Σάββατο 16 Αυγούστου 2014

Geoffrey Pyke: ο παρανοϊκός Βρετανός επιστήμονας, που το 1942 πρότεινε στον Τσώρτσιλ να κατασκευαστούν πλοία από πάγο (!), προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος των γερμανικών υποβρυχίων.


Ο Geoffrey Pyke πολεμούσε με τους δαίμονές του σε ένα σανατόριο καταναλώνοντας αμφεταμίνες. Για να μην τρελαθεί εργαζόταν υπερβολικά. Βρισκόμαστε στις αρχές του 1942 και η Μεγάλη Βρετανία ψάχνει απεγνωσμένα ένα σχέδιο για να αναχαιτίσει τη γερμανική επέλαση στον Ατλαντικό Ωκεανό.


Ο ιδιόρρυθμος επιστήμονας είχε ένα σχέδιο το οποίο ενέκρινε ο ίδιος ο Churchill. Ήθελε να κατασκευάσει ένα αεροπλανοφόρο από πάγο το οποίο σύμφωνα με τα σχέδιά του θα ήταν άτρωτο από τις τορπίλες των γερμανικών υποβρυχίων λόγω της σκληρότητας του πάγου
Η ιδέα του 49χρονου είχε μεγάλη απήχηση. Κατασκευάζοντας ένα πλοίο δύο εκατομμυρίων τόνων από πάγο σε περίπτωση επίθεσης με τορπίλες αυτές θα άνοιγαν μόνο μια μικρή τρύπα στον πάγο, χωρίς να προκαλέσει κανένα πρόβλημα στην αξιοπλοΐα του σκάφους.

Το  πλοίου  θα είχε 610 μέτρα μήκος και 92 μέτρα πλάτος, αλλά θα έπρεπε να βρίσκεται μόνιμα σε θερμοκρασία -16 βαθμών κελσίου. Αυτό σήμαινε, πως θα έπρεπε να εξοπλιστεί με σύστημα ψύξης και κάποιου είδους μόνωση για το περίβλημα. Το οποίο θα έπλεε με ένα εσωτερικό σύστημα ψύξης για να μη λιώσει, ενώ οι περίπου δύο χιλιάδες άνδρες που θα αποτελούσαν το πλήρωμά του θα φορούσαν γούνες και παπούτσια με πρόκες.
Τόσο ο Τσόρτσιλ όσο και το επιτελείο του Αγγλικού Ναυτικού ενθουσιάστηκαν, με αποτέλεσμα να εγκριθεί στις 7 Δεκεμβρίου του 1942 ένα τεράστιο κονδύλι για την κατασκευή των πλοίων από πάγο, με την επιχείρηση να παίρνει το όνομα "Σχέδιο Habbakuk". Μάλιστα η βρετανική κυβέρνηση έκανε επίσημη αίτηση στον Καναδά ο οποίος παραχώρησε μια παγωμένη λίμνη για να πραγματοποιηθούν εκεί οι δοκιμές.
Στην πράξη ωστόσο διαπιστώθηκε ότι όταν δοκίμαζε πολλά μπλοκ πάγου ακόμα και με ένα σκουπόξυλο μπορούσε να σπάσει το νέο κομμάτι, στα σημεία των ενώσεων των μπλοκ.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εγκαταλειφθεί το σχέδιο. Λίγους μήνες αργότερα δυο επιστήμονες στο Μπρούκλιν των ΗΠΑ έφτιαξαν ένα μείγμα από νερό, χαρτί και πριονίδι ξύλου, το οποίο όταν πάγωνε, όχι μόνο έλιωνε πολύ πιο αργά, αλλά γινόταν και ανθεκτικό σαν μπετόν! Το νέο υλικό ονομάστηκε "Pykrete", προς τιμήν του Geoffrey Pyke.
Σύμφωνα με τη Daily Mail, το 1943 ο λόρδος Mountbatten παρουσίασε το νέο υλικό σε επιτροπή Αμερικανών, στο Κεμπέκ του Καναδά. Είχε μαζί του ένα μπλοκ πάγου κι ένα μπλοκ Pykrete. Έβγαλε το περίστροφό του και πυροβόλησε το μπλοκ του πάγου, το οποίο έγινε κομμάτια. Έπειτα πυροβόλησε το μπλοκ από Pykrete, η σφαίρα εξοστρακίστηκε και τραυμάτισε ελαφρά έναν Αμερικανό αξιωματικό.
Ο Pyke  αυτοκτόνησε το 1948 παίρνοντας ισχυρή δόση ναρκωτικών, ενώ το "Σχέδιο  Habbakuk" "θάφτηκε" καθώς θεωρήθηκε -δικαίως- μια από τις μεγαλύτερες γκάφες στην ιστορία.

Την  ιστορία του Geoffrey Pyke μπορεί κανείς να τη διαβάσει στο βιβλίο Adapted from Churchill’s Iceman: The True Story Of Geoffrey Pyke: Genius, Fugitive, Spy by Henry Hemming, των εκδόσεων Preface.
ΠΗΓΗ: news247.gr, dailymail


26 σχόλια:

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Τις τελευταίες μέρες το ντιφενς έχει μετατραπεί σε Αγιο Ορος, παρακαλείσθε να έχετε κάνει νηστεία προτού σχολιάσετε εκεί, και φυσικά αποχή απο τη συνουσία Τετάρτες και Παρασκευές, ακόμα καλύτερα βέβαια αν συνουσιάζεσθε μόνο για τεκνοποίηση....:)

ellinas magas είπε...

Ωραιο αρθρο! (πρωτη φορα ακουσα για αυτο το πλοιο)

Στρατηγικός επενδυτής είπε...

Πρωτότυπο αλλά πολύ περιορισμένων δυνατοτήτων. Οι Γερμανοί στα θερμά κλίματα θα "αλώνιζαν" ανενόχλητοι.

Σταμάτης Χρυσοστόμου είπε...

Ελπίζω να μην μπεί κι εδώ ο βρομερός Φιρίκης! Το νού σας !

Καλησπέρα σας αγαπητοί!

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Ο λαός απαιτεί ποίημα.....:)

Σταμάτης Χρυσοστόμου είπε...

Δυστυχώς τα ίχνη του φίλτατου εχάθησαν αγαπητέ τις τελευταίες μέρες. Κατιτίς μου ψέλλιζε δια την 27/08 , αλλά δεν κατάλαβα πολλά .

Πολύ πιθανόν όμως να δείτε σχετικόν άρθρο σε μεγάλα ηλεκτρονικά μέσα παραπληροφόρησης.

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Το blog το έφτιαξα πριν απο 4 μέρες, για να κάνουμε συζητήσεις και χαβαλέ άνευ τρολ, ύβρεων, ανοησίας, λογοκρισίας και νταβατζήδων, θα χαρώ να μας επισκέπτεσαι...! :)

Σταμάτης Χρυσοστόμου είπε...

Δια τον ίδιο λόγο ο βρομερός και χαμερπής Φιρίκης μου είπε πως δημιούργησε λογαριασμό εις το Facebook, εις το Capital ,εις το twitter και πολύ σύντομα και αλλού!

Θα χαρεί πολύ κι αυτός να έμπει εδώ μέσα. Είμαι σίγουρος!

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ είπε...

ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ....

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Αχ και να ΄μουν καβουράκι στο βράχο..... (απο την Τσεχία η κοπέλα)


http://c202324.r24.cf1.rackcdn.com/JenniCzech-1307980546_bg.jpg

ellinas magas είπε...

Ουαου

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Γειά σου ΣΠΑΡΤΑΚΕ! Τον εντόπισα τον φίλτατο στο ντιφενσ, τον κατάλαβα απο τον τρόπο που τα έλεγε...:)

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Ουάου δε λες τίποτα....

ellinas magas είπε...

Ασχετο, γιατι δεν πολυ σχολιαζεις στο defence το τελευταιο καιρο?

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Εγραψα σήμερα αρκετά σχόλια, διάβασα και μερικά εύστοχα δικά σου.
Τα ίδια και τα ίδια στα σχόλια, όλο προφητείες και ρωσολαγνεία, άσε που τον τελευταίο καιρό ψάχνονται και για διαγραφές, έσβησαν σχόλια και του σεναριολόγου σήμερα, και άλλων...
https://www.diigo.com/item/image/4vm5v/x8sg?size=o

ellinas magas είπε...

Μαλιστα. Κοιτα να σου πω την αληθεια με τον Φιρικη απορω πως δεν τον ειχαν διαγραψει τοσο καιρο, θελω να πω ειχαν την ευκαιρια αν ηθελαν και αν θεωρυν αφορμη αυτα τα σχολια.Δεν θα καταλαβω ποτε τη λογικη στο θεμα των διαγραφων στο site.

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Τα κλικ τους ενδιαφέρουν.. Είχε πλάκα μια φορά που έβριζαν κάποιοι χυδαία, και τους είπε ο φίλος "πίσω γορίλα" οτι πρέπει να επέμβει ο συντονιστής και να τους διαγράψει, και αντ΄αυτού βγήκε ο συντονιστής και του έκανε σύσταση να μην τους απειλεί (!) γιατί θα διαγραφεί ο ίδιος, και μείναμε όλοι κάγκελο...!

ellinas magas είπε...

Xαχαχα, ειμαστε μια χαρουμενη ατμοσφαιρα! Ασχετο, δεν ξερω αν μπορεις να βαλεις καποιο τσατ στο site σου να αλλαζουμε ευκολοτερα σχολια, αν μπορεις ισως ηταν πολυ καλο. :)

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Δεν γνωρίζω αν και πώς γίνεται, θα το ψάξω! Καλό βράδυ φίλε, και σε όλους!

Στρατηγικός επενδυτής είπε...

Αχ και να μουν το κυματάκι...

Στρατηγικός επενδυτής είπε...

Φωτιά στα κόκκινα...

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Εμπαινε Πούτιν....!!!

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ είπε...

ΤΕΛΙΚΑ ΕΙΧΕ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΛΑ ΤΟΥ Ο ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ..............

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Οντως, απο τα λίγα καλά που είχε.....:)

τριαστερος είπε...

AYTA

τριαστερος είπε...

AY

Δημοσίευση σχολίου