Ζήσαμε ο ένας τη ζωή του άλλου γιατί στο μαιευτήριο μας έδωσαν σε λάθος οικογένειες
Η ιστορία δύο ανδρών που μεγάλωσαν πιστεύοντας ότι είναι κάποιοι άλλοι. Η αποκάλυψη ήρθε περίπου 70 χρόνια μετά.
Για περίπου επτά δεκαετίες δύο Καναδοί ζούσαν ο ένας τη ζωή του άλλου. Ο 68χρονος Ρίτσαρντ Μποβέ πίστευε ότι ήταν ιθαγενής και ο Έντι Άμπρουοζ (ίδια ηλικίας) πάντα θεωρούσε ότι έχει ουκρανική καταγωγή. Αυτό όμως που θεωρούσαν πραγματικότητα διαλύθηκε πριν από τέσσερα χρόνια μέσω τεστ DNA.
Το τεστ, που ήταν δώρο από την κόρη του, σόκαρε τον Μποβέ. Δεν είχε ιθαγενείς προγόνους αλλά ένα μείγμα ουκρανικής, εβραϊκής και πολωνικής καταγωγής. 2.400 χιλιόμετρα μακριά η αδελφή του Άμπροουζ έκανε κι αυτή ένα τεστ. Η βάση δεδομένων της έδειξε ότι ο Μποβέ είναι βιολογικός αδελφός της και δεν έχει βιολογική συγγένεια με τον Άμπροουζ.
Η ανακάλυψη αυτή οδήγησε στην αποκάλυψη της αλήθειας. Μποβέ και Άμπροουζ γεννήθηκαν την ίδια ημέρα στο ίδιο νοσοκομείο της μικρής πόλης Άρμποργκ της πολιτείας Μανιτόμπα το 1955. Οι εργαζόμενοι στο μαιευτήριο όμως έδωσαν στις οικογένειες λάθος μωρά.
Ουσιαστικά ο ένας έζησε τη ζωή που προοριζόταν για τον άλλο και αντίστροφα. Ο Μποβέ μεγάλωσε μαζί με ιθαγενείς της φυλής Μετίς του Καναδά ενώ ο Άμπροουζ έζησε σε μια φάρμα στην αγροτική Μανιτόμπα με μια ουκρανικής καταγωγής οικογένεια.
Σχεδόν 70 χρόνια αργότερα, οι δύο άντρες έλαβαν μια επίσημη συγγνώμη αυτοπροσώπως από τον κυβερνήτη της Μανιτόμπα. «Θέλω σήμερα να ζητήσω μια συγγνώμη που έχει περάσει πολύς καιρός, για ενέργειες που έβλαψαν δύο παιδιά, δύο ομάδες γονέων και δύο οικογένειες πολλών γενεών», είπε ο κυβερνήτης Γουάμπ Κινιού.
«Μεγάλωσα με ουκρανικά παραδοσιακά τραγούδια αγνοώντας την πραγματική μου ταυτότητα. Οι γονείς μου πέθαναν όταν ήμουν μικρός και με υιοθέτησε μια άλλη οικογένεια» λέει ο Άμπροουζ (αριστερά στη φωτό).
Ο Μποβέ (δεξιά στη φωτό), μεγαλώνοντας σε μια κοινότητα ιθαγενών, βίωσε όλες τις διακρίσεις. «Ο πατέρας πέθανε όταν ήμουν τριών και η μητέρα μας έδωσε αγώνα για να μας μεγαλώσει. Ψάχναμε στα σκουπίδια για να φάμε. Ήταν πολύ δύσκολα χρόνια. Μιλούσα γαλλικά και μια τοπική διάλεκτο και στο σχολείο έπρεπε να μιλάω μόνο αγγλικά. Στα εννέα μου με έβαλαν αναγκαστικά στο σύστημα αναδόχων οικογενειών. Υπάλληλοι της κυβέρνησης ήρθαν στο σπίτι και μας πήραν με τη βία. Βίωσα όλα όσα έχουν υποστεί τα παιδιά των ιθαγενών καθώς θεωρούσαν ότι είμαι ένα από αυτά. Ελάχιστοι λευκοί έχουν δει αυτά που έχω δει εγώ. Ήταν σκληρό και μοχθηρό. Ευτυχώς η οικογένεια που με υιοθέτησε μου έδειξε ατελείωτη αγάπη» τονίζει.
Η υπόθεση είναι η τρίτη ανάλογη στην πολιτεία της Μανιτόμπα. Η Κυβέρνηση έχει αποδεχθεί ότι έγιναν λάθη αλλά υποστηρίζει ότι δεν έχει καμία ευθύνη.
Τόσο ο Μποβέ, όσο και ο Άμπροουζ έχουν γνωρίσει τα μέλη της βιολογικής τους οικογένειας. «Πάντα θα αγαπώ την άλλη οικογένεια μου αλλά νιώθω ότι εδώ είναι που ανήκω, εδώ ανήκα πάντα» λέει ο Μποβέ.
Ο δικηγόρος των δυο ανδρών, Μπιλ Γκάντζι μιλώντας για την υπόθεση θα πει: «Τίποτα δεν θα είχε αποκαλυφθεί αν δεν είχαν κάνει τα τεστ. Πιστεύω ότι μέσω αυτών των οικιακών τεστ DNA θα προκύψουν κι άλλες αποκαλύψεις. Για τον Ρίτσαρντ και τον Έντι ήρθε ευτυχώς η λύτρωση. Ευτυχώς και οι δύο μεγάλωσαν σε δύο καταπληκτικές οικογένειες που τους αγαπούσαν. Δεν είναι όλοι τόσο τυχεροί».
ΠΗΓΗ: https://www.janus.gr/2024/03/blog-post_22.html
ο Firefox ανοίγει κανονικά τα σχόλια του Disqus, αρκεί να κάνετε το εξής:
-Στον Firefox (απο υπολογιστή) επιλέγουμε: Ρυθμίσεις ---> απόρρητο και ασφάλεια ---> "Ενεργοποίηση λειτουργίας μόνο HTTPS σε όλα τα παράθυρα"
-Στον Firefox (απο κινητό) επιλέγουμε: Ρυθμίσεις ---> απόρρητο και ασφάλεια ---> "λειτουργία «Μόνο HTTPS» ενεργή σε όλες τις καρτέλες"
-Στον Chrome (απο υπολογιστή και απο κινητό) επιλέγουμε: Ρυθμίσεις ---> απόρρητο και ασφάλεια ---> "Να χρησιμοποιούνται πάντα ασφαλείς συνδέσεις - Αναβάθμιση των πλοηγήσεων σε HTTPS και ειδοποίηση πριν τη φόρτωση ιστοτόπων που δεν το υποστηρίζουν."
Ο Chrome έχει ακόμα πρόβλημα, έστειλα σχετικό μήνυμα και στη Google μήπως το διορθώσουν. Μέχρι τότε μπορείτε να μπαίνετε και απευθείας στα σχόλια της Ατλαντίδας απο εδώ https://disqus.com/home/forums/apanemo-limani/?l=el
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου