Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024

H θεά Τύχη σε βυζαντινή εκκλησία του 6ου αιώνα - H αναπάντεχη αρχαιολογική ανακάλυψη

 


Το αρχαίο μαρμάρινο μετάλλιο με την απεικόνιση της θεάς Τύχης που βρέθηκε στην περιοχή Khirbet Tinshemet


Η παρουσία της Τύχης σε μια χριστιανική εκκλησία είναι ένα ασυνήθιστο εύρημα, που προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για τον πολιτισμικό συγκρητισμό της εποχής.

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024

Απόβαση στην Νορμανδία: 10 άγνωστα γεγονότα της μεγαλύτερης αμφίβιας επιχείρησης στην ιστορία



Η απόβαση στην Νορμανδία πραγματοποιήθηκε στις 6 Ιουνίου του 1944 και αποτελεί μέχρι και σήμερα την μεγαλύτερη αμφίβια επιχείρηση στην ιστορία με συμμετοχή πάνω από 5000 πλοίων και τουλάχιστον 195.000 ανδρών.

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024

Δακτυλικά αποτυπώματα ηλικίας 4500 ετών δείχνουν ότι οι αρχαίοι αγγειοπλάστες στη Συρία ήταν παιδιά-εργάτες


Ερείπια της νότιας συνοικίας, με την πόρτα της Δαμασκού στο βάθος και την αμυντική ζώνη στην Ebla.


Αρχαιολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ και το Εθνικό Μουσείο της Κοπεγχάγης ανακάλυψαν δακτυλικά αποτυπώματα παιδιών ηλικίας 7 ή 8 ετών σε κεραμικά αγγεία ηλικίας 4.500 ετών που βρέθηκαν σε αρχαιολογικό χώρο στη Συρία.

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024

Ερευνητές ανέλυσαν το DNA του Κολόμβου και έλυσαν το μυστήριο της καταγωγής του

 


Πολλές χώρες ερίζουν για την καταγωγή του Χριστόφορου Κολόμβου, του εξερευνητή που ξεκίνησε για το υπερατλαντικό ταξίδι του στον Νέο Κόσμο το 1942 αλλάζοντας την ιστορία της ανθρωπότητας και της παγκόσμιας ιστορίας. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι ήταν Ιταλός από τη Γένοβα, άλλοι ότι ήταν Ισπανός, ενώ υπήρχε και η πρόταση ότι ήταν Έλληνας! Τώρα όμως μια ομάδα ερευνητών υποστηρίζει ότι για πρώτη φορά μπορεί να δοθεί μια σίγουρη απάντηση βασισμένη στο ίδιο το DNA του Κολόμβου.

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024

Στο φως αποκαλυπτικά αρχεία από την αποκρυπτογράφηση της Γραμμικής Β




Ένας συνταξιούχος καθηγητής Κλασικών Σπουδών από το Τέξας δώρισε μια συλλογή εργασιών στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι που περιγράφει λεπτομερώς την αποκρυπτογράφηση μιας αρχαίας ελληνικής γλώσσας που μπέρδεψε γενιές μελετητών.

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024

Τεχνητή Νοημοσύνη: H ΑΙ στην υπηρεσία των πολέμων – Πώς θα γίνονται οι πολεμικές συγκρούσεις στο μέλλον

 


Η Άμυνα μετατρέπεται όλο και περισσότερο σε ζήτημα λογισμικού, κάτι που σχετίζεται άμεσα με την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024

Η ζωή που χάθηκε όταν στέγνωσε η Μεσόγειος

 


Η Μεσόγειος έμεινε έρημος για 50.000 χρόνια, μέχρι να ανοίξει και πάλι η σύνδεση με τον Ατλαντικό και να εισρεύσει το νερό, φέρνοντας μαζί του 2.700 είδη. Συνέβη πριν από περίπου 6 εκατομμύρια χρόνια, όταν οι τεκτονικές μετατοπίσεις έκλεισαν το Στενό του Γιβραλτάρ. Αποκομμένη από τον Ατλαντικό, η Μεσόγειος εξατμίστηκε τελείως, αφήνοντας πίσω της ένα στρώμα αλάτων πάχους χιλίων μέτρων. Αμέτρητα είδη αφανίστηκαν σε μια δραματική οικολογική καταστροφή, της οποίας το χρονικό καταγράφουν δύο νέες μελέτες.

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024

Three Gorges: Το μεγαλύτερο φράγμα στον κόσμο επιβραδύνει την περιστροφή της Γης

 


Το φράγμα Three Gorges της Κίνας είναι το μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό φράγμα στον κόσμο. Χρησιμοποιεί τη ροή του νερού από τρία κοντινά φαράγγια (Qutangxia, Wuxia και Xilingxia) για να περιστρέφει τουρμπίνες και να παράγει ηλεκτρική ενέργεια.

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024

Βασίλης Γιαννόπουλος: Ο θρυλικός πράκτορας της ΚΥΠ που μπήκε απαρατήρητος στη «Στρατιά του Αιγαίου» στην Τουρκία

 


Είχε αμέτρητες αποστολές στη γειτονική χώρα, ενώ έψαχνε για ίχνη αγνοουμένων της Κύπρου - Ο αστικός μύθος τον θέλει να έβγαλε φωτογραφίες μέχρι και Τούρκους αξιωματικούς να κοιμούνται στις σκηνές τους.

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024

Τεχνητή νοημοσύνη: Η ΑΙ φέρνει επανάσταση και για τους νομικούς

 



Με ειδικά εργαλεία ΑΙ μεγάλες εταιρίες και νομικοί διαχειρίζονται ταχύτατα ζητήματα για τα οποία ως τώρα χρειαζόντουσαν πολλούς μήνες.


Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2024

Δυο αστεροειδείς εξαφάνισαν τους δεινόσαυρους, υποστηρίζει νέα μελέτη



Ένας δεύτερος, μικρότερος διαστημικός βράχος έπεσε στη θάλασσα στα ανοικτά των ακτών της Δυτικής Αφρικής δημιουργώντας έναν μεγάλο κρατήρα την ίδια εποχή.

Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024

H σφαγή 9.600 Ιταλών στην Κεφαλονιά τον Σεπτέμβρη του 1943

 


Στη μέχρι τώρα ελληνική ιστοριογραφία, ο κύριος τίτλος με τον οποίο αποδίδεται η δραματική σελίδα της ευρωπαϊκής ιστορίας -που γράφτηκε στην Κεφαλονιά, πριν από 60 χρόνια, τον Σεπτέμβριο του 1943- είναι «η γερμανο-ιταλική σύρραξις».

Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024

Κύπρος: Πώς εξαφανίστηκαν οι ελέφαντες και οι ιπποπόταμοι του νησιού;



Ένα προϊστορικό οικολογικό μυστήριο φαίνεται πως πλησιάζει τη λύση του: οι πυγμαίοι ελέφαντες και ιπποπόταμοι που ζούσαν κάποτε στην Κύπρο πιθανότατα κυνηγήθηκαν μέχρι εξαφάνισης από τους πρώτους κατοίκους του νησιού, εκτιμά νέα μελέτη.

Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024

Ο αρχαίος θαλάσσιος πυθμένας που αλλάζει την ιστορία του πλανήτη

 

Ερευνητές ανακάλυψαν ενδείξεις για έναν από καιρό χαμένο θαλάσσιο πυθμένα κάτω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, ο οποίος θα μπορούσε να ξαναγράψει την ιστορία της Γης.

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024

Ο Ιταλός ποδοσφαιριστής τον οποίο… αυτοκτόνησε η σύντροφός του



Ένας Ιταλός ποδοσφαιριστής αυτοκτόνησε πέφτοντας στις ρόδες ενός φορτηγού. Θα περνούσαν 35 χρόνια, για να αποδειχθεί ότι είχε δολοφονηθεί.

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024

Βυζάντιο εναντίον διαφθοράς

 


Η έκδοση των βυζαντινών νομισμάτων και η χρήση τους συνοδεύονται από μια σειρά προβλημάτων. Τα προβλήματα αυτά για μας σήμερα γίνονται μεγαλύτερα από το χρόνο και την έλλειψη πηγών, έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε μια πλήρη εικόνα βυζαντινού νομίσματος.

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024

Μάχη του Μαντζικέρτ: αρχαιολόγοι βρήκαν ίχνη της μάχης Βυζαντινών - Σελτζούκων

 



Αρχαιολόγοι που εργάζονται στο Αρχαιολογικό Πρόγραμμα του Πεδίου Μάχης του Μαντζικέρτ, με επικεφαλής τον Τούρκο καθηγητή Adnan Çevik, ανακάλυψαν φυσικά ίχνη της ιστορικής μάχης που έλαβε χώρα στα βάθη της Μικράς Ασίας.

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024

Λειψυδρία στην Αττική: Η κατάρα του Ποσειδώνα, η επικήρυξη των ακρίδων και η κρήνη που βάφτισε το Ψυχικό

 


Η λειψυδρία στην Αττική αποτελεί διαχρονικό πρόβλημα που απασχολεί την περιοχή από την αρχαιότητα έως σήμερα. Η πόλη της Αθήνας, ήδη από τον 19ο αιώνα, βίωνε έντονες δυσκολίες στην υδροδότηση, με τους κατοίκους να υποφέρουν από έλλειψη νερού και να αναγκάζονται να δίνουν μάχη καθημερινά για μια μικρή ποσότητα.