Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2024

Θησαυροί στα βαμβακοχώραφα της Λάρισας: Όταν οι αρχαιολόγοι γίνονται ντετέκτιβ και οι αγρότες πλούσιοι

 


Όταν μίσθωσε το χωράφι έξω από την Τερψιθέα Λάρισας για να σπείρει βαμβάκι δεν φανταζόταν πως η φρέζα, που επίσης μίσθωσε για να το οργώσει, θα έβγαζε από τα έγκατα της γης έναν πολύτιμο αρχαιολογικό θησαυρό. Ο κύριος Γιάννης από το διπλανό χωριό απευθύνθηκε στην αρχαιολογική υπηρεσία και αναμένει τώρα τη σύσταση τριμελούς επιτροπής -όπως αποφάσισε το ΚΑΣ- για να εκτιμήσει την αρχαία στήλη και να του ορίσει ένα χρηματικό ποσό ως ανταμοιβή.

Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2024

Τεχνητή νοημοσύνη: Τελικά πόσα δικαιώματα έχουν οι μηχανές; Το εγχείρημα της Anthropic



Οι άνθρωποι ανησυχούν συνεχώς για το πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να καταστρέψει την ανθρωπότητα. Πώς κάνει λάθη, πώς εφευρίσκει πράγματα και πώς μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι τόσο έξυπνο που θα καταλήξει να μας υποδουλώσει όλους.

Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2024

Οι Αλαουίτες της Συρίας

 


Η κοινότητα των Αλαουιτών, που αποτελεί περίπου το 10% του πληθυσμού της Συρίας, μοιράζεται ανάμεσα στα βουνά κατά μήκος της Μεσογείου και πόλεων, όπως η Δαμασκός και η Χόμς, που είναι εγκατεστημένοι ως μετανάστες. Η πίστη τους μοιάζει με τον σιιτισμό, όμως οι αστικοποιημένοι Αλαουίτες έχουν «ισλαμοποιήσει» την θρησκευτική τους πρακτική. 

Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024

Λέιζερ vs drones: Ποιες εταιρείες ετοιμάζουν φθηνές λύσεις ενάντια στον σύγχρονο «πονοκέφαλο» από αέρος



Πληθαίνουν οι έρευνες για «κατευθυνόμενα ενεργειακά όπλα», όπως λέιζερ και συστήματα μικροκυμάτων υψηλής ισχύος κατά των drones.

Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2024

25 Δεκεμβρίου 1922: Τα δακρυσμένα Χριστούγεννα

 



Το άρθρο υπογράφει ο Κώστας Αθάνατος, που το πραγματικό του ονοματεπώνυμο είναι Κωνσταντίνος Καραμούζης, και ο οποίος, γεμάτος πίκρα και οδύνη για τη μικρασιατική συμφορά, έγραψε ένα από τα μνημειώδη κείμενα της νεοελληνικής εορταστικής λογοτεχνίας:

« Πρόσφυξ εφέτος ο Υιός του Ανθρώπου, δεν ευρίσκει απόψε Φάτνην να γεννηθή. Και των Αγγέλων η φωνή για την ερχομένην Ειρήνην, δεν ευρίσκει απήχησιν, ούτε εις την Γην ούτε εις τους Ουρανούς ».

Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2024

 

Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2024

Οι Κρητικοί της Εποχής του Χαλκού χρησιμοποιούσαν θαλάσσια χόρτα για να κάνουν τα τούβλα τους πυράντοχα

 


Μια πρόσφατη μελέτη με επικεφαλής τη Ρένα Βεροπουλίδου (Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης) και τη Maud Devolder (Πανεπιστήμιο της Γάνδης) αποκάλυψε μια καινοτόμο τεχνική για την αποκάλυψη των μυστηρίων της αρχιτεκτονικής της Εποχής του Χαλκού στην περιοχή του Αιγαίου. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν υπολείμματα θαλάσσιων μαλακίων ως έμμεσους δείκτες για να εντοπίσουν ίχνη διαλυμένων τούβλων από λάσπη που χρησιμοποιούνταν σε κατασκευές της εποχής εκείνης.

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Ο μεγαλύτερος μετεωρίτης που έπεσε ποτέ στη Γη, έκανε ακόμα και τους ωκεανούς να βράσουν

 


Ο μετεωρίτης Τσιξουλούμπ με πλάτος περίπου 10 χιλιόμετρα, ή σχεδόν το ύψος του Έβερεστ, έπεσε στη Γη πριν από περίπου 66 εκατομμύρια χρόνια αλλάζοντας τη ζωή όπως την γνώριζε ο πλανήτης μας. Οι δεινόσαυροι, οι οποίοι ως τότε κυριαρχούσαν, εξαφανίστηκαν, όπως και πολλά ακόμα είδη ζώων και φυτών, ενώ η Γη βυθίστηκε σε ένα σκοτάδι που κράτησε για χρόνια μιας και το νέφος κάλυπτε το μεγαλύτερο μέρος του ουρανού.

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Λυκούργος ο Αθηναίος, ο φρουρός της δημοκρατίας


 Ο Λυκούργος ο Αθηναίος, ένας από τους δέκα Αττικούς ρήτορες, έζησε στην Αθήνα του 4ου αιώνα (μεταξύ 390 και 324 π.Χ.) και συντάχθηκε με την αντιμακεδονική παράταξη του Δημοσθένη. Πατέρας του ήταν ο Λυκόφρων, ιερέας από αριστοκρατικό γένος. Ο παππούς του, επίσης Λυκούργος, εκτελέστηκε από το καθεστώς των Τριάκοντα. Ο νεαρός Λυκούργος μαθήτευσε στον Πλάτωνα και τον Ισοκράτη, και ακολούθησε το ιερατικό λειτούργημα του πατρός του. Ασχολήθηκε παράλληλα με την πολιτική.

Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024

Μπορεί μια μαύρη τρύπα να… βαρυστομαχιάσει και να πέσει σε λήθαργο; Οι επιστήμονες απαντούν θετικά.


 

Ερευνητές, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, χρησιμοποίησαν το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb για να εντοπίσουν αυτή τη μαύρη τρύπα στο πρώιμο σύμπαν, που χρονολογείται μόλις 800 εκατ. χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη (Big Bang) και περιγράφουν τα ευρήματά τους σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature.

Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2024

Ένας φόνος διαλευκάνθηκε χάρη στο Google Maps


 


Ένα αυτοκίνητο του Google Street View περνά από τους δρόμους ενός χωριού για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια και... εξιχνιάζει ένα έγκλημα.

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024

Θαλάσσια τέρατα σε μεσαιωνικούς και αναγεννησιακούς χάρτες




Πριν τη σύγχρονη εποχή, η Γη και οι θάλασσές της ήταν εν πολλοίς ένα αχανές, ανεξερεύνητο και επικίνδυνο μέρος. Οι άνθρωποι προσπαθούσαν να ερμηνεύσουν ασυνήθιστα φαινόμενα ή να καλύψουν τα κενά της πληροφόρησής τους με την φαντασία, τον συμβολισμό ή αληθοφανείς υποθέσεις.

Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024

Πανόραμα Θων: Η άγνωστη κατασκευή απέναντι από το Καλλιμάρμαρο σε μια Αθήνα εντελώς διαφορετική




Σε καρτ ποστάλ και φωτογραφίες της Αθήνας στα τέλη του 19ου και αρχές του 20στού αιώνα βλέπουμε μια εντυπωσιακή κατασκευή. Ήταν το Πανόραμα Θων το οποίο δεν μακροημέρευσε.

Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2024

Σφαγή και κανιβαλισμός στην αρχαία Βρετανία



Σοκαριστικά ευρήματα από την Βρετανία μαρτυρούν μια άνευ προηγουμένου σφαγή μιας ολόκληρης κοινότητας στην προϊστορία.

Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2024

Leonard Mlodinow – Η επανάσταση του συναισθήματος



Πριν από την τρέχουσα άνθηση στην έρευνα για τα συναισθήματα, οι περισσότεροι επιστήμονες προσλάμβαναν τα συναισθήματα σε ένα πλαίσιο που φτάνει πίσω στις θεωρίες του Κάρολου Δαρβίνου.

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2024

Όταν στην τελετή έναρξης στη Σεούλ έκαψαν ζωντανά τα περιστέρια 

 



Για πάνω από μισό αιώνα το έθιμο ήθελε στις τελετές έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων να ελευθερώνουν λευκά περιστέρια. Αυτό συνέβη για πρώτη φορά το 1920 στην Αμβέρσα του Βελγίου και το υιοθέτησαν όλοι οι επόμενοι διοργανωτές. Τουλάχιστον μέχρι το 1988 στη Σεούλ της Νότιας Κορέας όπου ένα ατύχημα έβαλε τέλος.

Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2024

Αρχαία ελληνική τεχνολογία: Πώς κλείδωναν οι αρχαίοι Ελληνες

 



Η κλειδαριά της Ελεύθερνας και οι πρώιμοι μηχανισμοί ασφαλείας.

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2024

ΘΗΣΕΑΣ – Ο γιος του βασιλιά της Αθήνας σκότωσε όλα τα τέρατα, τον σκότωσε όμως στο τέλος κάποιος που τον νόμιζε φίλο

 

Ο βασιλιάς της Αθήνας, ο Αιγέας,  γυρνώντας κάποτε από το µαντείο των Δελφών, πέρασε από την Τροιζήνα. Εκεί γνώρισε την Αίθρα, την κόρη του βασιλιά Πιτθέα. Από αυτούς τους δυο γεννήθηκε ο Θησέας. Ενώ η Αίθρα ήταν ακόµη έγκυος, ο Αιγέας χρειάστηκε να γυρίσει στην Αθήνα. Πριν φύγει, έκρυψε το σπαθί και τα χρυσά σανδάλια του κάτω από ένα βράχο, δίπλα στο ναό του Δία και της είπε: «Αν το παιδί που θα γεννήσεις είναι αγόρι, όταν θα µεγαλώσει και θα µπορέσει να σηκώσει το βράχο, να πάρει το σπαθί και τα σανδάλια µου και να έρθει στην Αθήνα». Όταν ο Θησέας µεγάλωσε, η Αίθρα του έδειξε το βράχο, εκείνος τον σήκωσε, πήρε τα δώρα του πατέρα του κι έφυγε για την Αθήνα. Δεν θέλησε να πάει µε καράβι. Προτίµησε το δρόµο της στεριάς που ήταν γεµάτος κινδύνους.

Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024

Google: Παρουσίασε νέο μικροτσίπ και «έλυσε» ένα χρόνιο πρόβλημα των κβαντικών υπολογιστών

 


Η Google ανακοίνωσε ότι κατάφερε να ξεπεράσει μια βασική πρόκληση στην κβαντική μηχανική εισάγοντας μια νέα γενιά μικροτσίπ που καταφέρνει να λύσει υπολογιστικό πρόβλημα εντός πέντε λεπτών ενώ ένας κλασικός υπολογιστής θα χρειαζόταν για την επίλυση του ίδιου προβλήματος χρόνο αντίστοιχο της ίδιας της ιστορίας του σύμπαντος.

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2024

Πού βρίσκονται τα μέρη όπου ταξίδεψε ο Οδυσσέας;

 



Η Οδύσσεια του Ομήρου αποτέλεσε από την πρώτη στιγμή ένα διάσημο δημιούργημα που δεν έπαψε ποτέ να μελετάται από τους ανθρώπους. Ο Όμηρος μας αφηγείται ότι ο Οδυσσέας και οι σύντροφοί του έζησαν εξωπραγματικές- αλλά και τελείως ανθρώπινες- περιπέτειες σε ένα δεκαετές ταξίδι σχεδόν σε όλη την λεκάνη της Μεσογείου μέχρι τελικά ο ήρωας να φτάσει μόνος του στην Ιθάκη.

Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2024

Μιχαήλ Μουτούσης: Η πτήση του υπεράνω των τουρκικών οχυρών του Μπιζανίου


 


Στις 5 Δεκεμβρίου 1912 ο υπολοχαγός Μηχανικού Μιχαήλ Μουτούσης πραγματοποίησε την πρώτη αναγνωριστική πτήση ελληνικού στρατιωτικού αεροσκάφους υπεράνω των τουρκικών οχυρών του Μπιζανίου, στην Ήπειρο.

Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2024

Τεχνητή νοημοσύνη: Οι προκλήσεις στην Εκπαίδευση



Το Αi4edu είναι το πρόγραμμα για την τεχνητή νοημοσύνη που αναπτύσσουν έξι οργανισμοί, από τέσσερα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής.

Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2024

Μια μάχη της… Λίθινης Εποχής καταγεγραμμένη σε βίντεο



Οι απίστευτες εικόνες που καταγράφηκαν το 1961 στην Παπούα Νέα Γουινέα μοιάζουν βγαλμένες από μηχανή του χρόνου.

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2024

Το μυστήριο της προέλευσης του κιννάβαρου στην αρχαία Έφεσο



 

Η Έφεσος, μια από τις πιο εμβληματικές πόλεις της αρχαιότητας, γνωστή για την πλούσια εμπορική και πολιτιστική της ιστορία, αποκάλυψε νέα μυστικά χάρη σε μια μελέτη που συνδέει τη ρωμαϊκή τέχνη των τοιχογραφιών με τους εμπορικούς δρόμους και τις τεχνικές παραγωγής χρωστικών ουσιών της εποχής.

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2024

Οι άνθρωποι με τον μεγάλο εγκέφαλο: Ανακαλύφθηκε νέο χαμένο είδος

 



Μια ολόκληρη χαμένη αρχαία φυλή ανθρώπων υποστηρίζει ότι ανακάλυψε μια ομάδα ερευνητών σύμφωνα με την μελέτη τους, την οποία δημοσίευσαν σε επιστημονικό άρθρο στο Nature. Η φυλή αυτή φέρεται να έζησε στην ανατολική Ασία πριν από 100.000 χρόνια παράλληλα με τον Homo sapiens-τον σύγχρονο άνθρωπο και άμεσο πρόγονο των σημερινών ανθρώπων- ενώ αποτελούν «ξαδέρφια» των Ντενίσοβαν και των Νεάντερταλ.

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2024

Πρόγραμμα της Google προβλέπει καλύτερα τον καιρό από το πιο ακριβές μετεωρολογικό κέντρο

 


Το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης GenCast έχει κάνει πιο ακριβείς προβλέψεις από το κέντρο ECMWF το οποίο θεωρείται το κορυφαίος στο είδος.

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2024

Βluesnarfing: Η νέα απειλή για το κινητό μας



 

Το Bluesnarfing είναι μια μορφή επίθεσης που πραγματοποιείται σε συσκευές με ενεργοποιημένο το Bluetooth. Μέσω αυτής, οι επιτιθέμενοι αποκτούν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε δεδομένα της συσκευής-στόχου, χωρίς να το αντιληφθεί ο ιδιοκτήτης της. Αυτή η μέθοδος εκμεταλλεύεται κενά ασφαλείας στο πρωτόκολλο Bluetooth, με σκοπό την υποκλοπή προσωπικών δεδομένων, όπως λίστες επαφών, ημερολόγια, μηνύματα κειμένου (SMS), emails, ακόμα και πολυμέσα όπως φωτογραφίες και βίντεο.

Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2024

Η πραγματική... «Stairway to Heaven» υπάρχει στην Κίνα και κόβει την ανάσα

 



Πώς θα σας φαινόταν αν σκαρφαλώνατε σε ένα ύψος 1, 5 χιλιομέτρου από το έδαφος με μια σκάλα  που βλέπει στο απόλυτο κενό;

Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2024

Ο καθοριστικός ρόλος της γνώσης των ελληνικών από τον Βοημούνδο κατά την Α’ Σταυροφορία


Ο Νορμανδός Βοημούνδος Α΄ της Αντιόχειας (Bohemond Ι) που τόσο γοητεύτηκε μαζί του η Άννα Κομνηνή σύμφωνα με την «Αλεξιάδα», σίγουρα ήταν μια αξιοπρόσεκτη προσωπικότητα. Γεννήθηκε στην Καλαβρία της νότιας Ιταλίας, γιός του διάσημου αρχηγού Νορμανδού Ροβέρτου Γυισκάρδου (Robert Guiscard), και εχθρός της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Ηγέτης της Α΄ Σταυροφορίας και φυσικά πολύ-υμνημένος από τους μεσαιωνικούς χρονογράφους.

Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2024

Απολιθωμένες πατημασιές αποκαλύπτουν τη συνύπαρξη δύο προϊστορικών ειδών ανθρώπου



Δύο προϊστορικοί συγγενείς του ανθρώπου, ο Homo erectus και ο Paranthropus bosei, συνύπαρχαν στις όχθες της λίμνης Τουρκάνα στην Κένυα.