Γλαύκος ο Χίος: ο εφευρέτης της συγκολλήσεως του σιδήρου, το 700 π.Χ (!)
"Γλαύκος γαρ Χίος σιδήρου κόλλησιν εύρεν", αναφέρεται στον Φαίδωνα του Πλάτωνος.Ο Γλαύκος ο Χίος (ή ο Σάμιος κατα άλλη εκδοχή), κατά το λεξικό του Σουίδα* (10ος αι. μ.Χ), είναι ο πρώτος που εφηύρε την κόλληση του σιδήρου, γύρω στο 700 π.Χ. Ο ρόλος του σιδήρου και των μετάλλων γενικότερα, στην εξέλιξη της ιστορίας της ανθρωπότητας υπήρξε καθοριστικός, τόσο για τη γεωργία και το κυνήγι, όσο και για τον πόλεμο, καθώς και για τη μετέπειτα δημιουργία σύγχρονων ανθεκτικών μηχανημάτων, απλών στη χρήση αρχικά και πολύπλοκων αργότερα.
Η τεχνική της κόλλησης του σιδήρου, αλλά και η μετατροπή του σε σκληρό χάλυβα μέσω της ενανθράκωσης ("βαφής"), αποτέλεσαν τον θεμέλιο λίθο για τη σύγχρονη μηχανική. Θερμαίνοντας δηλαδή το σίδηρο μέσα σε διάπυρη χόβολη από ξυλοκάρβουνα και κατόπιν με την απότομη ψύξη του σε νερό, επιτυγχανόταν η μετατροπή του σε χάλυβα υψηλής αντοχής.
Φέρεται ως ο κατασκευαστής περίτεχνου μεταλλικού γλυπτού που χρησιμοποιήθηκε στην 21η Ολυμπιάδα, το 692 π.Χ. Επίσης κατασκεύασε περίτεχνο μεταλλικός σκεύος, διακοσμημένο με παραστάσεις ζώων, εντόμων και φυτών, αφιερωμένο στο Μαντείο των Δελφών.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Υποσημείωση:
*(Σούδα ή Σουίδα είναι ένα από τα σημαντικότερα ελληνικά λεξικά ή εγκυκλοπαίδειες το οποίο γράφτηκε τον 10ο αιώνα. Πιθανόν Σούδας ήΣουίδας να είναι το όνομα του συντάκτη του. Περιέχει 30.000 λήμματα, πολλά από τα οποία περιέχουν στοιχεία από πηγές που διαφορετικά θα είχαν χαθεί στον καιρό μας. Το λεξικό του είναι ένα από τα πολυτιμότερα έγγραφα για την ελληνική φιλολογία, την γραμματική, και τη λογοτεχνική ιστορία.
Τίποτα δεν είναι γνωστό για τον ίδιο τον Σουίδα εκτός από το ότι έζησε στα μέσα του 10ου αιώνα, προφανώς στην Κωνσταντινούπολη, και ότι ήταν πιθανώς ένα εκκλησιαστικό πρόσωπο που αφιερώθηκε στις λογοτεχνικές μελέτες. Νεότερες θεωρίες αναφέρουν ότι πιθανόν να μην είναι το όνομα του συντάκτη αλλά ότι πρόκειται για συλλογικό έργο και η λέξη προέρχεται από λατινική λέξη που σημαίνει "φρούριο" και χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει τον σκοπό του έργου, την περιφρούρηση της γνώσης. Χρησιμοποιεί υλικό από την κλασσική περίοδο ως τους χρόνους του ενώ μια μακριά σειρά μεταγενέστερων συγγραφέων όπως ο Ευστάθιος Θεσσαλονίκης, αναφέρονται σε αυτόν. Τα σημεία στα οποία γίνεται αναφορά στον Μιχαήλ Ψελλό θεωρούνται μεταγενέστερες προσθήκες. Το λεξικό Σουίδα είναι κάτι μεταξύ ενός γραμματικού λεξικού και μιας εγκυκλοπαίδειας με τη σύγχρονη έννοια.)
ΠΗΓΕΣ: de.wikipedia.org/wiki/Glaukos_von_Chios
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CE%BF%CF%8D%CE%B4%CE%B1_(%CE%BB%CE%B5%CE%BE%CE%B9%CE%BA%CF%8C)