Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

«Ήταν γραμμένο για ένα μιούζικαλ με βαμπίρ και πίστευα ότι δεν θα το παίζει κανείς»: Η Μπόνι Τάιλερ μιλάει για το Total Eclipse of the Heart



Πώς δημιουργήθηκε η εμβληματική μπαλάντα. 40 χρόνια μετά την κυκλοφορία του η Τάιλερ μιλάει για το τραγούδι. Ποιος βρίσκεται πίσω από την ανδρική φωνή και το παράπονο του.

Έχουν περάσει 40 ολόκληρα χρόνια από την κυκλοφορία του «Total Eclipse of the Heart», του τραγουδιού που θα γινόταν η μεγαλύτερη επιτυχία στην καριέρα της Μπόνι Τάιλερ. Το κομμάτι σημάδεψε τη Ουαλή τραγουδίστρια και πέτυχε τη μουσική αθανασία καθώς ακούγεται μέχρι σήμερα.

Μιλώντας στην εφημερίδα Guardian η 72χρονη σήμερα Τάιλερ θυμάται πώς δημιουργήθηκε το «Total Eclipse of the Heart».

«Είχα μόλις υπογράψει στη Sony και ήθελα να κάνω μια αλλαγή από την κάντρι ροκ στη ροκ. Είχα δει μια τηλεοπτική εμφάνιση του Μeat Loaf που παρουσίαζε το Bat out of Hell. Eίπα στην εταιρία ότι θέλω να δουλέψω με τον Τζιμ Στάινμαν που έγραφε και έκανε παραγωγή για τον συγκεκριμένο καλλιτέχνη. Με κοίταξαν σαν να ήμουν παλαβή και μου είπαν ότι ο Τζιμ δεν θα δεχόταν ποτέ. Θέλω απλά να τον ρωτήσετε, τους απάντησε» λέει η Ταίλερ.

Τελικά η συνάντηση έγινε τρεις εβδομάδες μετά σε ένα διαμέρισμα με θέα το Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης. Πέρασαν τρεις εβδομάδες πριν ο Στάινμαν επικοινωνήσει με την Τάιλερ και της ζητήσει να συναντηθούν και πάλι. «Του άρεσε η φωνή μου. Βρεθήκαμε και κάθισε στο πιάνο του. Ο Ρόρι Ντοντ ήταν μαζί του και μου τραγούδησε το Total Eclipse of the Heart. Κατάλαβα αμέσως ότι είναι ένα εκπληκτικό τραγούδι» θυμάται η τραγουδίστρια.

Η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο Power Station στη Νέα Υόρκη. Εννέα διαφορετικές εκτελέσεις μόνο με τον βασικό ρυθμό. «Πήγα σπίτι με την κασέτα με τις εννέα εκτελέσεις. Ο Στάινμαν μου είπε να την ακούσω και να επιλέξω μια. Συμφωνήσαμε ότι η δεύτερη ήταν η καλύτερη» λέει η Τάιλερ.

Ο Τζιμ Στάινμαν είχε ξεκινήσει να γράφει πολλά χρόνια πριν το κομμάτι για ένα μιούζικαλ το οποίο θα ήταν βασισμένο στην ταινία «Νοσφεράτου». Δεν το είχε όμως ολοκληρώσει ποτέ. «Ουσιαστικά ήταν ένα ερωτικό τραγούδι για βαμπίρ. Ο αρχικός του τίτλος ήταν Vampires in Love γιατί δούλευα πάνω σε αυτό το μιούζικαλ για το Νοσφεράτου. Αν κάποιος προσέξει τους στίχους είναι ουσιαστικά για βαμπίρ» θα πει ο ίδιος ο Στάινμαν ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2021 (φωτό με την Μπόνι Τάιλερ).


«Είναι πολύ μεγάλο δεν θα το παίξει κανείς»

«Θυμάμαι ότι εκείνη την εποχή ο Meat Loaf είχε πρόβλημα με τη φωνή του. Όταν το τραγούδι έγινε πλέον επιτυχία έλεγε: Αυτό το κομμάτι έπρεπε να είναι δικό μου. Κατέθεσα την καρδιά μου τραγουδώντας αυτό το τραγούδι.

Γυρίσαμε στο βίντεο σε ένα τρομακτικό γοτθικού ρυθμού εγκαταλελειμμένο φρενοκομείο στο Σάρεϊ της Αγγλίας. Στα υπόγεια του έκαναν ηλεκτροσόκ στους ασθενείς» θυμάται η τραγουδίστρια.

Πρόσφατα μια φίλη της βρήκε ένα γράμμα που της είχε στείλει η Τάιλερ μετά την ηχογράφηση του «Total Eclipse». «Της το είχa στείλει από τη Νέα Υόρκη και της έγραφα ότι ηχογράφησα ένα εκπληκτικό τραγούδι. Με προβλημάτιζε όμως το γεγονός ότι ήταν πολύ μεγάλο (6:58). Δεν πίστευα ότι θα to παίξει κανείς στα ραδιόφωνα. Αργότερα βγήκε και μια πιο σύντομη version (4:30) αλλά όλοι προτιμούσαν την αρχική».  


Η ανδρική φωνή και το παράπονο

Ο Ρόρι Ντοντ  ήταν η τραγουδιστής που παρουσίασε το κομμάτι στην Τάιλερ και η ανδρική φωνή που ακούγεται να λέει «turn around, bright eyes». Μιλώντας για εκείνη τη συνάντηση θα πει: «Συμμετείχα και σε εκείνο το τηλεοπτικό σόου που είχε δει η Μπόνι και αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα της. Ο Τζιμ Στάινερ είχε γράψει το τραγούδι για ντουέτο. Θα το έλεγα εγώ και η Μπόνι. Του άρεσε αυτή η εναλλαγή στις φωνές.



Ο Τζιμ ήταν εκπληκτικός πιανίστας, αλλά η μοναδική φορά που τον άκουσα να παίζει ήταν εκείνη τη φορά που παρουσιάσαμε το τραγούδι στην Μπόνι. Στην ηχογράφηση μού ζητούσε συνέχεια να πάω πιο ψηλά. Του έκανα πλάκα και του έλεγα: Εκεί που ακούνε μόνοι οι σκύλοι Τζιμ. Απαντούσε με ένα γαβ-γαβ.

Ήταν σαν βαμπίρ. Δούλευε όλη τη νύχτα. Για να ηχογραφήσω το δικό μου κομμάτι στο Total Eclipse of the Heart τραγουδούσα συνολικά δέκα ώρες» θα πει ο Ντοντ που δεν κρύβει το παράπονο του.

«Με πλήγωσε που το όνομα μου δεν γράφτηκε μαζί με αυτό της Μπόνι. Που δεν έγινε αναφορά και σε εμένα. Θα έδινα όμως τα πάντα για να τον ακούσω να με πάρει στο τηλέφωνό και να μου πει: «Έι Icy, έτσι με αποκαλούσε γιατί ήμουν από ένα μικρό χωριό στον Βόρειο Καναδά, έγραψα ένα τραγούδι. Θέλεις να έρθεις να το πεις;».

Το «Total Eclipse of the Heart» κυκλοφόρησε στις 23 Φεβρουαρίου 1983 και έγινε άμεσα παγκόσμια επιτυχία. Έφτασε στο νούμερο ένα στα charts όλων των αγγλόφωνων χωρών και πούλησε πάνω από 6 εκατ. αντίτυπα. Τον Σεπτέμβριο του 2023 το επίσημο βίντεο στο Youtube έφτασε το ένα δισεκατομμύριο views. 




ΠΗΓΗ: https://www.janus.gr/2023/11/total-eclipse-of-heart.html


ο Firefox ανοίγει κανονικά τα σχόλια του Disqus, αρκεί να κάνετε το εξής: 

-Στον Firefox (απο υπολογιστή) επιλέγουμε: Ρυθμίσεις ---> απόρρητο και ασφάλεια ---> "Ενεργοποίηση λειτουργίας μόνο HTTPS σε όλα τα παράθυρα"

-Στον Firefox (απο κινητό) επιλέγουμε: Ρυθμίσεις ---> απόρρητο και ασφάλεια ---> "λειτουργία «Μόνο HTTPS» ενεργή σε όλες τις καρτέλες" 

-Στον Chrome (απο υπολογιστή και απο κινητό) επιλέγουμε: Ρυθμίσεις ---> απόρρητο και ασφάλεια ---> "Να χρησιμοποιούνται πάντα ασφαλείς συνδέσεις - Αναβάθμιση των πλοηγήσεων σε HTTPS και ειδοποίηση πριν τη φόρτωση ιστοτόπων που δεν το υποστηρίζουν."

Ο Chrome έχει ακόμα πρόβλημα, έστειλα σχετικό μήνυμα και στη Google μήπως το διορθώσουν. Μέχρι τότε μπορείτε να μπαίνετε και απευθείας στα σχόλια της Ατλαντίδας απο εδώ https://disqus.com/home/forums/apanemo-limani/?l=el  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου