Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

1970, το  πείραμα της Τζέην Έλλιοτ για τον ρατσισμό

Ο ρατσισμός είναι χαρακτηριστικό του ανθρώπου που θεωρεί τον εαυτό του καθαρότερο, καλύτερο από κάποιους άλλους, ακόμα κι αν τις διαφορές πάνω στις οποίες στηρίζει την ανωτερότητά του δεν πάλεψε καθόλου για να τις αποκτήσει, αλλά τις κληρονόμησε, όπως διαφορετικό χρώμα δέρματος, ή ματιών.

Το 1970, η Τζέην Έλλιοτ, δασκάλα δημοτικού, πραγματοποίησε ένα διήμερο πείραμα. Την πρώτη μέρα, έπεισε τα παιδιά πως όσα έχουν μπλε μάτια είναι ανώτερα από όσα έχουν καφέ μάτια, και πως από εκείνη τη στιγμή θα είχαν πλεονεκτική θέση έναντι των καφέ στα πάντα: Οι μπλε θα είχαν μεγαλύτερο διάλειμμα ενώ οι καφέ θα έμεναν μέσα, σε καμία περίπτωση οι καφέ δεν θα μπορούσαν να παίξουν με τους μπλε, ενώ οι καφέ θα έπρεπε να φοράνε κολάρο ώστε να ξεχωρίζουν και να πίνουν νερό από τον ψύκτη μόνο με ποτήρι....


Τη δεύτερη μέρα, οι ρόλοι αντιστράφηκαν. Τώρα, οι καφέ είναι καλύτεροι, πιο έξυπνοι, έχουν παραπάνω διάλειμμα και απολαμβάνουν όλα όσα απολάμβαναν την προηγούμενοι οι μπλε. Οι αντιδράσεις και η συμπεριφορά των παιδιών καταγράφηκαν από κάμερες. Μια ήρεμη τάξη, με χαρούμενα παιδιά που έπαιζαν και διασκέδαζαν, χωρίστηκε στη μέση. Για πρώτη φορά, υπήρξε συμπλοκή στην αυλή του σχολείου μεταξύ καφέ και μπλέ ματιών, με τους τελευταίους να αποκαλούν υποτιμητικά τους μέχρι πριν λίγο φίλους τους “καφεμάτηδες”, όπως αποκαλούσαν οι γονείς τους τους μαύρους, “αράπηδες”. Για πρώτη φορά, τα παιδιά ένιωθαν το βάρος της φυλετικής διάκρισης και του ρατσισμού στις πλάτες τους, για κάτι που δεν επέλεξαν να έχουν (καφέ ή μπλε μάτια) και που δεν μπορούσαν να αλλάξουν. Αντιθέτως, όταν βρίσκονταν στην πλεονεκτική θέση του ανώτερου, κατόπιν εντολής δασκάλας, η "ψυχολογία του ευνοημένου" τα ωθούσε στο να είναι πιο χαρούμενα και να λύνουν ασκήσεις πολύ πιο γρήγορα.

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο, το οποίο μάλιστα παρακολούθησαν τα ίδια παιδιά αρκετά χρόνια αργότερα, ως ενήλικες.

VIDEO: Brown eyes and blue eyes Racism experiment (Children Session) - Jane Elliott




--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Αλλο ένα ενδιαφέρον βίντεο σχετικά με τον ρατσισμό:


Πηγή:
koutipandoras.gr,  2013





166 σχόλια:

ellinas magas είπε...

Πολυ ωραιο αρθρο!

stamxx είπε...

αυτο μας κανουν και σημερα και αντι να ειμαστε αγαπημενοι σαν Ελληνες σφαζομαστε μεταξυ μας...

Rodrigo Γνωστικιστής είπε...

πολυ ωραιο αρθρο το ποσταρε ο μαγκας στο ντιφενς
δεν ηξερα που το πήρε απο σενα

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Απο το κουτί της Πανδώρας είναι, 2013.

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Εχεις απόλυτο δίκιο, δυστυχώς, διαίρει και βασίλευε λέγεται...

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Ποστάρετε ελεύθερα σχετικά βιντεάκια, φωτό ή άρθρα για τον ρατσισμό, να ανοίξουμε συζήτηση αύριο.

stamxx είπε...

δεν ειμαι ρατσιστης κυριε αυτοι ειναι μαυροι!

noname είπε...

να μαι και εγώ σε ένα από τα αγαπημένα μου θέματα.
Οκ προσπαθούν να μας πείσουν πως τα επιχειρήματα του ρατσιστή είναι το χρώμα του δέρματος και τα μάτια...ας έλεγε κάποιος στην κυρία αυτή πως :
Η λέξη ρατσιστής προέρχεται από την λέξη ράτσα και άρα φυσικά και είμαστε όλοι ρατσιστές καθώς ανήκουμε σε μία ράτσα.
...αν ο σομαλός / αφγανός / πακιστανός που έρχεται στην Ελλάδα κάνει μια στάση να κατουρήσει στον κήπο μου ή θεωρεί πως ο βιασμός είναι φυσιολογική πράξη , η κάνει σέξ επάνω σε τάφους ...και το κάνει όχι αποκλειστικά ένας αλλά το πλείστον της ράτσας του εώς αντιπροσωπευτικό δείγμα...τότε εγώ έχω δικαίωμα να είμαι ρατσιστής, επειδή ακριβώς διαχωρίζω την δική μου ράτσα (που έχει άλλη κουλτούρα) από την δική του.

Εκτός κύριοι αν θέλουν να μας πείσουν πως δεν υπάρχουν διαφορετικές ράτσες, νοοτροπίες, κουλτούρες κλπ.
Τα σκυλιά δλδ γιατί τα διεχωρίζουμε σε ράτσες? είναι κακό? αφού είναι διαφορετικές ράτσες τι να κάνουμε..για αυτά γιατί απαγορεύεται η λέξη ράτσα? όση σχέση έχει ένα κανίς με ένα ντόπερμαν τόση σχέση έχει ένας καυκάσιος με έναν αφρικανό τελεία και παύλα. Διαφορετικό χρώμα διαφορετική πλάση , διαφορετική συμπεριφορά (όπως το κανίς έχει διαφορετική συμπεριφορά από το πεκινουά) και πάει λέγοντας.
Ε ναί λοιπόν εφόσον υπάρχουν διαφορετικές ράτσες θα υπάρχουν και άνθρωποι που το μαρτυρούνε και ας τους λένε ρατσιστές!

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Δεν είναι μόνο οι μαύροι που δέχονται ρατσισμό, υπάρχει φυλετικός ρατσισμός, θρησκευτικός, κοινωνικός, οικονομικός, εμφανισιακός κλπ

stamxx είπε...

συμφωνω απλα αστειευθηκα!

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Γειά σου noname, το θέμα είναι ο σεβασμός, η ισοτιμία και η ισονομία μεταξύ των ανθρώπων, οι άνθρωποι δεν είναι σκυλιά να καθοδηγούνται αποκλειστικά απο το ένστικτο, παίζει ρόλο η μόρφωση, η παιδεία, το κοινωνικό και οικογενειακό περιβάλλον στη διαμόρφωση αυτού του σεβασμού στη διαφορετικότητα του άλλου, σε όλους τους τομείς που μπορεί να είναι διαφορετικός.

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Είναι σαν αυτό που λέει, "μια φορά την έδειρα τη γυναίκα μου κύριε Πρόεδρε, ξεκίνησα τον Μάη του 75΄ και τελείωσα τον Ιούνη του 82΄ " :)

stamxx είπε...

xaxaxa καλο!

Κουνουπι είπε...

Το τι ειναι αυτο που κολλαει;
Πατερας του ητανε ...

Κουνουπι είπε...

...ενω και το σεναριο της ταινιας εντελως διαφορετικα παγματα θελει να μας πει αλλα θελει να μας πει

τριαστερος είπε...

ΕΦΟΣΩΝ ΠΑΡΑΔΕΧΕΣΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΙΜΑΤΟΣ ΝΑΙ ΣΥΜΦΩΝΩ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ.
ΑΝ ΜΕΓΑΛΩΝΑΜΕ ΥΠΟ ΤΙΣ ΙΔΙΕς ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΟΜΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΙΔΙΟΙ

noname είπε...

Καταρχήν να κατανοήσουμε ένα πράγμα....ότι υπάρχουν διαφορετικές ράτσες στον πλανήτη με διαφορετικό DNA και διαφορετικά φυλετικά χαρακτηριστικά...εφόσον δεν ντρεπόμαστε να το πούμε αυτό...τότε προχωράμε..
Το αντίστοιχο υπάρχει και στους πιθίκους με διάφορες αντίστοιχες ράτσες και το αντίστοιχο σε σκύλους όπου ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΝΕΕΣ ΡΑΤΣΕΣ ΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ (κυνηγιού η σπιτιού ή φύλακα) ΤΑ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΝΟΥΜΕ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ΅ΜΕ ΠΟΛΥΕΤΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ.
Και το πεκινουά αν το εκπαιδεύσεις κατάλληλα και μεγαλώσει με το κανίς θα πάψει να του γαυγίζει. Ότι και να κάνεις όμως θα είναι 2 σκυλιά διαφορετικής ράτσας με διαφορετικές συμπεριφορές κλπ.το ένα θα είναι πιο χαδιάρικο το άλλο πιο άγριο.
Η κάθε ράτσα έχει δική της συμπεριφορά και νοοτροπία και αυτό δεν αλλάζει με ένα βιβλίο στο κολέγιο.Πάρε το πολυπολιτισμικό παράδειγμα των ΗΠΑ όπου στις φυλακές βρίσκοντε 90% μαύροι και μελαμψοί οι οποίοι είναι τριτοτέταρτης γεννιάς εκεί.
Ο Έλληνας όταν υποδέχθηκε εδώ το 90 100δες χιλιάδες αλβανών (οι οποίοι έχουν διαφορετικά φυλετικα χαρακτηριστικά όπως πχ τρίγωνο κεφάλι καθόλου λαιμό κλπ) τους προσέφερε ρούχα, τροφή, συμπόνοια , δουλειές κλπ , όταν αυτοί όμως άρχισαν να διαπράτουν εγκλήματα λόγω διαφορετικής κουλτούρας (εκεί αν δεν αποδείξεις στον πεθερό ότι μπορείς να κλέψεις δεν σου δίνει την κόρη του) τότε γίναμε ρατσιστές!! και δεν κατάλαβα...τι το κακό έχει η λέξη...κατανοήσαμε ότι αυτοί είναι διαφορετική ράτσα και έχουν διαφορετική νοοτροπία.
Τον σεβασμό που αναφέρεις η κάθε ράτσα τον κερδίζει με τις πράξεις της και δεν πρέπει να επιβάλετε......εγώ έχω απερισόριστο σεβασμό στους Ιάπωνες λόγω των αρχών τους , του ήθους τους πχ και είναι διαφορετική ράτσα...ναί θα πρέπει να τον κερδίσουν και οι άλλες ράτσες οι οποίες διαχρονικά...στα τόσα χιλιάδες χρόνια ιστορίας κέρδισαν απλά τον χλευασμό.
Φυσικά και είμαι ρατσιστής επειδή (και καλά κάνω επειδή είναι όντως αποδεδειγμένο επιστημονικά) υπάρχουν διαφορετικές ράτσες.

noname είπε...

μα εκεί είναι το θέμα....είναι στο DNA τους το πρόβλημα...όσο άλλαξε ο αφροαμερικανός τέταρτης γεννιάς τόσο να περιμένεις και από τους άλλους.

Κουνουπι είπε...

Το αρθρο το διαβαζω αυριο γιατι τωρα νυσταξα

Ενα βιντεο καπως σχετικο ειναι εδω: https://www.youtube.com/watch?v=RC1hRRxR-4I

Καλο βραδυ!

Rodrigo Γνωστικιστής είπε...

αλλού ειναι το προβλημα

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Οι προσωπικές πεποιθήσεις του καθενός είναι αποδεκτές εφόσον όμως τις κρατάει για τον εαυτό του και δεν επηρεάζουν τα δικαιώματα του άλλου, η ελευθερία του καθενός απο εμάς σταματάει εκεί που ξεκινάει η ελευθερία του άλλου.

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Καλό σου βράδυ φίλε κώνωπα, αύριο η συζήτηση!

Rodrigo Γνωστικιστής είπε...

καλο βραδυ μπιφτεκι(συγνωμη αλλα το προτιμω)

Freemason είπε...

Κανονικός ορισμός:

"Ρατσισμός είναι η αντίληψη ότι οι άνθρωποι δεν είναι όλοι ίσοι μεταξύ τους, αλλά διαχωρίζονται σε ανώτερους και κατώτερους, διακρινόμενοι είτε από το χρώμα του δέρματος, είτε από την εθνικότητα, είτε από τη θρησκεία κλπ.[1] Το πιο συνηθισμένο είδος ρατσισμού, και αυτό που έχει δώσει την αρχική ονομασία στην λέξη, ιταλ. ("ράτσα") razza = φυλή), είναι ο φυλετικός ρατσισμός"

Νέος ορισμός

""Ρατσισμός είναι η αντίληψη πως πρέπει να αντιμετωπιστεί η λαθρομετανάστευση"

noname είπε...

βίτσι, συμφωνώ με αυτό που λές και άρα είναι σαν να μου λές ότι έχω δίκαιο σε όσα έγραψα παραπάνω.
Επειδή οι μουσουλμάνοι που έχουν κατακλύσει την Ελλάδα επι το πλείστον δεν έχουν κανένα σεβασμό στην δική σου και την δική μου ελευθερία και αυτό έχει να κάνει καθαρά με την συμπεριφορά,νοοτροπία η οποία είναι αντιπροσωπευτική της ΡΑΤΣΑΣ τους.

noname είπε...

παλιός και νέος ορισμός λοιπόν...σε μία λέξη που τα λέει όλα μόνη της.
Αν εγώ αύριο βγάλω έναν τρίτο ορισμό και τον περάσω στα βιβλία θα φταίω εγώ?

Freemason είπε...

Ο νέος ορισμός είναι προφανώς ειρωνικός. Θυμήσου κάτι επιχειρήσεις σκούπα στο κέντρο επί Καραμανλή, που έβγαινε το ΣΥΡΙΖΑ και μιλούσε για πογκρομ και Άουσβιτς.

noname είπε...

α μπράβο..

Rodrigo Γνωστικιστής είπε...

υπαρχει και ακροδεξιος που ειναι καπως

"ρατσισμος ειναι η αντιληψη πως ολοι οι λαοι μισούν τους ελληνες "

Freemason είπε...

Χαχαχαχαχ, όντως

noname είπε...

καλά το τί υπάρχει σε όλες τις παρατάξεις άστο..

Rodrigo Γνωστικιστής είπε...

φυσικα τρελα απο παντου
αλλα επιλεγω να ακουω τις λογικες φωνες
στο ντιφενς κανουν το αντιθετο

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Δεν συμφωνώ πλήρως, η νομοθεσία και η κοινωνία επιβάλλουν ισοτιμί και σεβασμό προς όλους, προς τα ανθρώπινα δικαιώματα.

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Γειά σου φίλτατε.

noname είπε...

η αλήθεια είναι πως υπάρχουν αρκετοί ανθέλληνες (υπάρχουν αίτια για αυτό) όπως αρκετοί αντισημίτες αρκετοί αντιαμερικανοί κλπ κλπ πάντα υπήρχαν συμπάθειες και αντιπάθειες μεταξύ μερίδας ανθρώπων.
Οι Εβραίοι είναι αυτοί που περισσότερο έχουν την πεποίθηση πως όλος ο πλανήτης τους μισεί...η κάνω λάθος?

Freemason είπε...

Καλή σας μέρα

noname είπε...

είπαμε...ο σεβασμός δεν επιβάλετε..από κανέναν , πρέπει να τον κερδίσει.

Rodrigo Γνωστικιστής είπε...

θα ελεγα πως κανετε
υπαρχουν και αυτες οι φωνες που τα λενε αυτα οπως υπαρχουν και εδω
αλλα θα σας πω κατι με την ιδεα πως δεν ειστε αρνητης του ολοκαύτωματος σας λεω πως οι εβραιοι παντα αντιμετωπιζαν ρατσισμο
μικρη γενοκτονία εκανε η δυση στον εβραικο λαο γιατι νομιζε πως ηταν η αιτια του μαυρου θανατου
ο λεοντόκαρδος τους εσφαζε στο λονδινο
το αραβικο χαλιφατο τους πετσοκοβε και παει λέγοντας
ο αντισημιτισμός δεν ειναι φαινομενο που πρωτοεμφανιστηκε του 1939 παντως

noname είπε...

Ξεκινάς την απάντηση φίλε μου λέγοντας πως κάνω λάθος που θεωρώ πως οι Εβραίοι είναι αυτοί που περισσότερο έχουν την πεποίθηση πως όλος ο πλανήτης τους μισεί και αμέσως μετά, μου λές πως οι εβραιοι παντα αντιμετωπιζαν ρατσισμο..
Οκ το θέμα δεν είναι αυτό πιστεύω , φυσικά και δεν είμαι αρνητής της γενοκτονίας στον βΠΠ όπως φαντάζομαι και κάθε νοήμων άνθρωπος.
Πιστεύω πως οι εβραίοι ήταν το εύκολο θύμα προπαγάνδας για να ενώσουν τον κόσμο ενάντια σε κάτι.
Ο χίτλερ πρίν κάνει ότι έκανε με τους εβραίους είπε την εξής κουβέντα: ποιος θυμάται σήμερα τους αρμένιους?
Αυτό θα πρέπει να σου θυμίζει πως γίνανε και άλλες γενοκτονίες στο παρελθόν και ειδικά αυτές των Ελλήνων του πόντου, σμύρνης κλπ.

Rodrigo Γνωστικιστής είπε...

προσεξε
τα εχουν ζήσει μεν αρα αυτοι που το πιστεύουν εχουν και ενα δικιο
αυτο υπερασπιζομαι αρχικα
δευτερον θεωρω πως η πλειοψηφια δεν εχει αυτη την αντίληψη παρα το τι εγινε στο παρελθον
στο λεω οχι επειδη ετσι μου ηρθε αγπητε αλλα επειδη και στις σπουδες μου αλλα και σε αλλες περιοδους της ζωης μου εχω γνωρισει ατομα

Rodrigo Γνωστικιστής είπε...

α και ενημερωτικά συμφωνω με τα υπόλοιπα
απλα κανω μια παρατήρηση πως το ολοκαύτωμα δεν πρεπει να το θυμόμαστε ως εβραικη γενοκτονια μονο
πεθάναν τσιγγανοι ,νανοι ,γκεη ,κομμουνιστες κλπ
μπορει να το ερμήνευσα λαθος το τελευταιο βεβαια

the eye είπε...

ποιοι πεθαναν αληθεια στο ολοκαυτομα;

noname είπε...

οκ δεκτό πως όλοι έχουμε γνωρίσει πλείστον ανθρώπων που περιπαικτικά ή σε στύλ ανεκδότου έχουν πεί διάφορα για τους εβραίους (ειδικά για το θέμα της τσιγκουνιάς) όπως άλωστε και για τους σκωτσέζους και πάει λέγοντας. Δύσκολα θα βρείς άτομα που θα λένε ότι καλά πάθανε τότε...αν πράγματι βρείς κάποιο τέτοιο άτομο...τότε αυτό το άτομο δεν είναι καλά στο μυαλό του, η έχει άλλα προβλήματα και θα μπορούσε να πεί το ίδιο και για την θεία του.
Αν βρείς άτομο που είναι φανατισμένος πραγματικά εναντίων των εβραίων θα είναι μόνο κάποιος ο οποίος δέχεται αλλεπάληλο κύρηγμα από ¨"λάθος" ιερείς εκεί στις κατηχήσεις και στις εκκλησίες που ξημερωβραδιάζει και αυτοί είναι πολύ λίγοι...όπως άλωστε λίγοι εντοπίζοντε και σε κάθε διαδυκτιακό τόπο (στο ντέφι είναι οι τρείς γνωστοί).
Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε κάτι:
Λέγοντας εβραίοι αναφερόμαστε στο θρήσκευμα των Ισραηλιτών και όχι στο έθνος καθεαυτό,απλά είναι αποτέλεσμα διαχρονικής αναφοράς στους Ισραηλίτες με σημείο αναφοράς το θρησκευμά τους.
Όλες οι θρησκείες έχουν στρέψει κόσμο ενάντια στους λαούς άλλων θρησκειών διαχρονικά με αποτελέσματα γενοκτονιών (οι πρώτες γενοκτονίες των Ελλήνων έγιναν από την χριστιανοσύνη).
Οι Ισραηλίτες κουβαλάνε επάνω τους ένα καλό και ένα κακό.
Το καλό είναι πως είναι πολύ έξυπνος λαός και όπου έχουν μεταναστεύσει έχουν ξεχωρίσει με τις επιχειρήσεις τους καθώς και την οργανωτικότητα που τους διακρίνει (τα χαρακτηριστικά της κάθε ράτσας που λέγαμε).
Το κακό είναι πως έχουν ένα θρήσκευμα το οποίο έχει γίνει στόχος εδώ και χίλια περίπου χρόνια από τις άλλες θρησκείες.
Όταν κάποιος θέλει να χτυπήσει την περιουσία του Ισραηλίτη...θυμάται πως είναι εβραίος και τότε κάνει το αντίστοιχο κύρηγμα ξεσηκώνοντας τον κόσμο εναντίων του.
Χμ θα μπορούσα να γράψω βιβλίο με αυτό.

noname είπε...

και Έλληνες.

Rodrigo Γνωστικιστής είπε...

οσοι ειπα και ακομα περισσοτεροι και ελληνες φυσικα

the eye είπε...

χωρις διαθεση παρεξηγησης αγνοεις βασικα πραγματα, και βγαζεις συμπερασματα με λαθος δεδομενα...
ουτε ενας λαος ειναι, ουτε μια θρησκεια εχουν, και οπου σφαγιαστηκαν ηταν αποτελεσμα ακριβως αυτων των διαφορων τους...

noname είπε...

αυτό το λέει ο λιακόπουλος...έχω ακούσει..δεν τον παρακολουθώ τον κύριο.

the eye είπε...

ποιο απο ολα;

Rodrigo Γνωστικιστής είπε...

elaborate more plz

Rodrigo Γνωστικιστής είπε...

συμφωνω σε ολα
αν και αυτο σημαινει πως ολοι του ντιφενς δεν ειναι καλα στο μυαλο τους
η ακροδεξια παραταξη τουλαχιστον

ΗΛΙΑΣ 100% είπε...

Ήρθα κι εγώ!

Rodrigo Γνωστικιστής είπε...

λοιπον εσεις πρεπει να ησασταν ο ελληνας 100%

noname είπε...

ότι οι εβραίοι σφαγιάστηκαν ως αποτέλεσμα εσωτερικής διαμάχης θρησκειών...
είναι αστείο πραγματικα΄...κοίταξε....υπάρχει ο χριστιανός, ο μουσουλμάνος , ο βουδιστής και ο εβραίος , αν μέσα στην εβραική θρησκεία υπάρχουν και κάποιες παραλλαγές είναι δεκτό όπως υπάρχουν και στην χριστιανική κλπ . δεν παύει όμως σημείο αναφοράς ως θρήσκευμα να είναι το εβραικό.
Τώρα αν οι διαφοροποιήσεις εκεί μέσα ευθύνοντε για όλα αυτά...τα θεωρώ θεωρείες συνομοσίας.

ΗΛΙΑΣ 100% είπε...

Αυτός ειμουν!
Αλλά ήταν λίγο εθνικιστικό και έβαλα το όνομα μο

noname είπε...

δεν είναι όλη η ακροδεξιά παράταξη έτσι φίλε μου.

ΗΛΙΑΣ 100% είπε...

Γιατί είμαστε μόνο ατοι σήμερα;
Που είναι τα. Υπολοιπα χασομέρια;

the eye είπε...

καταρχην χωριζονται σε 2 κλαδους.. κανω λαθος; που οι μεν δεν θεωρουν τους δε γνησιους εβραιους...
θα σου υπενθυμισω δε οτι στην εξορια στην ερημο της βαβυλωνας δεν συρθηκαν και οι 12 φυλες του ισραηλ.. αλλα μονο οι 10 του βορειου ισραηλ..
οι φυλες του ιουδα και του βενιαμιν εμειναν αθιχτες.. μηπως γνωριζεις τον λογο;

chris είπε...

θα συζητησουμε για τον ρατσισμο?εχω ορεξη..

noname είπε...

καλώς τον!

the eye είπε...

θεωρεις συνομωσια και το παρακατω;
"Όταν τα παιδιά της
Ευρώπης, ο Σαρπηδών και ο Μίνως, μάλωσαν για την βασιλεία και επικράτησε ο
Μίνωας, ο Σαρπηδών έφυγε μαζί με τους συντρόφους του. Οι εξόριστοι έφθασαν στην
Μιλυάδα της Ασίας, όπου σήμερα κατοικούν οι Λύκιοι. Τότε λέγονταν Μιλυάδα και οι
Μιλύες λέγονταν Σόλυμοι. Βασιλιάς ήταν ο Σαρπηδών..." Ηροδοτος.. ("Κλειώ", 173).

the eye είπε...

Για να στο κανω πιο απλο...


Ιώσηπος (εβραιος ιστορικος): "....επειδή επί της εποχής του Αβραάμ,
του προγόνου μας, η πόλη λέγονταν Σόλυμα. Πολλοί λένε, ότι και ο Όμηρος την
αποκαλεί Σόλυμα. Την δε προσωνυμία "Ιερο-" οι Εβραίοι έβαλαν αργότερα. Ήταν κατά
την εποχή που με τη στρατιά του Ιησού (του Ναυή) κατά των Χαναναίων και του
πολέμου, κατά τον οποίο οι Χαναναίοι κράτησαν (την πόλη), που (ο Ιησούς)
κατένειμε στους Εβραίους, οι οποίοι όμως δεν κατάφεραν να διώξουν (τους
Χαναναίους) από τα Ιεροσόλυμα, μέχρι που την πολιόρκησε ο Δαυίδ...."
(Ιώσηπος, "Ιουδαϊκή Αρχαιολογία", Ζ,3,10-25).

ellinas magas είπε...

Καλως τον. Πως και δεν μπηκες νωριτερα?

noname είπε...

μα είναι παράδειγμα τώρα αυτό?

Rodrigo Γνωστικιστής είπε...

δεν το γνωριζω το τελευταιο αγαπητη θα ηθελα να με βοηθήσετε
το πως μισούνται μεταξυ τους το θεωρω λαθος μια συνωμοσία που επικρατει λογω μια κακης αντίληψης της μειοψηφίας

the eye είπε...

διαβασε απο κατω...
να υποθεσω οτι δεν εχεις ακουσει τιποτα για ασκεναζιμ και σεφαραδιμ...;;

noname είπε...

τώρα θα μου πείς ότι ο χίτλερ ήταν εβραίος ασκεναζίμ (ασκεΝΑΖΙμ)

ΗΛΙΑΣ 100% είπε...

Επειδή φεύγω για πάνω την πέμπτη αποχαιρετώ συγγενείς και φίλους.

Οποτε έχω η παω για επισκέψεις

σεναριολόγος είπε...

εγω είχα το παράθυρο ανοιχτο στο αλλο θέμα :p

ΗΛΙΑΣ 100% είπε...

Κακώς.εμεις είμασταν εδω.
Εσύ γιατί εισουν αλλου;

ellinas magas είπε...

Που πανω πας γιατι εχω χασει επεισοδια?

σεναριολόγος είπε...

ειναι πολλα τα παράθυρα...

Rodrigo Γνωστικιστής είπε...

οι ασκεναζιμ αντιπροσωπευουν το 70% των εβραιων αγαπητη και οι επιμειξίες ειναι παρα πολυ συχες με τους σεφαραδιμ
κανετε λαθος

ΗΛΙΑΣ 100% είπε...

Για σπουδές παω

Δεν εισουν όταν ο γρηγορης μου έδινε συμβουλές;

Rodrigo Γνωστικιστής είπε...

εχεις στο ντιφενς?

σεναριολόγος είπε...

χιχιχι

the eye είπε...

δεν ξερω τι ηταν ο χιτλερ ξερω ομως οτι στα στρατοπεδα του πεθαναν συγκεκριμενοι ανθρωποι... (σεφαραδιμ) οπως και οτι στην θεσσαλονικη καταδοθηκαν εβραιοι απο εβραιους κλπ... επισης οπως γραφω παραπανω οτι στην εξορια στην ερημο της βαβυλωνας δεν πηγαν ολες οι φυλες.. 2 την σκαπουλαραν.. γιατι αραγε;

Rodrigo Γνωστικιστής είπε...

α οκ

ellinas magas είπε...

Οχι! Τωρα που το λες ηθελα να σε ρωτησω αν σπουδαζεις τιποτα, αλλα το ξεχνουσα! Τι θα σπουδασεις?

Rodrigo Γνωστικιστής είπε...

ειστε μουρη παντως
και δεν σας το ειχα

ΗΛΙΑΣ 100% είπε...

Φαρμακευτική

ellinas magas είπε...

Μπραβο! Οτι καλυτερο ευχομαι. ;)

ΗΛΙΑΣ 100% είπε...

Ευχαριστώ.
Αλλά δεν θα σας αφήσω μονους!:P
Για τον πρώτο καιρό τουλαχιστον

ellinas magas είπε...

Eνταξη, ολα με μετρο, αλλο πραγμα η πραγματικη ζωη, αλλο το ιντερνετ. :)

noname είπε...

αν πράγματι στο ολοκαύτωμα πέθαναν μόνο σεφαραδίμ (αν όντως έχεις πραγματικά στοιχεία για αυτό και δεν το διάβασες απλά κάπου) τότε αποκτά κάποια βάση αυτό που λές.
Όμως εκεί πέθαναν και πολλοί Έλληνες , πολωνοί κλπ που δεν ήταν "σεφαραδίμ" ...άρα χαλάει λίγο η ιστορία με το κριτήριο.
όσο για την έρημο της βαβυλώνας κλπ να είμαι ειλικρινής δεν έχω διαβάσει τόσο για την εβραική ιστορία και άρα με πιάνεις αδιάβαστο..απλά αδυνατώ να πιστέψω πως αρκετούς αιώνες μετά παραμένει η ίδια διχόνοια.Είναι σαν να έχουν διχόνοια σήμερα οι σπαρτιάτες με τους αθηναίους ένα πράμα..

the eye είπε...

αγαπητος ειμαι :)
το γεγονος οτι υπαρχει θεμα σχετικα με το ποιοι ειναι γνησιοι εβραιοι και ποιοι οχι αυτο ας μην το αμφισβητησουμε καλυτερα..
θα θυμισω επισης οτι υπαρχει το βαβυλωνιακο ταλμουδ.. το παλαιστηνιακο ταλμουδ... και οι... βιβλικες γραφες...
ας κανει οποιος ενδιαφερεται μια ερευνα γιατι δεν γινεται να γραφουμε κατεβατα... απλα το μονο που ξαναλεω ειναι οτι υπηρχαν απο την αρχαιοτητα φυλετικες συγκρουσεις μεταξυ τους και αυτα δεν ειναι θεωριες του λιακοπουλου αλλα ιστορικα γεγονοτα, καθως επισης και διαφορετικα ΙΕΡΑΤΕΙΑ... και δογματα...

panikosdiomidis είπε...

Εδω κρυβεστε πουλακια μου?

ΗΛΙΑΣ 100% είπε...

Ναι!

the eye είπε...

αν διαβασεις λιγο την εβραικη ιστορια θα δεις οτι υπαρχει φυλετικη εχθρα. αλλα το κυριως θεμα τους ειναι η πιστη...
Αυτο παει ακομη πιο πισω... στον γιαχβε του μωηση.. και σε καποιος αλλους με διαφορετικες αποψεις.. που δεν δεχονται τιος βιβλικες αποψεις.. πχ. υπαρχει το ταλμουδ...
αν απλως θυμηθεις τον ιησου και την κοντρα του με το ιερατειο θα καταλαβεις..

ΗΛΙΑΣ 100% είπε...

Ολα σχεδον τα άρθρα έχουν ψυχολογικά θέματα.

Στο τέλος βλέπω να έχουμε εμείς τίποτα ψυχολογικά από αυτά που διαβάζουμε

Rodrigo Γνωστικιστής είπε...

αγαπητε θα επιμείνω πως δεν υπάρχει τέτοιο θεμα μεταξύ των δυο
δεν το εχω διαβάσει ολο για να λεμε αληθειες αλλα σας το προτεινω
MICHAEL BALTER "Tracing the Roots of Jewishness

Rodrigo Γνωστικιστής είπε...

θα σας πω κατι 3.000,000 εβραιοι της πολωνιας πέθαναν(χοντρικα)
πανω απο το 90% του εβραικου πληθυσμού εκει ηταν ασκεναζιμ

αρα...

noname είπε...

φαίνεσαι πραγματικά πολύ διαβασμένος σχετικά , θα ρίξω μια ματιά επειδή είναι ενδιαφέρον.Παρόλα αυτά δεν αλλάζει η αποψή μου πως οι εβραίοι γίνανε στόχος για να παρθούν οι περιουσίες τους και η αφορμή ήταν η θρησκευτική τους ταυτότητα ....ακόμη και η δική σου εκδοχή το στηρίζει αυτό.
Είναι αργά, ωραία συζήτηση, να την συνεχίσουμε κάποια στιγμή.
Καληνυχτώ.

Eponymos είπε...

Γειά σου panikosdiomidis!!

Rodrigo Γνωστικιστής είπε...

μιλαμε για εβραιους ελατε

Eponymos είπε...

Γειά σου σεναριολόγος!!

Eponymos είπε...

Γειά σου ellinas magas!!

Eponymos είπε...

Γειά σου noname!!

panikosdiomidis είπε...

Γεια σου παλαιουρα!

Eponymos είπε...

Γειά σου ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ


Συντονιστής

noname είπε...

φίλτατοι σας καληνυχτώ με ένα κομάτι...απιστευτότατο (όπως πάντα).

καλη συνέχεια.

http://www.youtube.com/watch?v=Dq3gNf3ecMs&hd=1

ellinas magas είπε...

Οοο καλως τον. Καιρος ηταν!

panikosdiomidis είπε...

Δεν με ενδιαφερει το θεμα.

noname είπε...

ήρθες να το κάνεις βόθρο και εδώ αγαπητέ?

ellinas magas είπε...

Καλησπερα!

Eponymos είπε...

Γειά σου Freemason!!

panikosdiomidis είπε...

Ριξτε κανα σημα ρε και σεις!

Eponymos είπε...

Πέρασα για ένα γειά...........

2Nikolaos είπε...

Καλό σου βράδυ noname.

panikosdiomidis είπε...

χαχαχαχαχαχα
παντου!

ΗΛΙΑΣ 100% είπε...

Καληνύχτα νο!

σεναριολόγος είπε...

Καληνυχτα

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Γειά σου φίλτατε, στα υπόψιν, το σημειώνω!

Eponymos είπε...

Γειά σου ΗΛΙΑΣ 100%!!!

the eye είπε...

μα δεν ειπα κατι διαφορετικο. προκειται για εμφυλιο που κραταει απο την αρχαιοτητα διοτι οι μεν δεν θεωρουν τους δε γνησιους εβραιους..
εκτος των θρησκευτικων διαφορων βεβαια που ειχαν χωριστει σε 2 ιερατεια...
να θυμησω οτι ενω ο Μωησης μιλουσε με τον γιαχβε, κατω στα χαμηλα οι ισραηλιτες θυσιαζαν στον βααλ..

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Καλό σου βράδυ!

the eye είπε...

καλο βραδυ!

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Γειά σου, καλωσήρθες!

2Nikolaos είπε...

Αγαπητέ
Βιτσι, αφού είσαι ακόμα εδώ και active σου
στέλνω και ένα πρόσφατο link για αυτό
που είχα αναφέρει πριν από λίγες ημέρες … http://defencenews.gr/index.php/diethneis-sxeseis/556-thoukydidis-dialogos-athinaion-milion-kai-i-simasia

ΗΛΙΑΣ 100% είπε...

Τώρα που σε βρήκα θα ακούσεις τα παραπονα μου!

Με τόσα κοινωνικά θέματα δεν αντέχω άλλο.
Λυπήσου με!
Βάλε κανένα επιστημονικό,τεχνολογικο η κανένα μουσικό θέμα.
Κρίμα ειμαι!να μπορώ να διαβάσω κάτι με ευχαρίστηση κι εγώ.

Επιστημονικο είναι και το πείραμα αλλά εννοώ κάτι πιο καλό.
Π.χ. Ιατρικό,βιολογικό,φυσικό και πολλά αλλα

Rodrigo Γνωστικιστής είπε...

καληνυχτα

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Γειά σου, καλωσήρθες στην παρέα!

Rodrigo Γνωστικιστής είπε...

μα ειπατε πως

ξερω ομως οτι στα στρατοπεδα του πεθαναν συγκεκριμενοι ανθρωποι... (σεφαραδιμ)

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Κι εγώ είμαι των επιστημονικών θεμάτων, έχεις δίκιο, στα υπόψιν!

ΗΛΙΑΣ 100% είπε...

Προτιμώ θετικά επιστημονικά θέματα.

Σε λίγο καιρό θα σου στέλνω έρευνες και άρθρα εγω(ελπίζω).

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Γειά σου φίλε, καλωσήρθες!

the eye είπε...

ας μας γραψει π.χ. για την θεωρια του μαλθους, συμφωνα με την οποια τα 3/4 πρεπει να παμε στον αγυριστο για ννα ζησουν οι αλλοι...
καποιοι βεβαια τον λατρεψαν τον... επιστημονα!

ΗΛΙΑΣ 100% είπε...

Αν ανήκω κι εγώ στο υπόλοιπο ένα τέταρτο θα τον λατρεψω κι εγω

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Εγινε! Καλή επιτυχία στις σπουδές σου!

2Nikolaos είπε...

Αυτή
είναι πολύ καλή ιδέα παρεμπιπτόντως, να στέλνουμε κείμενα / άρθρα / έρευνες κ.α.
και αφού περάσουν από αξιολόγηση να αναρτώνται από τον Βίτσι. Μ’ αρέσει αυτό!!!

the eye είπε...

αν εισαι απογονος της αγγλικης ελιτ του 1800, την σκαπουλαρες!
:)
αυτοι τον λατρεψαν, και ο δαρβινος που βρηκε τρομερη ομοιοτητα στις παρατηρησεις του στην συμπεριφορα της ενοργανης υλης με την θεωρια του μαλθους... τι να πεις...

ellinas magas είπε...

Mια μικρη παρενθεση να κανω, εχεις πολλες γνωσεις, παρακολουθω τα σχολια σου τις τελευταιες μερες εδω και μπορω να που πως μου εχουν τραβηξει το ενδιαφερον.

the eye είπε...

εχω και την χιουμοριστικη μου πλευρα!
εχω κατι σε προεδρο των ελληνων ιλλουμινατι (νικολαος λαος), να του παρουσιαζουν το βιβλιο του που μολις εχει εκδοσει, δεσποταδες και αρχιμανδριτες!!! και 10 ψαλταδες να ψελνουν πανω απο το κεφαλι του! ΧΑΧΑΧΑΧΧΑ

Rodrigo Γνωστικιστής είπε...

αν και λατρευω πιο πολυ την ιστορια
μαρεσει πιο πολυ να διαβαζω αρθρα που σχετιζονται με διαστημα,τεχνολογια κλπ

Eponymos είπε...

Εχω μια φωτό που δείχνει πως άρχισε ο ρατσισμός, αλλα δεν θα θέλατε να την δείτε........
Δεν είναι πρέπον.................................................
...αφήστε την φαντασία σας να καπλάσει.................................χαχαχα!!!

ellinas magas είπε...

To θεμα ειναι πως δεν εχει πει τιποτα ομως!

Rodrigo Γνωστικιστής είπε...

δεν τον παίρνει

ellinas magas είπε...

Υπερ του ειναι που δεν το κανει.

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Αμα δεν βρίζει και δεν ενοχλεί τους υπόλοιπους, ευπρόσδεκτος.

Rodrigo Γνωστικιστής είπε...

ειναι το να εχεις και τσιπα
κανανε που κανανε το ντεφ αχταρμα να μην κανουν και εδω τα ιδια

ellinas magas είπε...

Καλα και εσυ ρε κερατα πειρασμος εισαι, με το που μπαινει μεσα του κανεις μιλαμε για Εβραιους ελατε, και γνωμη μου ειναι πως σου εδωσε μια καλη απαντηση.

Rodrigo Γνωστικιστής είπε...

ειμαι ειμαι
αλλα εγω ειχα δει απο πριν το σχολιο στο ντεφ και θεωρησα πως θα επιτεθει γιαυτο ηθελα να τον προλαβω με λιγο τρολινκ

ΗΛΙΑΣ 100% είπε...

Βίτσι έχε το νου σου!
Και ένα προληπτικο μπαν δεν θα ήταν κακο!
Θα έχουμε ηρεμία τουλάχιστον!

ellinas magas είπε...

Δεν ειναι καλη ιδεα αυτο φιλε!

ΗΛΙΑΣ 100% είπε...

Γιατί;

ellinas magas είπε...

Απλα δεν χρειαζεται να το κανει, αν ο αλλος αρχισει το σπαμ και ενοχλει ενταξη το καταλαβαινω τωρα γιατι? Μην τυχον και πει? Ας πει πρωτα.

ΗΛΙΑΣ 100% είπε...

Κρίμα ρε γαμωτο δεν ανήκω!
Ειμαι όμως λάτρης της βρετανικής κουλτούρας.
Τι κερδίζω;

the eye είπε...

το χιουμορ τους!

2Nikolaos είπε...

Ηλία
100% επέτρεψέ μου να μην συμφωνήσω, διότι ο καθένας μας βγάζει τον καλύτερο ή
χειρότερο εαυτό του αναλόγως με ποιους συναναστρέφεται. Και τα δύο (βέβαια) μέχρι
αποδείξεως του εναντίον!

ΗΛΙΑΣ 100% είπε...

Καληνύχτα κι από εμένα!

2Nikolaos είπε...

Καλό βράδυ Ηλία 100%!

Rodrigo Γνωστικιστής είπε...

καληνυχτα

ΗΛΙΑΣ 100% είπε...

Ναι όμως δήλωσαν από την αρχή τις προθέσεις τους!

ΗΛΙΑΣ 100% είπε...

Καληνυχτα

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Μη δίνεις σημασία αγαπητέ Ηλία στο τι λένε, αν είναι ευγενείς και δεν προσβάλλουν, είναι ευπρόσδεκτοι.

chris είπε...

το πας φυρι φυρι γατουλη...μου θυμωσες? :P

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Και αυτό που λες, αλλά και να αναρτάτε όποτε θέλετε και άρθρα-κείμενα στα σχόλια, ελεύθερα, και εκτός θέματος, χαρά μου να κάνουμε ελεύθερο διάλογο!

panikosdiomidis είπε...

Αλλα εντελως κομμουνι ο σεραφειμ!

2Nikolaos είπε...

Ακόμα ποιο εύκολο και ίσως έχεις δίκιο ως προς την ελευθερία διαλόγου. Φυσικά πάντα στα πλαίσια του "παν μέτρον άριστον"!!!

panikosdiomidis είπε...

Την κουκουλα σου ξεχασες!

panikosdiomidis είπε...

χαχαχαχαχαχαχαχα!
Ασε την κανω μονος μου!

panikosdiomidis είπε...

Τα συγχαρητηρια μου για τη συμπεριφορα σου Βιτσι!
Αψογος!

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Να είσαι καλά φίλε, όλοι ευπρόσδεκτοι στην παρέα.

ellinas magas είπε...

Aντε και ενα απο εμενα.
https://www.youtube.com/watch?v=1JC0NJdfbsA

2Nikolaos είπε...

Σας αφήνω σιγά - σιγά παρέα, καλό βραδύ σε όλους!!!

και ένα έτσι για αύριο το πρωί ... https://www.youtube.com/watch?v=-lgJfz3ZjG4

Freemason είπε...

Καλημέρα Eponymos!

MantaRay είπε...

Αλλά εντελώς Χρυσαύγουλο ο Πανίκος !

Δημοσίευση σχολίου