«Μνημονικός κρύσταλλος» αποθηκεύει δεδομένα για δισεκατομμύρια χρόνια
Ολόκληρο το ανθρώπινο γονιδίωμα αποθηκεύτηκε σε έναν δίσκο από χαλαζία που σύμφωνα με τους ερευνητές θα αντέξει για πάντα.
Αν θέλετε τα δεδομένα σας να μείνουν ασφαλή μέχρι να σβήσει ο Ήλιος, αποθηκεύστε τα σε έναν «πενταδιάστατο μνημονικό κρύσταλλο», λένε οι εμπνευστές της τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον στη Βρετανία.
Ως επίδειξη, αποθήκευσαν ολόκληρο το ανθρώπινο γονιδίωμα σε έναν κρύσταλλο που όπως λένε θα αντέξει δισεκατομμύρια χρόνια.
Τα δεδομένα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να αναστηθεί το ανθρώπινο είδος χιλιάδες ή εκατομμύρια χρόνια μετά την ενδεχόμενη εξαφάνισή του, λένε οι ερευνητές σε ανακοίνωσή τους.
Ο μνημονικός κρύσταλλος, ο οποίος αναπτύχθηκε από την ομάδα του καθηγητή Πίτερ Καζάνσκι στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον στη Βρετανία, είναι ένας δίσκος από καθαρό χαλαζία με διάμετρο λίγων εκατοστών.
Τα δεδομένα εγγράφονται με μια δέσμη λέιζερ που δημιουργεί μικροσκοπικά κενά μέσα στον κρύσταλλο, διαμέτρου μόλις 20 νανομέτρων.
Τα κενά αυτά ονομάζονται πενταδιάστατα επειδή το σύστημα καταγράφει τη θέση τους σε τρισδιάστατες συντεταγμένες μαζί με δύο επιπλέον διαστάσεις, το πλάτος και το μήκος τους.
Ο χαλαζίας είναι εξαιρετικά ανθεκτικό υλικό και οι ισχυρισμοί των ερευνητών πιθανότατα ευσταθούν, αφού το 2014 ο μνημονικός δίσκος κέρδισε Ρεκόρ Guinness ως το πιο ανθεκτικό μέσο αποθήκευσης δεδομένων.
Ο δίσκος αποθηκεύει έως και 360 terabyte δεδομένων και αντέχει σε θερμοκρασίες έως 1.000 βαθμών Κελσίου. Είναι επίσης ανθεκτικός στην ακτινοβολία και δεν σπάει ακόμα και αν δεχτεί χτυπήματα με δύναμη 10 τόνων ανά τετραγωνικό εκατοστό.
Η νέα τεχνολογία θα ήταν ιδανική για τη δημιουργία μιας γενετικής «Κιβωτού του Νώε» που θα περιέχει το γονιδίωμα όχι μόνο του ανθρώπου αλλά όλων των ζωντανών οργανισμών, δήλωσε ο Καζάνσκι.
«Ο πενταδιάστατος μνημονικός κρύσταλλος ανοίγει νέες προοπτικές για να δημιουργήσουν άλλοι ερευνητές ένα αιώνιο αποθετήριο γενετικής πληροφορίας από το οποίο θα μπορούσαν να αποκατασταθούν σύνθετοι οργανισμοί όπως φυτά και ζώα εφόσον το επιτρέψει η επιστήμη στο μέλλον» δήλωσε ο ευφάνταστος ερευνητής.
Το 2018, ο Καζάνσκι και οι συνεργάτες του είχαν γράψει την τριλογία Θεμέλιο του Ισαάκ Ασίμοφ σε μνημονικό κρύσταλλο που στη συνέχεια εκτοξεύτηκε στο Διάστημα μαζί με το κόκκινο Tesla του Έλον Μασκ στην παρθενική πτήση του πυραύλου Falcon Heavy της SpaceX.
Ο δίσκος με το ανθρώπινο DNA εστάλη στη «Μνήμη της Ανθρωπότητας», μια χρονοκάψουλα μέσα σε μια σπηλιά της Αυστρίας.
ΠΗΓΗ: https://www.ot.gr/2024/09/20/texnologia/texnologia-mnimonikos-krystallos-apothikeyei-dedomena-gia-disekatommyria-xronia/
ο Firefox ανοίγει κανονικά τα σχόλια του Disqus, αρκεί να κάνετε το εξής:
-Στον Firefox (απο υπολογιστή) επιλέγουμε: Ρυθμίσεις ---> απόρρητο και ασφάλεια ---> "Ενεργοποίηση λειτουργίας μόνο HTTPS σε όλα τα παράθυρα"
-Στον Firefox (απο κινητό) επιλέγουμε: Ρυθμίσεις ---> απόρρητο και ασφάλεια ---> "λειτουργία «Μόνο HTTPS» ενεργή σε όλες τις καρτέλες"
-Στον Chrome (απο υπολογιστή και απο κινητό) επιλέγουμε: Ρυθμίσεις ---> απόρρητο και ασφάλεια ---> "Να χρησιμοποιούνται πάντα ασφαλείς συνδέσεις - Αναβάθμιση των πλοηγήσεων σε HTTPS και ειδοποίηση πριν τη φόρτωση ιστοτόπων που δεν το υποστηρίζουν."
Ο Chrome έχει ακόμα πρόβλημα, έστειλα σχετικό μήνυμα και στη Google μήπως το διορθώσουν. Μέχρι τότε μπορείτε να μπαίνετε και απευθείας στα σχόλια της Ατλαντίδας απο εδώ https://disqus.com/home/forums/apanemo-limani/?l=el
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου