Τρίτη 20 Αυγούστου 2024

Νερό στον Άρη

 


Υπόγεια δεξαμενή στον Άρη θα μπορούσε να γεμίσει ωκεανούς στην επιφάνεια του πλανήτη, διαπιστώνει μελέτη.

Σύμφωνα με νέα έρευνα, τα δεδομένα από μια απόσυρση της αποστολής της NASA αποκάλυψαν ενδείξεις για μια υπόγεια δεξαμενή νερού βαθιά κάτω από την επιφάνεια του Άρη.

Μια ομάδα επιστημόνων εκτιμά ότι μπορεί να υπάρχει αρκετό νερό, παγιδευμένο σε μικροσκοπικές ρωγμές και πόρους πετρωμάτων στη μέση του αρειανού φλοιού, για να γεμίσει ωκεανούς στην επιφάνεια του πλανήτη. Τα υπόγεια ύδατα θα κάλυπταν πιθανότατα το σύνολο του Άρη σε βάθος 1,6 χιλιομέτρων (1 μίλι), σύμφωνα με τη μελέτη.

Τα δεδομένα προήλθαν από την προσεδάφιση InSight της NASA, η οποία χρησιμοποίησε ένα σεισμόμετρο για να μελετήσει το εσωτερικό του Άρη από το 2018 έως το 2022.

Οι μελλοντικοί αστροναύτες που θα εξερευνήσουν τον Άρη θα αντιμετωπίσουν ένα σωρό προκλήσεις αν προσπαθήσουν να έχουν πρόσβαση στο νερό, επειδή βρίσκεται μεταξύ 7 και 12 μιλίων (11,5 και 20 χιλιόμετρα) κάτω από την επιφάνεια, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences.

Όμως το εύρημα αποκαλύπτει νέες λεπτομέρειες για τη γεωλογική ιστορία του Άρη – και υποδηλώνει ένα νέο μέρος για την αναζήτηση ζωής στον κόκκινο πλανήτη, αν το νερό μπορούσε ποτέ να προσεγγιστεί.

«Η κατανόηση του κύκλου του νερού στον Άρη είναι ζωτικής σημασίας για την κατανόηση της εξέλιξης του κλίματος, της επιφάνειας και του εσωτερικού», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Vashan Wright, επίκουρος καθηγητής και γεωφυσικός στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας Scripps του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο. «Ένα χρήσιμο σημείο εκκίνησης είναι να προσδιορίσουμε πού υπάρχει νερό και πόσο υπάρχει εκεί».

Η αναζήτηση του «χαμένου» νερού στον Άρη

Ο Άρης ήταν πιθανότατα ένα θερμότερο και υγρότερο μέρος πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, με βάση τις ενδείξεις αρχαίων λιμνών, ποτάμιων καναλιών, δέλτα και πετρωμάτων που έχουν αλλοιωθεί από το νερό, οι οποίες μελετήθηκαν από άλλες αποστολές της NASA και παρατηρήθηκαν από τροχιακά σκάφη. Όμως ο κόκκινος πλανήτης έχασε την ατμόσφαιρά του πριν από περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια χρόνια, γεγονός που ουσιαστικά τερμάτισε την υγρή περίοδο στον Άρη.

Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη σίγουροι γιατί ο Άρης έχασε την ατμόσφαιρά του και έχει αναπτυχθεί ένα πλήθος αποστολών για να μάθουν την ιστορία του νερού του πλανήτη, πού πήγε και αν το νερό δημιούργησε ποτέ κατοικήσιμες συνθήκες για ζωή στον Άρη. Ενώ το νερό παραμένει παγιδευμένο ως πάγος στα πολικά καλύμματα πάγου του πλανήτη, οι ερευνητές δεν πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να εξηγήσει όλο το “χαμένο” νερό του πλανήτη.

Οι υπάρχουσες θεωρίες προσφέρουν μερικά πιθανά σενάρια για το τι συνέβη στο αρειανό νερό αφότου ο Άρης έχασε την ατμόσφαιρά του: Κάποιοι υποθέτουν ότι έγινε πάγος ή χάθηκε στο διάστημα, ενώ άλλοι προτείνουν ότι ενσωματώθηκε σε ορυκτά κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη ή διοχετεύτηκε σε βαθιές υδροφόρες.

Τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι το νερό στον Άρη διηθήθηκε στον αρειανό φλοιό.

Το InSight, συντομογραφία των λέξεων Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport, ήταν μια σταθερή προσεδάφιση. Συγκέντρωσε όμως πρωτοφανή δεδομένα για το πάχος του φλοιού του κόκκινου πλανήτη και τη θερμοκρασία του μανδύα του, καθώς και για το βάθος και τη σύνθεση του πυρήνα και της ατμόσφαιρας. Το σεισμόμετρο της προσεδάφισης εντόπισε τους πρώτους σεισμούς σε άλλο πλανήτη, που ονομάστηκαν marsquakes.

Ενώ οι σεισμοί συμβαίνουν όταν οι τεκτονικές πλάκες μετατοπίζονται, κινούνται και τρίβονται η μία πάνω στην άλλη, ο φλοιός του Άρη είναι σαν μια γιγαντιαία πλάκα με ρήγματα και θραύσεις, καθώς ο πλανήτης συνεχίζει να συρρικνώνεται και να ψύχεται με την πάροδο του χρόνου. Καθώς ο αρειανός φλοιός τεντώνεται, ραγίζει, και το σεισμόμετρο του InSight μπόρεσε να ανιχνεύσει περισσότερους από 1.300 αρειανούς σεισμούς καθώς βροντούσαν από εκατοντάδες και χιλιάδες μίλια μακριά.

Οι επιστήμονες που μελέτησαν τα δεδομένα του InSight μπόρεσαν να μελετήσουν την ταχύτητα των αρειανών σεισμών καθώς ταξίδευαν μέσα στον πλανήτη, η οποία μπορεί να χρησιμεύσει ως δείκτης για το ποιες ουσίες υπάρχουν κάτω από την επιφάνεια του Άρη.

Η ταχύτητα των σεισμικών κυμάτων εξαρτάται από το από τι είναι φτιαγμένο το πέτρωμα, πού έχει ρωγμές και τι γεμίζει αυτές τις ρωγμές, δήλωσε ο Ράιτ.

Η ομάδα χρησιμοποίησε αυτά τα δεδομένα και τα τροφοδότησε με ένα μαθηματικό μοντέλο φυσικής των πετρωμάτων, το οποίο χρησιμοποιείται στη Γη για τη χαρτογράφηση υπόγειων πετρελαιοπηγών και υδροφόρων οριζόντων.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα δεδομένα του InSight ταιριάζουν καλύτερα με ένα βαθύ στρώμα πυριγενούς ή ηφαιστειακού πετρώματος που είναι γεμάτο με υγρό νερό.

«Η διαπίστωση της ύπαρξης μιας μεγάλης δεξαμενής υγρού νερού παρέχει ένα παράθυρο για το πώς ήταν ή θα μπορούσε να είναι το κλίμα», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο συν-συγγραφέας της μελέτης Michael Manga, καθηγητής γεωεπιστημών και πλανητικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ.

«Και το νερό είναι απαραίτητο για τη ζωή όπως την ξέρουμε. Δεν βλέπω γιατί (η υπόγεια δεξαμενή) να μην είναι ένα κατοικήσιμο περιβάλλον», πρόσθεσε ο Manga. «Αυτό ισχύει σίγουρα στη Γη – τα βαθιά, βαθιά ορυχεία φιλοξενούν ζωή, ο πυθμένας του ωκεανού φιλοξενεί ζωή. Δεν έχουμε βρει αποδείξεις για ζωή στον Άρη, αλλά τουλάχιστον έχουμε εντοπίσει ένα μέρος που θα έπρεπε, κατ’ αρχήν, να είναι σε θέση να διατηρήσει ζωή».

Αν ο φλοιός του Άρη είναι παρόμοιος σε όλο τον πλανήτη, μπορεί να υπάρχει περισσότερο νερό μέσα στη ζώνη του μεσαίου φλοιού από τους «όγκους που προτείνεται να έχουν να έχουν γεμίσει τους υποτιθέμενους αρχαίους αρειανούς ωκεανούς», γράφουν οι συγγραφείς στη μελέτη.

Τα πετρώματα βοηθούν στην παγίδευση πληροφοριών σχετικά με την ιστορία ενός πλανήτη και η κατανόηση του κύκλου του νερού ενός πλανήτη μπορεί να βοηθήσει τους ερευνητές να ξεκλειδώσουν την εξέλιξη του Άρη, δήλωσε ο Wright.

Αν και η ανάλυση των δεδομένων δεν μπορεί να αποκαλύψει πληροφορίες για τη ζωή, στο παρελθόν ή στο παρόν, αν υπήρχε στον Άρη, είναι πιθανό ότι ο υγρός αρειανός φλοιός θα μπορούσε να είναι κατοικήσιμος με τον ίδιο τρόπο που τα βαθιά υπόγεια ύδατα στη Γη είναι φιλόξενα για τη μικροβιακή ζωή, είπε.

Αλλά ακόμη και η διάνοιξη οπών μόλις μισό μίλι (1 χιλιόμετρο) ή βαθύτερα στη Γη είναι μια πρόκληση που απαιτεί ενέργεια και υποδομές, οπότε θα πρέπει να μεταφερθεί στον Άρη ένας τεράστιος αριθμός πόρων για να γίνει γεώτρηση σε τέτοια βάθη, είπε ο Ράιτ.

Η ομάδα εξεπλάγη που δεν βρήκε στοιχεία που να υποδηλώνουν ένα στρώμα παγωμένου υπόγειου νερού κάτω από το Insight, επειδή αυτό το τμήμα του φλοιού είναι ψυχρό. Οι ερευνητές προσπαθούν ακόμη να προσδιορίσουν γιατί δεν υπάρχουν παγωμένα υπόγεια ύδατα σε μικρότερα βάθη πάνω από το μέσο του φλοιού.
Παράθυρα στην ιστορία του Άρη

Τα ευρήματα προσθέτουν ένα νέο κομμάτι στο παζλ του αρειανού νερού.

Η ιδέα ότι υγρό νερό μπορεί να υπάρχει βαθιά κάτω από την επιφάνεια του Άρη υπάρχει εδώ και δεκαετίες, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που πραγματικά δεδομένα από μια αποστολή στον Άρη μπορούν να επιβεβαιώσουν αυτές τις εικασίες, δήλωσε ο Alberto Fairén, επισκέπτης διεπιστημονικός πλανητικός επιστήμονας και αστροβιολόγος στο τμήμα αστρονομίας του Πανεπιστημίου Cornell. Ο Fairén δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Είπε ότι το νερό είναι πιθανότατα «ένα είδος βαθιάς υπόγειας λάσπης».

«Αυτά τα νέα αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι το υγρό νερό υπάρχει σήμερα στο υπέδαφος του Άρη, όχι με τη μορφή διακριτών και απομονωμένων λιμνών, αλλά ως ιζήματα κορεσμένα με υγρό νερό, ή υδροφόροι ορίζοντες», δήλωσε ο Fairén.

«Στη Γη, η υπόγεια βιόσφαιρα είναι πραγματικά τεράστια και περιέχει το μεγαλύτερο μέρος της προκαρυωτικής ποικιλότητας και βιομάζας στον πλανήτη μας. Ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ακόμη και την προέλευση της ζωής στη Γη ακριβώς βαθιά στο υπέδαφος. Ως εκ τούτου, οι αστροβιολογικές επιπτώσεις της επιτέλους επιβεβαίωσης της ύπαρξης ενδιαιτημάτων υγρού νερού χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια του Άρη είναι πραγματικά συναρπαστικές».

Το αποτέλεσμα είναι «ακριβώς αυτό που ήλπιζα ότι θα είχαμε από το InSight», δήλωσε ο Bruce Banerdt, κύριος ερευνητής της αποστολής InSight.

«Ήλπιζα ότι θα λαμβάναμε δεδομένα αρκετά καλά για να κάνουμε τέτοιου είδους μελέτες όπου πραγματικά εξετάζουμε λεπτομέρειες του εσωτερικού του Άρη που σχετίζονται με γεωλογικά ζητήματα, ζητήματα σχετικά με την κατοικησιμότητα του Άρη, ζητήματα σχετικά με την εξέλιξη του Άρη», είπε.

Ο Banerdt, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα, δήλωσε ότι ενώ η ερμηνεία των δεδομένων που παρουσιάζεται στην εργασία υποστηρίζεται ισχυρά με καλά επιχειρήματα, πιστεύει επίσης ότι εξακολουθεί να είναι κάπως εικαστική και ότι υπάρχει σχεδόν πάντα ένας άλλος τρόπος να εξηγηθεί οποιοδήποτε δεδομένο σύνολο δεδομένων.

«Με εντυπωσίασε πραγματικά το γεγονός ότι οι Wright et al έφεραν έννοιες της ορυκτοφυσικής για την ερμηνεία των σεισμικών δεδομένων», δήλωσε ο Banerdt.

Ο Banerdt και ο Wright εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για τη δυνατότητα αποστολής περισσότερων σεισμομέτρων στον Άρη και σε άλλους πλανήτες και φεγγάρια του ηλιακού μας συστήματος στο μέλλον. Ενώ το ένα σεισμόμετρο του InSight συγκέντρωσε κρίσιμα δεδομένα, η διασπορά τους σε όλο τον Άρη θα αποκάλυπτε διακυμάνσεις στο εσωτερικό του πλανήτη και θα παρείχε ένα μεγαλύτερο παράθυρο στην ποικιλόμορφη και πολύπλοκη ιστορία του, δήλωσε ο Banerdt.

«Ακριβώς όπως και στη Γη, όπου τα υπόγεια ύδατα συνδέονται με την επιφάνεια μέσω ποταμών και λιμνών, αυτό σίγουρα συνέβαινε και στον πρώιμο Άρη», δήλωσε ο Wright. «Τα υπόγεια ύδατα που βλέπουμε είναι ένα αρχείο αυτού του παρελθόντος».



ΠΗΓΗ: https://newpost.gr/eidiseis/nero-apo-ton-ari-tha-sosei-ti-gi/



ο Firefox ανοίγει κανονικά τα σχόλια του Disqus, αρκεί να κάνετε το εξής:

-Στον Firefox (απο υπολογιστή) επιλέγουμε: Ρυθμίσεις ---> απόρρητο και ασφάλεια ---> "Ενεργοποίηση λειτουργίας μόνο HTTPS σε όλα τα παράθυρα"

-Στον Firefox (απο κινητό) επιλέγουμε: Ρυθμίσεις ---> απόρρητο και ασφάλεια ---> "λειτουργία «Μόνο HTTPS» ενεργή σε όλες τις καρτέλες"

-Στον Chrome (απο υπολογιστή και απο κινητό) επιλέγουμε: Ρυθμίσεις ---> απόρρητο και ασφάλεια ---> "Να χρησιμοποιούνται πάντα ασφαλείς συνδέσεις - Αναβάθμιση των πλοηγήσεων σε HTTPS και ειδοποίηση πριν τη φόρτωση ιστοτόπων που δεν το υποστηρίζουν."

Ο Chrome έχει ακόμα πρόβλημα, έστειλα σχετικό μήνυμα και στη Google μήπως το διορθώσουν. Μέχρι τότε μπορείτε να μπαίνετε και απευθείας στα σχόλια της Ατλαντίδας απο εδώ https://disqus.com/home/forums/apanemo-limani/?l=el


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου