Τρίτη 17 Ιουνίου 2025

Ευρήματα στη Δρομολαξιά φέρνουν στο φως νέες πληροφορίες για τις εμπορικές σχέσεις της Ύστερης Εποχής του Χαλκού

   


Τις εμπορικές σχέσεις με νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη, τη Στερεά Ελλάδα, αλλά και την Αίγυπτο, την Ανατολία, την Εγγύς Ανατολή και πιο απομακρυσμένους πολιτισμούς, μαρτυρούν τα ευρήματα σε τάφους που ανασκάφηκαν στη νεκρόπολη της πόλεως-λιμάνι της Ύστερης Εποχής του Χαλκού στη θέση Δρομολαξιά-Βυζακιά («Χαλά Σουλτάν Τεκκέ»). Επίσης, τα ταφικά ευρήματα παρέχουν πληροφορίες για τα ταφικά έθιμα της περιόδου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Αρχαιοτήτων, η ανασκαφή αφορά πόλη, η οποία κάλυπτε μια έκταση τουλάχιστον 25 εκταρίων, όπου ο πολιτισμός άνθισε περίπου από το 1630 μέχρι το 1150 π.Χ. Στον χώρο, που βρίσκεται κατά μήκος της όχθης της Αλυκής της Λάρνακας, κοντά στο Τέμενος Χαλά Σουλτάν και στο Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας, διεξάγεται μία ακόμα ανασκαφική περίοδος, σύμφωνα με το Τμήμα Αρχαιοτήτων.

Όπως προκύπτει από τα ευρήματα, ο πλούτος της πόλης βασιζόταν στην παραγωγή χαλκού και στο εμπόριο με κοντινούς και μακρινούς πολιτισμούς. Κρίνοντας από τα πλούσια ταφικά κτερίσματα, οι τάφοι που βρέθηκαν ανήκαν σε οικογένειες της άρχουσας τάξης της πόλης, οι οποίες συμμετείχαν στην εξαγωγή χαλκού και στο διαπολιτισμικό εμπόριο. Επιπλέον, η προτίμηση σε συγκεκριμένα εισηγμένα αντικείμενα σε ορισμένες οικογενειακές ταφές είναι πιθανό να υποδεικνύει την παρουσία εξειδικευμένων εμπόρων ή/και μεταναστών.


 

Μεγάλος αιγυπτιακός σκαραβαίος από ελεφαντόδοντο (18η Δυναστεία, 16ος/15ος αι. π.Χ.)

Συγκεκριμένα, η ανασκαφική εργασία που έχει ήδη γίνει στο πεδίο, αποκάλυψε τρεις θαλαμοειδείς τάφους – τους Τάφους ΖΖ, ΑΒΕ και ABW – οι οποίοι χρονολογούνται προκαταρκτικά στον 14ο αιώνα π.Χ. Οι οροφές των τάφων κατέρρευσαν στην αρχαιότητα, σπάζοντας ορισμένα αντικείμενα αλλά επίσης σφραγίζοντας τις ταφές και τα κτερίσματα σε ένα κλειστό περιβάλλον.

Όπως επισημαίνει το Τμήμα Αρχαιοτήτων, αυτοί οι τάφοι παρέχουν πολύτιμες ματιές στα ταφικά έθιμα που λάμβαναν χώρα στη θέση, καθώς και στις διεθνείς, μεγάλων αποστάσεων επαφές που είχαν οι κάτοικοι του οικισμού, όπως διαφαίνεται και από την προέλευση των αντικειμένων στους τάφους.

Μαζί με κεραμική, εργαλεία και κοσμήματα τοπικής παραγωγής, οι τάφοι περιείχαν πολλά εισηγμένα αντικείμενα. Αυτά προέρχονται κυρίως από το Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης, της Στερεάς Ελλάδας και των νησιών του Αιγαίου, αλλά επίσης από την Αίγυπτο, την Ανατολία, την Εγγύς Ανατολή και πιο απομακρυσμένους πολιτισμούς.


 
Μυκηναϊκή πρόχους με μακριά προχοή (14ος αι. π.Χ.)



Εισηγμένα αντικείμενα από το Αιγαίο περιλαμβάνουν υψηλής ποιότητας κεραμική, όπως οι λεγόμενοι «Κρατήρες με άρματα», με γραπτή διακόσμηση που παριστάνει πολεμιστές που κρατούν όπλα, να στέκονται σε άρματα στα οποία είναι δεμένα δυο άλογα.

Αναλύσεις Ενεργοποίησης Νετρονίων (Neutron Αctivation Αnalyses) που έγιναν σε μικροσκοπικά δείγματα από όστρακα κεραμικής, τα οποία συνελέγησαν τα περασμένα χρόνια, αποκάλυψαν ότι πολλά από τα Μυκηναϊκά αγγεία εισήχθησαν κυρίως από δύο θέσεις στην Πελοπόννησο, το Μπερμπάτι (πρωτίστως) και την Τίρυνθα. Άλλα αγγεία προήλθαν από διάφορα κέντρα στην Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου.

Αντικείμενα από ελεφαντόδοντο και οστά ιπποποτάμων εισήχθησαν από την Αίγυπτο, μαζί με εξαιρετικής ποιότητας αλαβάστρινα αγγεία, πολύτιμα μέταλλα και σκαραβαίους. Ανάμεσα στα πιο σημαντικά ευρήματα της φετινής ανασκαφής είναι ένα ιδιαίτερα σπάνιο, τοπικής παραγωγής, πήλινο πτηνόμορφο ειδώλιο καθισμένης γυναικείας μορφής.



ΠΗΓΗ: https://anaskafi.blogspot.com/2025/06/blog-post_4.html


ο Firefox ανοίγει κανονικά τα σχόλια του Disqus, αρκεί να κάνετε το εξής: 

-Στον Firefox (απο υπολογιστή) επιλέγουμε: Ρυθμίσεις ---> απόρρητο και ασφάλεια ---> "Ενεργοποίηση λειτουργίας μόνο HTTPS σε όλα τα παράθυρα"

-Στον Firefox (απο κινητό) επιλέγουμε: Ρυθμίσεις ---> απόρρητο και ασφάλεια ---> "λειτουργία «Μόνο HTTPS» ενεργή σε όλες τις καρτέλες" 

-Στον Chrome (απο υπολογιστή και απο κινητό) επιλέγουμε: Ρυθμίσεις ---> απόρρητο και ασφάλεια ---> "Να χρησιμοποιούνται πάντα ασφαλείς συνδέσεις - Αναβάθμιση των πλοηγήσεων σε HTTPS και ειδοποίηση πριν τη φόρτωση ιστοτόπων που δεν το υποστηρίζουν."

Ο Chrome έχει ακόμα πρόβλημα, έστειλα σχετικό μήνυμα και στη Google μήπως το διορθώσουν. Μέχρι τότε μπορείτε να μπαίνετε και απευθείας στα σχόλια της Ατλαντίδας απο εδώ https://disqus.com/home/forums/apanemo-limani/?l=el


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου