Η δράση του Ελληνικού ιππικού στον πόλεμο του 1940
Το ελληνικό ιππικό διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στον πόλεμο του 1941 κατά των Ιταλών και των Γερμανών. Αν και λίγοι οι Έλληνες ιππείς ήταν καλά εκπαιδευμένοι και θα τολμούσε κανείς τους αποκαλέσει επίλεκτους.
Βασικός σχηματισμός ήταν η Μεραρχία Ιππικού (ΜΙ) στην οποία υπαγόταν και η Ταξιαρχία Ιππικού (ΤΙ) που για ένα διάστημα έδρασε ως ανεξάρτητος σχηματισμός. Παράλληλα υπήρχαν πέντε Ομάδες Αναγνωρίσεως Σώματος Στρατού (ΟΑΣΣ), μια για κάθε σώμα (Α,Β,Γ,Δ,Ε) και 15 μεραρχιακές Ομάδες Αναγνωρίσεως με λατινική αρίθμηση ίδια με της οικείας Μεραρχίας Πεζικού (ΜΙ).
Η ΜΙ διέθετε το 1ο και το 3ο Σύνταγμα Ιππικού (ΣΙ) και το Μηχανοκίνητο ΣΙ (ΜΚ/ΣΙ). Έκαστο σύνταγμα διέθετε τέσσερις ίλες, μια Έφιππη Ίλη Πολυβόλων (ΕΙΠ 12 πολυβόλα) και μια Ίλη Όλμων (4 όλμοι των 81 χλστ.). Επίσης η ΜΙ διέθετε Έφιππη Μοίρα Πολυβόλων με τρεις ΕΙΠ (36 πολυβόλα) και μια ίλη μάχης.
Το Μηχανοκίνητο Σύνταγμα Ιππικού (Μ/Κ ΣΙ) διέθετε 44 οχήματα Mercedes Benz W 152 4×4, 44 οχήματα Mercedes Benz LG 2500 6×6 και 75 φορτηγά αυτοκίνητα FIAT των 2,5 τόνων και αριθμό μοτοσυκλετών. Η οργάνωσή του ήταν ίδια με τα έφιππα συντάγματα μόνο που μια του Ίλη έφερε την επωνυμία Ελαφρά Ίλη.
Οι ΟΑΣΣ διέθεταν έκαστη δύο ίλες, μια ΕΙΠ με 12 πολυβόλα και Ουλαμό Όλμων με δύο όλμους των 81 χλστ. Οι ΟΑ των ΜΠ διέθεταν έκαστη δύο ίλες ελιγμού και έναν Ουλαμό Πολυβόλων (4 πολυβόλα). Συνολικά υπήρχαν 48 έφιππες και τέσσερις μηχανοκίνητες ίλες, 11 ΕΜΠ, 15 Ουλαμοί Πολυβόλων (192 πολυβόλα συνολικά), 3 Ίλες Όλμων (12 όλμοι) και 5 ουλαμοί όλμων (10 όλμοι).
Όσον αφορά το οργανικό πυροβολικό η ΜΙ διέθετε μια Έφιππη Μοίρα Πυροβολικού με δύο πυροβολαρχίες των 75 χλστ. (8 συνολικά πυροβόλα) και μια μηχανοκίνητη πυροβολαρχία με πυροβόλα Skoda των 75 χλστ. (4 πυροβόλα μεταφερόμενα με αυτοκίνητα).
Όσον αφορά το αντιαεροπορικό πυροβολικό η ΜΙ διέθετε μια μικτή Μοίρα με μια πυροβολαρχία των 37 χλστ. (4 πυροβόλα), δύο πυροβολαρχίες των 20 χλστ. (με 4 πυροβόλα έκαστη) και μια έφιππη πυροβολαρχία των 20 χλστ. Τέλος η ΜΙ διέθετε μια ίλη Μηχανικού και δύο ίλες Διαβιβάσεων.
Τα συντάγματα ιππικού είχαν δύναμη ανάλογη με τα τάγματα πεζικού αλλά υπερείχαν των τελευταίων σε ισχύ πυρός χάρη στους όλμους που διέθεταν. Οι ιππείς έφεραν βαραχύκαννα τυφέκια και σπάθες και ήταν εκπαιδευμένοι να μάχονται έφιπποι αλλά και να πεζομαχούν. Το 2ο ΣΙ δεν διέθετε ίππους και πολέμησε ως κοινό τάγμα πεζικού στα Κρούσια το 1941 κατά των Γερμανών.
Το ιππικό στη μάχη
Το ιππικό πολέμησε εξ αρχής τους εισβολείς. Η ΤΙ υπό τον συνταγματάρχη Σωκράτη Δημάρατο με το 1ο ΣΙ, την Ελαφρά Ίλη και την μηχανοκίνητη πυροβολαρχία Skoda έδρασε στην Πίνδο εξαιρετικά. Ενισχυμένη και με τμήματα πεζικού συνέβαλε τα μέγιστα στο σταμάτημα των Ιταλών Αλπινιστών της «Julia». Εξαιρετικά έδρασε και η Β’ ΟΑ του αντισυνταγματάρχη Φιλοποίμενα Κόκκινου.
Ακολούθησε η αποστολή της ΜΙ στην Πίνδο. Η ΜΙ, υπό τον υποστράτηγο Γεώργιο Στανωτά, έναν εξαιρετικά έμπειρο ιππέα και ήρωα της Μικράς Ασίας, έδρασε επίσης εξαιρετικά στη φάση της ελληνικής αντεπίθεσης κατά των Ιταλών, διαθέτοντας το 3ο ΣΙ και το ΜΚ/ΣΙ. Ιδιαίτερης μνείας αξίζει η μάχη της 1ης Επιλαρχίας του 3ου ΣΙ μαζί με το Απόσπασμα Αώου υπό τον ηρωικά πεσόντα αργότερα αντισυνταγματάρχη Φριζή, στο χωριό Άρματα.
Εκεί το ιταλικό 8ο Σύνταγμα Αλπινιστών δοκιμάστηκε σκληρά. Στην Πίνδο έδρασαν, ενταγμένες στην Ι ΜΠ η Ίλη της Β’ ΟΑ υπό τον ίλαρχο Γεωργιάδη καθώς και η ΙΧ και η Χ ΟΑ. Η ΙΧ ΟΑ διακρίθηκε ιδιαίτερα στη μάχη στο χωριό Πουρνιά, ενώ ίλη της ίδιας ΟΑ κατέλαβε μόνη, χωρίς να περιμένει το πεζικό, το ύψωμα Τσομπάνης στον Σμόλικα, συλλαμβάνοντας 60 αιχμαλώτους.
Η Χ ΟΑ διακρίθηκε στη φάση της καταδίωξης των Ιταλών. Ακολούθως η ΜΙ, με την ΤΙ ενταγμένη πλέον σε αυτή, ανέλαβε καθήκοντα συνδέσμου μεταξύ των ΜΠ του προελαύνοντος στη Βόρεια Ήπειρο Ελληνικού Στρατού. Η ΜΙ αποσύρθηκε από τη γραμμή των πρόσω και αποτέλεσε την εφεδρεία του αρχιστρατήγου. Άλλωστε οι καιρικές συνθήκες δεν επέτρεπαν την εμπλοκή της.
ΠΗΓΗ: https://cognoscoteam.gr/archives/13148
ο Firefox ανοίγει κανονικά τα σχόλια του Disqus, αρκεί να κάνετε το εξής:
-Στον Firefox (απο υπολογιστή) επιλέγουμε: Ρυθμίσεις ---> απόρρητο και ασφάλεια ---> "Ενεργοποίηση λειτουργίας μόνο HTTPS σε όλα τα παράθυρα"
-Στον Firefox (απο κινητό) επιλέγουμε: Ρυθμίσεις ---> απόρρητο και ασφάλεια ---> "λειτουργία «Μόνο HTTPS» ενεργή σε όλες τις καρτέλες"
-Στον Chrome (απο υπολογιστή και απο κινητό) επιλέγουμε: Ρυθμίσεις ---> απόρρητο και ασφάλεια ---> "Να χρησιμοποιούνται πάντα ασφαλείς συνδέσεις - Αναβάθμιση των πλοηγήσεων σε HTTPS και ειδοποίηση πριν τη φόρτωση ιστοτόπων που δεν το υποστηρίζουν."
Ο Chrome έχει ακόμα πρόβλημα, έστειλα σχετικό μήνυμα και στη Google μήπως το διορθώσουν. Μέχρι τότε μπορείτε να μπαίνετε και απευθείας στα σχόλια της Ατλαντίδας απο εδώ https://disqus.com/home/forums/apanemo-limani/?l=el
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου