Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024

Οι γυναίκες φιλόσοφοι στην Αρχαία Ελλάδα


Στην αρχαία Ελλάδα, ο ρόλος των γυναικών ήταν περιορισμένος σε σχέση με τους άνδρες, αλλά παρ’ όλα αυτά, υπήρχαν κάποιες εξαιρετικές γυναίκες που ασχολήθηκαν με τη φιλοσοφία και άφησαν το στίγμα τους στον κόσμο της σκέψης. Δυστυχώς, οι έρευνες και οι πηγές για τις γυναίκες φιλοσόφους είναι περιορισμένες, καθώς λίγα έγγραφα έχουν διασωθεί από αυτές τις περιόδους. 

Μία από τις πιο γνωστές γυναίκες φιλοσόφους ήταν η Υπατεία, που έζησε στην Αλεξάνδρεια τον 4ο αιώνα μ.Χ. Ήταν μαθήτρια του Πλούταρχου και δίδαξε θέατρο, μαθηματικά και φιλοσοφία. Η Υπατία ξεχωρίζει για την ευφυΐα της και την εκλεκτική της προσέγγιση στη φιλοσοφία, συνδυάζοντας τις παραδόσεις της Πλάτωνα, του Πλωτίνου και του Αριστοτέλη.

Γνωστή είναι και η περίπτωση της Διοτίμας που περιγράφεται στον Σωκρατικό διάλογο στο “Συμπόσιον” του Πλάτωνα. Ο διάλογος αυτός είναι μια συζήτηση που πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια ενός συμποσίου, και ο Σωκράτης αναφέρεται στη Διοτίμα ως μια σοφή γυναίκα που του έμαθε την τέχνη του έρωτα. Σύμφωνα με τον Σωκράτη, η Διοτίμα ήταν μια πρεσβυτέρα γυναίκα από τη Μαντινεία της Πελοποννήσου, και είχε μεγάλη γνώση για τα θέματα του έρωτα και της αρετής. Ο Σωκράτης περιγράφει πώς η Διοτίμα τον καθοδήγησε στην κατανόηση της φύσης του έρωτα, προβάλλοντας την ιδέα ότι ο έρωτας είναι μια μορφή διαδρομής προς το θείο και το απόλυτο. Οι λεπτομέρειες για τη ζωή της Διοτίμας είναι περιορισμένες, και δεν υπάρχουν άλλες γνωστές πηγές που να παρέχουν πληροφορίες για την ιστορία της. Η μνεία της στον “Συμπόσιο” του Πλάτωνα, ωστόσο, έχει καθιερώσει το όνομά της ως μια από τις ελάχιστες γυναίκες φιλόσοφους που συμμετείχαν στην αρχαία φιλοσοφική σκέψη.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα γυναίκα φιλόσοφος ήταν η Αρήτη, που έζησε κατά τον 5ο αιώνα π.Χ. Είχε εκπαιδευτεί από τον Αριστίππο, μέλος του σχολείου του Σωκράτη. Η Αρήτη ασχολήθηκε με ηθική και πολιτική φιλοσοφία, εκφράζοντας απόψεις για τη δικαιοσύνη, την αρετή και την ευδαιμονία.

Επιπλέον περίπτωση ελληνίδας φιλοσόφου ήταν η Λασθένεια η Μαντινική, μαθήτρια του Πλάτωνα. Λίγες πληροφορίες υπάρχουν για τη ζωή της, αλλά αναφέρεται ότι παρακολούθησε μαθήματα φιλοσοφίας στην ακαδημία του Πλάτωνα μεταμφιεσμένη σε άνδρα.

Τέλος, ξεχωριστή περίπτωση ήταν η Αριστόκλεια, ιερόδουλη στην αρχαία Ελλάδα, που θεωρείται πιθανόν να είχε επαφές με φιλοσοφικές ιδέες. Ο Σωκράτης, σύμφωνα με τον Πλάτωνα, είχε συζητήσεις μαζί της.

Παρόλο που οι γυναίκες φιλόσοφοι της αρχαίας Ελλάδας δεν έχουν καταγραφεί με τον ίδιο τρόπο όπως οι αντίστοιχοι άνδρες, οι επιρροές τους αναδύονται μέσα από αναφορές και γραπτά άλλων φιλοσόφων της εποχής. Αυτές οι γυναίκες προσέφεραν μια μοναδική προοπτική στον κόσμο της αρχαίας φιλοσοφίας και συνέβαλαν στη διαμόρφωση των ιδεών και των συζητήσεων που διαπραγματεύονταν τότε.


ΠΗΓΗ: https://cognoscoteam.gr/archives/41220


ο Firefox ανοίγει κανονικά τα σχόλια του Disqus, αρκεί να κάνετε το εξής: 

-Στον Firefox (απο υπολογιστή) επιλέγουμε: Ρυθμίσεις ---> απόρρητο και ασφάλεια ---> "Ενεργοποίηση λειτουργίας μόνο HTTPS σε όλα τα παράθυρα"

-Στον Firefox (απο κινητό) επιλέγουμε: Ρυθμίσεις ---> απόρρητο και ασφάλεια ---> "λειτουργία «Μόνο HTTPS» ενεργή σε όλες τις καρτέλες" 

-Στον Chrome (απο υπολογιστή και απο κινητό) επιλέγουμε: Ρυθμίσεις ---> απόρρητο και ασφάλεια ---> "Να χρησιμοποιούνται πάντα ασφαλείς συνδέσεις - Αναβάθμιση των πλοηγήσεων σε HTTPS και ειδοποίηση πριν τη φόρτωση ιστοτόπων που δεν το υποστηρίζουν."

Ο Chrome έχει ακόμα πρόβλημα, έστειλα σχετικό μήνυμα και στη Google μήπως το διορθώσουν. Μέχρι τότε μπορείτε να μπαίνετε και απευθείας στα σχόλια της Ατλαντίδας απο εδώ https://disqus.com/home/forums/apanemo-limani/?l=el

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου