Το πρώτο «ΟΧΙ» στον Μουσολίνι και στις βλέψεις του να καταλάβει την Ελλάδα δεν ειπώθηκε από ελληνικά, αλλά Ιταλικά χείλη. Η ιστορία έχει γράψει, αλλά παράλληλα έχει ξεχάσει, τον αντιπλοίαρχο Τσέζαρε Γκουερίνι, από την Πεσκάρα, που αρνήθηκε να «χτυπήσει» την Έλλη ανήμερα της Παναγιάς στο λιμάνι της Τήνου.
Ο Γκουερίνι υπηρετούσε στο ιταλικό υποβρύχιο «Ντελφίνο». Ήταν 33 χρόνων το 1940 όταν πήρε στα χέρια του το κρυπτογραφημένο σήμα που του ζητούσε να βυθίσει το ελληνικό πλοίο, το πλοίο δηλαδή μιας ουδέτερης χώρας.
- Η φωτογραφία αποτελεί ντοκουμέντο. Είναι τραβηγμένη από το Ιταλικό υποβρύχιο την ώρα που η πρώτη τορπίλη χτυπά την «Έλλη»
Προσπάθησε να επικοινωνήσει με το διοικητή της βάσης της Λέρου, αλλά αυτός έλειπε. Έτσι πήρε τη μεγάλη απόφαση: Να επιβεβαιώσει τη διαταγή από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού στη Ρώμη. Η απάντηση επιβεβαίωνε τη διαταγή και τον κατηγορούσε που καθυστερούσε την εκτέλεσή της.
Διοικητής των κατεχόμενων από τους Ιταλούς Δωδεκανήσων ήταν ο Τσέζαρ Μαρία Ντε Βέκι, από τους φανατικούς οπαδούς του Μουσολίνι. Όταν πληροφορήθηκε την ενέργεια του υφισταμένου του διέταξε την άμεση αντικατάστασή του. Ένα υδροπλάνο μετέφερε στη Λέρο τον πλοίαρχο Φερότσε που είχε εντολή να οδηγήσει στη Ρόδο τον απείθαρχο κυβερνήτη. Μαζί του βρισκόταν και ο νέος κυβερνήτης.
- Γιατί αρνήθηκες να εκτελέσεις τη διαταγή; Ρώτησε τον Γκουερίνι ο Φερότσε μόλις τον συνάντησε.
- Θεωρώ μια τέτοια πράξη ανέντιμη. Ατιμάζει το Ιταλικό Ναυτικό, απάντησε ο αντιπλοίαρχος και το γεγονός αυτό εκνεύρισε ακόμα περισσότερο τον Φερότσε που του είπε:
- Είσαι στασιαστής και σαμποτέρ. Επεχείρησες να ματαιώσεις στρατιωτική διαταγή σε περίοδο πολέμου. Συλλαμβάνεσαι!
Ο νέος κυβερνήτης σε κάτι λιγότερο από 24 ώρες είχε εκτελέσει τη διαταγή. Όσο για τον Γκουερίνι κλείστηκε φυλακή, δικάστηκε από το Ναυτοδικείο στη Κω και καταδικάστηκε σε θάνατο. Εκτελέστηκε σε άγνωστο μέρος των Δωδεκανήσων το 1943. Λέγεται ότι οι τελευταίες του λέξεις ήταν: «Είμαι άνθρωπος».
Εκδίκηση της μοίρας
Η μοίρα του διαδόχου του Γκουερίνι δεν ήταν καλύτερη. Μετά τον τορπιλισμό τον κάλεσαν στη Ρώμη. Μόλις επέστρεψε στη Λέρο από τον τορπιλισμό της «Έλλης» μαζί με τον ύπαρχό του, επιβιβάστηκαν στο δικινητήριο υδροπλάνο τύπου «Σαβόια – Μαρκέτι». Ονειρευόντουσαν παράσημα και διακρίσεις. Δεν πρόλαβαν. Έξω από τη Νάπολη το δικινητήριο κατέπεσε στη θάλασσα. Πνίγηκαν κι οι δύο.
Όμως και το «Ντελφίνο» δεν είχε καλύτερη μοίρα. Το 1943 συγκρούστηκε μέσα στο λιμάνι του Τάραντα. Βυθίστηκε έπειτα από σύγκρουση με Ιταλικό αντιτορπιλικό!
( ΠΗΓΗ: http://www.pamesports.gr/
Περιοδικό Επίκαιρα (τεύχος 211, 24 Αυγούστου 1972): Η «Έλλη» πήρε εκδίκηση… Σ.Βέρμος
Εφημερίδα «Ελευθερία» (15 Αυγούστου έως 5 Σεπτεμβρίου 1965): Ο τορπιλισμός της «Έλλης». Ποιος έδωσε την εντολήν; )