Σάββατο 29 Μαρτίου 2025

Πώς ο Παρθενώνας βρέθηκε στο Νάσβιλ του Τενεσί;

 


Στον αμερικανικό Νότο υπάρχει ένα ακριβές αντίγραφο του Παρθενώνα κι ένα εντυπωσιακό άγαλμα της Αθηνάς. Πώς βρέθηκαν εκεί;

Το Νάσβιλ του Τένεσι αποκαλείται και «Αθήνα του Νότου», λόγω των πολλών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που βρίσκονται εκεί. Τι ποιο ταιριαστό, σκέφτηκαν κάποιοι, για μια πόλη που αποκαλείται Αθήνα, να έχει και το δικό της Παρθενώνα, όπως η ελληνική πρωτεύουσα. Κάπως έτσι φτάσαμε στο αλλόκοτο, ειδικά για Έλληνες θέαμα, να υπάρχει ένα ακριβές αντίγραφο του Παρθενώνα σε μια πόλη του αμερικανικού Νότου.  

Η δημιουργία

Στα τέλη του 1800 το Νάσβιλ προετοιμαζόταν για την Έκθεση εορτασμού των 100 χρόνων από τότε που το Τενεσί έγινε πολιτεία των ΗΠΑ. Ο διευθυντής της έκθεσης, Γιουτζίν Κάστερ Λίουις αποφάσισε να δημιουργηθούν αντίγραφα αρχαίων μνημείων στο πάρκο Centennial. Κεντρικό έκθεμα θα ήταν ο Παρθενώνας και το έργο ανέλαβε ο αρχιτέκτονας Γουίλιαμ Κρόφορντ Σμιθ, βετεράνος των Νοτίων στον Εμφύλιο. Ο Παρθενώνας ήταν το μοναδικό κτίριο το οποίο χτίστηκε ως πιστό αντίγραφο σε ίδιες διαστάσεις με τον ναό στην Αθήνα.

 


Η μονιμοποίηση

Αρχικά ο Παρθενώνας το Νάσβιλ χτίστηκε από γύψο, ξύλο και τούβλα και το πλάνο ήταν να κατεδαφιστεί μετά την έκθεση. Έγινε όμως τόσο δημοφιλές που ο δήμος αποφάσισε να το κρατήσει. Είναι μάλιστα το μοναδικό μνημείο της έκθεσης που έμεινε στο πάρκο και ένα από τα δύο που επέζησαν από την  έκθεση του 1897. Το άλλο (το Knights of Pythias Pavilion) μεταφέρθηκε στη γειτονική πόλη Φράνκλιν.

Μέσα στα επόμενα 20 χρόνια ο εύθραυστος Παρθενώνας του Νάσβιλ άρχισε να καταρρέει και το 1920 πάρθηκε η απόφαση να χτιστεί εκ νέου πάνω στα ίδια θεμέλια. Το έργο ανέλαβε ο αρχιτέκτονας Ράσελ Χαρτ κι αυτή τη φορά χρησιμοποιήθηκε τσιμέντο. Το εξωτερικό ολοκληρώθηκε το 1925 και το εσωτερικό έξι χρόνια μετά.

Ο Παρθενώνας του Νάσβιλ εξελίχθηκε σε σήμα κατατεθέν της πόλης και εκατοντάδες χιλιάδες άτομα το επισκέπτονταν κάθε χρόνο. Στο προαύλιο αλλά κι εντός του δίνονταν μεγαλειώδεις παραστάσεις, διεξάγονταν αγώνες και διαγωνισμοί.
 


Το άγαλμα της Αθηνάς

Το 1990 στο εσωτερικό του κτιρίου φιλοτεχνήθηκε ένα αντίγραφο του αγάλματος της Αθηνάς Παρθένου ενώ δημιουργήθηκαν κι αντίγραφα των αγαλμάτων που βρίσκονταν στον γείσο του Παρθενώνα. Το άγαλμα της Αθηνάς έχει ύψος 13 μέτρων

Μουσείο και κέντρο πολιτισμού

Σήμερα ο Παρθενώνας λειτουργεί ως μουσείο τέχνης. Έχει μόνιμες συλλογές αλλά φιλοξενεί και έργα άλλων μουσείων. Την περίοδο του καλοκαιριού έξω από το κτίριο δίνονται παραστάσεις αρχαίας ελληνικής τραγωδίας. Το 2001 η πόλη έκανε εκτεταμένες εργασίας συντήρησης και καθαρισμού ενώ πλέον έχει αναβαθμίσει και τον εξωτερικό φωτισμό με το αποτέλεσμα να είναι εντυπωσιακό.

Ο Παρθενώνας του Νάσβιλ είναι καθημερινά ανοιχτός στο κοινό με εισιτήριο δέκα δολαρίων. Έχει επίσημη ιστοσελίδα στην οποία παρέχει ενημέρωση για την ιστορία του κτιρίου, τα events και τις εκθέσεις.




ΠΗΓΗ: https://www.janus.gr/2025/03/blog-post_28.html



ο Firefox ανοίγει κανονικά τα σχόλια του Disqus, αρκεί να κάνετε το εξής:

-Στον Firefox (απο υπολογιστή) επιλέγουμε: Ρυθμίσεις ---> απόρρητο και ασφάλεια ---> "Ενεργοποίηση λειτουργίας μόνο HTTPS σε όλα τα παράθυρα"

-Στον Firefox (απο κινητό) επιλέγουμε: Ρυθμίσεις ---> απόρρητο και ασφάλεια ---> "λειτουργία «Μόνο HTTPS» ενεργή σε όλες τις καρτέλες"

-Στον Chrome (απο υπολογιστή και απο κινητό) επιλέγουμε: Ρυθμίσεις ---> απόρρητο και ασφάλεια ---> "Να χρησιμοποιούνται πάντα ασφαλείς συνδέσεις - Αναβάθμιση των πλοηγήσεων σε HTTPS και ειδοποίηση πριν τη φόρτωση ιστοτόπων που δεν το υποστηρίζουν."

Ο Chrome έχει ακόμα πρόβλημα, έστειλα σχετικό μήνυμα και στη Google μήπως το διορθώσουν. Μέχρι τότε μπορείτε να μπαίνετε και απευθείας στα σχόλια της Ατλαντίδας απο εδώ https://disqus.com/home/forums/apanemo-limani/?l=el


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου