Οξυγόνο ανακαλύφθηκε στον πιο μακρινό γνωστό γαλαξία
Τηλεσκόπιο ανίχνευσε το αρχαιότερο οξυγόνο του Σύμπαντος στον πιο μακρινό γνωστό γαλαξία, μια αναπάντεχη ανακάλυψη που υποδεικνύει ότι οι πρώτοι γαλαξίες ωρίμασαν ταχύτερα από ό,τι πιστεύαμε.
Ο πιο αρχαίος τύπος ελληνικής αίγας κινδυνεύει να εξαφανιστεί. Βρίσκεται ήδη στην κορυφή ενός άτυπου καταλόγου διάσωσης και διατήρησης των αυτόχθονων φυλών. Στο ράφι των επιστημονικών συγγραμμάτων στη βιβλιοθήκη της Ζυρίχης, 22 δακτυλογραφημένες σελίδες, γραμμένες το 1941 στα γερμανικά, κρύβουν τα μυστικά ίσως του πιο αρχαίου τύπου ελληνικής αίγας: την ουλόκερη αίγα.
Στις 6 Μαΐου 1945, ο Ταγματάρχης Kirke B. Lawton λαμβάνει ειδική άδεια για μια ειδική τελετή: στο συμμαχικό στρατηγείο στη Ρεμς, η Βέρμαχτ υπογράφει την άνευ όρων παράδοση σε όλα τα μέτωπα. Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος στην Ευρώπη τελειώνει δύο μέρες αργότερα. Στο Λονδίνο, ο κόσμος γιορτάζει στους δρόμους – όπως στην Ολλανδία και την Τσεχοσλοβακία.
Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στοιχεία ύπαρξης αιγυπτιακού στρατού όπου σκοτώθηκε ένας βασιλιάς του Ισραήλ. Οι ανακαλύψεις στη Μεγιδδώ, η οποία ενέπνευσε τον «Αρμαγεδδώνα», ενισχύουν τις βιβλικές ιστορίες για τον βασιλιά Ιωσία του Ιούδα.
Το χρονολόγιο των γεγονότων πριν από την έγκριση του «Σχεδίου Λίμνες» - Η ανακοίνωση Πορφυρογένη στο Συνέδριο του Κ.Κ. Γαλλίας για ίδρυση ανεξάρτητου κράτους στη Βόρεια Ελλάδα – Οι περίεργες ενέργειες του Ν. Ζαχαριάδη και το πλήρες κείμενο του «Σχεδίου Λίμνες», όπως δημοσιεύτηκε στον «Ριζοσπάστη» το 1996.
Ένας μυστηριώδης μετεωρίτης, που ανακαλύφθηκε στη βορειοδυτική Αφρική το 2023, ίσως αλλάξει την ιστορία του Hλιακού συστήματος, όπως την γνωρίζουμε ως σήμερα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτός ο διαστημικός βράχος, ο οποίος ονομάστηκε NWA 15915, δεν φαίνεται να προέρχεται από κανένα γνωστό αστεροειδή, αλλά ούτε από τη Σελήνη ή τον Άρη. Έτσι, οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα μπορούσε να είναι ένα απομεινάρι ενός πλανήτη που δεν υπάρχει πια. Ένας κόσμος που μπορεί να έχει σχηματιστεί πριν από δισεκατομμύρια χρόνια πριν τελικά εξαφανιστεί από τις κοσμικές δυνάμεις.
Ο Αυξέντης Καλογήρου είναι γεωργός για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. Διαθέτει εποχικές καλλιέργειες παράγοντας μαρούλια, ντομάτες, αλλά και εποχικά φρούτα, όπως καρπούζια και πεπόνια, σε χωριό της επαρχίας Πάφου στην Κύπρο. Αν και το νησιωτικό κράτος είναι γενικά άνυδρο, οι ψυχροί μήνες συνοδεύονται συνήθως από κάποιες βροχοπτώσεις οι οποίες δίνουν την δυνατότητα συγκέντρωσης νερού για άρδευση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Όμως αυτός ο χειμώνας ήταν διαφορετικός. Το έδαφος παρέμεινε ξηρό και ενόψει καλοκαιριού το πότισμα των καλλιεργειών καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα.
Λίγοι άνθρωποι στον κόσμο γνωρίζουν ότι η ευημερία τους μπορεί να εξαρτάται μία ημέρα από ένα καβούρι με αλλόκοσμη εμφάνιση που όμως σήμερα αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη απειλή εδώ και 450 εκατομμύρια χρόνια παρουσίας του στον πλανήτη.
Ο Εύξεινος Πόντος αποτέλεσε τη μεγαλύτερη ακτογραμμή της ελληνικής γεωγραφικής επέκτασης από το 900 έως το 500 π.Χ. Υπήρξε το διακύβευμα τριών αυτοκρατοριών τον 19ο αιώνα, το μείζον πέρασμα από την Ασία προς δυσμάς, το «κλειδί» της συνέχειας της Ευρασίας και η μόνη θάλασσα που μέχρι το 5.000 π.Χ. περιβαλλόταν από περιοχές γεωργίας και εξημέρωσης ζώων. Μέσω της Μαύρης Θάλασσας τον 14ο αιώνα η μαύρη πανώλη πέρασε στην Ευρώπη, που απώλεσε στην πανδημία σχεδόν το 1/3 του πληθυσμού της.
Περισσότερο από έναν αιώνα μετά την ανακάλυψη της περίφημης Βίλας των Μυστηρίων, ένα νέο εικαστικό έργο μεγάλης κλίμακας προέκυψε από τις ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο της Πομπηίας, ρίχνοντας φως στις αινιγματικές διονυσιακές τελετές του κλασικού κόσμου.
Το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τον Νοέμβριο του 1918, βρήκε την Ελλάδα στο στρατόπεδο των νικητών, ενώ την Οθωμανική Αυτοκρατορία, η οποία είχε συνταχθεί στον πόλεμο με τις Κεντρικές Δυνάμεις, σε εκείνο των ηττημένων. Συνεπώς, οι προοπτικές που διανοίγονταν ήταν διαφορετικές: η Ελλάδα προσδοκούσε μια νέα εδαφική διεύρυνση, έπειτα από εκείνη που είχε επιτύχει κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους, ενώ η Οθωμανική Αυτοκρατορία μια περαιτέρω συρρίκνωση της επικράτειάς της. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, λοιπόν, ετίθετο ένα ερώτημα: ποιες θα έπρεπε να είναι οι προς ανατολάς διεκδικήσεις της στα εδάφη τής υπό διαμελισμό Οθωμανικής Αυτοκρατορίας;
H Ελλάδα «συγκατοικεί» μαζί με τρεις ακόμα χώρες στην κορυφή της λίστας με τον πληθυσμό που γέρασε περισσότερο στην Ευρωπαϊκή Ενωση την περασμένη 10ετία (2014-2024), σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Η διάμεση ηλικία αυξήθηκε στην Ελλάδα κατά 4 χρόνια σε σχέση με 10 χρόνια πριν, όσο και στην Ιταλία, την Πορτογαλία και τη Σλοβακία. Η μέση ηλικία του πληθυσμού στην Κύπρο, την Ισπανία και την Πολωνία αυξήθηκε κατά 3,8 χρόνια.