Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2025

Η μυθομανής που οδήγησε στα πρόθυρα της αυτοκτονίας τρεις ανθρώπους



Οι καταγγελίες της  ότι έπεσε θύμα βιασμού και κακοποίησης από συγκεκριμένους άντρες προκάλεσαν μια δημόσια εκστρατεία υπέρ της, έκανε τρεις άντρες να φτάσουν στην αυτοκτονία και κατέστρεψε πολλές ζωές. Τελικά, όλα ήταν ψέματα.

Η μικρή πόλη της Αγγλίας, Μπάροου ιν Φέρνες, βορειοδυτικά του Μάντσεστερ, τον Μάιο του 2020 ήταν ανάστατη. Μια 20χρονη κοπέλα με μια ανάρτησή της στο Facebook κατήγγειλε ότι είχε πέσει θύμα άγριας κακοποίησης και ομαδικού βιασμού από μια ομάδα αντρών με καταγωγή από την Ασία, οι οποίοι ήταν μάλιστα γνωστοί και έγκριτοι επιχειρηματίες στην πόλη. Παράλληλα μιλούσε και για πολλές ακόμα κακοποιήσεις που είχε υποστεί από το 2017 για τις οποίες είχε κάνει καταγγελίες στην αστυνομία χωρίς να υπάρχει όμως αποτέλεσμα. Η Έλενορ Γουίλιαμς, όπως ήταν το όνομα της κοπέλας, συνόδευε την καταγγελία της με μια φωτογραφία της στην οποία φαινόταν ότι είχε μαυρισμένο μάτι και πολλά, σοκαριστικά τραύματα στο πρόσωπό της. Μια καμπάνια υπέρ της κοπέλας ξεκίνησε αμέσως, καθώς και μια εκστρατεία για τη συγκέντρωση χρημάτων, ώστε να ενισχυθεί στον νομικό της αγώνα, ενώ χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τη στάση της αστυνομίας και οι άνθρωποι που θεωρήθηκαν υπαίτιοι για την κακοποίησή της στοχοποιήθηκαν και έφτασαν ένα βήμα πριν από την αυτοκτονία.

Τελικά, όλα θα αποδεικνύονταν ότι ήταν ένα μεγάλο ψέμα σε μια προσπάθεια της Έλενορ Γουίλιαμς να τραβήξει πάνω της όλη την προσοχή.

Παθολογικά ψεύδη

Η Γουίλιαμς έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό μετά την ανάρτησή της τον Μάιο του 2020, εν μέσω lockdown για τον κοροναϊό, ωστόσο ήταν γνωστή στις αρχές από το 2017. Τότε, ενώ ήταν μόλις 16 ετών είχε κάνει τις πρώτες της καταγγελίες κατηγορώντας συγκεκριμένους ανθρώπους ότι την είχαν κακοποιήσει σεξουαλικά. Από το 2017 μέχρι το 2020, η Γουίλιαμς είχε κάνει συνολικά οχτώ καταγγελίες με τις αρχές να τις έχουν ελέγξει διεξοδικά συλλαμβάνοντας συχνά άντρες που τους είχε υποδείξει η κοπέλα. Ωστόσο, για κανέναν από αυτούς δεν είχαν καταφέρει να στοιχειοθετήσουν κατηγορία μέχρι που η αστυνομία άρχισε να υποψιάζεται ότι η Γουίλιαμς τους έλεγε ψέματα.

Οι διάφορες καταγγελίες της περιλάμβαναν ψευδείς ισχυρισμούς βιασμού μεταξύ άλλων εναντίον τριών νεαρών ανδρών, ένας από τους οποίους, ο Όλιβερ Γκάρντνερ, είχε απλώς την ατυχία να της ζητήσει φωτιά για το τσιγάρο του στο δρόμο. Ένας άλλος, ο Τζόρνταν Τρένγκοβ, πέρασε 73 ημέρες στη φυλακή, αφού η Γουίλιαμς τον κατηγόρησε ψευδώς ότι της έδωσε ναρκωτικά και τη βίασε υπό την απειλή μαχαιριού.

Ωστόσο, οι πιο «τρελοί» ισχυρισμοί της Γουίλιαμς είχαν ως στόχο έναν επιχειρηματία από το Μπάροου, τον Μοχάμεντ Ραμζάν, γνωστό στην περιοχή ως Μο Ράμι. Η Γουίλιαμς είχε καταγγείλει ότι ο Ραμζάν ήταν επικεφαλής μιας διεθνούς συμμορίας που εκπόρνευε νεαρά κορίτσια. Υποστήριξε ότι την είχε προσεγγίσει όταν αυτή ήταν μόλις 12 ή 13 ετών, την είχε πείσει ότι την αγαπούσε και στη συνέχεια την εξέδιδε όχι μόνο στην Αγγλία, αλλά και στο εξωτερικό, όπως στην Ίμπιζα και στο Άμστερνταμ. Υποστήριξε μάλιστα ότι στο Άμστερνταμ την είχε «πουλήσει» για 25.000 ευρώ, ωστόσο ο αγοραστής έκανε πίσω τελευταία στιγμή. Στην πραγματικότητα, όπως αποδείχθηκε αργότερα στη δίκη της, η Γουίλιαμς είχε πάει στο Άμστερνταμ μαζί με τις αδερφές της, για να γιορτάσουν τα 18α γενέθλιά της, ενώ ο Ραμζάν εκείνη την περίοδο δεν είχε φύγει ποτέ από το Μπάροου.

Η Γουίλιαμς ανέφερε ακόμα ότι δεν ήταν η μόνη που αναγκαζόταν να εκδίδεται από τον Ραμζάν, αλλά υπήρχαν και άλλα κορίτσια που υποβάλλονταν σε αυτήν την κακοποίηση. Η Γουίλιαμς έδωσε μάλιστα στις αρχές τα ονόματα 60 κοριτσιών πολλά από τα οποία κατοικούσαν επίσης στο Μπάροου. Όταν οι αρχές μίλησαν στις κοπέλες, όλες αρνήθηκαν ότι είχαν πέσει θύματα κακοποίησης και αντίθετα είχαν σοκαριστεί με τις καταγγελίες.

Αυτό που δεν μπορούσε όμως να εξηγήσει αρχικά η αστυνομία ήταν τα τελείως πραγματικά και πολύ σοβαρά τραύματα με τα οποία εμφανίστηκε η Γουίλιαμς τον Μάιο του 2020, όταν και έκανε τους ισχυρισμούς της δημόσιους μέσω του Facebook παραθέτοντας και φωτογραφίες που την έδειχναν κακοποιημένη. Η κοπέλα βρέθηκε χτυπημένη σε ένα χωράφι, ενώ κοντά της εντοπίστηκε και ένα σφυρί γεμάτο αίματα. Η ίδια είπε στους αστυνομικούς ότι είχε μπει σε ένα αυτοκίνητο με το οποίο πήγε σε ένα σπίτι όπου βρίσκονταν δέκα άντρες. Εκεί την βίασαν ομαδικά και στη συνέχεια την πέταξαν στο συγκεκριμένο χωράφι. Η κοπέλα οδηγήθηκε στο νοσοκομείο, όπου εξετάστηκε και από ιατροδικαστή. Αυτός διαπίστωσε ότι όλα τα τραύματα που έφερε τόσο στο πρόσωπο όσο και στα χέρια, τα πόδια και την κοιλιά της είχαν προκληθεί από το σφυρί, αλλά ήταν φανερό ότι είχαν προκληθεί από την ίδια. Μάλιστα κανένα από τα τραύματα δεν ήταν σε σημείο που δεν θα μπορούσε να φτάσει μόνη της, όπως για παράδειγμα στην πλάτη. Επίσης, το μοναδικό DNA που βρέθηκε πάνω στο σφυρί ήταν το δικό της, ενώ ένα παρόμοιο σφυρί βρέθηκε και στο δωμάτιό της.

 




«Justice for Ellie»

Οι αρχές αποφάσισαν να την συλλάβουν και για την δική της προστασία κατηγορώντας την για παρακώλυση δικαιοσύνης. Μετά τη σύλληψή της οι αρχές ανακάλυψαν ότι η Γουίλιαμς είχε κάνει δημοσιεύσεις στο Facebook με καταγγελίες. Οι αναρτήσεις της σύντομα έγιναν viral και είχαν πάνω από 100.000 κοινοποιήσεις. Η Γουίλιαμς δημοσίευσε φωτογραφίες της στο Facebook στις οποίες ήταν γεμάτη μώλωπες, είχε ένα μαύρο μάτι και κομμένο δάχτυλο. Στις αναρτήσεις της έλεγε ότι την ξυλοκόπησαν και την έκαναν να συμμετάσχει σε σεξουαλικά πάρτι «κακοί αλλά έξυπνοι» Ασιάτες άνδρες, κυρίως Πακιστανοί ιδιοκτήτες επιχειρήσεων.

Πριν η αστυνομία προλάβει να αποδείξει ότι όλα ήταν ψέματα, οι ισχυρισμοί της Γουίλιαμς εξαπλώθηκαν αστραπιαία πολύ πέρα ​​από το Μπάροου και την επαρχία της Κούμπρια και πυροδότησαν μια παγκόσμια εκστρατεία αλληλεγγύης με το όνομα «Justice for Ellie», στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 100.000 μέλη του Facebook. Μάλιστα, για την ενίσχυση της καμπάνιας δημιουργήθηκε μια σειρά εμπορευμάτων, με σήμα έναν μωβ ελέφαντα, ενώ διοργανώθηκαν συγκεντρώσεις σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, εν μέσω ισχυρισμών για συγκάλυψη από την πλευρά της αστυνομίας. Μέσα σε λίγες μέρες συγκεντρώθηκαν πάνω από 20.000 λίρες, ώστε να στηριχθεί οικονομικά η νομική μάχη που επρόκειτο να δώσει η κοπέλα.

Μετά την ανάρτηση της Γουίλιαμς, η αστυνομία της Κούμπρια αναφέρει ότι κατέγραψε 151 εγκλήματα, τα οποία συνδέονταν με την υπόθεση, συμπεριλαμβανομένων λεκτικών επιθέσεων μέσω διαδικτύου ή τηλεφώνου και παρενοχλήσεις, όπως και επιθέσεις και αδικήματα δημόσιας τάξης. Τα εγκλήματα μίσους τριπλασιάστηκαν στο Μπάροου εκείνο το καλοκαίρι.

Η ώρα της αλήθειας

Οι αρχές ήταν πλέον σίγουρες ότι τουλάχιστον τα περισσότερα από αυτά που έλεγε η Γουίλιαμς δεν ήταν αλήθεια. Σύντομα θα αποδεικνυόταν ότι τελικά τίποτα απολύτως από αυτά που είχε καταγγείλει από το 2017 δεν είχαν συμβεί.

Οι αρχές ανακάλυψαν ότι η Γουίλιαμς είχε έξι κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποίησε για να δημιουργήσει πλαστούς λογαριασμούς είτε των υποτιθέμενων κακοποιητών της είτε άλλων κοριτσιών που είχαν πέσει θύματα. Μάλιστα, αντέγραφε τους λογαριασμούς Snapchat πραγματικών ανδρών που είχε γνωρίσει μέσω της εφαρμογής γνωριμιών Tinder ή συνδρομητών στον λογαριασμό της στο OnlyFans, για να τους κάνει να μοιάζουν σαν ήταν οι κακοποιητές της και έστελνε από αυτούς επιθετικά μηνύματα στον εαυτό της.

Η αστυνομία μπόρεσε να αποδείξει ότι ένας λογαριασμός Snapchat που υποτίθεται ότι ανήκε στον Τρένγκοβ και που φαινόταν να της μιλά για τους βιασμούς, είχε δημιουργηθεί στην πραγματικότητα ενώ το κινητό ήταν συνδεδεμένο στο WiFi του σπιτιού της οικογένειας Γουίλιαμς.

Σημαντική βοήθεια στην αποκάλυψη των ψεμάτων της Γουίλιαμς έπαιξε και υλικό που βρέθηκε από κάμερες ασφαλείας. Σε μια περίπτωση, οι αρχές είδαν την Γουίλιαμς να μπαίνει σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου και να μένει σε αυτό για 24 ώρες. Ωστόσο, η ίδια είχε πει στις αρχές ότι σε αυτό το διάστημα βρισκόταν αλλού και έπεφτε θύμα βιασμού.

Σε μια άλλη περίπτωση είδαν μέσω κάμερας ότι ο Όλιβερ Γκάρντενερ, ο οποίος σύμφωνα με την Γουίλιαμς της είχε δώσει κοκαΐνη και την είχε εκπορνεύσει σε δύο άντρες, την είχε συναντήσει έξω από έναν σταθμό τρένου και της είχε ζητήσει φωτιά για το τσιγάρο του. Οι δυο τους αντάλλαξαν επίσης τηλέφωνα και από εκεί και πέρα δεν συναντήθηκαν ξανά.

Η κάμερα την είχε επίσης καταγράψει να φτάνει στο σπίτι της χωρίς κανένα σημάδια τραυματισμού. Ωστόσο, όταν η αστυνομία κλήθηκε στο σπίτι 20 λεπτά αργότερα αυτή ήταν χτυπημένη στο πρόσωπο και βρισκόταν φανερά υπό την επήρεια μέθης ή ναρκωτικών.

Σε ένα άλλο βίντεο από κατάστημα οι αστυνομικοί είδαν τη στιγμή που η Γουίλιαμς αγόραζε το σφυρί με το οποίο στη συνέχεια αυτοτραυματίστηκε.

 

Τον Οκτώβριο του 2023, ξεκίνησε τελικά η δίκη της Έλενορ Γουίλιαμς, η οποία πλέον βρισκόταν στη θέση του κατηγορούμενου για παρακώλυση δικαιοσύνης, συστηματική συκοφάντηση και ψευδείς κατηγορίες.

Στη δίκη, αποκαλύφθηκε ότι τα ψέματα της Γουίλιαμς είχαν πολύ σοβαρό αντίκτυπο σε πολλούς ανθρώπους. Ο Τζόρνταν Τρένγκοβ, ο Όλιβερ Γκάρντνερ και ο Μοχάμεντ Ραμζάν -τρεις από τους βασικούς στόχους της Γουίλιαμς- είπαν ότι προσπάθησαν να αυτοκτονήσουν μετά τις απίστευτες καταγγελίες εναντίον τους.

Ο Τζόρνταν Τρένγκοβ, ο οποίος έμεινε πάνω από 70 μέρες στη φυλακή εξαιτίας των κατηγοριών, αφού επέστρεψε σπίτι του ανακάλυψε ότι είχαν γράψει στον τοίχο του με σπρέι τη λέξη «βιαστής». Παράλληλα, είχε τεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους που τον εμπόδιζαν στην καθημερινότητά του. Όταν λίγο καιρό μετά έγινε πατέρας, έγιναν αρκετά ανώνυμα τηλέφωνα στις κοινωνικές υπηρεσίες που ενημέρωναν ότι ο Τρένγκοβ ήταν βιαστής και ότι το παιδί κινδύνευε. Ως αποτέλεσμα απομονώθηκε κοινωνικά και προσπάθησε να αυτοκτονήσει παίρνοντας αντικαταθλιπτικά.

Ο Μοχάμεντ Ραμζάν είπε από την άλλη ότι δέχθηκε περισσότερες από 500 απειλές θανάτου, ενώ και ο ίδιος προσπάθησε να αυτοκτονήσει μπροστά στην οικογένειά του τραυματίζοντας τον εαυτό του. Του έσπασαν τα τζάμια του αυτοκινήτου του και του έσκασαν τα λάστιχα. Έσπασαν ακόμα τα τζάμια του σπιτιού του και όταν τα έφτιαξε τα έσπασαν ξανά. Επίσης, η επιτυχημένη ως τότε επιχείρησή του – ένα εστιατόριο- κατέρρευσε και αναγκάστηκε να φύγει από το Μπάροου μαζί με την οικογένειά του για μήνες. Όπως είπε μιλώντας στη δίκη, τρία χρόνια μετά την αρχική σύλληψή του, ένιωθε ακόμα άγχος και φόβο όταν έπρεπε να βγει από το σπίτι του.

Ο Όλιβερ Γκάρντνερ, ο οποίος σπούδαζε και εργαζόταν όταν έγιναν οι καταγγελίες εναντίον του, ανέφερε ότι δεν μπορούσε πλέον να αποδώσει ούτε στις σπουδές ούτε στην εργασία του, ενώ προσπάθησε να βάλει τέλος στη ζωή του.

Μια δημοσιογράφος της τοπικής εφημερίδας Mail έφυγε επίσης προσωρινά από την πόλη μετά από συμβουλές της αστυνομίας αφού έλαβε δεκάδες απειλές ως απάντηση σε μια αναφορά που έγραψε για την πρώτη εμφάνιση της Γουίλιαμς στο δικαστήριο.

Μεγάλα προβλήματα είχαν και οι ιδιοκτήτες ινδικών εστιατορίων στην πόλη του Μπάροου. Πολλοί από αυτούς βρήκαν επανειλημμένα τα τζάμια στα καταστήματά τους σπασμένα, αφού στο Snapchat κυκλοφόρησε μια λίστα που υποτίθεται ότι έδειχνε επιχειρήσεις ατόμων που συμμετείχαν στην κακοποίηση της Γουίλιαμς.

Ένας εστιάτορας, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε στο Guardian ότι ζημιώθηκε τουλάχιστον κατά 80.000 λίρες αφότου το όνομά του βρέθηκε στη λίστα. Οι παραγγελίες μειώθηκαν από 70-80 την ημέρα σε δύο ή τρεις, ενώ τον καταδίωκαν στο δρόμο άνθρωποι που τον έβριζαν με ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς και του πετούσαν μπύρα.

Μεγάλος ήταν ο αντίκτυπος, όπως θεωρούν οι ειδικοί, και στα πραγματικά θύματα βιασμού. Μετά την έκταση που πήρε η υπόθεση της Γουίλιαμς, είναι ακόμα πιο πιθανό πλέον τα θύματα βιασμού και κακοποίησης να μην καταγγέλλουν όσα περνούν υπό τον φόβο ότι δεν θα γίνουν πιστευτά ή ακόμα και όταν το κάνουν να αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερα καχυποψία.

Στη δίκη της, η Γουίλιαμς ισχυρίστηκε ότι είναι αθώα, ωστόσο δεν προσπάθησε να επιμείνει στις καταγγελίες της. Τελικά παραδέχθηκε την ενοχή της και ανέφερε ότι λυπάται για όσα προκάλεσε και για το πώς η ανάρτησή της στο Facebook επηρέασε τους ανθρώπους.

«Ξέρω ότι έκανα λάθη και λυπάμαι γι’ αυτό. Ξέρω ότι δεν είναι δικαιολογία, αλλά ήμουν νέα και μπερδεμένη. Δεν λέω ότι είμαι ένοχη, αλλά ξέρω ότι έκανα κακό σε κάποιους και λυπάμαι. Με θλίβει η αναστάτωση που προκάλεσα στο Μπάροου. Αν ήξερα τι θα είχε προκληθεί, δεν θα είχα κάνει ποτέ την ανάρτηση», ανέφερε στην απολογητική της επιστολή προς το δικαστήριο.

Τελικά, τον Μάρτιο του 2023 η Έλενορ Γουίλιαμς καταδικάστηκε σε οχτώμισι χρόνια φυλάκισης. Ωστόσο, οι αρχές δεν κατέληξαν ποτέ σε κάποιο συμπέρασμα σχετικά με το γιατί έπλεξε όλον αυτόν τον ιστό ψεμάτων. Ψυχίατροι που την εξέτασαν δεν εντόπισαν κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας στην ίδια.

Στις αρχές του 2025 η υπόθεσή της ήρθε ξανά στο προσκήνιο καθώς ανακοινώθηκε ότι αποφυλακίστηκε νωρίτερα από το αναμενόμενο πριν συμπληρώσει έστω το μισό της ποινής της, το οποίο αναμενόταν τον Φεβρουάριο, (συμπεριλαμβανομένου και της προφυλάκισής της πριν από τη δίκη) μια απόφαση που έχει προκαλέσει ήδη αντιδράσεις στην τοπική κοινότητα.



ΠΗΓΗ: https://www.janus.gr/2025/01/blog-post.html



ο Firefox ανοίγει κανονικά τα σχόλια του Disqus, αρκεί να κάνετε το εξής:

-Στον Firefox (απο υπολογιστή) επιλέγουμε: Ρυθμίσεις ---> απόρρητο και ασφάλεια ---> "Ενεργοποίηση λειτουργίας μόνο HTTPS σε όλα τα παράθυρα"

-Στον Firefox (απο κινητό) επιλέγουμε: Ρυθμίσεις ---> απόρρητο και ασφάλεια ---> "λειτουργία «Μόνο HTTPS» ενεργή σε όλες τις καρτέλες"

-Στον Chrome (απο υπολογιστή και απο κινητό) επιλέγουμε: Ρυθμίσεις ---> απόρρητο και ασφάλεια ---> "Να χρησιμοποιούνται πάντα ασφαλείς συνδέσεις - Αναβάθμιση των πλοηγήσεων σε HTTPS και ειδοποίηση πριν τη φόρτωση ιστοτόπων που δεν το υποστηρίζουν."

Ο Chrome έχει ακόμα πρόβλημα, έστειλα σχετικό μήνυμα και στη Google μήπως το διορθώσουν. Μέχρι τότε μπορείτε να μπαίνετε και απευθείας στα σχόλια της Ατλαντίδας απο εδώ https://disqus.com/home/forums/apanemo-limani/?l=el


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου