Παρασκευή 10 Μαΐου 2024

Οι επιστήμονες μάλλον έκαναν λάθος για τον T-Rex

  


Εδώ και καιρό η επιστημονική κοινότητα διαφωνεί για μια σημαντική λεπτομέρεια σχετικά με τον πιο φημισμένο δεινόσαυρο όλων, τον αιμοβώρο T-Rex. Συγκεκριμένα, το debate αφορά τις νοητικές του ικανότητες, με ορισμένους επιστήμονες να πιστεύουν πως ο T-Rex μπορούσε ενδεχομένως να είναι το ίδιο έξυπνος όσο οι σύγχρονες μαϊμούδες και άλλους να θεωρούν ότι δεν ήταν και τόσο… “σπίρτο”.

Τώρα, καθώς η τρέχουσα επιστημονική αντιπαράθεση συνεχίζεται, μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη αμφισβητεί τους εντυπωσιακούς ισχυρισμούς ότι ο διαβόητος δεινόσαυρος μπορεί να ήταν τόσο έξυπνος διανοητικά όσο και τα σύγχρονα πρωτεύοντα θηλαστικά. Συγκεκριμένα, το 2023 δημοσιεύθηκε μια μελέτη που είχε υποστηρίξει ότι η εγκεφαλική επάρκεια του T-Rex θα μπορούσε να συναγωνιστεί εκείνη των σημερινών πιθήκων, προκαλώντας έντονες συζητήσεις μεταξύ των παλαιοντολόγων.

Ο Darren Naish, παλαιοντολόγος από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον στην Αγγλία, διατύπωσε τη γοητευτική αλλά και τρομακτική ιδέα ότι ο T-Rex μπορεί να διέθετε νοημοσύνη συγκρίσιμη με εκείνη των μπαμπουίνων. «Η προοπτική είναι ταυτόχρονα συναρπαστική και τρομακτική, ενδεχομένως να αναδιαμορφώσει την κατανόησή μας για τη συμπεριφορά των δεινοσαύρων», σημείωσε τότε ο Naish. Ωστόσο, τόνισε ότι τα δεδομένα από διάφορες άλλες μελέτες έρχονται σε έντονη αντίθεση με αυτή τη θεωρία, παρουσιάζοντας μια πιο παραδοσιακή άποψη για τις ικανότητες του δεινοσαύρου.


Τι ισχύει τελικά για τον T-Rex; Ήταν έξυπνος ή όχι;

Μια ολοκαίνουργια έρευνα με επικεφαλής τον Kai Caspar του Πανεπιστημίου Heinrich Heine της Γερμανίας ήρθε να τονίσει πως οι επιστήμονες μάλλον έκαναν λάθος για τον T-Rex. Συγκεκριμένα, επισημαίνει κρίσιμες ατέλειες στη μελέτη του 2023, ιδίως όσον αφορά την εκτίμηση του μεγέθους του εγκεφάλου και της χωρητικότητας των νευρώνων του T-Rex. Η αρχική μελέτη, σύμφωνα με τα ευρήματα του Caspar, υπερεκτίμησε την εγκεφαλική χωρητικότητα του δεινοσαύρου, υποθέτοντας ότι ο εγκέφαλός του καταλάμβανε σχεδόν όλο τον ενδοκρανιακό όγκο του - κάτι σπάνιο μεταξύ των δεινοσαύρων. Επιπλέον, η ομάδα του Caspar υποστηρίζει ότι ο αριθμός των νευρώνων, η κύρια βάση των συμπερασμάτων της μελέτης του 2023, δεν αποτελεί αξιόπιστο μέτρο της νοημοσύνης, επικαλούμενη παραδείγματα από μελέτες πτηνών, όπου τα πτηνά παρουσιάζουν πολύπλοκες γνωστικές συμπεριφορές παρά τον μικρότερο εγκέφαλό τους.



Η νέα αυτή έρευνα όχι μόνο αντικρούει τους προηγούμενους ισχυρισμούς σχετικά με τη νοημοσύνη του T-Rex, αλλά υπογραμμίζει επίσης την πολυπλοκότητα της αξιολόγησης της νοημοσύνης σε εξαφανισμένα είδη. Ο Caspar προτείνει ότι μια πολύπλευρη προσέγγιση, που περιλαμβάνει ανατομικές μελέτες και στοιχεία συμπεριφοράς, είναι απαραίτητη για την πραγματοποίηση πιο τεκμηριωμένων εκτιμήσεων σχετικά με τις γνωστικές ικανότητες των προϊστορικών πλασμάτων.

Ενώ πράγματι κάποια πρόσφατα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ο T-Rex μπορεί να είχε κάποιες πιθανές κοινωνικές συμπεριφορές, όπως για παράδειγμα το κυνήγι σε αγέλες, δεν υποδηλώνουν νοημοσύνη επιπέδου πρωτευόντων.


ΠΗΓΗ: https://anaskafi.blogspot.com/2024/05/t-rex.html

https://anatomypubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ar.25459


ο Firefox ανοίγει κανονικά τα σχόλια του Disqus, αρκεί να κάνετε το εξής: 

-Στον Firefox (απο υπολογιστή) επιλέγουμε: Ρυθμίσεις ---> απόρρητο και ασφάλεια ---> "Ενεργοποίηση λειτουργίας μόνο HTTPS σε όλα τα παράθυρα"

-Στον Firefox (απο κινητό) επιλέγουμε: Ρυθμίσεις ---> απόρρητο και ασφάλεια ---> "λειτουργία «Μόνο HTTPS» ενεργή σε όλες τις καρτέλες" 

-Στον Chrome (απο υπολογιστή και απο κινητό) επιλέγουμε: Ρυθμίσεις ---> απόρρητο και ασφάλεια ---> "Να χρησιμοποιούνται πάντα ασφαλείς συνδέσεις - Αναβάθμιση των πλοηγήσεων σε HTTPS και ειδοποίηση πριν τη φόρτωση ιστοτόπων που δεν το υποστηρίζουν."

Ο Chrome έχει ακόμα πρόβλημα, έστειλα σχετικό μήνυμα και στη Google μήπως το διορθώσουν. Μέχρι τότε μπορείτε να μπαίνετε και απευθείας στα σχόλια της Ατλαντίδας απο εδώ https://disqus.com/home/forums/apanemo-limani/?l=el


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου