Παρασκευή 4 Απριλίου 2025

Τοξική σκόνη, μια νέα απειλή για τους αστροναύτες στον Άρη

 

 

Η κόκκινη σκόνη του Άρη αποτελείται από αιχμηρούς κόκκους και περιέχει υλικά που θα προκαλούσαν σοβαρές βλάβες στους πνεύμονες των αστροναυτών.

Τα πληρώματα των μελλοντικών αποστολών στον Άρη θα είχαν να αντιμετωπίσουν την τοξική απειλή της κόκκινης σκόνης, προειδοποιεί νέα μελέτη.

Η αρειανή σκόνη, πλούσια σε πυριτικά πετρώματα, υπερχλωριώδη ιόντα, γύψο και νανοσωματίδια σκουριάς, θα μπορούσε ακόμα και να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του πληρώματος, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση GeoHealth.

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος αφορά τους πνεύμονες των αστροναυτών. Δεδομένου ότι είναι τόσο λεπτόκοκκη, η σκόνη αναμένεται να παραμένει στους πνεύμονες και ένα μέρος θα απορροφηθεί στην κυκλοφορία του αίματος» δήλωσε στο CNN ο Τζάστιν Ουάνγκ του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Σε αντίθεση με την άμμο και τη σκόνη της Γης, η οποία αποτελείται από σωματίδια που έχουν λειανθεί λόγω της διάβρωσης από το νερό και τον άνεμο, η άμμος σε άλλα σώματα του Ηλιακού Συστήματος αποτελείται από εξαιρετικά αιχμηρούς κόκκους.

Κανείς δεν είχε προβλέψει ότι η σκόνη θα ήταν πρόβλημα για τις αμερικανικές αποστολές Apollo που μετέφεραν τους πρώτους ανθρώπους στο φεγγάρι τη δεκαετία του 1960. Η σεληνιακή σκόνη κολλούσε στις στολές των αστροναυτών, περνούσε στο σκάφος της και προκαλούσε βλάβες στον εξοπλισμό, ενώ τα πληρώματα διαμαρτύρονταν για ερεθισμό των ματιών και της μύτης.

Το πρόβλημα θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ χειρότερο στον Άρη, όπου η σκόνη είναι όχι μόνο τραχιά αλλά και τοξική. Το γεγονός ότι ο πλανήτης τυλίγεται συχνά από παγκόσμιες αμμοθύελλες δεν θα βοηθούσε την κατάσταση.

«Οι αστροναύτες κινδυνεύουν ήδη από πνευμονική ίνωση λόγω της έκθεσης σε ακτινοβολία κατά το ταξίδι» είπε ο Ουάνγκ, αναφερόμενος σε μια ανίατη πάθηση κατά την οποία τα κύτταρα των πνευμόνων αντικαθίστανται από ουλώδη ιστό.

«Το πυρίτιο και τα οξείδια του σιδήρου μπορούν να προκαλέσουν πνευμοπάθεια που θα ερχόταν να προστεθεί στα προβλήματα» εξήγησε.

Ακόμα, τα τοκικά υπερχλωρικά ιόντα που ανιχνεύονται στην αρειανή επιφάνεια σε μεγάλες συγκεντρώσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν δυσλειτουργία του θυρεοειδή και απλαστική αναιμία, μια πάθηση στην οποία μειώνεται η παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Οι συντάκτες της μελέτης εκτιμούν ότι η τοξική σκόνη θα ήταν μεν σοβαρό πρόβλημα, θα μπορούσε όμως να αντιμετωπιστεί με φίλτρα υψηλής τεχνολογίας.

Όπως είπε ο Ουάνκ, «αν και η αρειανή σκόνη δεν πρόκειται να είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για μια αποστολή στον Κόκκινο Πλανήτη, αποτελεί οπωσδήποτε έναν κίνδυνο. Μπορεί όμως να αποφευχθεί αν προετοιμαστούμε κατάλληλα».




ΠΗΓΗ: https://www.in.gr/2025/03/29/in-science/space/toksiki-skoni-mia-nea-apeili-gia-tous-astronaytes-ston-ari/



ο Firefox ανοίγει κανονικά τα σχόλια του Disqus, αρκεί να κάνετε το εξής:

-Στον Firefox (απο υπολογιστή) επιλέγουμε: Ρυθμίσεις ---> απόρρητο και ασφάλεια ---> "Ενεργοποίηση λειτουργίας μόνο HTTPS σε όλα τα παράθυρα"

-Στον Firefox (απο κινητό) επιλέγουμε: Ρυθμίσεις ---> απόρρητο και ασφάλεια ---> "λειτουργία «Μόνο HTTPS» ενεργή σε όλες τις καρτέλες"

-Στον Chrome (απο υπολογιστή και απο κινητό) επιλέγουμε: Ρυθμίσεις ---> απόρρητο και ασφάλεια ---> "Να χρησιμοποιούνται πάντα ασφαλείς συνδέσεις - Αναβάθμιση των πλοηγήσεων σε HTTPS και ειδοποίηση πριν τη φόρτωση ιστοτόπων που δεν το υποστηρίζουν."

Ο Chrome έχει ακόμα πρόβλημα, έστειλα σχετικό μήνυμα και στη Google μήπως το διορθώσουν. Μέχρι τότε μπορείτε να μπαίνετε και απευθείας στα σχόλια της Ατλαντίδας απο εδώ https://disqus.com/home/forums/apanemo-limani/?l=el


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου