 δις δολ στα κρυπτονομίσματα και 25 δις δολ στην τεχνητή νοημοσύνη, οι επενδύσεις για ΑΙ το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο του 2023 εξακολουθούν να ξεπερνούν τα 20 δις δολ αλλά για τα κρυπτονομίσματα έχουν πέσει κάτω από τα 3 δις δολ ανά τρίμηνο. Το β’ τρίμηνο του 2023 μάλιστα ήταν μόλις 2,2 δις δολ, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Bloomberg.

Ακριβώς επειδή η τεχνητή νοημοσύνη παρουσιάζεται σήμερα ως ο πιο γρήγορα αναπτυσσόμενος τομέας, σύνθετα επενδυτικά προϊόντα (όπως τα ETF) που σχετίζονται με το ΑΙ έχουν ξεπεράσει σε αποδόσεις το βασικό χρηματιστηριακό δείκτη των ΗΠΑ, τον S&P 500, αναφέρει σε έρευνά του το Forbes. Είναι ενδεικτικό ότι για το πρώτο φετινό εξάμηνο ο δείκτης SPDR S&P 500 Trust σημείωσε άνοδο 18%, τη στιγμή που ο δείκτης εταιρειών ΑΙ, ο First Trust Nasdaq Τεχνητής Νοημοσύνης και Ρομποτικής ETF (RBOT), σημείωσε άνοδο 24%.


Το παράδειγμα της Βρετανίας

Μόνο στη Βρετανία που έχει ΑΕΠ 3,15 τρις δολ, η τεχνητή νοημοσύνη προσθέτει στην οικονομία της χώρας περίπου 170 δις δολ ετησίως. Ο κλάδος ΑΙ απασχολεί επίσης στη χώρα 1,7 εκατομμύρια ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων εργαζομένων αμερικανικών εταιρειών τεχνολογίας που έχουν σημαντικές παρουσίες στη Βρετανία, όπως η Google και η μητρική της Facebook, η Meta, δείχνουν στοιχεία του Γκάρντιαν. Υπάρχουν επίσης μεγάλοι παίκτες στη χώρα όπως η εταιρεία σχεδιασμού μικροτσίπ Arm και η DeepMind που ανήκει στην Google, η οποία αποτελεί μια από τις κορυφαίες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης παγκοσμίως.


Ο παράγοντας Ίλον Μασκ

Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει έδαφος μεταξύ των επενδυτών μετά την παρουσίαση του ChatGPT της OpenAI και του Bard της Google. Ως αποτέλεσμα, οι περισσότερες εταιρείες με έκθεση στην τεχνητή νοημοσύνη όπως η Nvidia και η C3.ai είδαν τις μετοχές τους να κάνουν σημαντικό άλμα φέτος. Ταυτόχρονα, οΊλον Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι είχε ξεκινήσει νέα εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης γνωστή ως X.ai. Αναλυτές πιστεύουν ότι η εταιρεία θα επιδιώξει να δημιουργήσει ένα καλύτερο μοντέλο AI από το ChatGPT και το Bard, καθώς ο Έλον Μασκ έχει μακρά ιστορία με την τεχνητή νοημοσύνη και ήταν ένας από τους αρχικούς χρηματοδότες του OpenAI. Επίσης, η εταιρεία του Μασκ, η Tesla χρησιμοποιεί ήδη ορισμένες λειτουργίες AI. Ως εκ τούτου, οι επενδυτές πιστεύουν ότι η εμπλοκή του θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη στον κλάδο.


Χάνουν λάμψη τα κρυπτονομίσματα, κερδίζει το ΑΙ

Οι αριθμοί αντικατοπτρίζουν την πρόσφατη τάση πολλών επενδυτών τεχνολογίας, ακόμη και εκείνων που κάποτε υποστήριζαν τα κρυπτονομίσματα, να απομακρυνθούν από τον κλάδο ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων που μαστίζεται από σκάνδαλα προς τις τελευταίες εξελίξεις και να στραφούν προς την τεχνητή νοημοσύνη, δήλωσαν πηγές της αγοράς στο Bloomberg.

Οι νέες εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη την έχουν κάνει ιδιαίτερα ελκυστική για τους επενδυτές, την ίδια στιγμή που μπαράζ σκανδάλων, νέοι κανονισμοί και πτώση των τιμών έχουν κάνει τα κρυπτονομίσματα πιο «τοξικά» γα τους επενδυτές, όπως χαρακτηρίζονται από τις ίδιες πηγές. 


ΠΗΓΗ: https://www.ot.gr/2023/07/17/texnologia/texniti-noimosyni/oi-ependytes-psaxnoun-gia-xrysafi-stin-texniti-noimosyni/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου