Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2023

«Η τουρκική ΜΙΤ έφερε οπλισμένους τζιχαντιστές από τη Συρία για να βοηθήσουν στην εκτέλεση ενός ψευδοπραξικοπήματος το 2016»



Ρεπορτάζ Τούρκου δημοσιογράφου παρουσιάζει σειρά στοιχείων που ενισχύουν το ενδεχόμενο το πραξικόπημα του 2016 να ήταν μια ενορχηστρωμένη επιχείρηση από το καθεστώς Ερντογάν για να ενισχυθεί και να νομιμοποιήσει τις καρατομήσεις αντιπάλων.

Εκτενές ρεπορτάζ της ιστοσελίδας Nordic Monitor παρουσιάζει μια σειρά από στοιχεία, καταθέσεις και ενδείξεις που ενισχύουν την πιθανότητα το πραξικόπημα του 2016 στην Τουρκία να ήταν σκηνοθετημένο για να εξυπηρετήσει την κυβέρνηση Ερντογάν. Το άρθρο τονίζει ότι η ΜΙΤ έφερε οπλισμένους τζιχαντιστές στην Τουρκία για να συμμετέχουν στην επιχείρηση ενώ υπάρχουν στοιχεία ότι εξτρεμιστικές ομάδες κοντά στο καθεστώς ήταν έτοιμες να κατέβουν στους δρόμους.

Το κείμενο του Nordic Monitor υπογράφει ο διευθυντής του, Αμπντουλάχ Μποζκούρτ. Πρόκειται για γνωστό αντικαθεστωτικό δημοσιογράφο ο οποίος πλέον ζει μόνιμα στη Στοκχόλμη και έχει καταδικαστεί στην Τουρκία για κείμενα του κατά του Ερντογάν.


Το άρθρο αναφέρει:

Η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών, MIT (Milli İstihbarat Teşkilatı), μετέφερε όπλα και μαχητές από τη Συρία για να υποστηρίξει μια ψευδή απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, προκειμένου να ενισχύσει την κυριαρχία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και να διευκολύνει την εδραίωση μιας αυτοκρατορικού τύπου, πιο αυταρχικής διακυβέρνησης στην Τουρκία.

Πολυάριθμες μαρτυρίες, βίντεο και φωτογραφίες που υποβλήθηκαν ως αποδεικτικά στοιχεία σε δικαστικά έγγραφα και μια ομολογία ενός διαβόητου τζιχαντιστή στη Συρία, όλα συνδυάζονται για να υποδηλώσουν ότι η MIT διευκόλυνε τη λαθραία μεταφορά αδήλωτων πυροβόλων όπλων και πυρομαχικών από τη Συρία, εκτός από τζιχαντιστές, πριν από τα γεγονότα της 15ης Ιουλίου 2016. Σκοπός αυτής της επιχείρησης ήταν να δημιουργηθεί μια κατάσταση χάους στο οποίο ξέσπασε βία, οδηγώντας σε τραγικές απώλειες αμάχων και στρατιωτικών.

Εκτός από τους τζιχαντιστές από τη Συρία, έχει αναφερθεί ότι μια τουρκική παραστρατιωτική ομάδα, μια φιλανθρωπική οργάνωση που είναι ύποπτη για παροχή υλικοτεχνικής υποστήριξης σε ομάδες όπως η Αλ Κάιντα και το ISIS, διαδραμάτισε επίσης ρόλο και συνέβαλε στις προσπάθειες για την κλιμάκωση της βίας κατά τα γεγονότα της 15ης Ιουλίου.

Το ενορχηστρωμένο χάος στους δρόμους χρησίμευσε ως καταλύτης για τον Πρόεδρο Ερντογάν να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επιτρέποντάς του να πραγματοποιήσει εκτεταμένες εκκαθαρίσεις στους βασικούς θεσμούς της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του στρατού, της αστυνομίας και της δικαιοσύνης, με αποτέλεσμα την απόλυση πάνω από 100.000 κρατικών υπαλλήλων. Κατά τη διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που ακολούθησε, τα θεμελιώδη δικαιώματα περιορίστηκαν σημαντικά και ελευθερίες όπως αυτές του συνέρχεσθαι και του Τύπου ουσιαστικά ανεστάλησαν.

Εν μέσω αυτών των συνθηκών, ο Πρόεδρος Ερντογάν επέσπευσε ένα δημοψήφισμα με στόχο τη μετατροπή της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας σε προεδρικό σύστημα, αφαιρώντας τους ελέγχους και τις ισορροπίες που θα μπορούσαν να περιορίσουν την εξουσία του και ανοίγοντας το δρόμο για μια πιο κατασταλτική διακυβέρνηση στην Τουρκία.

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στο 17ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Άγκυρας στις 7 Φεβρουαρίου 2019, ο αντισυνταγματάρχης Ιλκάι Ατές (İlkay Ateş), πιλότος μαχητικού ελικοπτέρου, αποκάλυψε στην επιτροπή των δικαστών ότι είχε ενημερωθεί από έναν αξιωματικό του MIT κατά τη διάρκεια ανάκρισης το 2016 ότι η υπηρεσία είχε φέρει δύο φορτηγά με όπλα και μαχητές από τη βόρεια Συρία στην Τουρκία πριν από τις 15 Ιουλίου.

Η ταυτότητα του αξιωματικού της ΜΙΤ δεν αποκαλύφθηκε, αλλά σύμφωνα με τον Ατές, αυτή η επιχείρηση ήταν μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας να δημιουργηθεί ένα πρόσχημα που θα δικαιολογούσε τη μαζική εκκαθάριση δημοσίων υπαλλήλων υπό την κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Οι τζιχαντιστές μαχητές που μεταφέρθηκαν κρυφά στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη αναπτύχθηκαν αρχικά στην Τουρκμενική περιοχή της βόρειας Συρίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η MIT είχε συμμετάσχει εκτενώς στην εκπαίδευση, την παροχή εξοπλισμού και τη χρηματοδότηση τζιχαντιστικών ομάδων σε αυτήν την περιοχή. Αυτή η υποστήριξη ήταν μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής με στόχο τη δημιουργία μιας τουρκικής σφαίρας επιρροής στο συριακό έδαφος, με απώτερο στόχο την ανατροπή του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ και την αντικατάστασή του με μια ισλαμιστική κυβέρνηση.

Μια ομάδα αποτελούμενη τόσο από Σύρους υπηκόους όσο και από Τούρκους που είχαν ταξιδέψει στη Συρία για να πολεμήσουν δίπλα στους τζιχαντιστές μεταφέρθηκε στην Τουρκία και κινητοποιήθηκε το βράδυ της 15ης Ιουλίου στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα με σκοπό να υποδαυλίσει τη βία και το χάος. Αυτά τα άτομα αναπτύχθηκαν στρατηγικά σε διάφορες περιοχές πολύ πριν αρχίσουν να κινούνται τανκς στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη ως απάντηση σε αυτό που στρατιωτικοί είπαν ότι ήταν μια επικείμενη τρομοκρατική απειλή. Η κυβέρνηση αργότερα χαρακτήρισε τη στρατιωτική κινητοποίηση ως απόπειρα πραξικοπήματος.

Η επιχείρηση, η οποία συνεπαγόταν την ανάπτυξη ξένων και Τούρκων τζιχαντιστών από τη Συρία, εγκρίθηκε προσωπικά από τον Πρόεδρο Ερντογάν. Συντονίστηκε από τον Χακάν Φιντάν, τον τότε υφυπουργό της MIT, και εκτελέστηκε από τον Κεμάλ Εσκιντάν, ο οποίος υπηρέτησε ως επικεφαλής των ειδικών επιχειρήσεων εντός της υπηρεσίας. Ο Εσκιντάν, γνωστός στη Συρία με το προσωνύμιο Αμπού Φαρκάν, είχε από καιρό εμπλακεί σε συνεργασία με τζιχαντιστικές ομάδες τόσο στη Συρία όσο και στη Λιβύη, αξιοποιώντας τους ως πληρεξούσιους για την προώθηση των πολιτικών στόχων της κυβέρνησης Ερντογάν.

Το βράδυ της 15ης Ιουλίου, ενώ τα ενορχηστρωμένα γεγονότα εκτυλίσσονταν για να κάνουν μια περιορισμένη στρατιωτική κινητοποίηση να φαίνεται ως γνήσια απόπειρα πραξικοπήματος, ο Φιντάν ήταν παρών στα κεντρικά γραφεία της MIT, παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις. Δίπλα του καθόταν ο Αχμάντ Μοάζ Αλ Χατίμπ Αλ Χασανί. ο οποίος εκείνη την εποχή υπηρετούσε ως πρόεδρος του Εθνικού Συνασπισμού για τις Συριακές Επαναστατικές και Αντιπολιτευτικές Δυνάμεις. Αυτή η αντιπολιτευτική ομάδα έλαβε υποστήριξη από την Τουρκία και περιλάμβανε κατά κύριο λόγο ομάδες ισλαμιστών ανταρτών. Εικάζεται ότι ο Αλ Χατίμπ έπαιξε ρόλο βοηθώντας τη MIT στην επιλογή τζιχαντιστών που είχαν στρατολογηθεί για να συμμετάσχουν σε αυτή την επιχείρηση ψευδοπραξικοποήματος στην Τουρκία.

Υπήρξαν αναφορές που υποδηλώνουν ότι ορισμένοι από τους θανάτους στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη κατά τη διάρκεια των γεγονότων της 15ης Ιουλίου, όπως η δολοφονία ενός άοπλου δόκιμου και αργότερα ο αποκεφαλισμός του σώματός του στη Γέφυρα του Βοσπόρου, πραγματοποιήθηκαν από αυτούς τους τζιχαντιστές. Για να αποκρύψει την ταυτότητα των εμπλεκομένων και για να συγκαλύψει αυτές τις δολοφονίες, ο Πρόεδρος Ερντογάν εξέδωσε διάταγμα με το οποίο χορηγούσε πλήρη ασυλία από ποινική δίωξη σε όποιον είχε λάβει μέρος στα επεισόδια της 15ης και 16ης Ιουλίου.

Έχει επίσης αναφερθεί ότι από ορισμένα τα θύματα είχαν αφαιρεθεί σφαίρες από τα σώματά τους που δεν ήταν συμβατές με τα τουρκικά όπλα και δεν ανήκαν σε επίσημα αποθέματα του στρατού, εγείροντας έτσι ερωτήματα σχετικά με τις συνθήκες του θανάτου τους.

Επιπλέον, έχει αναφερθεί ότι οι εισαγγελείς δεν διέταξαν βαλλιστικές εξετάσεις των όπλων που φέρεται να χρησιμοποιήθηκαν σε αυτές τις δολοφονίες. Δεν ελήφθησαν αποτυπώματα από υπόπτους και σε ορισμένες περιπτώσεις δεν έγιναν αυτοψίες από τις αρχές. Ανησυχητικά, ορισμένες ιατρικές εκθέσεις που είχαν σκοπό να εξετάσουν χτυπήματα από σφαίρες και τραύματα που υπέστησαν τα θύματα εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς.

Αυτές οι ενέργειες ή η έλλειψή τους, υποδηλώνουν έντονα ότι η κυβέρνηση Ερντογάν εμπόδισε σκόπιμα την έρευνα με σκοπό να αποτρέψει την πλήρη αποκάλυψη όσων πραγματικά συνέβησαν κατά τα γεγονότα της 15ης Ιουλίου και να αποκρύψει την ταυτότητα των πραγματικών δραστών των δολοφονιών.

Παρά τις προσπάθειες παρεμπόδισης της έρευνας, πληροφορίες από καταθέσεις μαρτύρων υποστηρίζουν σταθερά τον ισχυρισμό ότι τα όπλα που έφερε στην Τουρκία η MIT από τη Συρία διανεμήθηκαν πολύ πριν από οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια στις 15 Ιουλίου.

Οι μαρτυρίες ατόμων όπως ο πρώην αρχηγός της αστυνομίας που ήταν σε υπηρεσία εκείνη την εποχή, αποκάλυψαν ότι αστυνομικοί μοίρασαν πυροβόλα όπλα σε πολίτες σε ένα πάρκινγκ κοντά στο εμπορικό κέντρο Etlik Forum Outlet στην Άγκυρα. Ένας άλλος αστυνομικός που ήταν επίσης σε αποστολή εκείνο το βράδυ, βεβαίωσε ότι ήταν μάρτυρας της διανομής δύο φορτηγών με πυροβόλα όπλα σε πολίτες στην τουρκική πρωτεύουσα. Αυτές οι μαρτυρίες ευθυγραμμίζονται με τον ισχυρισμό ότι η διανομή όπλων ενορχηστρώθηκε πριν από τα γεγονότα της 15ης Ιουλίου.

Ο Εμρά Τσελίκ, μέλος του κλάδου νεολαίας του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) που είχε ενταχθεί σε ομάδες της Αλ Κάιντα στη Συρία, ομολόγησε ανοιχτά σε μια συνέντευξη ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του τζιχαντιστές κινητοποιήθηκαν το 2016. Χαρακτηριστικά είπε: «Τη νύχτα της 15ης Ιουλίου, εμείς και ολόκληρη η οργάνωσή μας συμμετείχαμε στην ένοπλη εκστρατεία». Επιβεβαίωσε έτσι ότι ομάδες από τη Συρία οι οποίες συνδέονται με την Αλ Κάινταμ, μπήκαν στην Τουρκία για να στηρίξουν την κυβέρνηση Ερντογάν κατά τη διάρκεια των γεγονότων εκείνης της νύχτας.

Ο Τσελίκ είχε προηγουμένως αναγνωριστεί από το Nordic Monitor ως μαχητής της Αλ Κάιντα. Εθεάθη να ποζάρει τόσο σε βίντεο όσο και σε φωτογραφίες ενώ κρατούσε ένα κομμένο κεφάλι στο χέρι του . Η ηχογράφηση τον δείχνει να λέει ότι η νίκη ανήκει στους ισλαμιστές τζιχαντιστές και ότι όποιος αναλάβει τους στρατιώτες του Ισλάμ θα έχει την ίδια μοίρα με το θύμα του οποίου το κεφάλι κρατούσε.

Πολλές μαρτυρίες που περιγράφουν λεπτομερώς τα χαοτικά γεγονότα γύρω από το αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου στις 15 Ιουλίου συμφωνούν ότι ορισμένοι από τους πολίτες που εισέβαλαν στο κτίριο στην Άγκυρα ήταν οπλισμένοι με όπλα και μαχαίρια. Αυτές οι καταθέσεις μαρτύρων ρίχνουν φως στην ενορχηστρωμένη φύση του χάους που εκτυλίχθηκε εκείνη τη νύχτα.

Η ιστορία του Μουχάμεντ Εμίν Κεκάτ, ενός 24χρονου Σύρου που χαιρετίστηκε ως ήρωας στα φιλοκυβερνητικά Μέσα ενημέρωσης επειδή οδήγησε ένα εγκαταλελειμμένο τανκ στη συνοικία Kızılay στο κέντρο της Άγκυρας κατά τη διάρκεια των γεγονότων της 15ης Ιουλίου, έχει εγείρει περισσότερα ερωτήματα και υποψίες. Σύμφωνα με την αστυνομία, ήταν φαινομενικά το μόνο άτομο που ήξερε πώς να χειρίζεται ένα τανκ, κάτι που έκανε πολλούς να πιστέψουν ότι μπορεί να ήταν μέρος μιας ομάδας στρατηγικά τοποθετημένης πολύ πριν από την ανάπτυξη τανκς του στρατού σε επιφυλακή για τρομοκρατία και γύρω από στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Εκτός από τη στρατολόγηση τζιχαντιστών από τη Συρία, έχει αναφερθεί ότι η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών ζήτησε επίσης την υποστήριξη ριζοσπαστικών και τζιχαντιστικών ομάδων που ήταν ήδη παρούσες στην Τουρκία. Φαίνεται ότι υπήρχε ένα ευρύτερο δίκτυο παραγόντων που εμπλέκονταν στα γεγονότα της 15ης Ιουλίου, συμπεριλαμβανομένων ξένων και εγχώριων στοιχείων, με στόχο να φανεί πιο αξιόπιστη στο κοινό η υποτιθέμενη απόπειρα πραξικοπήματος

Μία από αυτές τις εγχώριες ομάδες από τις οποίες η MIT ζήτησε βοήθεια ήταν η τουρκική Αλ-Κάιντα, το Ισλαμικό Μέτωπο Μεγάλης Ανατολής Επιδρομείς (İslami Büyük Doğu Akıncıları Cephesi, Η γνωστή ως IBDA-C έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση λόγω της εμπλοκής της σε βίαιες επιθέσεις και βομβαρδισμούς στην Τουρκία. Το γεγονός ότι η IBDA-C ανέλαβε ανοιχτά την ευθύνη για τους μαχητές της που συμμετείχαν στα γεγονότα της 15ης Ιουλίου με το πρόσχημα ότι εναντιώνονται σε υποτιθέμενους πραξικοπηματίες ήταν μια σημαντική αποκάλυψη.

Πολλαπλές φωτογραφίες που κοινοποίησε η ομάδα που δείχνουν τους μαχητές της στους δρόμους στις 15 Ιουλίου παρέχουν περαιτέρω στοιχεία για τη συμμετοχή τους σε αυτά τα γεγονότα.

Η IBDA-C, η οποία αντιμετώπισε μια σημαντική καταστολή στη δεκαετία του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000 με αποτέλεσμα τη φυλάκιση πολλών από τα μέλη της, γνώρισε μια αναζωπύρωση υπό την ηγεσία του Προέδρου Ερντογάν. Ο Ερντογάν εξασφάλισε την απελευθέρωση πολλών μελών του από τη φυλακή, συμπεριλαμβανομένου του διαβόητου εκλιπόντος ηγέτη Σαλίχ Ιζέρ Ερντίς ο οποίος ήταν επίσης γνωστός με το όνομα που ο ίδιος είχε υιοθετήσει, Σαλίχ Μιρζαμπέγιογλου  και εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Το IBDA-C έπαιξε ρόλο στη στρατολόγηση Τούρκων τζιχαντιστών που τελικά εντάχθηκαν στις τάξεις της Αλ Κάιντα και του ISIS για να πολεμήσουν στη Συρία. Επιπλέον, οι μαχητές της ομάδας φέρονται να βγήκαν στους δρόμους για να στείλουν πολιτικά μηνύματα όταν το έκρινε βολικό η κυβέρνηση Ερντογάν. Η IBDA-C φέρεται να έχει οργανώσει διαδηλώσεις μπροστά σε ξένες πρεσβείες και προξενεία ως μέρος των καθηκόντων που τους έχουν ανατεθεί από τις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Μέχρι το 2014, η IBDA-C παρακολουθούταν στενά από την τουρκική αστυνομία και υπήρχαν 17 έρευνες εναντίον της ομάδας, που οδήγησαν στην ποινική δίωξη των μαχητών της. Μέχρι τον Αύγουστο του 2009 η αστυνομία είχε συλλάβει σημαντικό αριθμό μαχητών της IBDA-C, 1.186 συνολικά. Κατά τη διάρκεια αυτών των επιχειρήσεων, οι αρχές επιβολής του νόμου κατέσχεσαν 146 όπλα διαφόρων διαμετρημάτων, 80 χειροβομβίδες και εξαρτήματα εκρηκτικών. Επιπλέον, η αστυνομία ισχυρίστηκε ότι είχε εξιχνιάσει συνολικά 219 τρομοκρατικές ενέργειες που διαπράχθηκαν από μαχητές της IBDA-C και απέτρεψε 28 τρομοκρατικές συνωμοσίες που βρίσκονταν στο στάδιο του σχεδιασμού.

Οι αρχηγοί της αστυνομίας και οι εισαγγελείς που είχαν παίξει καθοριστικό ρόλο στην πάταξη της IBDA-C απομακρύνθηκαν στη συνέχεια από τις θέσεις τους μεταξύ 2014 και 2017. Μετά την αποχώρησή τους, οι νέοι αξιωματούχοι που ανέλαβαν φαίνεται να τηρούν τη στάση της κυβέρνησης για το IBDA-C και απέφυγαν να διερευνήσουν ενεργά τους μαχητές του IBDA-C.

Βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γύρω στις 15 Ιουλίου έδειχνε έναν Τούρκο άνδρα ονόματι Ιμπραήμ να φορά μαύρο μπερέ, με γένια, μαύρα γυαλιά ηλίου και ντυμένο με καμουφλάζ να περπατά στην περίμετρο μιας στρατιωτικής βάσης. Φαίνεται ότι είχε στρατιωτική εκπαίδευση και κρατάει ένα πιστόλι εν μέσω των ήχων των πυροβολισμών και των σειρήνων. Στο βίντεο λέει ότι αυτός και οι φίλοι του ήρθαν μετά από αίτημα ενός Τούρκου αστυνομικού, κάτι που υποδηλώνει ότι η ανάπτυξή τους είχε προγραμματιστεί πολύ πριν.

Αυτό το βίντεο φαίνεται να υποστηρίζει την ιδέα ότι η ανάπτυξη ατόμων με εξτρεμιστικές σχέσεις ήταν προμελετημένη και προγραμματισμένη πριν από τα γεγονότα που συνέβησαν εκείνο το βράδυ.

Το προφίλ του Ιμπραήμ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποκάλυψε ότι βρισκόταν στη Συρία πολεμώντας για μια τζιχαντιστική ομάδα που υποστηρίζεται από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, γνωστή ως Ταξιαρχία Σουλτάν Αμπντούλ Χαμίτ. Αυτή η συσχέτιση, μαζί με την ευθυγράμμισή του με τη θυγατρική του IBDA-C, το Müslüman Anadolu Gençliği (Μουσουλμανική Νεολαία της Ανατολίας), προσθέτει περαιτέρω πλαίσιο στην παρουσία και τις δραστηριότητές του τη νύχτα της 15ης Ιουλίου.

Μια άλλη ομάδα που κινητοποιήθηκε από την κυβέρνηση Ερντογάν ήταν το Ίδρυμα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ελευθερίες και Ανθρωπιστική Βοήθεια (İnsan Hak ve Hürriyetleri ve İnsani Yardım Vakfı, ή IHH), μια τουρκική φιλανθρωπική οργάνωση τζιχαντιστών που βοήθησε τόσο την Αλ Κάιντα όσο και το ISIS στη Λιβύη και τη Συρία. Η IHH είναι γνωστό ότι συντονίζει τις ενέργειές της με την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών MIT.

Η αποκάλυψη του Φαστίχ Τεζκάν, ενός εξέχοντος προπαγανδιστή που σχετίζεται με τον Πρόεδρο Ερντογάν, ότι ένοπλες ομάδες IHH ήταν παρούσες στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης στις 15 Ιουλίου, με επικεφαλής τον πρόεδρό της Μπουλέντ Γιλντιρίμ και τους αναπληρωτές του, ήταν σημαντική. Υποστήριξε ότι αυτή η ομάδα απελευθέρωσε το αστυνομικό τμήμα της Κωνσταντινούπολης στην οδό Βατάν από τους πραξικοπηματίες, κάτι που δεν συνέβη αφού το κτίριο δεν κατασχέθηκε ποτέ από τον στρατό. Ο ίδιος ο Γιλντιρίμ παραδέχτηκε ότι κινητοποίησε κόσμο εκείνη τη νύχτα και ισχυρίστηκε ότι η IHH βοήθησε να αποτραπεί η επιτυχία των πραξικοπηματιών στην προσπάθειά τους.

Η τελευταία ομάδα που επιστρατεύτηκε από την κυβέρνηση Ερντογάν για να εκτελέσει την ψεύτικη σημαία ήταν η παραστρατιωτική ομάδα SADAT, συντομογραφία του Uluslararası Savunma Danışmanlık İnşaat Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, μια κερδοσκοπική εταιρεία που ιδρύθηκε από τον απόστρατο στρατηγό Αντνάν Τανριβερντι και τους συνεργάτες του. 2012. Ο στρατηγός έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εκκαθάριση μετά την 15η Ιουλίου από φιλοΝΑΤΟϊκούς αξιωματικούς στο στρατό και στη συνέχεια έγινε επικεφαλής στρατιωτικός σύμβουλος του Προέδρου Ερντογάν.

Ο ισχυρισμός του Νεβζάτ Ταρχάν, μιας από τις βασικές προσωπικότητες που συνδέονται με την ομάδα SADAT, ότι περίπου 1.000 πρώην στρατιωτικοί με εξειδίκευση σε στρατιωτικό υλικό ήταν παρόντες στους δρόμους κατά τη διάρκεια των γεγονότων της 15ης Ιουλίου ως μέρος της επιχείρησης της SADAT, ήταν επίσης σημαντικός. Αυτό θα υποδηλώνει μια ουσιαστική και συντονισμένη προσπάθεια της SADAT να κινητοποιήσει άτομα με στρατιωτικό υπόβαθρο για συγκεκριμένους σκοπούς εκείνη τη νύχτα. Είναι μια προσθήκη στον αυξανόμενο όγκο πληροφοριών που καταδεικνύουν τη συμμετοχή διαφόρων ομάδων και ατόμων, όλα συντονισμένα από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, στα γεγονότα της 15ης Ιουλίου.

Τα γεγονότα της επιχείρησης της 15ης Ιουλίου είχαν σίγουρα σημαντικές επιπτώσεις στο πολιτικό τοπίο στην Τουρκία. Λειτούργησαν ως σημείο καμπής για τον Πρόεδρο Ερντογάν, επιτρέποντάς του να εδραιώσει την εξουσία, να εξαλείψει τους ελέγχους στην εξουσία του και να γεμίσει τους κυβερνητικούς θεσμούς με άτομα πιστά στην ατζέντα του μετά τη μαζική εκκαθάριση πάνω από 100.000 δημοσίων υπαλλήλων.


ΠΗΓΗ: https://www.janus.gr/2023/10/2016.html

https://nordicmonitor.com/2023/10/turkish-intelligence-brought-armed-syrian-jihadist-to-turkey-to-help-execute-2016-false-flag-coup/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου