Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024

Ο πέλεκυς του Κυνίσκου – Η φοβερή ιστορία του θησαυρού της Magna Grecia που κατέληξε στο Βρετανικό Μουσείο


 


Είναι γνωστό ότι το Βρετανικό Μουσείο είναι γεμάτο αρχαιολογικούς θησαυρούς που έχουν φτάσει στη Βρετανία μέσω αρχαιοκαπηλίας. Ένα από τα εκθέματα είναι και ένα πανέμορφο αναθηματικό τσεκούρι που η προέλευσή του πιστεύεται ότι είναι από την Σύβαρη, μια πόλη της Magna Grecia.

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024

Ηλιακά ρολόγια




Στην αρχαιότητα, τα ηλιακά ρολόγια τοποθετούνταν σε δημόσιους χώρους όπου συγκεντρωνόταν το κοινό.

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024

Η κοινωνική απομόνωση των Νεάντερταλ μπορεί να επιτάχυνε την εξαφάνισή τους



Έρευνα σε λείψανα Νεάντερταλ που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα σε σπήλαιο στη Γαλλία, ενισχύει τη θεωρία ότι ο απομονωμένος τρόπος ζωής τους, μπορεί να επιτάχυνε την εξαφάνισή τους πριν από περίπου 40.000 χρόνια.

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024

«Ήμουν μέλος σέχτας. Όταν το τέλος του κόσμου δεν ήρθε έπρεπε να μάθω να ζω»

 


Ο Τζέραρντ Γουόκερ ήταν ένα μαύρο παιδί σε μια σέχτα που πίστευε στην ανωτερότητα της λευκής φυλής. Ο κόσμος θα τελείωνε όταν ήταν οκτώ ετών όμως αυτό δεν συνέβη.

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024

Ήταν ελληνικής καταγωγής ο Χριστόφορος Κολόμβος;



Όταν ακούσει κάποιος στη χώρα μας σήμερα το ονοματεπώνυμο Cristobal de Colon, πιθανότατα θα απαντήσει ότι δεν γνωρίζει για ποιον πρόκειται. Όταν όμως ακούσουν το όνομα Χριστόφορος Κολόμβος, σχεδόν όλες και όλοι θα απαντήσουν ότι πρόκειται για τον άνθρωπο που ανακάλυψε την Αμερική.

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024

Μπότζι: Το αδέσποτο σκυλί της Κωνσταντινούπολης που ταξίδευε καθημερινά 30 χλμ με μέσα μεταφοράς

 


O Μπότζι (Boji) είναι ένα σκυλί από την Κωνσταντινούπολη που έκλεβε τις εντυπώσεις απ’ όπου κι αν περνούσε. Για πάρα πολύ καιρό, οι άνθρωποι που χρησιμοποιούσαν τις δημόσιες συγκοινωνίες της πόλης έβλεπαν καθημερινά τον σκύλο να χρησιμοποιεί το μετρό, τα λεωφορεία και ακόμα και το καραβάκι στον Βόσπορο κάνοντας συνεχώς το ίδιο σχεδόν δρομολόγιο.

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024

Κοζάνη: Κυνήγι θησαυρού για ένα... χρυσό αγγλικό τζιπ γεμάτο λίρες

 


  
Πάνω από 10 άδειες για την αναζήτηση κρυμμένου θησαυρού δόθηκαν φέτος από τις αρχές. Επαγγελματίας από την Πιερία ετοιμάζεται για ανασκαφή στο Πλατανόρρευμα του δήμου Σερβίων.


Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024

Σεπτεμβριανά: Το πογκρόμ που επιχείρησε να ξεριζώσει τον ελληνισμό από την Πόλη


 

Ένα καλά ενορχηστρωμένο έγκλημα από την τουρκική κυβέρνηση κατά των Ελλήνων που αποτέλεσε το τελικό χτύπημα κατά των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης.

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024

Η μάχη της Μάμμης: Το Βυζάντιο διαλύει τους Μαυριτανούς

 

Μετά την καταστροφή των Βανδάλων από τον Βελισάριο, η νέα επαρχία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, στη σημερινή Λιβύη, Τυνησία και Αλγερία, δεν ησύχασε. Οι Μαυριτανοί απόγονοι των αρχαίων Νουμίδων, επαναστάτησαν κατά της αυτοκρατορίας. Με τον Βελισάριο και το άνθος του Βυζαντινού Στρατού στην Ιταλία, η διοίκηση της ταραγμένης επαρχίας ανατέθηκε στον στρατηγό Σολόμωνα, ο οποίος έμελλε να γράψει νέες σελίδες δόξας, αλλά και να αφήσει την τελευταία του πνοή εκεί, ηρωικά μαχόμενος. Ο Ιουστινιανός ανέθεσε στον Σολόμωνα τόσο την στρατιωτική, όσο και τη πολιτική διοίκηση της επαρχίας, στα τέλη της άνοιξης του 534 μ.Χ. δίνοντάς του τον τίτλο του Magister Militum Africae, αλλά και του Praetorian Prefect Africae (στρατιωτικός διοικητής Αφρικής και πολιτικός διοικητής Αφρικής). Το 534 μ.Χ. οι Μαυριτανοί είχαν εξεγερθεί και είχαν συγκεντρώσει πολύ μεγάλες δυνάμεις.

Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024

Ο Τύμβος με τα οστά των Πλαταιέων στον Μαραθώνα

 


Ο λιγότερο γνωστός Τύμβος του Μαραθώνα βρίσκεται στην περιοχή του Βρανά, δίπλα στο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου.

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024

Σοφία Καζεπίδου: Μια αντάρτισσα του Πόντου στον αγώνα κατά των Τούρκων



Η θρυλική Σοφία Καζεπίδου, από το χωριό Ολουχλού του Καράπουναρ της Πάφρας, ήταν μια φιλήσυχη νοικοκυρά έως το 1915, τότε που οι ορδές των Τούρκων έγιναν απειλή για τον τόπο της. Από το 1915 βρίσκεται στο βουνό, κοντά στον φυγόστρατο άντρα της, τον Νικόλα, ο οποίος σκοτώθηκε στις 18 Απριλίου του 1917, στη μάχη της Ματεωμένης Σπηλιάς του Οτ Καγιά, στο βουνό Νεπίν.

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024

Ρομπότ: Ετοιμάζονται να χτυπήσουν… κάρτα στα εργοστάσια

 


Δεκάδες κινεζικές εταιρείες και ο Ίλον Μασκ ετοιμάζουν τέτοια τεχνολογία για μονάδες παραγωγής.

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2024

Ένα… ντόνατ στον πυρήνα της Γης εξηγεί γιατί ο πλανήτης μας είναι φιλικό στη ζωή

 


Μια επιστημονική ομάδα υποστηρίζει ότι εντόπισε μια περιοχή, στην καρδιά του πλανήτη μας, που έπαιξε κρίσιμο ρόλο για την επιβίωση της ζωής στην επιφάνεια.

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2024

Η σφαγή των Λατίνων της Κωνσταντινούπολης (1182)



Στους περισσότερους υπάρχει η εντύπωση ότι η πρώτη από τις ιταλικές πόλεις που αναδείχθηκε σε ναυτική δύναμη στα βυζαντινά χρόνια, ήταν η Βενετία. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει. Το Αμάλφι της Καμπανίας, από τον 6ο αιώνα ήδη, αποτελούσε σημαντική ναυτική δύναμη και εμπορικό εταίρο του Βυζαντίου. Η πόλη μετά το 1073, άρχισε να παρακμάζει.

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024

Από πού προήλθε ο αστεροειδής που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους;


 

Ο αστεροειδής που έπεσε στη Γη πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια και τερμάτισε απότομα την εποχή των δεινοσαύρων, ήταν κάπως παράξενος, επιβεβαιώνει νέα μελέτη. Η φύση και η προέλευση αυτού του αστεροειδούς, γνωστού ως Chicxulub, έχει εμπνεύσει πλήθος συζητήσεων, συμπεριλαμβανομένης μιας μακροχρόνιας διαμάχης για το αν ήταν κομήτης ή αστεροειδής. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια αυξάνονται τα στοιχεία ότι ο Chicxulub, πλάτους περίπου 9,6 χιλιομέτρων, ανήκε σε μια οικογένεια αστεροειδών που σχηματίστηκαν πέρα ​​από την τροχιά του Δία και σπάνια προσκρούουν στη Γη.

Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2024

Βίασαν 16 κορίτσια και 32 χρόνια μετά δεν έχει αποδοθεί δικαιοσύνη



Το 1992 μια ομάδα πλούσιων νεαρών βίασε συνολικά 16 κορίτσια στην πόλη Ατζμέρ της Ινδίας. Έως σήμερα η υπόθεση δεν έχει τελεσιδικήσει παρότι υπάρχουν φωτογραφίες και βίντεο.