Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ίχνη μικροβιακής ζωής στον Άρη


 

Ένας βράχος που κάποτε δεχόταν τα νερα ενός ορμητικού ποταμού μας δίνει εντυπωσιακά και απρόσμενα στοιχεία.

Η αναζήτηση για ίχνη ζωής στον Άρη φαίνεται ότι απέδωσε καρπούς! Η NASA ανακοίνωσε ότι ο… εξάτροχος γεωλόγος της, το Perseverance, ανακάλυψε ενδείξεις σε έναν βράχο ότι μπορεί να φιλοξενούσε μικροβιακή ζωή πριν από δισεκατομμύρια χρόνια.

Ο βράχος με το προσωνύμιο «Cheyava Falls» (σημ. το όνομα προέρχεται από τον μεγαλύτερο καταρράκτη στο Grand Canyon) σε σχήμα αιχμής βέλους τράβηξε την προσοχή των επιστημόνων καθώς περιέχει συναρπαστικά χαρακτηριστικά που μπορεί να δίνουν απάντηση το ερώτημα εάν ο Άρης ήταν το σπίτι  μικροσκοπικής –τουλάχιστον- ζωής στο μακρινό παρελθόν.

Η ανάλυση που έγινε από τα όργανα στο ρόβερ έδειξε ότι ο βράχος έχει χαρακτηριστικά που ταιριάζουν απόλυτα σε αυτό που θα περίμενε κανείς να βρει αν έψαχνε για δείκτες αρχαίας ζωής. Ο βράχος παρουσιάζει χημικά χαρακτηριστικά και δομές που θα μπορούσαν ενδεχομένως να είχαν σχηματιστεί από κάποια μορφή ζωής πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, όταν η περιοχή που εξερευνούσε το ρόβερ περιείχε τρεχούμενο νερό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιστημονική ομάδα αναζητά και άλλες πιθανές εξηγήσεις για τα παρατηρούμενα χαρακτηριστικά και θα απαιτηθούν μελλοντικά ερευνητικά βήματα για να καθοριστεί εάν η αρχαία ζωή είναι μια έγκυρη εξήγηση.

Ο βράχος , ο οποίος αποτελεί το 22ο δείγμα βράχου που μελετά το Perseverance, συνελέχθη όταν το ρόβερ εξερεύνησε τη βόρεια άκρη του Neretva Vallis, μια αρχαία κοιλάδα ποταμού πλάτους 400 μέτρων που λαξεύτηκε από νερό που έτρεχε ορμητικά στον κρατήρα Jezero πάρα πολλά χρόνια πριν.

«Σχεδιάσαμε με τέτοιο τρόπο τη διαδρομή για το Perseverance, ώστε να διασφαλίσουμε ότι πηγαίνει σε περιοχές που είναι πιθανό να εντοπίσουμε ενδιαφέροντα επιστημονικά δείγματα», δήλωσε η Νίκολα Φοξ, αναπληρώτρια διευθύντρια της Διεύθυνσης Επιστημονικής Αποστολής της NASA. «Αυτό το ταξίδι μέσα από την κοίτη του ποταμού Neretva Vallis απέδωσε, καθώς βρήκαμε κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί, το οποίο θα δώσει στους επιστήμονές μας τόσα πολλά να μελετήσουν».

Πολλαπλές σαρώσεις του Cheyava Falls από το όργανο SHERLOC (Scanning Habitable Environments with Raman & Luminescence for Organics & Chemicals) του ρόβερ δείχνουν ότι περιέχει οργανικές ενώσεις. Ενώ τέτοια μόρια με βάση τον άνθρακα θεωρούνται τα δομικά στοιχεία της ζωής, μπορούν επίσης να σχηματιστούν με μη βιολογικές διεργασίες.

«Ο Cheyava Falls είναι ο πιο αινιγματικός, πολύπλοκος και δυνητικά σημαντικός βράχος που έχει ερευνηθεί ως τώρα από το Perseverance», δήλωσε ο Κεν Φάρλι, επιστήμονας του έργου Perseverance από το Πανεπιστήμιο Caltech στην Πασαντένα των ΗΠΑ. «Από τη μία πλευρά, έχουμε την πρώτη μας συναρπαστική ανίχνευση οργανικού υλικού, χαρακτηριστικές πολύχρωμες κηλίδες ενδεικτικές χημικών αντιδράσεων που η μικροβιακή ζωή θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ως πηγή ενέργειας και σαφείς αποδείξεις ότι το νερό - απαραίτητο για τη ζωή - πέρασε κάποτε μέσα από το βράχο. Από την άλλη πλευρά, δεν μπορέσαμε να προσδιορίσουμε ακριβώς πώς σχηματίστηκε ο βράχος και σε ποιο βαθμό οι κοντινοί βράχοι μπορεί να έχουν θερμάνει τον Cheyava Falls και να έχουν συμβάλει στη δημιουργία αυτών των χαρακτηριστικών».

Άλλες λεπτομέρειες σχετικά με τον βράχο, ο οποίος έχει διαστάσεις 1 μέτρο επί 60 εκατοστά, έχουν ιντριγκάρει επίσης την ομάδα.

Στην αναζήτησή του για σημάδια αρχαίας μικροβιακής ζωής, το Perseverance έχει επικεντρωθεί σε βράχους που μπορεί να έχουν δημιουργηθεί ή τροποποιηθεί εδώ και πολύ καιρό από την παρουσία νερού. Γι' αυτό η ομάδα μελετά τον Cheyava Falls.

«Αυτό είναι το είδος της βασικής παρατήρησης για το οποίο κατασκευάστηκε το SHERLOC — για την αναζήτηση οργανικής ύλης, καθώς είναι ένα ουσιαστικό συστατικό της αναζήτησης για παλαιότερη μορφή ζωή», δήλωσε ο κύριος ερευνητής του SHERLOC, Kέβιν Χαντ του Εργαστηρίου Jet Propulsion Laboratory της NASA στη Νότια Καλιφόρνια, το οποίο διαχειρίζεται την αποστολή.

Σε όλο το μήκος του βράχου υπάρχουν μεγάλες λευκές «φλέβες» θειικού ασβεστίου. Ανάμεσα σε αυτές τις φλέβες υπάρχουν λωρίδες υλικού των οποίων το κοκκινωπό χρώμα υποδηλώνει την παρουσία αιματίτη, ενός από τα ορυκτά που δίνει στον Άρη τη χαρακτηριστική κοκκινωπή απόχρωση του.

Όταν το Perseverance έλεγξε πιο προσεκτικά αυτές τις κόκκινες περιοχές, βρήκε εκεί δεκάδες υπόλευκες κηλίδες ακανόνιστου σχήματος, μεγέθους λίγων χιλιοστών, «περικυκλωμένες» με μαύρο χρώμα, με τέτοιο τρόπο που θυμίζουν κηλίδες λεοπάρδαλης. Το όργανο PIXL (Πλανητικό όργανο για λιθοχημεία ακτίνων Χ) του Perseverance έχει καθορίσει ότι αυτά τα μαύρα σημάδια περιέχουν σίδηρο και φωσφορικό άλας.

«Αυτά τα σημεία αποτέλεσαν μια μεγάλη έκπληξη για εμάς», δήλωσε ο Ντέιβιντ Φλάνερι, αστροβιολόγος και μέλος της επιστημονικής ομάδας Perseverance από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία. «Στη Γη, αυτοί οι τύποι χαρακτηριστικών σε βράχους συνδέονται συχνά με τα απολιθωμένα αρχαία μικρόβια που ζούσαν στο υπέδαφος».

Η κηλίδωση αυτού του τύπου σε ιζηματογενή χερσαία πετρώματα μπορεί να συμβεί όταν χημικές αντιδράσεις που περιλαμβάνουν αιματίτη μετατρέπουν το πέτρωμα από κόκκινο σε λευκό. Αυτές οι αντιδράσεις μπορούν επίσης να απελευθερώσουν σίδηρο και φωσφορικά άλατα, προκαλώντας πιθανώς το σχηματισμό των μαύρων κηλίδων. Αντιδράσεις αυτού του τύπου μπορεί να είναι μια πηγή ενέργειας για τα μικρόβια κι αυτό εξηγεί τη σχέση μεταξύ αυτού του είδους των σημαδιών και των μικροβίων σε ένα επίγειο περιβάλλον.

Στο σενάριο που εξετάζει η επιστημονική ομάδα του Perseverance, οι ροές πάνω στον βράχο Cheyava Falls αρχικά αποτέθηκαν ως λάσπη με οργανικές ενώσεις αναμεμειγμένες με αυτές που τελικά μετατράπηκαν σε βράχο. Αργότερα, μια δεύτερη ροή υγρού διείσδυσε σε ρωγμές στο βράχο, επιτρέποντας εναποθέσεις ορυκτών που δημιούργησαν τις μεγάλες λευκές φλέβες θειικού ασβεστίου που φαίνονται σήμερα και οδήγησαν τελικά στη δημιουργία αυτών των κηλίδων.

Άλλο ένα κομμάτι του παζλ

Ενώ τόσο η οργανική ύλη όσο και οι κηλίδες παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον, δεν είναι οι μόνες πτυχές του βράχου Cheyava Falls που δημιουργούν ερωτηματικά στην επιστημονική ομάδα. Οι ερευνητές έμειναν έκπληκτοι όταν διαπίστωσαν ότι αυτές οι φλέβες είναι γεμάτες με κρυστάλλους μεγέθους ενός χιλιοστού ολιβίνης, ενός ορυκτού που σχηματίζεται από το μάγμα. Η ολιβίνη μπορεί να σχετίζεται με πετρώματα που σχηματίστηκαν στις όχθες της κοιλάδας του ποταμού και που μπορεί να έχουν παραχθεί από κρυστάλλωση μάγματος.

Εάν όντως έχει συμβεί αυτό, η ομάδα θα πρέπει να απαντήσει σε άλλη μια ερώτηση: Θα μπορούσαν η ολιβίνη και το θειικό άλας να είχαν εισαχθεί στο βράχο ενώ επικρατούσαν τόσο υψηλές θερμοκρασίες στις οποίες δεν θα μπορούσε να υπάρχει ζωή; Σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια αβιοτική χημική αντίδραση που θα είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία αυτών των κηλίδων;

«Έχουμε εστιάσει σε αυτόν τον βράχο ελέγχοντάς τον με λέιζερ και ακτίνες Χ και τον απεικονίζουμε κυριολεκτικά μέρα και νύχτα από σχεδόν κάθε οπτική γωνία που μπορεί να φανταστεί κανείς», είπε ο Φάρλι. «Επιστημονικά, το Perseverance δεν έχει τίποτα άλλο να δώσει. Για να κατανοήσουμε πλήρως τι πραγματικά συνέβη σε εκείνη την κοιλάδα του αρειανού ποταμού στον κρατήρα Jezero πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, θα θέλαμε να φέρουμε το δείγμα από τον βράχο Cheyava Falls πίσω στη Γη, ώστε να μπορεί να μελετηθεί με τα πιο ισχυρά όργανα που είναι διαθέσιμα στα εργαστήρια».

Ένας βασικός στόχος της αποστολής της Perseverance στον Άρη είναι η βιοαστρονομία (σημ. ο διεπιστημονικός κλάδος που εξετάζει το ζήτημα της ύπαρξης ζωής πέρα από τη Γη). Σε αυτόν τον στόχο συμπεριλαμβάνεται η αποθήκευση δειγμάτων που μπορεί να περιέχουν σημάδια αρχαίας μικροβιακής ζωής. Το ρόβερ ιχνηλατεί τη γεωλογία του πλανήτη και το κλίμα που φαίνεται να διέθετε στο παρελθόν, για να βοηθήσει στην προετοιμασία της εξερεύνησης του Κόκκινου Πλανήτη από τους ανθρώπους, ενώ προετοιμάζει και την πρώτη αποστολή συλλογής και αποθήκευσης αρειανών βράχων και ρηγολίθων (σημ. στρώματα πετρωμάτων που δημιουργούνται ανά τους αιώνες πάνω στην επιφάνεια του εδάφους).

Το Πρόγραμμα Επιστροφής Δειγμάτων Άρη της NASA, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA), έχει σχεδιαστεί για να στείλει ένα διαστημόπλοιο στον Άρη για να συλλέξει αυτά τα σφραγισμένα δείγματα από την επιφάνεια και να τα επιστρέψει στη Γη για εις βάθος ανάλυση.




ΠΗΓΗ: https://www.janus.gr/2024/07/blog-post_27.html


ο Firefox ανοίγει κανονικά τα σχόλια του Disqus, αρκεί να κάνετε το εξής:

-Στον Firefox (απο υπολογιστή) επιλέγουμε: Ρυθμίσεις ---> απόρρητο και ασφάλεια ---> "Ενεργοποίηση λειτουργίας μόνο HTTPS σε όλα τα παράθυρα"

-Στον Firefox (απο κινητό) επιλέγουμε: Ρυθμίσεις ---> απόρρητο και ασφάλεια ---> "λειτουργία «Μόνο HTTPS» ενεργή σε όλες τις καρτέλες"

-Στον Chrome (απο υπολογιστή και απο κινητό) επιλέγουμε: Ρυθμίσεις ---> απόρρητο και ασφάλεια ---> "Να χρησιμοποιούνται πάντα ασφαλείς συνδέσεις - Αναβάθμιση των πλοηγήσεων σε HTTPS και ειδοποίηση πριν τη φόρτωση ιστοτόπων που δεν το υποστηρίζουν."

Ο Chrome έχει ακόμα πρόβλημα, έστειλα σχετικό μήνυμα και στη Google μήπως το διορθώσουν. Μέχρι τότε μπορείτε να μπαίνετε και απευθείας στα σχόλια της Ατλαντίδας απο εδώ https://disqus.com/home/forums/apanemo-limani/?l=el


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου