Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024

Ασκληπιός, ο θεός της Ιατρικής


Οι Αρχαίοι Έλληνες έδιναν θεϊκή υπόσταση σε κάθε φυσικό φαινόμενο, κάθε επιστήμη και κάθε κατασκευή που δεν μπορούσαν να προσδιορίσουν με το μικρό, ανθρώπινο μυαλό τους. Η Ιατρική δε θα μπορούσε να μην έχει τον δικό του θεό. Και αυτός δεν ήταν άλλος από τον Ασκληπιό. Ακόμα και αν δεν κατέχει περίοπτη θέση στο πάνθεον των ηρώων, θεωρείται σημαντική φυσιογνωμία και αρχετυπικό πρότυπο θεραπευτών -ιατρών, συμβολίζοντας τη δύναμη της φύσης και την αξία της υγείας.

Ο Ασκληπιός, τόσο ως θεός όσο και ως ένας ήρωας της Ιατρικής Επιστήμης, γεννούσε διαχρονικά κύμα λατρείας και αποτέλεσε πρόσωπο που δεχόταν μεγάλες τιμές σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Υπήρξε ένα σύμβολο ενός αληθινού ιατρού; πάντοτε πρόθυμος να βοηθήσει, να συντρέξει στην ανθρώπινη δυστυχία και να προσπαθήσει να επαναφέρει την ανθρώπινη υγεία.

Σε μία εποχή που η Ιατρική δεν είχε τα σημερινά άλματα προόδου, πολλές από τις θεραπευτικές του μεθόδους θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν από άτομα με σύγχρονο μυαλό ως τσαρλατανισμοί και κοροιδία. Ωστόσο, ο ίδιος δε λάμβανε ποτέ οικονομική αμοιβή, παρά μόνο αν οι πελάτες του έμεναν ικανοποιημένοι και η θεραπεία απέδιδε μερική ή ολική αποκατάσταση της υγείας.

Από πλάκες που βρέθηκαν στην Επίδαυρο, διαπιστώνουμε πως ο κόσμος απευθυνόταν σε εκείνον για ζητήματα υγείας πάσης φύσεως; από γυναικολογικές ανησυχίες, από προσπάθεια να γλιτώσεις από τις ψείρες, μέχρι και για προσπάθεια απόκτησης της χαμένης όρασης.


Ιδρώνει το αυτί του

Στον Ασκληπιό προστρέχουν όλοι, για κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα. Και αξίζει να γνωρίζουμε ότι για μία δημοφιλή φράση “ιδρώνει το αυτί του”, η οποία εννοεί ότι ο άλλος είναι αδιάφορος, οφείλεται σε μία παράξενη συμβουλή του ίδιου.

Μία γυναίκα τον προσεγγίζει και τον ρωτά με ποιον τρόπο μπορεί να κάνει τον αγαπημένο της να ενδιαφερθεί για αυτή.

Ο ίδιος της αποκρίνεται: “να τον κλειδώσεις σε ένα πολύ ζεστό δωμάτιο. Και αν ιδρώσουν τα αυτιά του, θα σε αγαπήσει. Αν όχι, μην παιδεύεσαι άδικα”.

Περίεργη συμβουλή, η οποία έγινε η αιτία για μία φράση η οποία χρησιμοποιείται συχνά στην καθομιλουμένη.


Πληροφορίες για τη ζωή του Ασκληπιού

Οι γονείς του Ασκληπιού ήταν ο θεός Απόλλωνας και η Κορωνίδα. Υπάρχουν διφορούμενες απόψεις για το μέρος της γέννησής του, με άλλους να τον τοποθετούν στη Θεσσαλία και άλλοι στη Μεσσηνία. Με τις απόψεις να καταλήγουν ότι το δεύτερο μέρος είναι το επικρατέστερο.

Ο ίδιος απέκτησε πέντε παιδιά, τον Μαχάονα, τον Ποδαλείριο, την Πανάκεια, την Ιασώ και την Υγεία.

Η Κορωνίδα δολοφονήθηκε από τον Απόλλωνα όταν παντρεύτηκε τον Ίσχυ, εξοργίζοντας τον ίδιο. Τότε πήρε τον μικρό του γιο και τον εμπιστεύτηκε στο Χείρωνα, έναν σοφό Κένταυρο, ο οποίος δίδαξε στον ίδιο όλα τα μυστικά της Ιατρικής Επιστήμης.


Η ιατρική του πορεία και ο θάνατος

Ο Ασκληπιός κέρδισε την αγάπη όλων των ανθρώπων, κατορθώνοντας ακόμα και να θεραπεύει τον θάνατο, να βοηθάει ανθρώπους να κατακτούν την πολυπόθητη αθανασία.

Το ότι έσωζε πολλούς από θάνατο, ξεκίνησε να προκαλεί δυσαρέσκεια στους Θεούς, ειδικότερα στον Άδη, το θεό του Θανάτου.

Ο ίδιος παρουσιάστηκε στο Δία και του ζήτησε να σταματήσει τη δράση του Ασκληπιού, τονίζοντας ότι διαταράσσει τον κύκλο της ζωής.

Ο Δίας σκεπτόμενας του λόγια του Άδη, έκρινε ότι είναι ορθά και πήρε την απόφαση να θανατώσει τον Ασκληπιό με έναν κεραυνό.

Ακόμα και αν ο ίδιος πέθανε, οι άνθρωποι δε λησμόνησαν ποτέ τον ευεργέτη τους, τον οποίο ξεκίνησαν να λατρεύουν, προσδίδοντάς του θεϊκές ιδιότητες, ανεγείροντας μνημεία και ναούς προς τιμήν του. Με γνωστότερο τον ναό του Ασκληπιού στην Επίδαυρο, ο οποίος διασώζεται μέχρι σήμερα.

Ο Ασκληπιός απήλλαξε τους ανθρώπους από το φόβο της θνητότητας, τον στήριξε στα μεγάλα του αδιέξοδα, τον βοήθησε σε κάθε δυσχέρεια. Για αυτό και οι άνθρωποι τον αγάπησαν, του απέδωσαν θεϊκές ιδιότητες και τον λάτρεψαν ως έναν παρηγορητή και θεραπευτή του ανθρώπινου πόνου.


ΠΗΓΗ: https://cognoscoteam.gr/archives/42358


ο Firefox ανοίγει κανονικά τα σχόλια του Disqus, αρκεί να κάνετε το εξής: 

-Στον Firefox (απο υπολογιστή) επιλέγουμε: Ρυθμίσεις ---> απόρρητο και ασφάλεια ---> "Ενεργοποίηση λειτουργίας μόνο HTTPS σε όλα τα παράθυρα"

-Στον Firefox (απο κινητό) επιλέγουμε: Ρυθμίσεις ---> απόρρητο και ασφάλεια ---> "λειτουργία «Μόνο HTTPS» ενεργή σε όλες τις καρτέλες" 

-Στον Chrome (απο υπολογιστή και απο κινητό) επιλέγουμε: Ρυθμίσεις ---> απόρρητο και ασφάλεια ---> "Να χρησιμοποιούνται πάντα ασφαλείς συνδέσεις - Αναβάθμιση των πλοηγήσεων σε HTTPS και ειδοποίηση πριν τη φόρτωση ιστοτόπων που δεν το υποστηρίζουν."

Ο Chrome έχει ακόμα πρόβλημα, έστειλα σχετικό μήνυμα και στη Google μήπως το διορθώσουν. Μέχρι τότε μπορείτε να μπαίνετε και απευθείας στα σχόλια της Ατλαντίδας απο εδώ https://disqus.com/home/forums/apanemo-limani/?l=el


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου