Πλούσιοι συλλέκτες αγοράζουν τυραννόσαυρους και αφήνουν τους παλαιοντολόγους να ψάχνουν
Τα περισσότερα από τα απολιθώματα Tyrannosaurus rex που παρουσιάζουν επιστημονικό ενδιαφέρον αγοράζονται από πλούσιους συλλέκτες πριν μελετηθούν από τους παλαιοντολόγους, δείχνει η πρώτη καταμέτρηση του είδους.
Το εμπόριο απολιθωμάτων στερεί από τους παλαιοντολόγους σημαντικά στοιχεία για το διάσημο αρπακτικό της Κρητιδικής Περιόδου, προειδοποιεί ο Τόμας Καρ του Carthage College στο Ουισκόνσιν.
Η μελέτη του, με τίτλο «Tyrannosaurus rex: Απειλούμενο είδος» δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Palaeontologia Electronica.
Ο Καρ ανησυχεί περισσότερο για τα απολιθώματα νεαρών τυραννόσαυρων που θα μπορούσαν να αποκαλύψουν νέα στοιχεία για την ανάπτυξη του είδους.
Η κατάσταση είναι «αποκαρδιωτική και εξοργιστική» δήλωσε ο ερευνητής στο Livescience.com. «Αυτή τη στιγμή, οι γνώσεις μας για ένα βασικό στοιχείο της βιολογίας του T.rex υπονομεύονται από τα συμφέροντα της αγοράς» είπε.
Ο Καρ χτένισε αρχεία μουσείων, ειδησεογραφικά άρθρα, αρχεία δημοπρασιών, ανέκδοτες αναφορές και άλλες πηγές για να καταμετρήσει τα γνωστά απολιθώματα T.rex που παρουσιάζουν επιστημονικό ενδιαφέρον, θα μπορούσαν δηλαδή να περιληφθούν σε παλαιοντολογικές μελέτες.
Η καταμέτρηση έδειξε ότι 71 απολιθώματα βρίσκονται στην κατοχή ιδιωτών ή ιδιωτικών φορέων, ενώ τα απολιθώματα που ανήκουν σε μουσεία ή άλλα δημόσια ιδρύματα περιορίζονται στα 61.
Επιπλέον, ιδιώτες συλλέκτες και εξειδικευμένες εταιρείες που αναζητούν απολιθώματα ανακαλύπτουν κάθε χρόνο διπλάσια δείγματα T.rex από ό,τι οι ερευνητές μουσείων, δείχνει η μελέτη.
Ο Τόμας Χολτζ, παλαιοντολόγος του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ που μελετά την ανάπτυξη του T.rex, συμφώνησε ότι η κατάσταση είναι «αποκαρδιωτική». Από τα 71 απολιθώματα τυραννόσαυρου που καταμετρήθηκαν σε ιδιωτικές συλλογές, τα 14 ανήκουν σε ανήλικα ζώα.
«Ανησυχώ όχι μόνο για τα ποιοτικά δείγματα που δεν είναι διαθέσιμα στους ερευνητές, αλλά κυρίως για το γεγονός τα νεαρά ζώα υπερκπροσωπούνται στα εμπορικά δείγματα» είπε ο Χολτζ.
Σύμφωνα με τη μελέτη, το ακριβότερο δείγμα τυραννόσαυρου που έχει πουληθεί ως σήμερα ξεπέρασε τα 38 εκατομμύρια δολάρια.
Το εμπόριο απολιθωμάτων αφορά όμως και άλλα, λιγότερο γνωστά είδη. Ο πιο ακριβός δεινόσαυρος που έχει πουληθεί ποτέ ήταν ένας στεγόσαυρος που δημοπρατήθηκε πέρυσι στις ΗΠΑ για 44,6 εκατ. δολάρια και παραχωρήθηκε ως δάνειο στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.
ΠΗΓΗ: https://anaskafi.blogspot.com/2025/05/blog-post_800.html
ο Firefox ανοίγει κανονικά τα σχόλια του Disqus, αρκεί να κάνετε το εξής:
-Στον Firefox (απο υπολογιστή) επιλέγουμε: Ρυθμίσεις ---> απόρρητο και ασφάλεια ---> "Ενεργοποίηση λειτουργίας μόνο HTTPS σε όλα τα παράθυρα"
-Στον Firefox (απο κινητό) επιλέγουμε: Ρυθμίσεις ---> απόρρητο και ασφάλεια ---> "λειτουργία «Μόνο HTTPS» ενεργή σε όλες τις καρτέλες"
-Στον Chrome (απο υπολογιστή και απο κινητό) επιλέγουμε: Ρυθμίσεις ---> απόρρητο και ασφάλεια ---> "Να χρησιμοποιούνται πάντα ασφαλείς συνδέσεις - Αναβάθμιση των πλοηγήσεων σε HTTPS και ειδοποίηση πριν τη φόρτωση ιστοτόπων που δεν το υποστηρίζουν."
Ο Chrome έχει ακόμα πρόβλημα, έστειλα σχετικό μήνυμα και στη Google μήπως το διορθώσουν. Μέχρι τότε μπορείτε να μπαίνετε και απευθείας στα σχόλια της Ατλαντίδας απο εδώ https://disqus.com/home/forums/apanemo-limani/?l=el
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου