Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2024

Αυστραλία: «Πέρασε» ο νόμος που απαγορεύει τη χρήση social media σε άτομα κάτω των 16 ετών

 


Ο νόμος που θέσπισε η Αυστραλία υποχρεώνει εταιρείες κολοσσούς της τεχνολογίας και του διαδικτύου να σταματούν την είσοδο στις πλατφόρμες ανηλίκων, διαφορετικά έρχονται αντιμέτωποι με βαρύτατα πρόστιμα.

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024

Γενετική μελέτη διαψεύδει τον Ηρόδοτο για την καταγωγή των Αρμενίων

 



Η κρατούσα θεωρία που θέλει τους Αρμένιους να κατάγονται από τα Βαλκάνια δείχνει να διαψεύδεται οριστικά από την πρώτη μεγάλη γενετική μελέτη για το θέμα.

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2024

Οι τελευταίες μέρες του Μεγάλου Αλεξάνδρου

 

Το καλοκαίρι του 323 π.Χ. ο Μέγας Αλέξανδρος βρισκόταν στη Βαβυλώνα (η ξακουστή πόλη της αρχαιότητας βρισκόταν στο σημερινό Ιράκ περίπου 85 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης στην πόλη Χιλάχ). Ο Αλέξανδρος είχε ήδη σχεδιάσει τον περίπλου και την κατάκτηση της Αραβικής Χερσονήσου και στη συνέχεια θα ακολουθούσε εκστρατεία σε περιοχές της Βόρειας Αφρικής. Παράλληλα είχε δώσει εντολή για τον σχεδιασμό τεράστιων κτισμάτων και ναών αλλά και ενός νέου στόλου. Γίνεται ξεκάθαρο λοιπόν ότι λίγο πριν τον θάνατο του ο Έλληνας στρατηλάτης βρισκόταν σε εξαιρετική κατάσταση και σκόπευε να συνεχίσει τις εκστρατείες του. Δεν θα τα κατάφερνε όμως...

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2024

Τεχνητή νοημοσύνη: Υπάρχει κίνδυνος να πάρει τα ηνία από τον άνθρωπο;



Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) να πάρει την εξουσία από τα χέρια του ανθρώπου; H οργάνωση PauseAI, που εδρεύει στις Βρυξέλλες, το πιστεύει και προσπαθεί να πείσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να σταματήσει την κυκλοφορία περισσότερων ισχυρών συστημάτων που βασίζονται σε αυτήν.

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

Θεσσαλονίκη: Έλληνας παλαιοντολόγος ονόμασε «Τεραστιοδοντόσαυρο» νέο είδος εξαφανισμένου ερπετού 50 εκατομμυρίων ετών



Ένα νέο είδος σαύρας που έζησε στην Τυνησία πριν από περίπου πενήντα εκατομμύρια χρόνια ανακάλυψε ο Δρ. Γιώργος Γεωργαλής, καθηγητής στο Ινστιτούτο Συστηματικής κι Εξέλιξης των Ζώων της Πολωνικής Ακαδημίας Επιστημών στην Κρακοβία, ο οποίος, σε συνεργασία με ερευνητές από Γερμανία, Γαλλία και Τυνησία, ερευνά απολιθώματα σαγονιών και σπονδύλων που φυλάσσονται στις συλλογές του Εθνικού Γραφείου Ορυχείων της Τυνησίας στην Τύνιδα.

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Το Ελληνικό Θαύμα και η γέννηση της επιστήμης


«Το Ελληνικό Θαύμα, δηλαδή η γέννηση της φιλοσοφίας και των επιστημών, βασίστηκε στη θεωρητική επιστημονική σκέψη και ιδίως στα θεωρητικά μαθηματικά», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ξενοφών Μουσάς, αστρονόμος, καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ένας από τους πρωταγωνιστές της μελέτης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων.

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024

Τι θα συμβεί στη Γη όταν ο Ήλιος «σβήσει»;

 


Η ανακάλυψη ενός εξωπλανήτη ίσως μας αποκαλύπτει τι θα συμβεί στη Γη όταν τελικά ο Ήλιος σβήσει και μετατραπεί σε λευκό νάνο.

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Είναι αυτό το αρχαιότερο αλφάβητο του κόσμου;

 

Το πήλινο αντικείμενο ηλικίας 4.400 ετών που ανακαλύφθηκε στην αρχαία πόλη Umm el-Marra της Συρίας.



Τα σύμβολα που βρέθηκαν σε πήλινους κυλίνδρους από την αρχαία Συρία είναι περίπου 500 χρόνια αρχαιότερα από το πρώτο γνωστό αλφάβητο.

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Αρχαίο εμπόριο: Οι Φωκαείς φτάνουν στην άκρη της Μεσογείου



Ο δεύτερος ελληνικός αποικισμός κατά την αρχαϊκή εποχή οδήγησε σε νέα ακμή τις ελληνικές πόλεις. Ολόκληρη η Μεσόγειος Θάλασσα και ο Εύξεινος Πόντος αποικίστηκαν από τα ελληνικά φύλα.

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024

Η Γη ίσως είχε κάποτε δακτύλιο, όπως ο Κρόνος, κι αυτό θα έλυνε ένα μεγάλο μυστήριο

 


Στο ηλιακό μας σύστημα τέσσερις πλανήτες έχουν γύρω τους δακτυλίους, ενώ ο Κρόνος είναι αυτός με το πλέον εκτεταμένο σύστημα δακτυλίων που εντυπωσιάζει με το μέγεθος και την ιδιαιτερότητά του. Ωστόσο, οι επιστήμονες τώρα καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι είναι πιθανό ακόμα και η Γη να είχε τα δικά της… δαχτυλίδια πριν από περίπου 466 εκατομμύρια χρόνια. Αν αυτό επιβεβαιωθεί μπορεί να δώσει απαντήσεις για ορισμένα «μυστήρια» του πλανήτη μας.

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2024

Ελληνική επιδρομή στο Αγαθονήσι

 

Ένα περιστατικό που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό, διαδραματίστηκε λίγες μέρες μετά την έναρξη του ελληνοϊταλικού πολέμου. Ενώ οι μάχες στις οροσειρές της Πίνδου βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη, το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου του 1940 μία μικρή ομάδα «κομάντος» έκανε απόβαση στο νησάκι Αγαθονήσι, που βρισκόταν όπως και όλα τα Δωδεκάνησα, υπό ιταλική κατοχή από το 1912.

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024

NASA: Απότομη πτώση στα παγκόσμια αποθέματα γλυκού νερού



Η συνολική ποσότητα γλυκού νερού στη Γη άρχισε να πέφτει απότομα από τον Μάιο του 2014 και έκτοτε παραμένει σε ανησυχητικά χαμηλά επίπεδα, προειδοποιεί μελέτη της NASA, με τους ερευνητές να ανησυχούν ότι οι ήπειροι περνούν σε μια μακρά ξηρή περίοδο.

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024

Πώς γκρεμίστηκαν τα ασφυκτικά θαλάσσια τείχη της Θεσσαλονίκης και η πόλη ανοίχτηκε στη θάλασσα

 

Η σπάνια φωτογραφία των θαλασσίων τειχών της Θεσσαλονίκης τo 1860, που εντοπίστηκε σχετικά προσφατα σε ένα ουγγρικό φωτογραφικό αρχείο.



Το 1869 ήρθε διοικητής [στη Θεσσαλονίκη, μέρος τότε ακόμη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας] ο Σαμπρί Πασάς, από τη Σμύρνη, όπου είχε πραγματοποιήσει ένα φιλόδοξο εκσυγχρονισμό του λιμανιού. Η στρατηγική του για τη Θεσσαλονίκη ήταν πολύ παρόμοια -να την ανοίξει, κατεδαφίζοντας τμήματα του τείχους και επεκτείνοντας τις εμπορικές και λιμενικές της εγκαταστάσεις. Έως τότε το παλιό παραθαλάσσιο τείχος είχε σταθεί κάτι σαν φράγμα απέναντι στον έξω κόσμο. «Δε θυμάμαι να έχω ξαναδεί πόλη τόσο σφιχτά τειχισμένη στο παραθαλάσσιο μέτωπό της», σημείωνε ένας ταξιδιώτης, λίγο προτού αρχίσουν τα έργα.

Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2024

Cookie Stuffing: Η σκοτεινή πλευρά του affiliate marketing που πλήττει τις νόμιμες επιχειρήσεις



Όσοι έχουν περιηγηθεί έστω και μία φορά στο διαδίκτυο έχουν δει στην οθόνη τους το ερώτημα αποδοχής ή μη των… cookies. Προφανώς δεν πρόκειται για αθώα «μπισκότα» αλλά για ένα μικρό πακέτο δεδομένων που χρησιμοποιούν οι διάφοροι ιστότοποι και τα οποία αποθηκεύονται στη συσκευή πρόσβασης του επισκέπτη. Είτε πρόκειται για υπολογιστή, ταμπλέτα ή έξυπνο κινητό τηλέφωνο.

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2024

Σωκράτης : Αν βρεις μια καλή σύζυγο θα είσαι ευτυχισμένος. Αν όχι, θα γίνεις φιλόσοφος


«Αν βρεις μια καλή σύζυγο θα είσαι ευτυχισμένος. Αν όχι, θα γίνεις φιλόσοφος.», είχε πει ο Σωκράτης, ο διάσημος φιλόσοφος, και σύμφωνα με τις μαρτυρίες των συγχρόνων του, το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από την προσωπική του εμπειρία. Η σύζυγος του Σωκράτη, η Ξανθίππη, ήταν μία γυναίκα που δεν άφησε καλές εντυπώσεις, σήμερα όμως μπορούμε να εξετάσουμε τη σχέση του παράξενου αυτού ζεύγους με την καθαρή ματιά που μας εξασφαλίζει η χρονική απόσταση. Άραγε ήταν ο εκρηκτικός χαρακτήρας της Ξανθίππης που οδήγησε τον Σωκράτη στη φιλοσοφία ή μήπως η αφοσίωση του Σωκράτη στη φιλοσοφία καθόρισε τον χαρακτήρα της συζύγου του; 

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2024

Γλυπτό αξίας 3 εκ. δολαρίων βρέθηκε ως «στοπ» πόρτας σε πάρκινγκ της Σκωτίας


Ένα γλυπτό που αγοράστηκε για μόλις 5 λίρες και χρησιμοποιήθηκε ως στοπ πόρτας θα μπορούσε να πωληθεί για πάνω από 2,5 εκατομμύρια λίρες, καθώς ένα σκωτσέζικο δικαστήριο ενέκρινε την πώλησή του. Το γλυπτό, γνωστό ως «Προτομή Bouchardon», φιλοτεχνήθηκε από τον Γάλλο γλύπτη Edmé Bouchardon στις αρχές του 18ου αιώνα και απεικονίζει τον Τζον Γκόρντον, ιδιοκτήτη γης και πολιτικό της εποχής.

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2024

Η μάχη της Πίνδου – Καλαμά (28 Οκτωβρίου-13 Νοεμβρίου 1940)



Η Μάχη της Πίνδου υπήρξε, μαζί με την Μάχη Ελαίας – Καλαμά, από τις αποφασιστικές ένοπλες συμπλοκές των πρώτων ημερών του Ελληνοϊταλικού πολέμου (1940-1941) που απέκοψαν την ιταλική εισβολή στο ελληνικό έδαφος.

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2024

Τεχνητή Νοημοσύνη: Με το φράγμα του 1 τρισ. δολάρια φλερτάρει η παγκόσμια αγορά ΑΙ



Σαρωτικές αλλαγές στον χώρο της τεχνολογίας, από τα data centers και τα chips μέχρι το λογισμικό, φέρνει η τεχνητή νοημοσύνη, μια αγορά, η οποία αναμένεται να προσεγγίσει έως το 2027 το ορόσημο του 1 τρισ. δολάρια σε αξία, λόγω της τεράστιας ζήτησης τόσο από επιχειρήσεις, όσο και κυβερνήσεις. 

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2024

Δώδεκα ετών στην αγχόνη


 

Η ιστορία του νεότερου παιδιού που καταδικάστηκε σε θάνατο από το δικαστήριο στις ΗΠΑ. Το όνομά της ήταν Χάνα Όκουις και ήταν μόλις 12 ετών και 9 μηνών.

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2024

Η δράση του Ελληνικού ιππικού στον πόλεμο του 1940

 


Το ελληνικό ιππικό διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στον πόλεμο του 1941 κατά των Ιταλών και των Γερμανών. Αν και λίγοι οι Έλληνες ιππείς ήταν καλά εκπαιδευμένοι και θα τολμούσε κανείς τους αποκαλέσει επίλεκτους.

Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2024

Τα Θεοδοσιανά Τείχη της Κωνσταντινούπολης: Μνημείο Αντοχής και Ιστορίας



Τα τείχη της Κωνσταντινούπολης θεωρούνται ένα επίτευγμα αμυντικής θωράκισης σε όλη τη διάρκεια του Μεσαίωνα. Επί Θεοδοσίου Β’, υιοθετήθηκε μια καινοτόμα τακτική με τείχη τριπλά στο μεγαλύτερο μήκος τους. Η πρώτη γραμμή ήταν η τάφρος, η δεύτερη γραμμή ήταν το σημείο που γινόταν η κυρίως άμυνα, ενώ η τρίτη ήταν η λεγόμενη χρυσή εφεδρεία. Η κατασκευή των τειχών ξεκίνησε το 408 υπό την επίβλεψη του έπαρχου των πραιτορίων της Ανατολής, Ανθέμιου. Τελικά, τα τείχη ολοκληρώθηκαν το 423, κατά τον πέμπτο χρόνο της βασιλείας του Θεοδοσίου, που ήταν τότε 12 ετών.

Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2024

Ταξιδεύοντας στο διάστημα πάνω από τη νυχτερινή Γη 

 



Πώς φαίνεται η Γη τη νύχτα ταξιδεύοντας στο διάστημα; Την απάντηση μας δίνει ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός, ο οποίος πετάει στην τροχιά του πλανήτη μας μελετώντας όσα συμβαίνουν σε αυτόν.

Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2024

Μάσκα θεάτρου και μνημειώδης πύλη ανακαλύφθηκαν στους αρχαίους Αιζανούς


 

Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών που βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή Cavdarhisar στην Κιουτάχεια της Τουρκίας, οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν σημαντικά ευρήματα στην αρχαία πόλη των Αιζανών, συμπεριλαμβανομένης μιας μνημειώδους πύλης και μιας μάσκας θεάτρου από τερακότα ηλικίας 2.000 ετών.

Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2024

CECOT: Η φυλακή που άλλαξε την ιστορία του Ελ Σαλβαδόρ

 


Δεκάδες χιλιάδες κρατούμενοι υπό συνθήκες απόλυτου ελέγχου. Μέσα σε δύο χρόνια η κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ έχει συλλάβει περίπου του 2% του πληθυσμού.

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2024

Πώς μια βραχογραφία αποκάλυψε την ύπαρξη ενός μυστηριώδους πλάσματος



Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν την βραχογραφία ενός ζώου πριν από τουλάχιστον 200 χρόνια στη Νότια Αφρική που μπορεί να ταιριάζει με απολιθώματα που βρέθηκαν στην περιοχή. Στην βραχογραφία το πλάσμα απεικονίζεται μακρύ και λεπτό, γι' αυτό και ο βραχώδης πίνακας ονομάζεται το «Κερασφόρο Φίδι». Αλλά ο Benoit, ο οποίος εργάζεται στο Πανεπιστήμιο του Witwatersrand στη Νότια Αφρική, έχει διαφορετική άποψη. Λέει ότι το ζώο μοιάζει με δικυνόδοντα - έναν τετράποδο, άδοντο και χαυλιόδοντα πρόγονο των σημερινών θηλαστικών, του οποίου τα απολιθώματα είναι άφθονα και εμφανή στη λεκάνη Karoo.

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024

Γ’ Πόλεμος των Διαδόχων: Δημήτριος Πολιορκητής εναντίον Ναβαταίων



Mετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάδρου το 323 π.Χ, η αχανής αυτοκρατορία του μετατράπηκε σε πεδίο σύγκρουσης των φιλόδοξων στρατηγών του, με τους νόμιμους διαδόχους να παρακολουθούν ανήμποροι, όμηροι ουσιαστικά των ισχυρών πολέμαρχων που έλεγχαν τις επαρχίες και τον στρατό. Ισχυρότερος όλων είχε αναδειχθεί ο ικανότατος Αντίγονος ο Κύκλωψ ή Μονόφθαλμος. Βετεράνος στρατηγός της γενιάς του Φιλίππου Β’, με πολλές μάχες στο ενεργητικό του, επιβλητικό παράστημα και μεγάλη φιλοδοξία παρά την ήδη προχωρημένη ηλικία του, κατάφερε να κυριαρχήσει στην Ασία και να συγκεντρώσει αμύθητο πλούτο και ένα πανίσχυρο στράτευμα Μακεδόνων, αλλά και μισθοφόρων που συνέρρεαν στις τάξεις του δελεασμένοι από τους θησαυρούς των περσικών θησαυροφυλακίων που είχε υπό τον έλεγχό του. Ανήσυχοι λόγω της υπέρμετρης δύναμης που είχε συγκεντρώσει, οι άλλοι ισχυροί πολέμαρχοι, ο Κάσσανδρος στην Μακεδονία, ο Πτολεμαίος στην Αίγυπτο και ο Λυσίμαχος στην Θράκη συνασπίστηκαν και αξίωσαν ισότιμο μερίδιο στις επαρχίες, το στράτευμα και τα πλούτη που είχε υπό τον έλεγχό του ο Αντίγονος. Σε απάντηση αυτός επιτέθηκε στην Συροπαλαιστίνη που έλεγχε ο Πτολεμαίος το 314 π.Χ και ξεκίνησε την πολιορκία της Τύρου. Ο Τρίτος Πόλεμος των Διαδόχων ήταν γεγονός.

Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2024

Υπάρχουν πραγματικά τα μαθηματικά στο σύμπαν ή είναι απλώς μια ανθρώπινη υπόθεση?

 


Στο διάσημο δοκίμιό του The Unreasonable Effectiveness of Mathematics in the Natural Sciences , ο βραβευμένος με Νόμπελ (1963) φυσικός Eugene Wigner έγραψε ότι η αντιστοιχία μεταξύ των καθαρών μαθηματικών και του φυσικού κόσμου ήταν «κάτι που συνορεύει με το μυστηριώδες». «Δεν υπάρχει», είπε, «καμία λογική εξήγηση γι’ αυτό».

Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2024

Αυτό είναι το πρόσωπο ενός «βαμπίρ» 400 ετών από την Πολωνία


 



Η ανθρωπολόγος του Πανεπιστημίου Νικόλαος Κοπέρνικος, Urszula Okularczyk εργάζεται δίπλα στα λείψανα μιας γυναίκας που βρέθηκαν στο νεκροταφείο του 17ου αιώνα για απορριπτόμενους ανθρώπους στο Pien. Το πτώμα της γυναίκας βρέθηκε με ένα λουκέτο στο πόδι της και ένα δρεπάνι γύρω από το λαιμό, γεγονός που υποδηλώνει ότι το άτομο θεωρούνταν «βρικόλακας» και είχε στερεωθεί στο έδαφος για να αποφευχθεί «η ανάστασή της από τον τάφο». 

Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024

Αρχαίo σύστημα ύδρευσης και μία βυζαντινή εκκλησία αποκαλύφθηκαν στην Προύσα


 
Οι ανασκαφές που διενεργούνται στο αρχαίο θέατρο της Προυσιάδος επί τω Υππίω (Prusias ad Hypium), με την υποστήριξη του τουρκικού Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και του Δήμου Duzce, έχουν φέρει στο φως ένα αρχαίο σύστημα ύδρευσης και μια εκκλησία βυζαντινής εποχής.

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2024

Πώς η εξαφάνιση του γύπα προκάλεσε τον θάνατο μισού εκατομμυρίου ανθρώπων



Η εύθραυστη ισορροπία του οικοσυστήματος είναι πολύ εύκολο να διαταραχθεί και η εξαφάνιση ενός είδους μπορεί να έχει ανυπολόγιστες συνέπειες και για τους ανθρώπους. Το παράδειγμα του γύπα το επιβεβαιώνει.