Σάββατο 30 Μαρτίου 2024

Κυριακή Ναύτη: Η Σμυρνιά πρώτη γυναίκα μέλος της Φιλικής Εταιρείας



Η Κυριακή Ναύτη (Πατέρας της ήταν ο Γεώργιος Μιτάκης, που στη Σμύρνη μετονομάστηκε Μαϊντιρλής, και μητέρα της η Πελοποννήσια Ζαφείρω γένος Μιτάκη) γεννήθηκε στην Κρήτη, πιθανότατα στα τέλη του 18ου αιώνα. Σε νεαρή ηλικία παντρεύτηκε τον Μιχαήλ Ναύτη, έναν καταξιωμένο γιατρό με καταγωγή από την Κρήτη,ωστόσο η οικογένειά του μετακινήθηκε στη Μικρά Ασία μετά τα αποτυχημένα Ορλωφικά, το 1770, ο οποίος είχε εγκατασταθεί στη Σμύρνη. Η Σμύρνη, όντας ένα κοσμοπολίτικο κέντρο, αποτελούσε εστία δραστηριότητας για τους Φιλικούς, οι οποίοι οργάνωναν και προετοίμαζαν τον αγώνα για την ανεξαρτησία.

Ο Μιχαήλ Ναύτης μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία το 1819, όντας ένθερμος πατριώτης. Συμμετείχε ενεργά στις δραστηριότητες της οργάνωσης, προσφέροντας οικονομική και ηθική υποστήριξη. Η Κυριακή Ναύτη, παρατηρώντας τις συχνές συναντήσεις και τις μυστικές συνωμοσίες του άνδρα της, άρχισε να υποψιάζεται την ύπαρξη μίας μυστικής οργάνωσης. Η περιέργειά της την ώθησε να αναζητήσει απαντήσεις, και ύστερα από έρευνα στο σπίτι, ανακάλυψε έγγραφα και κρυμμένα χρήματα που σχετίζονταν με τη Φιλική Εταιρεία.

Αφού έμαθε την αλήθεια, η Κυριακή Ναύτη όχι μόνο δεν πτοήθηκε, αλλά ζήτησε από τον σύζυγό της να μυηθεί και η ίδια στην οργάνωση.

Ο Μιχαήλ, αρχικά διστακτικός, ύστερα από έντονες πιέσεις, ενέδωσε και της χορήγησε τον όρκο της Φιλικής Εταιρείας, σε μια μυστική τελετή γεμάτη συμβολισμούς. Όταν οι Φιλικοί έφτασαν στο αρχοντικό του, ο Μιχαήλ Ναύτης με δάκρυα στα μάτια τούς είπε: «Πάρτε το πιστόλι μου αυτό και θυσιάστε την, αν πρόκειται με τη θυσία αυτή να μη διακινδυνεύσει η πατρίδα. Ας θαφτεί το τρομερό μυστικό μαζί της. Την αγαπώ πολύ, γιατί είναι η μητέρα των παιδιών μου, μα πρώτα έρχεται το συμφέρον της Πατρίδας».

Εμεινε στην ιστορία ως η πρώτη γυναίκα μέλος της Φιλικής Εταιρείας. Ορκίστηκε πίστη στην πατρίδα και στους σκοπούς της Φιλικής Εταιρείας, δεσμευόμενη να τηρήσει αυστηρή μυστικότητα.

«Ορκίζομαι να μην φανερώσω το παραμικρόν από τα σημεία και τους λόγους της Εταιρείας, μήτε να σταθώ κατ’ ουδένα λόγον η αφορμή του να καταλάβωσιν άλλοι ποτέ ότι γνωρίζω περί τούτων, μήτε εις συγγενείς μου, μήτε εις πννευματικόν ή φίλον μου…»

Η Κυριακή, όντας πλέον μέλος, αφιερώθηκε με πάθος στον αγώνα για την ελευθερία. Πριν την κήρυξη της επανάστασης το ζευγάρι φοβούμενο αντίποινα των Τούρκων μετακόμισε στη Σύρο. Και εκεί ανέπτυξαν έντονη δραστηριότητα. Ο Μιχαήλ Ναύτης ίδρυσε νοσοκομείο στο νησί το 1833.


Η δράση της Κυριακής Ναύτη

Η δράση της Κυριακής Ναύτη υπήρξε πολυσύνθετη και πολύτιμη. Συμμετείχε ενεργά στην οργάνωση εράνων για την συγκέντρωση χρημάτων, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την προετοιμασία του αγώνα. Παράλληλα, βοήθησε στην κατήχηση νέων μελών, μυώντας τους στις ιδέες της Φιλικής Εταιρείας. Επιπλέον, λειτούργησε ως σύνδεσμος μεταξύ των Φιλικών, μεταφέροντας μηνύματα και κρυμμένα μηνύματα.

Η συμβολή της Κυριακής Ναύτη στον αγώνα για την ανεξαρτησία δεν περιορίστηκε μόνο στις μυστικές δραστηριότητες. Μετά την κήρυξη της Επανάστασης, η ίδια, μαζί με τον σύζυγό της, συνέβαλαν στην οργάνωση και τροφοδοσία του στρατού. τον Μάρτιο του 1821 έστειλε με ιστιοφόρο στη Μάνη σημαντικό αριθμό πολεμοφοδίων, τα οποία και παρέλαβε ο  αρματολός Νικοτσάρας. Μια από τις πρώτες της αποστολές ως Φιλική ήταν η αποστολή 3.000 γροσιών στην υποδουλωμένη Ελλάδα.

Δεν δίστασε να πουλήσει τα κοσμήματα κι ένα μεγάλο μέρος της πατρικής της περιουσίας, για να ενισχύσει τον αγώνα για την ελευθερία. Η Κυριακή, με θάρρος και αυταπάρνηση, περιέθαλπε τραυματισμένους αγωνιστές και βοήθησε στην φροντίδα των οικογενειών τους.

Η Κυριακή Ναύτη αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα γυναικείας δύναμης και πατριωτισμού. Η τόλμη, η επιμονή και η αφοσίωσή της στην ιδέα της ελευθερίας την καθιστούν ηρωίδα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.


ΠΗΓΗ: https://cognoscoteam.gr/archives/42684


ο Firefox ανοίγει κανονικά τα σχόλια του Disqus, αρκεί να κάνετε το εξής: 

-Στον Firefox (απο υπολογιστή) επιλέγουμε: Ρυθμίσεις ---> απόρρητο και ασφάλεια ---> "Ενεργοποίηση λειτουργίας μόνο HTTPS σε όλα τα παράθυρα"

-Στον Firefox (απο κινητό) επιλέγουμε: Ρυθμίσεις ---> απόρρητο και ασφάλεια ---> "λειτουργία «Μόνο HTTPS» ενεργή σε όλες τις καρτέλες" 

-Στον Chrome (απο υπολογιστή και απο κινητό) επιλέγουμε: Ρυθμίσεις ---> απόρρητο και ασφάλεια ---> "Να χρησιμοποιούνται πάντα ασφαλείς συνδέσεις - Αναβάθμιση των πλοηγήσεων σε HTTPS και ειδοποίηση πριν τη φόρτωση ιστοτόπων που δεν το υποστηρίζουν."

Ο Chrome έχει ακόμα πρόβλημα, έστειλα σχετικό μήνυμα και στη Google μήπως το διορθώσουν. Μέχρι τότε μπορείτε να μπαίνετε και απευθείας στα σχόλια της Ατλαντίδας απο εδώ https://disqus.com/home/forums/apanemo-limani/?l=el



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου