Κυριακή 13 Απριλίου 2025

Οξυγόνο ανακαλύφθηκε στον πιο μακρινό γνωστό γαλαξία 

 



Τηλεσκόπιο ανίχνευσε το αρχαιότερο οξυγόνο του Σύμπαντος στον πιο μακρινό γνωστό γαλαξία, μια αναπάντεχη ανακάλυψη που υποδεικνύει ότι οι πρώτοι γαλαξίες ωρίμασαν ταχύτερα από ό,τι πιστεύαμε.

Σάββατο 12 Απριλίου 2025

«Ψηφιακό δίδυμο» του Τιτανικού αποκαλύπτει νέες πληροφορίες για τις τελευταίες ώρες του ναυαγίου


 

Το τρισδιάστατο μοντέλο δημιουργήθηκε με τη βοήθεια υποβρύχιων ρομπότ, τα οποία βυθίστηκαν σε βάθος 3.800 μέτρων στον πυθμένα του Ατλαντικού.

Παρασκευή 11 Απριλίου 2025

Μια ημικυκλική αίθουσα διδασκαλίας που βρέθηκε στο Γυμνάσιο του Ακράγαντα είναι η παλαιότερη γνωστή στον ελληνικό κόσμο


 



Στη νότια Σικελία, όπου οι λόφοι του Ακράγαντα αγναντεύουν τη Μεσόγειο Θάλασσα, μια διεθνής ομάδα αρχαιολόγων έφερε στο φως μια εξαιρετική δομή που προσφέρει ένα πρωτοφανές παράθυρο στο εκπαιδευτικό σύστημα της αρχαίας Ελλάδας.

Πέμπτη 10 Απριλίου 2025

Θα είχαν επιβιώσει οι δεινόσαυροι αν δεν χτυπούσε τη Γη ο μετεωρίτης;



 

Για περισσότερες από τρεις δεκαετίες οι επιστήμονες προσπαθούν να δώσουν απάντηση σε ένα ερώτημα: Οι δεινόσαυροι ήταν ήδη σε πορεία εξαφάνισης πριν από την πρόσκρουση του αστεροειδούς ή όχι;

Τετάρτη 9 Απριλίου 2025

Ευρώπη: Ανησυχητικές οι συγκεντρώσεις μικροπλαστικών στους μεγάλους ποταμούς



«Η ρύπανση είναι παρούσα σε όλους τους ευρωπαϊκούς ποταμούς» που μελετήθηκαν, δήλωσε ο Γάλλος επιστήμονας Jean-François Ghiglione, ο οποίος συντόνισε τη μεγάλης κλίμακας επιχείρηση σε εννέα σημεία.

Τρίτη 8 Απριλίου 2025

Το αρχαίο ελληνικό ζώο που απειλείται με εξαφάνιση

 


Ο πιο αρχαίος τύπος ελληνικής αίγας κινδυνεύει να εξαφανιστεί. Βρίσκεται ήδη στην κορυφή ενός άτυπου καταλόγου διάσωσης και διατήρησης των αυτόχθονων φυλών. Στο ράφι των επιστημονικών συγγραμμάτων στη βιβλιοθήκη της Ζυρίχης, 22 δακτυλογραφημένες σελίδες, γραμμένες το 1941 στα γερμανικά, κρύβουν τα μυστικά ίσως του πιο αρχαίου τύπου ελληνικής αίγας: την ουλόκερη αίγα.

Δευτέρα 7 Απριλίου 2025

30 Απριλίου 1943: Επιχείρηση “Mincemeat”, η Συμμαχική απόβαση στην Πελοπόννησο που δεν έγινε ποτέ

 


Η επιχείρηση με τον κωδικό “Mincemeat” («Κιμάς») ήταν μια επιτυχημένη δράση εξαπάτησης των Γερμανών από τις Βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, για τον τόπο της συμμαχικής απόβασης στη Νότιο Ευρώπη.

Κυριακή 6 Απριλίου 2025

Σπάνια έγχρωμα πλάνα του Βερολίνου μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

 


Στις 6 Μαΐου 1945, ο Ταγματάρχης Kirke B. Lawton λαμβάνει ειδική άδεια για μια ειδική τελετή: στο συμμαχικό στρατηγείο στη Ρεμς, η Βέρμαχτ υπογράφει την άνευ όρων παράδοση σε όλα τα μέτωπα. Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος στην Ευρώπη τελειώνει δύο μέρες αργότερα. Στο Λονδίνο, ο κόσμος γιορτάζει στους δρόμους – όπως στην Ολλανδία και την Τσεχοσλοβακία.

Σάββατο 5 Απριλίου 2025

Βρώσιμοι μικροοργανισμοί  – Το μέλλον στη διατροφή μας;



Από τα βακτήρια στο γιαούρτι μέχρι τη μαγιά στο ψωμί, ζώντες και μη μικροοργανισμοί χρησιμοποιούνται εδώ και καιρό στη διατροφή μας.

Παρασκευή 4 Απριλίου 2025

Τοξική σκόνη, μια νέα απειλή για τους αστροναύτες στον Άρη

 

 

Η κόκκινη σκόνη του Άρη αποτελείται από αιχμηρούς κόκκους και περιέχει υλικά που θα προκαλούσαν σοβαρές βλάβες στους πνεύμονες των αστροναυτών.

Πέμπτη 3 Απριλίου 2025

Πειραματικές θεραπείες mRNA αντιμετωπίζουν δύο μείζονες αιτίες θανάτου

 


Προσεγγίσεις που βασίζονται στην ίδια τεχνολογία με τα εμβόλια mRNA δοκιμάζονται για την αθηροσκλήρυνση και την αναπνευστική ανεπάρκεια λόγω λοιμώξεων.

Τετάρτη 2 Απριλίου 2025

Παρθενώνας: Πώς διαλύθηκε αυτή η μετόπη δύο φορές


 

Ο τεμαχισμός και διαμοιρασμός των Γλυπτών του Παρθενώνα, που πλην του Βρετανικού Μουσείου, τμήματά τους βρίσκονται και σε άλλα μουσεία του κόσμου.

Τρίτη 1 Απριλίου 2025

Οι άνθρωποι αποτελούνται κατά 8% από ιούς – Πώς το DNA τους επηρεάζει το σώμα μας



Ορισμένοι ιοί ενσωματώνουν τα γονίδιά τους στο ανθρώπινο DNA. Για πάντα.

Δευτέρα 31 Μαρτίου 2025

Μπαταρία που δημιουργήθηκε από πυρηνικά απόβλητα διαρκεί χιλιετίες

 


Η μπαταρία αντλεί ενέργεια από μια μικρή ποσότητα ραδιενεργού άνθρακα και θα χρειαζόταν 5.700 χρόνια για να χάσει το ήμισυ της ισχύος της.

Κυριακή 30 Μαρτίου 2025

Τα «ψαχτήρια» γύρω από τον Τύμβο Καστά

 




Η δράση των συλληφθέντων για αρχαιοκαπηλία και οι ισχυρισμοί τους. Στις 13 Μαρτίου οι Αρχές συνέλαβαν 23 άτομα με δράση στη Βόρεια Ελλάδα. Ορισμένοι εξ αυτών υποστηρίζουν ότι αναζητούσαν λίρες.

Σάββατο 29 Μαρτίου 2025

Πώς ο Παρθενώνας βρέθηκε στο Νάσβιλ του Τενεσί;

 


Στον αμερικανικό Νότο υπάρχει ένα ακριβές αντίγραφο του Παρθενώνα κι ένα εντυπωσιακό άγαλμα της Αθηνάς. Πώς βρέθηκαν εκεί;

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2025

Αρχαίοι Αιγύπτιοι στρατιώτες και Έλληνες μισθοφόροι βρίσκονταν στον «Αρμαγεδδώνα» όταν σκοτώθηκε ο βιβλικός βασιλιάς, σύμφωνα με νέα μελέτη



Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στοιχεία ύπαρξης αιγυπτιακού στρατού όπου σκοτώθηκε ένας βασιλιάς του Ισραήλ. Οι ανακαλύψεις στη Μεγιδδώ, η οποία ενέπνευσε τον «Αρμαγεδδώνα», ενισχύουν τις βιβλικές ιστορίες για τον βασιλιά Ιωσία του Ιούδα.

Πέμπτη 27 Μαρτίου 2025

Η ζωή και το τέλος των Οθωμανών στρατηγών που πολέμησαν εναντίον των Ελλήνων, κατά την Επανάσταση του 1821



 

Ο γενίτσαρος που έγινε πασάς, το παιδί του ορθόδοξου παπά που έφτασε στη θέση του βεζίρη, το δεξί χέρι του Αλή Πασά που τον πρόδωσε και ο χαρισματικός Ιμπραήμ.  

Τετάρτη 26 Μαρτίου 2025

Η Φρόνηση στην Επικούρεια φιλοσοφία

 


Φρόνηση! Χρησιμοποιείται κατά κόρον στην Επικούρεια φιλοσοφία προκειμένου να γίνει κάποιος άνθρωπος ανεξάρτητος, αυτόνομος και υπεύθυνος. Να αποβάλλει την εξάρτησή από θεούς, από πρόσωπα και από πράγματα. Να γίνει πραγματικά ελεύθερος άνθρωπος και άναρχος.

Τρίτη 25 Μαρτίου 2025

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2025

Οι μικρότερες οθόνες του κόσμου έχουν pixel στο μέγεθος ιού



Νέες οθόνες LED χρησιμοποιούν pixel των 90 νανομέτρων, αόρατα ακόμα και με τα ισχυρότερα οπτικά μικροσκόπια.

Κυριακή 23 Μαρτίου 2025

Το «Σχέδιο Λίμνες» του Κ.Κ.Ε. για τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους στη Βόρεια Ελλάδα, όπως δημοσιεύτηκε στον «Ριζοσπάστη»




Το χρονολόγιο των γεγονότων πριν από την έγκριση του «Σχεδίου Λίμνες» - Η ανακοίνωση Πορφυρογένη στο Συνέδριο του Κ.Κ. Γαλλίας για ίδρυση ανεξάρτητου κράτους στη Βόρεια Ελλάδα – Οι περίεργες ενέργειες του Ν. Ζαχαριάδη και το πλήρες κείμενο του «Σχεδίου Λίμνες», όπως δημοσιεύτηκε στον «Ριζοσπάστη» το 1996.

Σάββατο 22 Μαρτίου 2025

Ένας μετεωρίτης αλλάζει την ιστορία του Ηλιακού συστήματος

 


Ένας μυστηριώδης μετεωρίτης, που ανακαλύφθηκε στη βορειοδυτική Αφρική το 2023, ίσως αλλάξει την ιστορία του Hλιακού συστήματος, όπως την γνωρίζουμε ως σήμερα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτός ο διαστημικός βράχος, ο οποίος ονομάστηκε NWA 15915, δεν φαίνεται να προέρχεται από κανένα γνωστό αστεροειδή, αλλά ούτε από τη Σελήνη ή τον Άρη. Έτσι, οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα μπορούσε να είναι ένα απομεινάρι ενός πλανήτη που δεν υπάρχει πια. Ένας κόσμος που μπορεί να έχει σχηματιστεί πριν από δισεκατομμύρια χρόνια πριν τελικά εξαφανιστεί από τις κοσμικές δυνάμεις.

Παρασκευή 21 Μαρτίου 2025

20 Μαρτίου: Το ξεκίνημα της Επανάστασης στη Γορτυνία




Αρχές Μαρτίου του 1821 ολόκληρος ο Μοριάς βρισκόταν σε αναβρασμό. Οι Φιλικοί πλέον ήταν χιλιάδες και περίμεναν το γενικό σύνθημα, περίμενε και ο Γέρο Πλαπούτας στον πύργο του στου Παλούμπα μαζί με τα Κολιόπουλά του.

Πέμπτη 20 Μαρτίου 2025

Πρόκληση η αλληλεπίδραση μηχανών με ανθρώπους

 


Ο καθηγητής του MIT, Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, μίλησε για την τεχνητή νοημοσύνη, τις προοπτικές αλλά και τις προκλήσεις γύρω από την ανάπτυξή της.

Τετάρτη 19 Μαρτίου 2025

Μεσοποταμία: Λίθινες πινακίδες αποκαλύπτουν την ύπαρξη γραφειοκρατίας πριν από 4.000 χρόνια

 



Εκατοντάδες λίθινες πινακίδες ανακαλύφθηκαν από αρχαιολόγους στη πόλη Girsu (σημερινό Telloh) στο Ιράκ αποκαλύπτοντας τη διάρθρωση της γραφειοκρατίας στην αρχαία Μεσοποταμία πριν από περίπου 4.000 χρόνια.

Τρίτη 18 Μαρτίου 2025

Άλλη μία πηγή για ορκωμοσία στις 17 Μαρτίου 1821 στην Αγία Λαύρα



Πώς βρέθηκαν χιλιάδες άνθρωποι στην αγία Λαύρα στις 16-17 Μαρτίου 1821;

Γράφει ο Δρ. Δημήτρης Σταθακόπουλος μέλος του Δ.Σ του Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών 1821 και ιστορικών γενών της Ελλάδος.

Δευτέρα 17 Μαρτίου 2025

«Υπάρχουν Δήμοι στα όρια δημογραφικής κατάρρευσης»



Σε μάστιγα εξακολουθεί να αναδεικνύεται το δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα. Οι γεννήσεις τις τελευταίες δεκαετίες έχουν μειωθεί κατά εκατοντάδες χιλιάδες και η γήρανση του πληθυσμού μοιάζει ολοένα και περισσότερο μη αναστρέψιμη. Άλλωστε, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο iEidiseis, ο Βύρων Κοτζαμάνης, Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Δημογραφικών Ερευνών και Μελετών (ΙΔΕΜ), πολλές περιοχές της χώρας είναι στα όρια της δημογραφικής κατάρρευσης.

Κυριακή 16 Μαρτίου 2025

Ο κλεμμένος γρύπας της Ολυμπίας επαναπατρίστηκε από τη Νέα Υόρκη μετά έναν αιώνα

 




Πρόκειται για ένα εξαιρετικό τεχνούργημα του 7ου π.Χ. αιώνα, το οποίο παραδόθηκε στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη την Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου σε ειδική τελετή στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης επισφραγίζοντας έτσι, την επιτυχημένη διεκδίκησή του από το υπουργείο Πολιτισμού.

Σάββατο 15 Μαρτίου 2025

Ελονοσία, η κατάρα των προσφύγων κατά την οικιστική αποκατάσταση


 

Οι πρόσφυγες με αυτοσχέδια εργαλεία ανοίγουν σούδες προς τη θάλασσα και καταφέρνουν να αποστραγγίσουν 5.000 στρέμματα, γλιτώνοντας έτσι την περιοχή από την κατάρα της ελονοσίας (πηγή: Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Νεοπυργιωτών Ευβοίας)

Θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετώπισε το ελληνικό κράτος στις αρχές του 20ού αιώνα: το 1,5 εκατ. των προσφύγων από την καθ’ ημάς Ανατολή που έφτασε στην Ελλάδα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και την επακόλουθη Ανταλλαγή ανέτρεψε πλήρως την πληθυσμιακή ισορροπία.

Παρασκευή 14 Μαρτίου 2025

Ανακαλύφθηκαν οστά προσώπου του αρχαιότερου γνωστού ανθρώπινου είδους που έζησε στη Δυτική Ευρώπη

 



Μια πολύ σημαντική ανακάλυψη σχετικά με την παρουσία των προγόνων του ανθρώπου στη δυτική Ευρώπη έρχεται τώρα στο φως. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, εντοπίστηκαν τα παλαιότερα γνωστά οστά ανθρώπινου προσώπου στη δυτική Ευρώπη. Τα απολιθωμένα οστά του προσώπου προέρχονται από έναν ανθρωπίνο (hominin) και εντοπίστηκαν στην τοποθεσία Σίμα ντε Ελεφάντε στη βόρεια Ισπανία.

Τετάρτη 12 Μαρτίου 2025

Ξεμένει από νερό η Κύπρος; Δεύτερη συνεχής χρονιά χωρίς βροχή

 


Ο Αυξέντης Καλογήρου είναι γεωργός για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. Διαθέτει εποχικές καλλιέργειες παράγοντας μαρούλια, ντομάτες, αλλά και εποχικά φρούτα, όπως καρπούζια και πεπόνια, σε χωριό της επαρχίας Πάφου στην Κύπρο. Αν και το νησιωτικό κράτος είναι γενικά άνυδρο, οι ψυχροί μήνες συνοδεύονται συνήθως από κάποιες βροχοπτώσεις οι οποίες δίνουν την δυνατότητα συγκέντρωσης νερού για άρδευση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Όμως αυτός ο χειμώνας ήταν διαφορετικός. Το έδαφος παρέμεινε ξηρό και ενόψει καλοκαιριού το πότισμα των καλλιεργειών καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα.

Τρίτη 11 Μαρτίου 2025

Το αρχαίο πλάσμα με το πανάκριβο μπλε αίμα που σώζει εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές κινδυνεύει

 


Λίγοι άνθρωποι στον κόσμο γνωρίζουν ότι η ευημερία τους μπορεί να εξαρτάται μία ημέρα από ένα καβούρι με αλλόκοσμη εμφάνιση που όμως σήμερα αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη απειλή εδώ και 450 εκατομμύρια χρόνια παρουσίας του στον πλανήτη.

Δευτέρα 10 Μαρτίου 2025

Θεσσαλονίκη: Χρυσό κόσμημα σε σχήμα ημισελήνου του 5ου αιώνα π.Χ. στο Αρχαιολογικό Μουσείο

 




Η ημισέληνος ή σεληνίς ή μηνίσκος (lunula για τους Λατίνους) δανείζεται το σχήμα και την ονομασία της από τις δευτερεύουσες φάσεις της Σελήνης.

Κυριακή 9 Μαρτίου 2025

Απολιθωμένες πατημασιές αποκαλύπτουν τη συνύπαρξη δύο προϊστορικών ειδών ανθρώπου




Δύο προϊστορικοί συγγενείς του ανθρώπου, ο Homo erectus και ο Paranthropus bosei, συνύπαρχαν στις όχθες της λίμνης Τουρκάνα στην Κένυα.

Σάββατο 8 Μαρτίου 2025

To αεροδρόμιο-φάντασμα των 240 εκατ. δολαρίων


 

Η Κίνα έφτιαξε στο Πακιστάν ένα τεράστιο αεροδρόμιο το οποίο δεν χρησιμοποιεί κανείς. Κόστισε 240 εκατ. δολάρια και είναι αμφίβολο αν θα λειτουργήσει πλήρως.

Παρασκευή 7 Μαρτίου 2025

Τανζανία: Bρέθηκαν οστέινα εργαλεία, που χρονολογούνται 1,5 εκατομμύριο χρόνια πριν

 



Η παλαιότερη συλλογή προϊστορικών οστέινων εργαλείων που βρέθηκε στη χώρα της Αφρικής αποκαλύπτει ότι οι πρόγονοι του ανθρώπου ήταν πιθανότατα ικανοί για πιο προηγμένη σκέψη ένα εκατομμύριο χρόνια νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα. Η μελέτη των εργαλείων παρουσιάζεται σε δημοσίευση στο περιοδικό Nature.

Πέμπτη 6 Μαρτίου 2025

Ο Τρότσκι, η Πρίγκηπος και οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες

 


Νέα στοιχεία έρχονται στο φως για τη ζωή του Ρώσου επαναστάτη και ιδρυτή του Κόκκινου Στρατού, Λέων Τρότσκι, στην ειδυλλιακή, «βυζαντινή» Πρίγκηπο υπό το άγρυπνο βλέμμα πρακτόρων.

Τετάρτη 5 Μαρτίου 2025

Η πρώτη Ελληνίδα που εκλέχθηκε βουλευτής



Η Ελένη Σκούρα είναι η πρώτη γυναίκα που κάθισε στα έδρανα της Βουλής ως εκλεγμένη από τον ελληνικό λαό. Ο δρόμος ήταν δύσκολος και η αμφισβήτηση έντονη.

Τρίτη 4 Μαρτίου 2025

Το αίμα του Τζέιμς Χάρισον περιείχε ένα σπάνιο αντίσωμα. Έδωσε αίμα και πλάσμα 1.173 φορές


 

Ο Αυστραλός Τζέιμς Χάρισον πέθανε σε ηλικία 88 ετών. Εκτιμάται ότι έσωσε περισσότερα από δύο εκατομμύρια μωρά μέσω τακτικών δωρεών αίματος και πλάσματος επί δεκαετίες.

Δευτέρα 3 Μαρτίου 2025

 

Κυριακή 2 Μαρτίου 2025

Ο Αριστοτέλης για την ανδρεία

 


Ο Αριστοτέλης αναφερόμενος στο ζήτημα της ανδρείας καθιστά σαφές ότι το θάρρος ή η δειλία δεν είναι τίποτε άλλο από τη στάση του ανθρώπου απέναντι στο φόβο: «Είναι προφανές ότι φοβούμαστε τα πράγματα που προκαλούν φόβο, και αυτά είναι, για να το πούμε με δυο λόγια, τα κακά πράγματα – εξού και ο ορισμός του φόβου ως “προσδοκίας κακού”. Φοβούμαστε λοιπόν όλα τα κακά πράγματα, π.χ. το κακό όνομα, τη φτώχεια, την αρρώστια, την έλλειψη φίλων, το θάνατο, ο ανδρείος όμως άνθρωπος δε θεωρείται ότι έχει σχέση με όλα αυτά». (1115a 6, 9-14).

Σάββατο 1 Μαρτίου 2025

Ο Εύξεινος Πόντος και η ιστορία του μέσα από χάρτες


 

Ο Εύξεινος Πόντος αποτέλεσε τη μεγαλύτερη ακτογραμμή της ελληνικής γεωγραφικής επέκτασης από το 900 έως το 500 π.Χ. Υπήρξε το διακύβευμα τριών αυτοκρατοριών τον 19ο αιώνα, το μείζον πέρασμα από την Ασία προς δυσμάς, το «κλειδί» της συνέχειας της Ευρασίας και η μόνη θάλασσα που μέχρι το 5.000 π.Χ. περιβαλλόταν από περιοχές γεωργίας και εξημέρωσης ζώων. Μέσω της Μαύρης Θάλασσας τον 14ο αιώνα η μαύρη πανώλη πέρασε στην Ευρώπη, που απώλεσε στην πανδημία σχεδόν το 1/3 του πληθυσμού της.

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2025

Μια θεαματική τοιχογραφία που απεικονίζει έναν Διονυσιακό Θίασο βρέθηκε στην Πομπηία

 


Περισσότερο από έναν αιώνα μετά την ανακάλυψη της περίφημης Βίλας των Μυστηρίων, ένα νέο εικαστικό έργο μεγάλης κλίμακας προέκυψε από τις ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο της Πομπηίας, ρίχνοντας φως στις αινιγματικές διονυσιακές τελετές του κλασικού κόσμου. 

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2025

Θα μπορούσε το 1919 η ελληνική κυβέρνηση να διεκδικήσει αντί της Σμύρνης την Κωνσταντινούπολη;

 


Το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τον Νοέμβριο του 1918, βρήκε την Ελλάδα στο στρατόπεδο των νικητών, ενώ την Οθωμανική Αυτοκρατορία, η οποία είχε συνταχθεί στον πόλεμο με τις Κεντρικές Δυνάμεις, σε εκείνο των ηττημένων. Συνεπώς, οι προοπτικές που διανοίγονταν ήταν διαφορετικές: η Ελλάδα προσδοκούσε μια νέα εδαφική διεύρυνση, έπειτα από εκείνη που είχε επιτύχει κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους, ενώ η Οθωμανική Αυτοκρατορία μια περαιτέρω συρρίκνωση της επικράτειάς της. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, λοιπόν, ετίθετο ένα ερώτημα: ποιες θα έπρεπε να είναι οι προς ανατολάς διεκδικήσεις της στα εδάφη τής υπό διαμελισμό Οθωμανικής Αυτοκρατορίας;

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2025

Τεχνητή νοημοσύνη και κλοπή ταυτότητας: Μία νέα απειλή που προκαλεί χάος



 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η απάτη που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη αντιπροσωπεύει πλέον πάνω από το 43% όλων των προσπαθειών απάτης που καταγράφονται στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2025

Ιστορίες Παλιάς Θεσσαλονίκης: Ένα σπουδαίο λιμάνι - Από τον Κάσσανδρο και τον Μ. Κωνσταντίνο έως τον Μπαρτισόλ

 


Το όραμα του Κάσσανδρου για μια πόλη στην καρδιά του μακεδονικού βασιλείου. Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης εντός και εκτός των τειχών.

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2025

Eurostat: Στην Ελλάδα η μεγαλύτερη γήρανση πληθυσμού στην ΕΕ

 


H Ελλάδα «συγκατοικεί» μαζί με τρεις ακόμα χώρες στην κορυφή της λίστας με τον πληθυσμό που γέρασε περισσότερο στην Ευρωπαϊκή Ενωση την περασμένη 10ετία (2014-2024), σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Η διάμεση ηλικία αυξήθηκε στην Ελλάδα κατά 4 χρόνια σε σχέση με 10 χρόνια πριν, όσο και στην Ιταλία, την Πορτογαλία και τη Σλοβακία. Η μέση ηλικία του πληθυσμού στην Κύπρο, την Ισπανία και την Πολωνία αυξήθηκε κατά 3,8 χρόνια.

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2025

Ιμπραήμ ο Τρελός: Όργια, γούνες και παράνοια

 


Ο μοναδικός σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που εκτελέστηκε με επίσημο διάταγμα και θρησκευτική έγκριση. Είχε πάθος με τις γυναίκες, τις γούνες και είχε απαγορεύσει τα κάρα.

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025

Πώς λεγόταν το «φακελάκι» στο Βυζάντιο


 




Στη ζωή ενός γιατρού του 12ου αιώνα στην Κωνσταντινούπολη μεταφέρει τον αναγνώστη το βιβλίο που ομότιμου καθηγητή Χειρουργικής Γεώργιου Παπαγεωργίου, που παρουσιάζεται αύριο.