Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024

Ο... ωκεανός από λάστιχα που υπήρχε στο Κουβέιτ 



Το μεγαλύτερο «νεκροταφείο» λάστιχων του κόσμου φαινόταν ακόμα και από το διάστημα.

Τι γίνεται στα λάστιχα των αυτοκινήτων, όταν… πεθαίνουν; Για πολλά χρόνια ένας πολύ μεγάλος αριθμός αυτών κατέληγε σε μια αχανή έκταση στην έρημο του Κουβέιτ που είχε μετατραπεί στο μεγαλύτερο «νεκροταφείο» λάστιχων του κόσμου.

Το νεκροταφείο αυτό βρισκόταν λίγα μόνο χιλιόμετρα από την πόλη Τζάχρα στα σύνορα της χώρας με το Ιράκ και υπολογίζεται ότι ανά πάσα στιγμή περιείχε 50 εκατ. λάστιχα. Μάλιστα ήταν τόσα πολλά που μπορούσε κανείς να τα δει ακόμα και από το διάστημα!



Τα λάστιχα συσσωρεύονταν εκεί για περισσότερες από δύο δεκαετίες και οι επιστήμονες προειδοποιούσαν συνεχώς ότι αποτελούν μια μεγάλη απειλή για το περιβάλλον και το οικοσύστημα.

Τα πράγματα μάλιστα έγιναν χειρότερα καθώς από το 2012 ξέσπασαν στο σημείο τουλάχιστον 4 πολύ μεγάλες πυρκαγιές, οι οποίες απελευθέρωσαν στην ατμόσφαιρα δηλητηριώδεις καπνούς.



Μετά και από την τελευταία πυρκαγιά το 2021 που χρειάστηκε 7 ώρες για να σβηστεί και οι καπνοί της φαίνονταν από το διάστημα, το Κουβέιτ αποφάσισε να λάβει δραστικά μέτρα. Έτσι, μέσα σε δύο χρόνια κατάφερε να εξαφανίσει σχεδόν το νεκροταφείο αυτό μεταφέροντας τα λάστιχα σε εταιρίες ανακύκλωσης.




Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο αποσύρονται παγκοσμίως ένα δισεκατομμύριο λάστιχα και αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια λάστιχα σε «νεκροταφεία» και χωματερές σε όλον τον κόσμο.


ΠΗΓΗ: https://www.janus.gr/2024/02/blog-post_15.html


ο Firefox ανοίγει κανονικά τα σχόλια του Disqus, αρκεί να κάνετε το εξής: 

-Στον Firefox (απο υπολογιστή) επιλέγουμε: Ρυθμίσεις ---> απόρρητο και ασφάλεια ---> "Ενεργοποίηση λειτουργίας μόνο HTTPS σε όλα τα παράθυρα"

-Στον Firefox (απο κινητό) επιλέγουμε: Ρυθμίσεις ---> απόρρητο και ασφάλεια ---> "λειτουργία «Μόνο HTTPS» ενεργή σε όλες τις καρτέλες" 

-Στον Chrome (απο υπολογιστή και απο κινητό) επιλέγουμε: Ρυθμίσεις ---> απόρρητο και ασφάλεια ---> "Να χρησιμοποιούνται πάντα ασφαλείς συνδέσεις - Αναβάθμιση των πλοηγήσεων σε HTTPS και ειδοποίηση πριν τη φόρτωση ιστοτόπων που δεν το υποστηρίζουν."

Ο Chrome έχει ακόμα πρόβλημα, έστειλα σχετικό μήνυμα και στη Google μήπως το διορθώσουν. Μέχρι τότε μπορείτε να μπαίνετε και απευθείας στα σχόλια της Ατλαντίδας απο εδώ https://disqus.com/home/forums/apanemo-limani/?l=el


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου