Σάββατο 17 Μαΐου 2025

Τι διδάσκονταν οι Έλληνες το 1714 στις Σχολές τους;


 


Το 1714, λοιπόν, ο Ηπειρώτης δάσκαλος, Αθανάσιος Κόντης Βουθρωντεύς που δίδασκε στην Σχολή Αδριανουπόλεως στέλνει επιστολή στον πατριάρχη Ιεροσολύμων Χρύσανθο Νοταρά ενημερώνοντάς τον για το πρόγραμμα σπουδών της σχολής του.

“...μαθητάς ἔχω δεκαεπτά εἰς κλάσεις διηρημένους τέσσαρες – εἰς τήν α’ εἶναι τρεῖς, σπουδάζουν Όμηρον μετά τῆς ποιητικής τεχνολογίας και προγυμνάσματα τοῦ ᾿Αφθονίου μετά τῶν παρεπομένων αὐτοῖς θεμάτων᾽ εἰς τὴν β΄ τέσσαρες, σπουδάζουν βασιλέων και φιλοσόφων ἀποφθέγματα και τα κακτείδος θεμάτια” εἰς τὴν γ΄ τρεῖς, σπουδάζουν λόγους ᾿Ισοκράτους και τήν ἀνήκουσαν τεχνολογίαν· εἰς τὴν δ᾽ πέντε, σπουδάζουν Βατραχομυομαχίαν‘ εἰς τὴν γραμματικήν και γράψιμον δύο προχωρούν δι᾿ εὐχῶν σας καλώς… ”

Την ίδια χρονιά ο Λαρισαίος Αλέξανδρος Ελλάδιος, εκδίδει το έργο του Status praesens ecclesiae graecae (Η παρούσα κατάστασις της Ελληνικής Εκκλησίας) και περιγράφει το γενικό πρόγραμμα των ελληνικών σχολών της εποχής του, μετά την ολοκλήρωση του κύκλου των κοινών γραμμάτων που συνήθως περιελάμβαναν ανάγνωση των βασικών, μέσω του Οκτώηχου, Ψαλτηρίου, Πράξεις των Αποστόλων, Τριώδιο κτλ).

Παράφραση του κειμένου:

«Κατ’ αρχάς, σύμφωνα με τη γραμματική του Λάσκαρη, οι μαθητές υποχρεώνονται να απομνημονεύσουν τα οκτώ μέρη του λόγου μέσα σε διάστημα τριών μηνών. Εν τω μεταξύ, καθώς τα μαθαίνουν απ’ έξω, τους εξηγούνται οι προτάσεις που έχει συγκεντρώσει ο Χρυσολωράς. Αφού πλέον τα οκτώ μέρη του λόγου —που πρέπει να επαναλαμβάνουν καθημερινά μέσω της Τεχνολογίας— αποτυπωθούν γερά στη μνήμη τους, τους εξηγούνται οι τρεις πρώτοι λόγοι του Ισοκράτη, όπου ταυτόχρονα διδάσκονται σύνταξη και συγκεντρώνουν φρασεολογία.

Από εκεί προχωρούν στον Βατραχομυομαχία του Ομήρου, στους μύθους του Αισώπου (λόγω της ηθικής τους κομψότητας) και στον Πίνακα του Κέβητος. Αφού ολοκληρώσουν αυτά, αναλαμβάνουν τον Πανηγυρικό του Ισοκράτη, την Προς τους νέους του Μεγάλου Βασιλείου, και δύο λόγους του Γρηγορίου του Ναζιανζηνού κατά του Ιουλιανού. Παράλληλα με αυτά, ασκούνται και στη ρητορική πράξη με τα Προγυμνάσματα του Αφθονίου, όπου αναπτύσσεται ουσιαστικά ολόκληρη η τέχνη της ρητορικής.

Έπειτα μελετούν τις επιστολές του Συνέσιου, του Μεγάλου Βασιλείου, του Γρηγορίου του Ναζιανζηνού, του Φάλαρη και άλλων διακεκριμένων ανδρών — όχι τόσο για να τις εξηγήσουν όσο για να τις μιμηθούν. Αφού ολοκληρώσουν με επιμέλεια αυτού του είδους τις ασκήσεις, ανεβαίνουν σε έργα ποιητών όπως ο Αριστοφάνης, ο Ευριπίδης, ο Σοφοκλής, ο Πίνδαρος, ο Θεόκριτος και άλλοι ποιητές αυτού του μέτρου. Για να μπορούν να σκανάρουν και να μιμούνται τους στίχους τους, χρησιμοποιούν και το Εγχειρίδιο του Ηφαιστίωνα.

Αφού ολοκληρώσουν μία ή δύο κωμωδίες ή τραγωδίες αυτών των ποιητών, αναλαμβάνουν την Ιλιάδα του Ομήρου, την οποία και ολοκληρώνουν σχεδόν ολόκληρη με επιμέλεια. Και το πιο θαυμαστό απ’ όλα: όλα αυτά τα ολοκληρώνουν μέσα σε διάστημα μόλις τριών ετών».



ΠΗΓΗ: https://cognoscoteam.gr/archives/47876



ο Firefox ανοίγει κανονικά τα σχόλια του Disqus, αρκεί να κάνετε το εξής:

-Στον Firefox (απο υπολογιστή) επιλέγουμε: Ρυθμίσεις ---> απόρρητο και ασφάλεια ---> "Ενεργοποίηση λειτουργίας μόνο HTTPS σε όλα τα παράθυρα"

-Στον Firefox (απο κινητό) επιλέγουμε: Ρυθμίσεις ---> απόρρητο και ασφάλεια ---> "λειτουργία «Μόνο HTTPS» ενεργή σε όλες τις καρτέλες"

-Στον Chrome (απο υπολογιστή και απο κινητό) επιλέγουμε: Ρυθμίσεις ---> απόρρητο και ασφάλεια ---> "Να χρησιμοποιούνται πάντα ασφαλείς συνδέσεις - Αναβάθμιση των πλοηγήσεων σε HTTPS και ειδοποίηση πριν τη φόρτωση ιστοτόπων που δεν το υποστηρίζουν."

Ο Chrome έχει ακόμα πρόβλημα, έστειλα σχετικό μήνυμα και στη Google μήπως το διορθώσουν. Μέχρι τότε μπορείτε να μπαίνετε και απευθείας στα σχόλια της Ατλαντίδας απο εδώ https://disqus.com/home/forums/apanemo-limani/?l=el


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου